/utazz/tonkretettek-hires-nyaralohelyet-most-lezarjak-a-maya-oblot/
hirdetés

UTAZZ

Tönkretették a turisták a híres nyaralóhelyet – most lezárják a Maya-öblöt, talán örökre

Leonardo DiCaprio fiatalkorának egyik leghíresebb filmjét, a Partot forgatták itt, Thaiföldön.
hirdetés

A Koh Phi Phi Leh szigetén található Maya-öböl sok ember számára lehet ismerős, hiszen ezen a káprázatos helyen forgatták Leonardo DiCaprio fiatalkorának egyik leghíresebb filmjét, a Partot.

A Maya-öböl aranyszínű homokja és kristálytiszta vize a film után annyira népszerű lett a turisták körében, hogy aki már járt ott, tudja, alig lehet olyan képet készíteni, amibe nem lóg bele egy idegen. Persze szegény turistákat a jó képért való közdelemért kevésbé kell sajnálni, mint magát az öblöt.

Fél éve jelentették be először, hogy átmenetileg lezárják a turisták elől a híres filmes helyszínt, most viszont a film rajongói, és főleg a természet rajongói számára rossz hírt közöltek:

a korábbi néhány hónapos lezárásból határozatlan idejű bezárás lett, hogy a természetnek adjanak egy kis időt helyrehozni a turisták által okozott pusztítást.

A strand az elmúlt években jelentős károkat szenvedett a napi átlag 5000 turista és 200 ott kikötő hajó miatt. A szemét, naptej és hajók okozta szennyezés miatt az öböl körül lévő korall 80 százaléka megsemmisült. A lezárás a thai hatóságok szerint minimum egy évre szól.

hirdetés

Songtam Suksawang a nemzeti parkok igazgatóságának vezetője elmondta, mikor megvizsgálták a területet belátták, hogy lehetetlen lenne orvosolni a problémákat a korábban meghatározott 4 hónap alatt.

Bár a károkat már évek óta bizonyították, a thai hatóságok mégsem voltak hajlandóak lezárni az öblöt, ami nem csoda: évi több, mint 3 milliárd magyar forintnak megfelelő baht bevételt termelt helyszín.

Mostanra azonban annyira nagy a kár, hogy a pénz sem volt már kifogás: a turistákra vonatkozó szabályozást addig nem szüntetik meg, amíg az ökoszisztéma teljesen vissza nem nyeri normális állapotát.

A helyi környezetvédelmi aktivisták nagyon megkönnyebbültek a hír hallatán, hiszen elmondásuk szerint a korábban meghatározott 4 hónap semmire se lett volna elég, hiszen a korall évente csak nagyjából fél centimétert növekszik, ezért évek kellhetnek ahhoz, hogy a zátony teljesen helyre álljon.

A Maya-öböl vezetője, Worapoj Lomlim szerint nem kell csak a természetre várni, ők maguk úgy segítettek, hogy már több mint ezer korallt ültettek, és folyamatosan bővítik a projektet.

Ez az eset egyébként felhívta a régióban mások figyelmét is arra, hogy jobban oda kell figyelniük arra, mit okozhat a tömegturizmus.

Indonézia például tavaly "szemét-vészhelyzetet" hirdetett, amikor elterjedt egy videó, amin egy búvár szemétben úszik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk