hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Vadlovak és darvak nyomában jártunk a Hortobágyon

Alkalmi túravezetőnk Török Zoltán, A Vad Magyarország – A vizek birodalma című, számtalan nemzetközi díjat elnyert természetfilm rendezője volt.

Link másolása

hirdetés

Török Zoltán három éven keresztül forgatta itt, a Hortobágyi Nemzeti Parkban legújabb filmjét, a magyar mozikba november 4-én érkező Vadlovak – Hortobágyi mesét. A rendezővel, aki már szinte hazaérkezik a Hortobágyra, egy teljes napot töltünk a Pentezugi Vadlórezervátumban és környékén, hogy együtt járjuk be a forgatás helyszíneit és testközelből láthassuk filmje címszereplőit, az itt élő vadlovakat.

A Nemzeti Park bejáratánál dzsipbe szállunk, így közelítjük meg a Malomházi tanösvényt, ahol már vár minket Kerekes Viola vadlókutató, a Hortobágyi Nemzeti Park projektkoordinátora.

Először ő mesél nekünk a világ egyetlen, jelenleg is élő, valódi vadlovairól, a Przewalski lovakról, akik közül közel háromszáz él itt háborítatlan körülmények között a Hortobágy szívében, Pentezugban.

Mint mondja, a régi eurázsiai vadlovat egészen az 1800-as évek végéig kihalt fajként tartották számon. Ám 1881-ben egy orosz geográfus és Ázsia-kutató, bizonyos Nikolaj Michajlowicz Przewalski arról számolt be tudományos körökben, hogy mongóliai utazásai során felfedezett egy, az Eurázsiában őshonos vadlóhoz külsőleg nagyon hasonló állatot Belső-Mongólia egy érintetlen területén. A felfedezéssel kitört a vadlóláz, a világ lókutatói mind Mongóliába sereglettek, és elkezdték állatkertekbe áttelepíteni a mongol lovakat. Mint később bebizonyosodott, a fajnak ez volt a szerencséje, mert Mongóliában az 1960-as évekre kipusztultak a vadon élő lovak. A befogott példányokat azonban sikeresen szaporították, majd 1992-ben, egy visszatelepítési program keretében visszakerültek Mongóliába.

1997-ben ennek a fajvédelmi projektnek a részeként érkezett külföldi állatkertekből összesen 23 egyed a hortobágyi pusztára, ahol ma közel 300 vadló él, ez Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb vadlópopulációja.

A Malomházi tanösvényen gyalog indulunk tovább, a távolban komótosan legelésző tulkok tűnnek fel. Kerekes Violától megtudjuk, hogy ők az úgynevezett rekonstruált őstulkok, akik a legnagyobb békében élnek együtt a vadlovakkal. Fontos megemlíteni, hogy itt, a Hortobágyi Nemzeti Parkban található a legnagyobb populációjuk a világon, immár több mint 500 egyedet számlálnak belőlük a vadlórezervátum területén és az állatkertben.

Az állatok először kíváncsian méregetnek minket, de miután hozzászoknak a jelenlétünkhöz, tovább eszegetik a füvet.

hirdetés
És hamarosan megérkeznek a vadlovak is, akik kisebb-nagyobb csoportokba verődve sétálgatnak a pusztán. Török Zoltán felvilágosít bennünket, hogy amiket látunk, nem alkalmi csoportosulások. A vadlovak ugyanis háremekben élnek és nagyon szigorú törvények mentén szervezik a szociális életüket. Éppen ez az összetett társas viselkedés volt az, ami megfogta őt a vadlovakban és emiatt döntötte el 2016-ban, hogy önálló filmet forgat róluk.

Megtudjuk tőle, hogy a háremek élén a vezércsődör áll, aki maga mellé gyűjti a neki tetsző kancákat. Van olyan vezércsődör, akihez csak néhány kanca tartozik, „ők romantikus alkatok”, de filmje egyik főszereplője, a kiváló vérvonalú, szívós Leander például egészen kiterjedt háremet tart fenn. A kancák két éves korukig nevelik a csikóikat a háremben a vezércsődör és a többi kanca támogatásával, majd a tenyészkorba lépő kancák becsatlakoznak egy másik hím háremébe, a csődörök pedig megpróbálnak saját háremet kialakítani. Azok a csődörök, akiknek nincsen háremük, az úgynevezett agglegények. Ők egész nap egymással kergetőzve és verekedve erősítik magukat, a rendező szavaival élve gyúrnak, és várják a pillanatot, hogy kiüthessenek a pozíciójából egy vezérhímet.

Az agglegények nagy veszélyt jelentenek a csikókra. A kancák ellésekor lesben állnak, hogy elpusztítsák a vezérhímek utódait, ezzel is közelebb kerülve céljukhoz, hogy a saját genetikai állományukat örökítsék tovább. Éppen ezért egy-egy csikó születése mindig nagy eseménynek számít a vadlovak társadalmában, és komoly közösségi érdeklődés övezi. Sajnos előfordul, hogy tragikusan alakul a szülés, vagy később sérül meg a csikó, az ilyen esetek pedig az egész háremet megviselik.

Miután behatóan megismertük a vadlovak szerelmi életét és hatalmi harcait, utunk utolsó állomása felé vesszük az irányt. A délutáni szürkületben már ezrével gyülekeznek a darvak éjszakai szálláshelyükön, a Hortobágy körüli halastavak lecsapolt medrében.

A puszta egyik legnagyobb látványossága az október elejétől november közepéig tartó Daruvonulás. A térségben közel 250 ezer daru fordul meg ilyenkor, hogy az Észak-Európában töltött nyár után, elindulva Afrika felé még tegyenek itt egy nagyobb pihenőt a hosszú út előtt.

De nemcsak a darvak gyülekeznek a naplementében, hanem a turisták is, akik ma is szép számmal érkeztek daruvonulást nézni a halastavakhoz.

Visszatérve Budapestre szinte sokként ér minket a fővárosi zaj és forgatag Hortobágy csendje és békéje után. Mintha csak álmodtuk volna, hogy van egy hatalmas rónaság alig háromórányi autóútra tőlünk, ahol még a természet az úr.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A vadregényes Csarna-völgy ma is őrzi egy régi kisvasút történetét
A Börzsönyben megbúvó, fokozottan védett, romantikus hely Magyarország egyik legnagyobb háborítatlan erdejében található. A természet itt is megmutatta, mire képes egy kis patak hatalmas ereje.

Link másolása

hirdetés

Létezik egy vadregényes patakvölgy Magyarország egyik romantikus erdejében, melyet szép időben érdemes felkeresni.

A fokozottan védett Csarna-völgy, Fekete-völgy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdejében található,

itt van hazánk egyetlen vulkáni eredetű középhegységi katlana, ahol a természetes állapotot igyekeznek megőrizni.

A Csarna-völgy számos különleges növénynek, tölgynek, bükknek, gyertyánnak, kőrisnek, és állatnak fekete gólyának, fehérhátú harkálynak, parlagi sasnak, uráli bagolynak, hiúznak, farkasnak, foltos szalamandrának nyújt otthont. A patakban előfordul többek között a fürge cselle, a sebes pisztráng és a petényi márna és a is.

A vidék azonban gyalogosan, turistautakon bejárható, és kiváló fotós téma is, hiszen

a régi kisvasút vonala, amelyet az árvizek több helyen elmostak, ma már úgy néz ki, mint egy romantikus film díszlete.

A régi kemencei kisvasút emlékeit a Börzsöny erdejében fedezheted fel. A Csarna-patak völgyében a 600 mm nyomtávú vasútat 1913-ban kezdték el kiépíteni, és a több mint kilenc kilométeres pálya végállomásain (Kemencén és Királyházán) lakást és műhelyt is építettek. A csarna-völgyi vonal végén volt a Dobó-istálló is. A vasút lóvontatással indult, majd 1947-ben közlekedett először motormozdony a kemencei vonalon.

hirdetés

A Csarnavölgyi Vasút a Kemence–Wirterház–Hamuház–Halyagos vonalon futott, a Salkasz–Klein cég tulajdonában volt. Az erdei vasútnak több elágazása is volt. A hálózatot úgy építették, hogy az útpályák a fafeldolgozók felé lejtsenek, így csak a felvontatásuk igényelt energiát. Voltak meredek szakaszok is benne. (A teljes hálózat 51,1 kilométer hosszú volt.)

A második világháború úton a kisvasút szerepe egyre csökkent, több vonalat megszűntettek, a pályákat felszedték, végül 1990-ben a fák szállítása - megrendelések hiányában - leállt, és a vonalon is a forgalom megszűnt.

A pálya állapota ezt követően egyre csak romlott. A drámai fordulatot egy 1995-ös hirtelen özönvíz hozta, a patak ugyanis annyira megáradt, hogy több híd és a vasúti pálya egy szakasza is áldozatává vált. Egy 1999-es újabb, még nagyobb áradás további károkat okozott, a pálya helyenként több méteres magasságban lógott a levegőben, másutt egy-két méter vastagon hordalékréteg borította be.

Ma a vadregényes tájon haladva, a fák sűrűjében, vagy a rohanó patak mentén, több helyen is előbukkannak még a régi sínek. A terepviszonyok miatt a hely felfedezését gyakorlott túrázóknak ajánlják a Börzsönyi Kéktúra útvonalon.

Ha pedig már idáig eljutsz, akkor nézd meg a Kemencei Erdei Múzeumvasút kiállítását, az Erdészeti emlékművet, vagy a Börzsönyi szintezési főalappontot is.

A kisvasút egy része napjainkban újra használható. A Kemencei Erdei Múzeumvasút tavasztól őszig, menetrend szerint közlekedik szabad- és munkaszüneti napokon. Az eredeti vonal azonban nem járható be teljesen, csak egy 4,1 kilométeres szakaszon.

Bővebb információk a kisvasútról ITT.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
A Balatontól Bőszénfáig: 12 hónap, 12 csodás fotó madártávlatból
Utazás hazánk felett: havonta egy-egy különleges helyszínt láthatsz most felülről.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A Balatontól Budapestig az ország egy másik oldalát ismerheted meg, ha fentről nézed meg a vidéket. A fotós Kószó András drónról száll föléjük, hogy megmutassa mindazt, amit csak a madarak élvezhetnek: a tájat, a várost, a természetet egy másik szemszögből. Tarts velünk egy esztendőt átölelő virtuális kirándulásra:

Január:

Február:

Március:

Április:

hirdetés

Május:

Június:

Július:

Augusztus:

Szeptember:

Október:

November:

December:

Még több fotót ITT találsz.

Helyszínek: Balaton, Budapest, Vál, Bőszénfa, Vál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Mesés hangulatú adventi vásárok a Dunakanyarban
Fényfestés, kisvonat, korcsolyapálya, forralt bor, mézeskalács, kézműves vásár és sokféle program - ezt kínálja Szentendre, Esztergom és Vác. Most videón, de madártávlatból is körülnézhetsz a hangulatos városokban.

Link másolása

hirdetés

Advent idején az országban sok helyen díszítik fel a településeket, szikráznak a fények esténként. Budapest egyik adventi vásárát pedig egyenesen Európa legjobbjának választották.

Ám érdemes délutánonként egy kis kirándulásra indulni, és felfedezni más helyeket is. Például a Dunakanyar - amúgy is sok szépséget rejtő - városait.

Szentendre hagyományosan a Fő téren, a történelmi belvárosban és a Korzón várja a karácsonyi hangulatra vágyókat.

Ilyenkor itt is csillogó fények, karácsonyi dalok, forralt bor és kürtőskalács illata tölti meg a tereket. A Fő tér hatalmas karácsonyfáján az óriás gömböket pedig már felfedezték az erre járók, hiszen kiváló szelfiket lehet készíteni a segítségükkel.

A történelmi belváros minden évben Adventtől Vízkeresztig vár az adventi vásárral, szabad- és beltéri rendezvényekkel, művészeti és kulturális programokkal, kiállításokkal. Az egyik legkedveltebb programja az adventenek a kézműves és gasztrónómiai vásár. A hangulatos macskaköves utcácskákon, kis faházakban árulják szebbnél szebb portékájukat az igényes szentendrei és környékbeli kézművesek.

hirdetés

Vasárnap a város lakói gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor és csodás, karácsonyi fényfestés kíséri.

Bővebb információk ITT

VIDEÓ: A szentendrei adventi vásárról

Esztergom látványos karácsonyi díszítéssel és jégpályával is kedveskedik az ünnepi időszakban.

A városban a történelmi és kultúrális nevezetességek mellett most az adventi forgatagba is érdemes ellátogatni. A szép dekoráció mellett finomságok, kézműves foglalkozások, koncertek, játékok is várnak, sőt lesznek koncertek, bábelőadás, betlehemes játék is.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: Az esztergomi belváros adventi hangulatban

Vácra is érdemes ellátogatni, mert ilyenkor a barokk belváros különös hangulattal vár.

A Dunakanyar kapujában a finomságok mellett muzsikával, koncerttel, színházi előadással, a gyerekeknek mesével, foglalkozásokkal, kisvonattal és tárlatokkal is készülnek.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: A váci adventről

És íme néhány fotó, így csak a madarak láthatják a hangulatos városokat:

Szentendre

Esztergom

Vác

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Csodás téli menedékek a hó birodalmában
A válogatásban olyan kabinokat és természetközeli szállásokat gyűjtött össze a Hype&Hyper szerzője, amiknek kifejezetten jól áll a hófödte táj.
Gollob Lilla cikke HYPEANDHYPER oldalon - szmo.hu
2021. december 30.


Link másolása

hirdetés

A HYPEANDHYPER egy kelet- és közép-európai dizájn- és életmódmagazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól.

Céljuk, hogy összegyűjtsék és bemutassák azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják.

Csatlakozz hozzájuk, legyél te is részese a közös jövő alakításának!

Ezeknek a menedékhelyeknek a közelében sí-és túraútvonalak várják a téli sportok kedvelőit. Szomszédainktól kezdve Skandináviát és Chilét is érinti a gyűjtésünk.

hirdetés
Vardehaugen | Norvégia

A fekete, asszimetrikus kunyhó az alpesi erdő mélyén, Lillehammer közelében található. Formáját a hófödte kabinok klasszikus motívuma ihlette, amelyeknek csak a teteje látszik ki a hóból. Amikor a hó betakarja a szerkezetet, az építészet és a természet közötti határvonal elmosódik, és a tető mesterséges sípályává válik síugráshoz, szánkópályákhoz és más havas tevékenységekhez. A kompakt alaprajz (55m2) ellenére a kabin belülről tágasnak hat a ferde tetőnek és a különböző emeléseknek köszönhetően. A fő hálószobából és a félemeletről pedig a csillagok és az északi fény is látszik.

Iragüen Viñuela Arquitectos | Chile

Egy korábbi, befejezetlen építési projekt alapjait használták fel újra ebben a chilei nyaralóban, ami akár tizenkét vendég befogadására is alkalmas. A kétszintes faház a Cautín folyó mellett található, ami nem messze fekszik hosszú hószezonjáról híres Corralco-tól. A ház platformját egy kis erdei tisztáson építették, fák kivágása nélkül, közvetlenül a félsziget csúcsán, hogy a folyó körülölelhesse. A látványos kilátás a négy égtáj felé nyílik, a folyón túl az erdőre és a hegyoldalra is rálátni. A szürke fagerendák az enteriőrben tónusaiban is visszaköszönnek, amit az olyan elemek melegítenek fel, mint a hálószoba rozsdaszín faliszőttese.

Ark-shelter | Szlovákia

A minimalista erdei kabincsoport a Bjornson hotel számára készült, és tökéletes lokáció lehet, ha nagy családdal vagy népesebb baráti társasággal indulnánk neki a telelésnek. A meghitt környezetben karnyújtásnyira van az erdő és a Jasná síközpont is, de a hotel infrastruktúrája is könnyen elérhető. Minden házikó két önálló modulból áll, amik a válaszfalak eltolásával összenyithatóak. Maguk az építmények pedig cölöpökön állnak, hogy a táj folyamatosan tudjon alatta áramolni és lélegezni.

Studio Puisto | Finnország

A finn Salamajärvi Nemzeti Park közelében épült kunyhó, az ősi Niliaitta újraértelmezése, ami egy magasra emelt faház, amit a szamí őslakosok használtak az élelmiszerek biztonságos tárolására. Az építészek a környék szamí kultúrájának történelme előtt szerettek volna tisztelegni, ugyanakkor olyan helyet létrehozni, ami a látogatók számára a külvilágtól való elszakadás érzését nyújtja.

Firm Architekten | Ausztria

A 2006-ban alaposan átépített és kibővített szálloda egyszerre kíván a helyieknek és a vendégeknek is kedvében járni. A Hotel Gasthof Adler békebeli külseje tökéletesen illeszkedik az osztrák falu látképébe, miközben a belsejében meglepően kortárs enteriőrök fogadnak. Az új szállodai szobákba kőrisfapadló és mészvakolatos falak és mennyzet készült, amikhez szilfa bútorokat és sötétzöld bársony kanapét választottak.

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPEANDHYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: