hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Tudtad? 507 zsáktelepülés van Magyarországon, az egyik közülük város

Interaktív térképen nézheted meg, hol vannak a zsákfalvak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. március 02.

hirdetés

Hiánypótló és izgalmas interaktív térképet tett közzé a Lechner Tudásközpont, melyen Magyarország zsáktelepüléseit listázták ki, számtalan pluszinformáció kíséretében.

Ha azt a szót halljuk, hogy zsáktelepülés, a legtöbbünk szeme előtt valószínűleg egyutcás, kicsi, csendes, dombok között fekvő falu jelenik meg. A Tudásközpont különböző társadalmi és környezeti adatokat felhasználva, térinformatikai módszerekkel derítette ki, hogy mennyire igaz ez az általánosítás.

Magyarországon 507 olyan település van, ahova csak egyetlen út vezet, és véget is ér ott. A 2015-ös KSH adatok szerint 248 934 fő, vagyis a lakosság 2,5%-a él zsáktelepülésen.

Hiába cseng ismertebben a zsákfalu kifejezés, direkt nem azt használjuk, ugyanis nem csak zsákfalvak léteznek.

Van egy "zsákvárosunk" is, Sajóbábony.

hirdetés

A 2761 lakosú település 2009-ben kapott városi rangot.

Átlagban 491 fő lakja ezeket a településeket, de igen nagy a szórás: a legkevesebben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gagyapátiban laknak, itt mindössze 11 fő él. A legtöbben, 7469-en pedig Nagykovácsiban laknak, ami az egyetlen zsákhelyzetű nagyközségünk.

Gagyapáti:

Ha megnyitod az interaktív térképet, jól láthatod, hogy az 1000 főnél kisebb zsákfalvak az ország azon térségeiben koncentrálódnak, ahol a településhálózat fejlődését a domborzat határozta meg: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Zala megyében.

Minden második a Dél-Dunántúlon található, további ötödük pedig az Északi-középhegységben.

A 21, 2000 főnél népesebb zsáktelepülés az ország más részein jellemző és egyenletesebb eloszlású.terkep

A békés, egyedi hangulat varázsát felismerve minden ötödik zsáktelepülés kínál falusi szálláslehetőséget - derül ki a Lechner Tudásközpont elemzéséből.

Ha azt vizsgáljuk, hogy az ott élők számához képest hol van a legtöbb szálláshely, akkor három apró település jár élen: az őrségi Felsőszenterzsébet, a csereháti Irota és az Aggteleki-karsztvidéken Teresztenye. Összesített turisztikai látogatottságát tekintve pedig Fenyőfő, Füzér, Háromhuta, Nagybörzsöny, Óbánya és Velem kiemelkedő.

Ezen a linken éred el az interaktív térképet, ide kattintva pedig a Lechner Tudásközpont elemzését.

Update: a térképen minden település rajta van, a zsákfalvaknál külön jelzik, hogy az zsákfalu, és csak ott adnak meg további részletes adatokat.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk