hirdetés

VIDEÓK

Ilyennek hallják külföldön a magyar nyelvet

Egy régi cseh film egyik jelenetében halandzsa-magyarul hadovál az egyik színész. Ők tehát ilyennek hallják a nyelvünket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. május 20.

hirdetés

A cseh Funebrák című film 1932-ben készült jelenete vírusként terjed a Facebookon. A jelenetben szereplő színésznek úgy kell beszélnie, mintha magyarul mondana el valamit. Persze erről szó sincs, egy, a magyarhoz valamennyire hasonló halandzsanyelven balblázik. A feladatot sikeresen megoldja, a hangok, a hanglejtés meglepő módon hasonlít a mi nyelvünkre, persze, a hatás kedvéért pár magyar szó is elhangzik.

Vlasta Burian cseh színész eredetileg focista volt. Kilenc év sport után visszavonult és filmszínész lett belőle. A II. világháborút megelőző időktől több filmben is ő volt az ügyeletes komikus. 1944-ig színházat is vezetett, ráadásul sikerrel. Ám a helyet a nácik bezáratták. A háborút követően kollaborálással vádolták meg, ezért bebörtönözték. 1950-ben állhatott újra színpadra, de hivatalosan csak 1994-ben mentették fel a vádak alól. Ekkor már 32 éve halott volt.

Egyébként ezt mi is "visszaadtuk" a cseheknek. :) A következő videón Markos György "reprodukálja" - szerintünk zseniálisan - a cseh nyelvet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk