/utazz/ujraeledt-egy-elveszettnek-hitt-termeszeti-csoda-egy-paratlan-vizi-vilag/
hirdetés

UTAZZ

Újraéledt egy elveszettnek hitt természeti csoda, egy páratlan vízi világ

Egy szörnyű természeti katasztrófa meghiúsította azt az elképzelést, amely szerint a hatalmas vízhozamú forrásokból látták volna el Budapestet ivóvízzel.

Link másolása

hirdetés

Tata mindig is a vizek városa volt. Aki ma végigsétál a Forrás-tanösvényen, az biztos lehet benne, hogy ez a látvány fogadta az itt élt Esterházy családot, az erre vadászó magyar királyokat, vagy akár a régi Pannonia területén élő rómaiakat is. Ezek a vizek évmilliókkal korábban a Nagy-Gerecsén környékén fakadtak, onnan jutottak a földkéreg változásai miatt ide és évmilliók múlva vélhetőleg már nem itt bukkannak fel a felszínre.tata_2_2016_09-102

De 1885-ben még rengeteg működő forrás volt Tatán. A MTA kutatói 287 000 köbméteres napi víz hozamot becsültek a városban, a szakemberek szerint ez európai viszonylatban is igen nagy szám. A mérésre azért volt szükség, mert Budapest vízellátást innen akarták megoldani.

A terv végül nem valósult meg, mert egyrészt a 70 km-es csővezetékben sem hűlt volna le a víz élvezhető hőfokúra, másrészt közbeszólt egy szörnyű természeti katasztrófa és ez a fantasztikus vízkészlet megsemmisült.tata_2_2016_09-177tata_2_2016_09-89

A környékbeli bányák tevékenységének pusztító hatása nyomán az 1950-1980-as évek között az összes tatai forrás elapadt, és így ez a ritka szép lápvidék is megsemmisült. Sok-sok éven át azt hitték, hogy mindez a szépség örökre feledésbe merül.

De hála a természet regenerálódó képességének, a bányák bezárása után egy szép májusi napon 2001-ben megszólalt az egyik forrás. És követte őt a többi is. Így történt, hogy pár év alatt a Fényes forrásvizeinek köszönhetően újra feléledt a régvolt lápmező és láperdő, és mára megint elvarázsolja az erre látogatókat.

hirdetés
tata_fenyes_2016_07-51_2
Tatán a Fényes-forrásokon kívül még számtalan kisebb-nagyobb forrás ontotta magából a kristálytiszta forrásvizet. Ezek egy jó része most újra működik, így az Angolparkban vagy az Öreg-tóban és még jó pár helyen megint csobog a víz, és ennek köszönhetőn Tata ismét az élő vizek városa lett.

A Fényesen korábban nagy fürdős élet zajlott. A forrástavak nagyon népszerűek voltak az 1920-30-as években. De itt épült Magyarországon az első finn típusú szauna is. És itt lehetett élővízben, a 3,5 méter mély langyos forrásban búvárkodni, ezért is volt a katonák búvároktatásának helye az egyik tó, melyet azóta Katonai-forrásnak hívnak és ez az egyetlen, melyben a mai napig lehet fürdeni.tata_2_2016_09-85

A Fényes forrásai kellemesen langyos vizet adnak. A 20-22 fokos enyhén szénsavas víz télen-nyáron különleges mikroklímát biztosít az itteni élővilágnak, hiszen a lápvidék vizei nem fagynak be.

Az 1390 méter hosszú, cölöpökön álló fapallókon egy 18 állomásból álló ökoturisztikai útvonalat építettek ki. Így a Forrás sétányon a víz felett lehet sétálni és gyönyörködni.tata_fenyes_2016_07-50_2

A Fényes a nevét a vízben lévő homokszemcsékről kapta. Mikor a valóban kristálytiszta forrásvíz a felszínre bukkan, a képződő buborékok magukkal hozzák az apró homokszemcséket. Ezek, mikor a vízben lefelé ülepednek, a ráeső napfényben ezüstösen csillognak. Pazar látvány, mely újra élvezhető a fapallókról lefelé nézve. És valóban fényesek.
tata_fenyes_2016_07-5_2tata_2_2016_09-165

Az itt található mintegy 300 féle növényből 30 védett, fokozottan védett, sőt akad Vörös könyves fajta is. A budai imola, a pusztai árvalányhaj, a piros pozdor, vagy a selymes boglárka is megél itt.

A láperdő jellegzetes fája az enyves éger, amely szinte állandóan vízben áll. Az évtizedekig víz nélkül maradt erdőség ugyan most újjáéledt, ám a fák egy része elpusztult. De most, az egyre emelkedő vízállás és sodrás sem tesz jót az égernek, így egyes területeken ezért pusztulnak a fák.tata_2_2016_09-159tata_fenyes_2016_07-36_2

A láperdő amúgy is egy folyamatosan változó, fejlődő erdő. A különleges növények között rengeteg szitakötő, rovar, hal, béka, teknős és madár él.

A lombkoronák és a fák odvai is sok különleges madárnak adnak otthont. A csilpcsalpfüzike, a berki tücsökmadár, szürke légykapó vagy a fakopáncs mind jól érzi itt magát. Éjjel bagoly huhog és errefelé hallani kvakvarjút is. Különleges denevérkompánia is megtelepedett itt, számos fajuk kőröz zsákmányért éjszakánként. De találkozni gémmel, kócsaggal, csízzel és pinttyel is.tata_2_2016_09-132tata_2_2016_09-142

A halállomány is páratlan volt, a 60-as években 30 halfajt tartottak számon, köztük is sok védett fajta volt. A kövi csík, a fejes domolykó vagy az állas küsz is megélt itt. A víz elapadásának lett áldozata például a jászkeszeg, a lápi póc.

Az égerláp egy távoli szélén egy hatalmas, 4 méteres, 60 kg-os 2005-ben elpusztult tigrispiton van eltemetve. Gazdája vélhetőleg errefelé engedte szabadon.

A Fényesen kívüli lápréten 1975-ben megnyílt a föld, egy hatalmas tölcsér keletkezett, melyben 15-20 méter magas fák tűntek el.

tata_fenyes_2016_07-64_2tata_fenyes_2016_07-65_2

A Fényes-források és tavak különleges értékét nemzetközileg is elismerik. 2006 óta ugyanis a világ legértékesebb vizes élőhelyeit tömörítő Ramsari Egyezmény része lett. A Föld 168 országának 2168 rendkívül értékes helyszíne között ott vannak az északi fjordok, a különleges tengeröblök, tavak, puszták vagy folyóvölgyek – és Magyarország 29 helye közül az egyik a Tatai tavak, köztük a Fényes-források.tata_fenyes_2016_07-33_2tata_fenyes_2016_07-39_2tata_fenyes_2016_07-43_2tata_2_2016_09-137

A Fényes tanösvény és látogatóközpont számtalan látnivalót, programot is kínál, ezekről bővebb infók ITT.

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk