hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Több mint térkép, több mint madártávlat – a National Geographic Magyarország a magasból című filmjéről

Igazi országimázs-építő filmet lehet megnézni április 11-én vasárnap este.

Link másolása

hirdetés

Gyerekkorom óta szeretek repülni, és az elmúlt 20 évben Párommal is számtalan gyönyörű élményben volt részünk. Soha nem felejtem el, amikor 9000 méter magasságból csodálhattuk meg a Vezúv kráterét, a Földközi-tenger színeváltozásait, a novemberi napfényt a Vörös-tenger felett, majd néhány órával később a behavazott Balkánt. De mindig eljátszunk azzal is, hogy felszállás után vagy leszállás előtt elkapjuk-e pillantásunkkal otthonunkat, felismerjük-e hazánk fenséges tájait, kedvenc városainkat.

Ezt a fajta repülésélményt, amely a helyzet miatt már több mint két éve hiányzik az életünkből, adta vissza egy kicsit alig háromnegyed órában a National Geographic Magyarország a magasból című filmjéből, amelyet a Europe From Above című sorozat második évadjának részeként ma, vasárnap este 21 órakor vetít a csatorna.

Nemigen van magyar ember, aki nem ismeri Radnóti Miklós halhatatlan sorát: „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj”. Valóban látunk térképeket, térképszerű felvételeket, amelyek a nemzetközi közönséget eligazítják Magyarország történelmi múltjában és az egyes tájak, városok elhelyezkedésében. Nagyszerűek azok a „madártávlatból” készült felvételek, amelyek Budapesttől a Hortobágyig, a balatoni nádasoktól a soproni tv-toronyig készültek – a kedvencem talán az a kép, ami a városligeti műjégpálya korcsolyázóit teszi szinte impresszionisztikus vonalakká – a film mégis jóval több ezeknél.

Halász és hídépítő, digitális művész és pásztor, fotós és művészettörténész kalauzolja a nézőket a nem mindennapi látványok között. Merényi György mutatta be azokat a csodálatos Zsolnay építészeti kerámiákat, amelyek a szecesszió korabeli Budapest legszebb épületeit díszítik az Iparművészeti Múzeumtól a Mátyás templomig.

„A film hazai menedzsere, Mesterházy Fruzsina hívott meg korábbi e témában megjelent kutatásaim alapján – mesélte a közös munkáról Merényi György. A film hihetetlen profizmussal készült minden téren: a szervezésben, a forgatási körülmények megteremtésében és az emberekre irányuló figyelemben. Még jóval a felvételek előtt Fruzsival egy órás telefonbeszélgetésben készítettük el a témámat. Kapcsolatban voltam a londoni menedzserrel is, aki szintén ügyelt a legapróbb részletekre is. A beszélgetést a kőbányai Szent László templom előtt vettük fel, majd még a budai református templom előtt is forgattunk, a többi felvételt a drónos fiúk készítették. Barátságos légkörben, a szokásos stressztől mentesen zajlott minden. Érezhetően mindenkinek az volt az érdeke, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből az egyébként is izgalmas történetből. Nagyon szép emlékem marad”.

Akik végignézik ezt a filmet, magyarok és külföldiek egyaránt, biztosan kedvet kapnak hazánk vizeihez, a Tisza, a Duna, a Balaton mellett a horgászparadicsom Bokodi-tóhoz, a hortobágyi „rónák végtelenjéhez”, és eszükbe véshetik azt a szenzációs digitális rekonstrukciót, amelyet a romos szigligeti várból készítettek. De a történelem múlandóságára emlékezetnek azok a képsorok, amelyek a szentkirályszabadjai egykori szovjet laktanyákról és lakóházakról készültek. Éppen 30 éve távozott az „ideiglenesen állomásozó déli hadseregcsoport”, és a hajdani épületeket környékükkel együtt visszahódította a természet. Ennyi maradt az egykor félve emlegetett „Kis Moszkvából”.

A National Geographic filmje igazi országimázs-teremtő alkotás, mert megmutatja Magyarország értékeinek sokféleségét, a benne élő embereket a hagyományos munkáktól a legmodernebbekig, és mindezek együttes alkalmazkodását a 21. századi körülményekhez és igényekhez.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

7+1 látnivaló, ha Neszmély és környékén járnál

A Gerecse lábánál elterülő lankáiról híres Neszmélyről csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan programlehetőségből válogathatunk. Mutatunk párat!

Link másolása

hirdetés

Nem kell Budapesttől sokat utazni, hogy felfedezzük a varázslatos, 1300 fős Neszmélyt és környékét. A Komárom-Esztergom megyében található település autóval gyorsan megközelíthető, így ideális lehet egy hétvégi kiruccanáshoz. Mielőtt azonban bemutatnánk a környék látnivalóit, érdemes szót ejteni röviden érdekes történetéről is!

Már a magyar királyok is itták a régióból származó borokat

A Neszmélyi borvidék már az 1300-as években ismert volt, a magyar királyok már itták a régióból származó borokat. A török hódoltság idején a régió is hanyatlásnak indult, és csak az 1700-as évek végére vált újra termőterületté. A hírnevét az Eszterházyak Tata-Tóvárosi mintagazdaságának köszönheti a 19. századtól, ekkor már pezsgőgyártással is foglalkoztak. Az 1890-es években az egész országon végigsöpört az Amerikából behozott szőlőgyökértetű, vagyis filoxéra járvány, és csak a 20. század elején, a 30-as években indult újra az élet a borvidéken. Ekkor már kisebb terület tartozott hozzá, mint 1924. előtt, akkor még a Móri, a Pannonhalmai és a Somlói borvidék is a Neszmélyi régió része volt.

A szőlővel betelepített 1400 hektáros Neszmélyi borvidék a Vértes és a Gerecse Dunára néző lejtőin terül el. Az időjárás kicsit hűvösebb, de a Duna mikroklímája és a vízről visszaverődő reggeli napsütés az északi dűlőkön kedvez a karakteres boroknak. Bár ezen a vidéken inkább erőteljes savtartalmú, aromás fehérborokat készítenek, de már egyre több vörösbort adó szőlőt is telepítenek. A terület talaja lösz, dolomit, homokkő, mészkő és márga alapon barna erdőtalaj. A környék jellemző szőlőfajtái az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a chardonnay, a szürkebarát, az olaszrizling és az ezerjó.

Gyönyörű panoráma nyílik a Dunára

A tökéletes adottságokkal rendelkező környék egyszerre kínál hegyeket, völgyeket és hűsítő vízpartot. A Neszmélyi borvidéket a kanyargó Duna szeli ketté. Határon túli területe már Dél-Szlovákiához tartozik, míg a magyar oldalon a Gerecse-hegység dél-keleti lejtőin terül el. Ennek a földrajzi adottságnak is köszönhető, hogy a neszmélyi, eredetvédelmet is élvező borok finom gyümölcsösségükről és különleges illatosságukról híresek. Ideális választás ez a környék tartalmas programokkal, túrákkal és kellemes pihenéssel teli kiránduláshoz. És akkor még a helyi kulináris különlegességekről, a széles borválasztékról nem is beszéltünk.

A Gerecse lábánál elterülő lankákról páratlan panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan különleges programot felfedezhetünk a hordóban alvástól a tradicionális rétesen keresztül, a vidék borainak kortyolgatásáig.

hirdetés
A környék látnivalói

A Neszmélyi borvidéket a történelem is megajándékozta néhány emlékkel. Ilyen például a középkori eredetű, négyszögletes torony maradványa a Várhegyen, a XIII. század óta működő katolikus templom, a legendás Király-kút, és nem utolsó sorban a Hajóskanzen, ahol olyan tekintélyes veteránok állomásoznak és vezetnek be a hajózás rejtelmeibe, mint az 1869-től 100 éven keresztül szolgáló Zoltán gőzhajó, vagy az 1977-től Bécs-Budapest útvonalon közlekedő Vöcsök szárnyashajó.

Ha a túrázásban elfáradnánk a borvidék szívében, a Melegeshegy tetején, több száz hektár szőlő ölelésében találod a Hilltop Borbirtok és Éttermet, ahol finomabbnál finomabb falatokkal várják a megfáradt, éhes vendégeket, és itt akár egy hordóban is álomra hajthatjuk a fejünket. A környék legnagyobb borászata, egyben a rómaiak által alapított, később háttérbe szorult Neszmélyi borvidék újraálmodója és központja, üde, illatos tételekkel és izgalmas fogásokkal várja a felfrissülni vágyó turistákat, emellett különleges panorámával kedveskedik a romantikus naplementék rajongóinak.

Mivel a borászat és étterem egymás szomszédságában helyezkedik el, borkóstolóval egybekötött pincetúrán is részt vehetünk. Sőt, a Hilltop borainak megkóstolása előtt vagy után érdemes a környék más pincéinél is ismerkedni a neszmélyi borokkal, hiszen a helyi borok olyan aromásak és illatosak, amit nem sok helyen tapasztalni az országban.

Ha 2-3 napra érkezünk a környékre, akkor még arra is marad időnk, hogy kisebb túrát tegyünk a közeli Tatára, ahol felfedezhetjük a Tatai várat, a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyt, a baji szőlőhegyek lábánál található angolparkot és a Borgiák egyik forgatási helyszínéül szolgáló Pezsgőgyár műemléki védelem alatt álló épületét is. Utóbbit Fellner Jakab tervezte, akiről egy kilátót is elneveztek nem messze, a kopár szikláiról híres Kálvária-dombon. Ha Tatán járunk, nem szabad kihagyni az ország egyik legérdekesebb tanösvényét, a Tata melletti Fényes karsztforrásnál kialakított tanösvényt: a fából épült sétány tiszta vizű források felett, a láperdői égerfái között kalauzol végig. Végül, ha az időjárás engedi, csónakázhatunk egyet az Öreg-tavon, és betérhetünk egy pohár finom borra a parton található Hilltop FröccsTeraszra.

További remek program lehet a környékén járva betérni a kocsi őshazájába, Kocs községbe, ahol a helyi múzeumban nemcsak az évszázadokig használt szállítóeszköznek a történetével, de készítésének titkaival is megismerkedhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: