hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Újra eredeti formájában látható a kiskunhalasi Sáfrik-szélmalom

A védett ipari műemlék megőrizte a 19. századi népi építészet értékeit, a berendezéseivel akár őrölni is lehetne.
Fotó: Szilágyi Pál Ferenc - szmo.hu
2020. november 01.

hirdetés

Megújult és újra régi formájában látható a kiskunhalasi Sáfrik-szélmalom. A malomépületet 1861-67 között építette Hunyadi Antal.

A malom 1966 óta országosan védett ipari műemlék.

A címet azzal érdemelte ki, hogy az épület megőrizte a 19. századi népi építészeti kultúra legmagasabb szintű technikai és kézműves emlékeit, a malom belső szerkezete pedig kiváló állapotban és maradéktalanul őrizte meg a 19-20. század fordulójának állapotát. Azt a kort, amikor Kiskunhalason, a várost nyugatról körülölelő Nagy-tó partján egyszerre 19 szélmalom vitorláit forgatta a szél.

Az idén megújult épület mellé látogatóközpontot is építettek, kiállítással, de alkotóházat és interaktív játszóteret is beterveztek mellé Kiskunhalason, a Kölcsey utcában.

A malmot Hunyadi Antal szélmolnár építette, majd

hirdetés

1901-ben Sáfrik József szélmolnár vásárolta meg és átalakította felülhajtós, négyszintes holland típusú szélmalommá.

1940-es években volt takarmánydaráló és raktárként is használták. Az ipartörténeti építmény 1964-66 között Mendele Ferenc tervei alapján műemlékként újították fel, majd ezt követően műemlékké nyilvánították. Több felújításon is átesett, 2010-ig ez volt Magyarország legjobb állapotban lévő eredeti szélmalma. Ám állapota erősen romlott, így 2011-ben levették a vitorláit. A mostani rekonstrukció során sikerült az eredeti állapotnak megfelelően rendbe hozni az építményt. A szélmalmokban szokásos berendezésekkel ma is működőképes lenne.

A kör alaprajzú malom egy dombon áll, zsindelyes, kúptetős. A fala kívül tégla, belül vályog. Az épület magassága közel 15 méter, vitorláinak átmérője pedig a 20 métert is elérik. A malom őrlőszerkezete, vitorlázata és külső köpenye a korabeli molnár, ács, tetőfedő, kovács, kőfaragó és kőműves mesterek magas szintű tudását tükrözi ma is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk