hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Zebegény, ami rabul ejti a lelked

A Dunakanyar egyik legeldugottabb gyöngyszeme Zebegény, ahol tényleg lélekmelengető hangulat vár benneteket.
Forrás: Múltmentő blog - szmo.hu
2014. április 02.

hirdetés

Dunakanyari kirándulásunk utolsó állomása volt Zebegény. Eredetileg kerékpáron akartuk felkeresni, de aztán látva a kerékpárút pocsolyáit, inkább az autót választottuk.

Hiszen ez úgy néz ki, mint egy Kós Károly féle református templom! - mondtuk szinte egyszerre feleségemmel, megpillantva a település katolikus templomát. Aztán kiderült, Kós Károly egyetlen egyszer katolikus templomot is tervezett.

"1908-1910. között Havas Boldogasszony tiszteletére épült a zebegényi plébánia templom, Kós Károly erdélyi polihisztor (építész, író, néprajztudós) és Jánszky Béla tervei alapján szecessziós stílusban az erdélyi templomok mintájára. Freskóit kőrösfői Krisch Aladár tervei alapján tanítványai készítették Leszkovszky György tanársegéd festőművész irányításával." Forrás: http://zebegeny.hu/helytortenet

hirdetés

Egy szűk kis utca vezet fel a kálvária hegyre. A kálváriáról készítettem fotósorozatot is. A kálvária hegyi kilátóból csodálatos a panoráma. Olyan csodaszép egy falu ez, hogy mindketten el tudnánk képzelni itt az életünket. Például valamelyik patakparti házban.

Már csak sok-sok pénzt kell gyűjtenünk hozzá...

Miket ment meg a blog a múltunkból?

A Múltmentő blog a szerkesztő örökölt, régi tárgyainak története, felújítása, használata. Bolhapiaci szerzemények, és azok felhasználása.

Kirándulások Magyarországon. Történetek tájakról, emberekről. Műemlék jellegű épültekről, és szakrális emlékekről.

Nyomj egy lájkot, ha szívesen elutaznál Zebegénybe!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk