VIDEÓK

Hibás világtérképből tanultunk földrajzot

Grönland például közel hasonló méretűnek tűnik, mint Afrika - pedig valójában 14-szer is elférne a fekete kontinensen!

Link másolása

A világtérképek jó része úgynevezett Mercator-vetületben ábrázolja a Föld felszínét. Mindenkinek ismerős lehet ez a formátum, hiszen a földrajzórán találkozhattatok vele. A baj csak az, hogy ez az ábrázolási mód - mivel "kiterítve" jeleníti meg a gömb alakú bolygó felszínét - hihetetlen mértékben torzít. Vagyis az országok, földrészek egymáshoz viszonyított méretarányai elképesztő mértékben torzulnak.

Ezeken a térképeken például Grönland közel hasonló nagyságúnak látszik, mint Afrika - a valóságban azonban 14-szer is beleférne a fekete kontinensbe!

Ezen a videón jól láthatjátok, mennyire torzítanak a Mercator-vetülettel dolgozó világtérképek:

Először mindig azt látjátok, hogy a térkép szerint mekkora két sziget vagy ország egymáshoz képest, aztán pedig azt, hogy a valóságban mekkorák.

De hogy jött össze ez a torzulás? Így:

A flamand Gerardus Mercator által 1569-ben létrehozott térkép óriási jelentőséggel bírt a tengeri hajózásban, ám az említett okokból adódóan minél közelebb böngésztek a térképen az északi vagy a déli sarkhoz, az adott területek annál nagyobbnak vannak rajzolva rajta, holott a valóságban sokkal kisebbek.

Ezért nemrég két detroiti programozó, James Talmage és Damon Maneice továbbgondolta, mit lehetne kihozni ebből a torzulásból, és megalkottak egy interaktív térképet, amin játszva nézhetitek meg az egyes országok valódi méreteit. Az előbbi linkre kattintva csak beírtok egy országnevet, mondjuk a sajátotokét (angolul, tehát Hungary-t írjatok), aztán a megjelenő országformát az egérrel oda húzzátok a Földön, ahova tetszik. Ha el szeretnétek tüntetni, akkor csak jobb egérgombot nyomjatok felette.

Íme, Magyarország valódi mérete Grönlandhoz, illetve Afrika nyugati partjaihoz képest:

gr

A videókat a nyugat.hu-n találtuk.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


VIDEÓK
Nagyon csúnyán beégett a menőző Mustangos sofőr
Itt egy újabb bizonyíték arra, hogy a lóerő nem minden.

Link másolása

Houstonban egy autós eseményen egy férfi nagyon meg akarta mutatni, hogy milyen nagyon tud vezetni. Mint a filmeken, gumicsikorgással, füstöléssel... Ám az eredmény balul sült el. Még szerencse, hogy nem lett komolyabb baj. A sofőr pedig a végén nyugodtan integetett a nézőknek, hogy bocsika.

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

VIDEÓK
Calidora: Én már nem című dalát a szerző saját élete ihlette
Oberritter Dóra első magyar nyelvű dalát szeptemberben mutatta be.

Link másolása

A fiatal énekesnő nem csak remekül gitározik, hanem saját dalokat is ír. Szepesi Zsolt segítségével most bemutatta egyik szerzeményét.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


VIDEÓK
Így emlékezett meghalt riporterére a Fókusz
Fürge Anett tévés karrierjének emlékezetes, számára kedves pillanatok felidézésével búcsúznak a kollégák.

Link másolása

Hétfőn lett volna negyvenegy éves az RTL Klub riportere, Fürge Anett. A Fókusz riportere péntek este otthon hunyta le örökre a szemét. Édesanyja és férje mindvégig mellette volt. Anett évek óta daganatos betegséggel küzdött.

Ahogy az RTL Klub honlapján írják:

Úgy tudta megmutatni a világunkat, ahogy csak kevesen képesek, humorral, együttérzéssel, hatalmas szívvel. Utolsó riportját állatmentőkről forgatta, egy hete láthatták a Fókuszban. Van úgy, hogy minden szó kevés kifejezni, amit érzünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


VIDEÓK
VIDEÓ: Fantasztikus látvány az első magyar animációs tűzfal
Az animáció Budapesten, az Arany János és Sas utca sarkán látható, és mindenképpen érdemes megnézned.

Link másolása

Az idei Színes Város Budapest Fesztivál jellemzően tűzfalfestésekre épülő, egy hónapos rendezvénysorozat, amely a város színesítésén túl kulturális és zenei programokat is kínál. A harmadszorra jelentkező fesztivál most egy különleges vizuális és egyben virtuális tartalommal bővült.

Hogy te is láthasd ezt a fantasztikus animációt töltsd le a LARA applikációt telefonodra, és keltsd életre a tűzfalat! Az animáció nappali fényben jól látható. A falfestménnyel szembe állva az alkalmazást használva kiterjesztett valóságként nézheted végig a rövid történetet, így elevenedik meg számodra is a tűzfalat díszítő színes mese.

VIDEÓ - Augmented reality

Link másolása
KÖVESS MINKET: