hirdetés

VIDEÓK

Így önt harangot a szakma egyik utolsó magyar mestere

Még a Vatikánnak is készített harangot Gombos Miklós.

Link másolása

hirdetés

Nem csak Magyarországon, hanem az egész világon kihalófélben lévő szakma a harangöntés. Gombos Miklós egy régi, hazai harangöntő dinasztia tagjaként viszi tovább a mesterséget, miközben fiának, Ferencnek is igyekszik megtanítani ennek a gyönyörű hivatásnak minden csínját-bínját. Mert mint ahogy az Aperti blog is kiderítette, a harangöntés sokrétű tudást igényel, és számos apró fortélya van.

Nem mindegy például, hogy az öntvény nyelve mekkora erővel kongatja meg az öblös rezet, de nem kisebb tudomány a lengőszerkezet vagy a harangot tartó állványzat elkészítése sem, amelynek stabilan kell tartania sok-sok évtizeden át az akár tonnányi súlyú, oda-vissza lengő szerkezetet.

VIDEÓ: apa és fia munka közben

via Aperti

Gömbös úr már többek között a Vatikánnak is öntött már harangot, amelyet nem kisebb személy, mint a néhai II. János Pál pápa áldotta meg. Mindemellett Németországba, Ukrajnába, Oroszországba, Izraelbe és távoli afrikai országokba is eljutottak már a munkái, hogy a béke, a jóság és a szeretet erejét hirdessék.

hirdetés

Ha szerinted is szép szakma a harangöntés, oszd meg a cikket ismerőseiddel is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
VIDEÓK
Nagyon csúnyán beégett a menőző Mustangos sofőr
Itt egy újabb bizonyíték arra, hogy a lóerő nem minden.

Link másolása

hirdetés

Houstonban egy autós eseményen egy férfi nagyon meg akarta mutatni, hogy milyen nagyon tud vezetni. Mint a filmeken, gumicsikorgással, füstöléssel... Ám az eredmény balul sült el. Még szerencse, hogy nem lett komolyabb baj. A sofőr pedig a végén nyugodtan integetett a nézőknek, hogy bocsika.

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
VIDEÓK
Calidora: Én már nem című dalát a szerző saját élete ihlette
Oberritter Dóra első magyar nyelvű dalát szeptemberben mutatta be.

Link másolása

hirdetés

A fiatal énekesnő nem csak remekül gitározik, hanem saját dalokat is ír. Szepesi Zsolt segítségével most bemutatta egyik szerzeményét.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
VIDEÓK
Így emlékezett meghalt riporterére a Fókusz
Fürge Anett tévés karrierjének emlékezetes, számára kedves pillanatok felidézésével búcsúznak a kollégák.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn lett volna negyvenegy éves az RTL Klub riportere, Fürge Anett. A Fókusz riportere péntek este otthon hunyta le örökre a szemét. Édesanyja és férje mindvégig mellette volt. Anett évek óta daganatos betegséggel küzdött.

Ahogy az RTL Klub honlapján írják:

Úgy tudta megmutatni a világunkat, ahogy csak kevesen képesek, humorral, együttérzéssel, hatalmas szívvel. Utolsó riportját állatmentőkről forgatta, egy hete láthatták a Fókuszban. Van úgy, hogy minden szó kevés kifejezni, amit érzünk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
VIDEÓK
VIDEÓ: Fantasztikus látvány az első magyar animációs tűzfal
Az animáció Budapesten, az Arany János és Sas utca sarkán látható, és mindenképpen érdemes megnézned.

Link másolása

hirdetés

Az idei Színes Város Budapest Fesztivál jellemzően tűzfalfestésekre épülő, egy hónapos rendezvénysorozat, amely a város színesítésén túl kulturális és zenei programokat is kínál. A harmadszorra jelentkező fesztivál most egy különleges vizuális és egyben virtuális tartalommal bővült.

Hogy te is láthasd ezt a fantasztikus animációt töltsd le a LARA applikációt telefonodra, és keltsd életre a tűzfalat! Az animáció nappali fényben jól látható. A falfestménnyel szembe állva az alkalmazást használva kiterjesztett valóságként nézheted végig a rövid történetet, így elevenedik meg számodra is a tűzfalat díszítő színes mese.

VIDEÓ - Augmented reality

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: