/video-blog/hibas-vilagterkepbol-tanultunk-foldrajzot/
NULL
hirdetés

VIDEÓK

Hibás világtérképből tanultunk földrajzot

Grönland például közel hasonló méretűnek tűnik, mint Afrika - pedig valójában 14-szer is elférne a fekete kontinensen!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. április 15.

hirdetés

A világtérképek jó része úgynevezett Mercator-vetületben ábrázolja a Föld felszínét. Mindenkinek ismerős lehet ez a formátum, hiszen a földrajzórán találkozhattatok vele. A baj csak az, hogy ez az ábrázolási mód - mivel "kiterítve" jeleníti meg a gömb alakú bolygó felszínét - hihetetlen mértékben torzít. Vagyis az országok, földrészek egymáshoz viszonyított méretarányai elképesztő mértékben torzulnak.

Ezeken a térképeken például Grönland közel hasonló nagyságúnak látszik, mint Afrika - a valóságban azonban 14-szer is beleférne a fekete kontinensbe!

Ezen a videón jól láthatjátok, mennyire torzítanak a Mercator-vetülettel dolgozó világtérképek:

Először mindig azt látjátok, hogy a térkép szerint mekkora két sziget vagy ország egymáshoz képest, aztán pedig azt, hogy a valóságban mekkorák.

hirdetés

De hogy jött össze ez a torzulás? Így:

A flamand Gerardus Mercator által 1569-ben létrehozott térkép óriási jelentőséggel bírt a tengeri hajózásban, ám az említett okokból adódóan minél közelebb böngésztek a térképen az északi vagy a déli sarkhoz, az adott területek annál nagyobbnak vannak rajzolva rajta, holott a valóságban sokkal kisebbek.

Ezért nemrég két detroiti programozó, James Talmage és Damon Maneice továbbgondolta, mit lehetne kihozni ebből a torzulásból, és megalkottak egy interaktív térképet, amin játszva nézhetitek meg az egyes országok valódi méreteit. Az előbbi linkre kattintva csak beírtok egy országnevet, mondjuk a sajátotokét (angolul, tehát Hungary-t írjatok), aztán a megjelenő országformát az egérrel oda húzzátok a Földön, ahova tetszik. Ha el szeretnétek tüntetni, akkor csak jobb egérgombot nyomjatok felette.

Íme, Magyarország valódi mérete Grönlandhoz, illetve Afrika nyugati partjaihoz képest:

gr

A videókat a nyugat.hu-n találtuk.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
VIDEÓK

Nagyon csúnyán beégett a menőző Mustangos sofőr

Itt egy újabb bizonyíték arra, hogy a lóerő nem minden.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 02.

hirdetés

Houstonban egy autós eseményen egy férfi nagyon meg akarta mutatni, hogy milyen nagyon tud vezetni. Mint a filmeken, gumicsikorgással, füstöléssel... Ám az eredmény balul sült el. Még szerencse, hogy nem lett komolyabb baj. A sofőr pedig a végén nyugodtan integetett a nézőknek, hogy bocsika.

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
VIDEÓK

Calidora: Én már nem című dalát a szerző saját élete ihlette

Oberritter Dóra első magyar nyelvű dalát szeptemberben mutatta be.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 04.

hirdetés

A fiatal énekesnő nem csak remekül gitározik, hanem saját dalokat is ír. Szepesi Zsolt segítségével most bemutatta egyik szerzeményét.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
VIDEÓK

Így emlékezett meghalt riporterére a Fókusz

Fürge Anett tévés karrierjének emlékezetes, számára kedves pillanatok felidézésével búcsúznak a kollégák.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 03.

hirdetés

Hétfőn lett volna negyvenegy éves az RTL Klub riportere, Fürge Anett. A Fókusz riportere péntek este otthon hunyta le örökre a szemét. Édesanyja és férje mindvégig mellette volt. Anett évek óta daganatos betegséggel küzdött.

Ahogy az RTL Klub honlapján írják:

Úgy tudta megmutatni a világunkat, ahogy csak kevesen képesek, humorral, együttérzéssel, hatalmas szívvel. Utolsó riportját állatmentőkről forgatta, egy hete láthatták a Fókuszban. Van úgy, hogy minden szó kevés kifejezni, amit érzünk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
VIDEÓK

VIDEÓ: Fantasztikus látvány az első magyar animációs tűzfal

Az animáció Budapesten, az Arany János és Sas utca sarkán látható, és mindenképpen érdemes megnézned.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 03.

hirdetés

Az idei Színes Város Budapest Fesztivál jellemzően tűzfalfestésekre épülő, egy hónapos rendezvénysorozat, amely a város színesítésén túl kulturális és zenei programokat is kínál. A harmadszorra jelentkező fesztivál most egy különleges vizuális és egyben virtuális tartalommal bővült.

Hogy te is láthasd ezt a fantasztikus animációt töltsd le a LARA applikációt telefonodra, és keltsd életre a tűzfalat! Az animáció nappali fényben jól látható. A falfestménnyel szembe állva az alkalmazást használva kiterjesztett valóságként nézheted végig a rövid történetet, így elevenedik meg számodra is a tűzfalat díszítő színes mese.

VIDEÓ - Augmented reality

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: