/utazz/szoborra-dermedt-mesevilag-var-a-kis-vuk-szigeten/
hirdetés

UTAZZ

Szoborrá dermedt mesevilág vár a Kis Vuk szigetén

Fekete István 115 éve született. Felkerestük azt a szigetet, ahol a regényeiből ismert állatszobrok őrzik az emlékét.

Link másolása

hirdetés

A hóval borított ajkai szigeten találkoztunk Vukkal, Lutrával, Bogánccsal, és még igazi Tást is láttunk. Miért jártunk ott? Mert 115 éve született e figurák alkotója. Fekete István író, számos ifjúsági könyv és állattörténet szerzője 1900. január 25-én született és 1970. június 23-án hunyt el. A Wikipédia szócikke szerint az "erdész-vadász irodalom" egyik legismertebb művelője és minden idők egyik legolvasottabb magyar írója.

A híres magyar szerző 1928 és 1941 között élt Ajkán, miután friss házasként ideköltözött feleségével, Piller Edittel. A város méltó emléket állított a népszerű állattörténetek kitalálójának: az Ajka szívében található városligeti Csónakázó-tó szigetén nem csak az író mellszobrával, de a műveiből elhíresült állatfigurákkal is találkozhattok. Fekete István bronzból készült mellszobrát Borsos Miklós, az író jó barátja készítette, a regényekből ismert állatok mását pedig Samu Katalin, Borsos Miklós tanítványa faragta ki kőből.

VIDEÓ: A Kis Vuk története rajzfilmen (1981, részlet)

A szigetsziget

A kis szigetre egy a tó felett átívelő hídon lehet átjutni. Ennél jobb helyre nem is kerülhettek volna az emlékművek, hiszen Fekete István szobra úgy helyezkedik el az apró sziget közepén, hogy szinte teljes rálátása van az általa megálmodott állathősökre. A sziget környezete ráadásul nyáron romantikus, télen viszont egyenesen varázslatos hófödte fáival.

hirdetés

Bogáncsbogancs

Az író előtt ül Bogáncs, a pumi, aki pusztai terelőkutyaként boldogan őrzi ez esetben nem a nyájat, hanem a sziget többi szobrát.

Vukvuk

Fekete István állatfigurái közül talán a legismertebb Vuk, a kis róka, aki szintén „megelevenedik” a szigeten. A szobor talán éppen zsákmány után szimatol, hiszen a történet szerint Vuk örökölte nagyapja legendás hírű vérét, szimatát, vadászszenvedélyét. Ennek is köszönheti a nevét, ami annyit jelent: „Vadászok Utamból Kotródj!”

Vahurvahur

A szigeten őrködik éber tekintettel Vuk ellensége, Vahúr is. A „simabőrűhöz” hű, pórul járt vizslát már felismerhettétek, amikor az 5 legismertebb kutya szobrát mutattuk be nektek: https://t.szeretlekmagyarorszag.hu/felismered-az-5-legnepszerubb-kutya-szobrat/

Bobbob

Egy harmadik kutya, „Bob, az agár” is gyarapítja az kő-ebek táborát a szigeten. Bár ha jól tudom, Bob a „Vadászatok erdőn, mezőn” történetben valójában szintén vizsla volt.

Lutralutra

Lutrát, a róla elnevezett matricás albumról sokan ismerhetitek. A sziget partján, a nádas közelében hatalmas kövek közt tűnik fel. A történetben a kis vidra kalandos vándorútja során eljutott a civilizált világba – talán éppen az ajkai szigetre.

Cincin

Lutra regényében találkozhattatok Cinnel, az egérrel is. A mészkő kockába vésett kis mezei rágcsáló vigyázva őrzi zsákmányát, egy egész diót, és óvatosan meglapul.

hu

Cin jól is teszi, hogy megpróbál elrejtőzni, hiszen Hú pár méternyire figyel éles szemével. A történet szerint a baglyot fiókakorában az ember magával vitte, és csak a második világháború kitörésekor nyerte vissza szabadságát.

Kelekele

Egy másik madár, Kele is kíváncsian szemléli a szigetre látogatókat fél lábon állva. A mészkőbe vésett gólya - regénybeli másához hasonlóan - megszokta már az emberek jelenlétét.

Szoborkacsa ugyan nincs a kis szigeten, mi azért mégis találkoztunk pár igazi Tással a befagyott Csónakázó-tó nádasában...

VIDEÓ: Amatőr felvétel az egyedülálló Fekete István-emlékparkról

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk