St. Andrews: festői szépségű skót település egy kísértetlakta vár árnyékában

A tenger fölé magasodó sziklára épült kisváros temérdek látnivalót kínál a turistáknak.

Link másolása

St Andrews kisvárost a golfozóknak, az egyetemistáknak, a hívőknek és az utóbbi évtizedben a brit királyi család története iránt érdeklődőknek nem kell bemutatni.

Skócia keleti partján, az Északi-tenger mentén fekvő kis települést ugyan csak mintegy 18 ezren lakják, és egyharmaduk ráadásul diák, mégis sok izgalmas történet fűződik a nevéhez.

A Fife grófság területén található, festői fekvésű település 1620-ban lett királyi város. De már jóval korábban, a kelta időkben is lakott volt, a 8. században már éltek itt. A feltételezések szerint itt helyezték el András apostol relikviáit és innen származik a skót zászlóban is látható andráskereszt (kék alapon fehér kereszt).

András apostol

Szent András egyike volt Jézus tizenkét tanítványának. 60-ban az achaiai Petra városában keresztre feszítették. A kereszt szárait átlósan ácsolták, ezért nevezik András-keresztnek ezt a formát.

A kereszt már nagyon korán keresztény vallási jelkép lett. Az andráskeresztet, mint Szent András keresztjét először 1169-ben ábrázolták. Több zászlón is előfordul, Skócián kívül. Az igazi andráskereszt mindig kék és fehér. Szent András ünnepén Skóciában kalapokon viselik kitűzőként.

szentandras

A kisváros kedvelt turista célpont, hiszen bőven akad látnivaló, és sok érdekes történet is fűződik hozzájuk.

Aki csak egy napot szán rá, annak bizony kapkodnia kell a lábát, hogy a legfontosabb helyeket végigjárja. Ha egy kicsit többet szeretnél megtudni a méltán híres településről, akkor érdemes több napot is rászánni.

A vár, ahol a mai napig szellemek is élnek

Lenyűgözően panorámás helyre, egy hatalmas, a tenger fölé magasodó sziklára épült a St Andrews-i vár. A skót függetlenségi háború alatt többször is gazdát cserélt, végül a skótok maguk rombolták le, hogy ne lehessen az ellenségé. A várat a 14. században újjáépítették, manapság ennek romjai láthatóak.

Belépődíj ellenében látogatható, a falakról, bástyákról szép kilátás nyílik a környékre. Az épületben a vár történetét bemutató kiállítást láthatsz.

A vár hosszú története során volt püspöki palota, vár és börtön is.dav

A várról az a hír járja, hogy a mai napig lakik benne egy szellem, többen állítják, hogy ködös estéken egy fehér ruhás női alak szokott sétálgatni a falai között, és az előtte elterülő tengerparton. Egyesek látni vélték Beaton érsek szellemét is, akit itt öltek meg. Ahogy Patrick Hamilton skót mártír is időnként előfordul állítólag, az egyik toronyból szokott lenézni a máglyája helyére.
davdav

A lenyűgöző katedrális

A vártól kis sétány visz a katedrális felé, amely a 12. század elején épült.davdavdav

Akkoriban Skócia legnagyobb és legszebb középkori temploma volt és az ország egyik vallási központja lett. Püspöki és érseki székhely is volt a 15. században.

A 16. században a reformáció idején vesztett addigi kiemelkedő szerepéből, lassanként a működése is megszűnt, az elhagyott épület pedig omladozni kezdett. A század végén a központi torony ledőlt és vele együtt a fal egy jó része is leomlott. A köveket a helyiek széthordták. A 19. század elején kezdték el az állagát megóvni, és ahol a fal teljesen megszűnt, ott a talajban lévő kövek jelzik a valaha volt fantasztikus épület körvonalait.davdavdavdav

A 119 méter hosszú épület egyik legimpozánsabb része a csoda folytán egyben maradt. A hatalmas tornyok, melyek még ma is állnak, messziről is jól láthatóak.

A már romos építmény így is letaglózza az embert méreteivel és pompás részleteivel.

A templomkertben lévő temetőben számos író, tudós és golfjátékos is nyugszik.

Itt áll a 33 méter magas St Rule, egy hatalmas torony is, amelyre fel lehet menni, és a szerencsések gyönyörködhetnek a kilátásban.sdrdav

A romok szabadon megnézhetők, de egy kis látogatóközpont is van a szélén.

A golf szülőhazája

Ki hinné, hogy ez a festői városka a golf bölcsője is. Itt van a legrégibb golfpálya, és lám, a mai napig működik, játszanak rajta.

A golf nemzeti játék lett, a skót férfiak nagyon szívesen játszották, olyannyira, hogy 1457-ben a király betiltotta, mert szerinte több időt töltöttek a pályán, mint amennyi időt a harcművészetek gyakorlásával foglalkoztak.

1754-ben ebben a kisvárosban alakult meg a The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews.davdigdav

A városka legnagyobb zöld területeit a golfpályák adják. Hatalmas területet foglalnak el a tökéletes, zöld gyepfelületek, ahol ott jártunkkor még a zord, szeles, esős időben is több csapat játszott.

A Swilcan Bridge az egyik legismertebb jelképpé vált. A kis kőhíd a régi golfpályát átszelő patakon ível át és persze a pályának fontos része, a 18. lyuknál áll. A pályát sikeresen teljesítők átmehetnek – és lefotózkodhatnak – a hídon. Még Tiger Woods is játszott ezen a pályán és készült kép róla a híddal.

A városban hét golfpálya található, és nagy nemzetközi versenyeket szoktak rendezni. A golfturizmus igen kiemelkedő bevételi forrása a településnek.

Az egyik leghíresebb pálya a Jubilee, amely az Old Course mellett a leghosszabb pálya a városban. Nevét Viktória királynő 1897-ben ünnepelt gyémántjubileuma után kapta. Eredetileg a viktoriánus kor hölgyeinek készítették a pályát, de idővel St Andrews legkeményebb pályája lett a mára már 18 lyukú és többször modernizált, jelenleg 6745 yard hosszú pálya. Az Old Course-ról azt tartják, hogy ez a világ legrégebbi golfpályája, több mint 600 éve golfoznak rajta, míg a New Course 1895-ben épült.

A híres golfpálya mellett található a British Golf Museum, amely a sportág történetét mutatja be.

A világ egyik legrégebbi angol nyelvű egyeteme

St Andrewsban az oktatás régi időkre nyúlik vissza. Az itt található University of St Andrews az Egyesült Királyság 3. legrégebbi angol nyelvű egyeteme, és Skócia legrégebbi egyetem.

Az 1413-ban alapított intézmény igen elismert, jó hírű, elsősorban az „elit” gyerekei tanulhatnak itt napjainkban is. Az egyetem arról is híres, hogy Nagy-Britannia első női hallgatója ebben az intézményben kezdhette meg tanulmányait 1862-ben.

A brit királyi családból ezen az egyetemen szerzett diplomát 2005-ben Vilmos herceg, aki itt ismerte meg Kate Middletont.

Az egyetemről az a hír járja, hogy diákjai közül minden tizedik a leendő párját is St Andrews-ban ismeri meg.

Az egyetemen oktatott kémia, pszichológia, matematika, történelem, közgazdaságtan, menedzsment, nemzetközi kapcsolatok szakokra az Egyesült Királyságban itt vannak a legmagasabb felvételi elvárások. A diákokra kemény munka vár, de a kissé elszigetelt városban minden adott, ami az eredményes felkészüléshez szükséges.davdav

A hatalmas régi egyetemi épületek mellett számos modern épült, bármerre járunk, mindenfelé egyetemi helyszínekbe botlunk. Néha tényleg olyan érzés, mintha egy campuszon sétálgatnánk, amelynek a közepében egy kisvároskát is berendeztek.

Az egyetemnek számos híres diákja volt

Jean-Paul Marat (orvos, természettudós, filozófus és forradalmár), John Napier (matematikus) matematikus, Vilmos cambridge-i herceg (Prince William), Kate Middleton (Catherine, Duchess of Cambridge), James W. Black orvostudományi Nobel-díjas, Walter Haworth, Kémiai Nobel-díjas, Alan MacDiarmid, Kémiai Nobel-díjas.

Ha még marad időd, akkor ezeket a helyeket is nézd meg

St Andrews West Sands Beach

A várost egyik oldalról az Északi-tenger határolja és a homokos part remek kikapcsolódást biztosít. Még a borús, borongós időben is sokan sétálnak apálykor a part mentén, rengetegen futnak, sétáltatnak kutyát, viszik a gyerekeket egy délutáni futkározásra, kagylógyűjtésre a habzó hullámoktól sem megriadva a vízpartra.

A strandok közül a leghíresebb a West Sands, amely a legnagyobb, és meglepő, de állítólag az egyik legnaposabb és legszárazabb is Nagy-Britanniában. Itt forgatták a Tűzszekér című film egyes jeleneteit is.davdav

St Andrews Botanic Garden

A Föld különböző pontjairól származó növénygyűjtemény nem csak bemutatóhely, hanem oktató hely is. Szeretnék meggyőzni a látogatók arról, hogy a botanika, a kertészet, a környezetvédelem fontos része az életünknek, hogy jobb és egészségesebb életet élhessünk.

Fisher and Donaldson

A városi séta végén megérdemeljük, hogy kicsit kényeztessük magunkat. Az öt generációra visszanyúló pékség és cukrászat termékei közül szinte lehetetlenség azonnal választani. Mi egy kávés és egy epres csodát ettünk és isteni finom volt.dav

A kis, hangulatos üzlet világhírű süteményeket, pékárút és csokoládékat kínál. Honlapjuk szerint mintegy négyszázféle skót és nemzetközi finomságot készítenek. Az édességek mellett a kenyereik is híresek, még a királyi családtól is kaptak elismerést.

A család büszke arra, hogy ők nem családi ezüstöt, hanem családi recepteket örökítenek egymásra, ezeket gyűjtik, és féltve őrzik.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Napokon belül útnak indul a világ legnagyobb tengerjáró hajója
A 18 fedélzetes, 362 méter hosszú Wonder of the Seas nevű hajón 2300 fős személyzet lesi a maximum 6988 vendég minden kívánságát.

Link másolása

Három évig építették a világ legnagyobb tengerjáró hajóját egy francia gyárban, mely napokon belül első útjára indulhat. A Wonder of the Seas (magyarul: Tengerek Csodája) már megérkezett abba a floridai kikötőbe, ahonnan március 4-én első útjára indul, írja a CNN.

A roppant méretű hajó több mint háromszor olyan hosszú, mint egy focipálya (362 méter), és 47 méteres magasságával másfélszer akkora, mint egy tízemeletes panelház. A 18 fedélzetes hajón 2300 fős személyzet lesi a maximum 6988 vendég minden kívánságát. Vagyis az úszó luxushotelben kényelmesen elférne akár Jászapáti teljes lakossága is.

A tengerjáró hajón 20 ezer élő növény található. A Wonder of the Seas tizedik fedélzetén van egy hatalmas tengeri csúszda, valamint az egyik medence mellett hatalmas mozivászon is helyet kapott. A vállalat ötödik Oasis-osztályú hajóját vasárnap este vontatták be a Fort Lauderdale-i kikötőbe. A lehengerlő méretű hajó érkezéséről videó is készült:

A hajót hat éve kezdte tervezni a Royal Caribbean International, akik a tervezés és a kivitelezés során az utasok javaslatait és partnereik visszajelzéseit is figyelembe vették. A társaság elképzelései szerint már tavaly vízre bocsátották volna a tengerjárót, de a koronavírus-járvány ezt végül megakadályozta.

Az amerikai járványügynél (CDC) a tengeri körutazások a fertőzések szempontjából legkockázatosabb besorolást kapták. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a hajó személyzetének és utasainak legalább 95 százalékban teljesen oltottnak kell lennie. A Royal Caribbean még ennél is szigorúbb: minden 12 év feletti utastól megkövetelik a teljeskörű oltottságot, a két évnél idősebbek pedig csak negatív PCR-teszttel szállhatnak fel hajóikra.

A Wonder of the Seas első útjain 5-7 éjszakás körutazásokat teljesít Florida és a Karib-térség szigetei között. A tervek szerint májusban Barcelonából és Rómából indul mediterrán körutakra a monstrum.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
5 élmény a Mátrában, amit neked is át kell élned
Sorozatunkban beföldi élményeket ajánlunk - ezúttal a téli Mátrából.

Link másolása

Amit már kisiskolásként megtanultunk a Mátráról, hogy itt van az ország legmagasabb pontja, az 1014 méteres Kékestető. A 900 négyzetkilométeren elterülő hegységben akad még néhány 800-900 méter feletti csúcs, már csak ezért is valószínű, hogy itt esetleg havat találunk olyankor is, amikor a lankásabb vidékeken már olvadásnak indult minden.

Márpedig ha téli élményeket keresünk, ahhoz hozzá tartozik a hó is. Havas erdő, téli sportok, forró italok, mátrai különlegességek - öt élményt ajánljunk cikkünkben, amelyek között akad kimondottan téli specialitás, és olyan is, amely bármelyik évszakban átélhető.

1. Sípark, Mátraszentistván

Mátraszentistván a legmagasabban fekvő magyar települések egyike - nem véletlen, hogy a Sípark is épp itt lelt otthonra. 10 sípályát is találunk itt több mint 10 hektárnyi területen.

A pályák közül kilenc hóágyúzható, ami azt jelenti, hogy akár áprilisig is eltarthat itt a síszezon.

Különféle felvonók tartoznak hozzájuk, amelyek január eleje óta mind üzemben is vannak.

A csúcsidőszak jellemzően a hétvége, ilyenkor 3-4000 ember is megfordul a sípályákon. Egy szezonban átlagosan 50-60.000 látogatója van a Síparknak. Családok is szívesen felkeresik a helyet, mivel a legkisebbek megkezdhetik itt az ismerkedést a síeléssel: van síoktatás, különböző szinteken és különböző korosztályoknak. A vendégek közel egyharmada tanuló síelő, így nem kell tartanunk attól, hogy egyedül leszünk kezdők.

Az sem akadály, ha nincs ehhez saját felszerelésünk: a helyszínen lehet sílécet, sífelszerelést, snowboardot kölcsönözni. Aki igazán különleges élményre vágyik, annak ki kell próbálnia a villanyfényes síelést az esti órákban. Vagy a pályák menti hütték valamelyikében megkóstolni egy helyi specialitást, netán az osztrák sípályákról jól ismert gőzgombócot.

Miért ajánljuk?

• Sport, kikapcsolódás, új élmények - egy helyen.

• Már önmagában a hó látványa, a sípálya hangulata magával ragadó annak is, aki esetleg nem síel.

• Gyerekekkel is tökéletes program, itt megismerkedhetnek a síelés alapjaival.

• OTP SZÉP kártyát is elfogadnak, még felszerelést is kölcsönözhetünk vele.

2. Mátra Ásvány, Mátraszentimre

A Mátra Ásvány egyszerre kiállítóhely, és mindenféle élménytúrák kiindulópontja. Alapítója, Urbán Zoltán 2015-ben hozta létre a tárlatot. Eleinte hobbi volt számára az ásványgyűjtés, ma már másokkal is megosztja az ásványok iránti lelkesedését. Kiállításán 2000 féle ásvány és több mint 600 féle fosszília látható, a világ különböző pontjairól.

Zoltán műhelyében meg is munkálja az ásványokat, így ha valaki egy csiszolt követ, vagy egy szép ásványékszert szeretne hazavinni, érdemes körülnéznie az Ásványház ajándékboltjában. A kertben találunk ásványsimogatót is, és tavasztól őszig az aranymosással is megpróbálkozhatunk itt.

De az igazi mátrai élmény az ásványgyűjtő túra. Zoltán már alaposan feltérképezte, a Mátrában hol milyen ásványokat találni, melyik helyszín mennyire könnyen megközelíthető, ennek megfelelően szervez csoportos túrákat.

Ilyenkor ötvözhető a természetjárás és a "kincskeresés", ami remek motiváció lehet a gyermekek számára, hogy kicsaljuk őket a szabad levegőre. Zoltán úgy alakítja a túrákat, hogy mindenki akár egy hátizsáknyi ásványt pakolhasson fel, és később már önállóan is visszataláljon a terepre.

Miért ajánljuk?

• Ismeretszerzés és élménygyűjtés egyben.

• Egy ásványgyűjtő túrán az erdőt járva közel kerülhetünk a természethez

• Gyerekekkel is kiváló program.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT IS, HOGY TE IS ÁTÉLHESD ÉLMÉNYEINKET A MÁTRÁBAN!

3. Üvegmanufaktúra, Parádsasvár

Már a XVIII. században is foglalkoztak a településen üveggyártással: 1767-től 2005-ig működött Parádsasváron egy üveggyár. A 2013-ban alapított Üvegmanufaktúra épp ezekre a többszázéves hagyományokra támaszkodik, épp ezért nemcsak egyedi megrendeléseket teljesítenek, hanem a Mátrába kirándulóknak is szeretnék megmutatni, hogyan is készülnek az üvegcsodák, mi minden kell egy különleges dísztárgy vagy üvegpohár megalkotásához.

Egyénileg vagy csoporttal is érkezhetünk, de mindenképpen fontos, hogy előzetesen bejelentkezzünk és időpontot kérjünk.

Egy látogatás során 5-6 különféle üvegtárgy elkészítését leshetjük meg - köztük például a színes rózsa, vagy a sötétben világító hattyú is a szemünk előtt ölthet formát.

Ha a járványhelyzet már nem jelent majd kockázatot, az üvegfújást is ki lehet majd újra próbálni, az pedig aligha lehetséges máshol.

Sok egyedi megrendelést is teljesít az Üvegmanufaktúra, mivel náluk megoldható az is, hogy csak egyetlen darabot gyártsanak le egy lámpabúrából, vagy pótolják egy csillár hiányzó darabját. De nemrég épp egy színházi produkcióhoz készítettek egyedi dekorációként üveggömböket. A legtipikusabb termékeiket az ajándékboltban meg is vásárolhatjuk, így akár egy különleges mátrai ajándékkal térhetünk haza.

Miért ajánljuk?

• Nincs ma már Magyarországon másik olyan üzem, ahol láthatnánk, hogy készül az üveg.

• Még tanulhatunk is valami újat, ha figyelmesen meghallgatjuk a workshop alatti kommentárt.

• Csoportos kirándulásokhoz, akár gyerekcsoportoknak is ideális program.

• A Mátra egyik jellegzetes, egyedi kézműves terméke készül itt - amit akár haza is vihetünk.

Tipp: Szerezz új élményeket - OTP SZÉP kártyával!„Büszkén mondhatjuk, hogy az OTP SZÉP kártya több mint 10 éve áll a belföldi turizmus szolgálatában azzal, hogy a magyar munkavállalók hazai pihenését és élményszerzését támogatja. Az elfogadóhelyek száma folyamatosan növekszik, mára át is lépte az 50 ezret, vagyis egyre több szálláshelyen, étteremben és szabadidős szolgáltatónál lehet SZÉP-kártyával fizetni. A zsebek átjárhatóságának köszönhetően pedig a kártyabirtokosok még sokoldalúbban használhatják fel juttatásaikat 2022. december 31-ig, hiszen bármelyik alszámláról költhetnek, az elfogadóhely típusától függetlenül.

Arra buzdítjuk kártyabirtokosainkat, használják ki ezt a lehetőséget a hazai látnivalók felfedezésére és új élmények kipróbálására. Célunk, hogy ehhez a legjobb ügyfélélményt biztosítsuk számukra. Digitális felületeink – mint az OTP SZÉP kártya mobiltelefonos applikáció és OTP Portálok – megújulásával most még egyszerűbb az elfogadóhelyek megtalálása, és az előlegfizetés is gördülékenyebb. Leendő ügyfeleink pedig akár már online is köthetnek SZÉP-kártya szerződést, hogy még könnyebb legyen az indulás az élményszerzés felé” – nyilatkozta Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzletágvezetője.

4. High-Tech Sportok Bázisa, Mátrafüred

Aki szereti az aktív élménygyűjtést, de azért nem akar túl megerőltető sporttevékenységet, annak tökéletes választás egy látogatás a High-Tech Sportok Bázisára. Magánszemélyeknek 50, cégeknek közel 300 féle programot kínálnak - ráadásul nemcsak télen, hanem bármelyik évszakban.

Találunk itt mindenféle elektromos hajtású eszközt, és alapos oktatást kapunk a használatba vétel előtt. A legnépszerűbb az idelátogatók körében a segway: két keréken lehet rajta suhanni, saját testünk mozgatásával irányítva a járművet, akár erdei terepen is.

Merthogy a segway - és bármelyik másik elektromos hajtású társa, mint az e-quad, e-ranger vagy az e-coster - nem bocsát ki káros anyagokat, így nem szennyezzük vele a környezetet.

Segway-jel még akár havas tájon is túrázhatunk.

Különböző hosszúságú és nehézségi fokú túrákra nevezhetünk be, egyénileg vagy csoportosan, Mátrafüred környékén vagy akár a Mátra más pontján. De ha valaki a hagyományosabb aktív élményeket keresi, annak is van miből választani: szánkózás, hófánkozás, lovasszánozás, erdei síelés télen; íjászat, buborékfoci, erdei wellness tavasszal.

Miért ajánljuk?

• Segway-en suhanni az erdei utakon - egészen különleges élmény.

• Aki szereti a kütyüket, a különleges járműveket, az itt kedvére válogathat.

• Egy családi hétvége ideális programja lehet egy látogatás a sportbázisra.

• Fizethetünk OTP SZÉP kártyával is.

5. Sástó Hotel, Sástó

Az ország legmagasabban fekvő mesterséges tavát Mátrafüred mellett, Sástón találhatjuk: az 507 méteres magasságban lévő Sás-tó ma már idegenforgalmi látványosság, többek között a partján álló kilátónak is köszönhetően.

A sárga szerkezet már alulról is különös látványt nyújt - eredetileg fúrótorony lett volna belőle Algyőn, így nem véletlen, ha olajtársaságok, vagy mindjárt a Dallas c. sorozat nyitóképei jutnak eszünkbe róla. 50 méter magas, de nem is muszáj a legmagasabb pontjáig felgyalogolnunk, hogy a Mátra legszebb panorámáját megcsodálhassuk innen. Extra tipp: naplementekor különösen varázslatosak itt a fények és színek.

A tó másik partján egy komplexumot találunk: A Sástó Hotel*** a Mátra Kemping**** több mint 2 hektárnyi területén helyezkedik el, saját wellness részleggel és az ország egyik legnagyobb sóbarlangjával. Szállásként is remek választás lehet a helyszín, már csak azért is, mert a hotel évek óta elnyeri a Zöld Szálloda minősítést. De ha csak a kirándulásunk zárásaként illesztenénk be egy kis felfrissülést, akkor is jó helyen vagyunk: a wellness részlegbe nem szállóvendégek is válthatnak belépőt.

Élmény- és gyermekmedence, finn-, bio- és infraszauna, gőzfürdő, jakuzzi segít az ellazulásban. Ha szerencsénk van, vízitornán vagy egy szaunaceremónián is részt vehetünk.

Ha pedig valaki a jó levegő miatt keresi fel a Mátrát, akkor a 74 négyzetméteres sóbarlangban megpihenve újabb lépést tehet az egészséges légutakért. 30 tonnányi parajdi sósziklát, himalájai sótéglát és granulátumot építettek be barlangba, amelynek tiszta klímáját a kristálysópára biztosítja.

De nemcsak annak érdemes egy órácskát eltölteni a sóbarlangban, akinek problémái vannak a légtutakkal: a himalája sótéglák erős színterápiás hatással bírnak, narancssárga fényük olyan biokémiai változást idézhet elő, amely elűzi a depressziót, pesszimizmust.

Miért ajánljuk?

• A környezet csodás, télen-nyáron szemet gyönyörködhtető.

• A wellnessben kicsik és nagyok egyaránt találnak maguknak kikapcsolódási lehetőséget.

• A sóbarlang egyedülálló, akár egészségmegőrzési céllal is ajánlott felkeresni.

• A szolgáltatásokért fizethetünk OTP SZÉP kártyával.

A cikk megjelenését az OTP Pénztárszolgáltató támogatta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Illatos kényeztetés és kristálytiszta levegő az „Egészség völgyében”
Ha többre vágyunk, mint egy szokványos wellness élményre, akkor érdemes ellátogatnunk Sikondára, az „Egészség völgyébe”, ahol Magyarország első illat- és wellness hotele, az Ambient Hotel & AromaSPA vár ránk.

Link másolása

A festői Mecsekben található szállodában ugyanis csodás aromákkal fűszerezett illatszobák, luxus színvonalú gyógyvizes spa és kristálytiszta erdei levegő teszik felejthetetlenné a kikapcsolódást.

Aromák bűvöletében

A sikondai Ambient Hotel & AromaSPA Magyarország első illat- és wellness hotele Pécstől 19 km-re, ahol egyedi illatszelekciókkal kényeztethetjük a testünket és a lelkünket egyaránt. Itt valóban azt érezhetjük, hogy minden egyes levegővétellel felfrissülünk, feltöltődünk. Ráadásul a Mecsek-völgyi Sikondán szinte harapni lehet a levegőt, ugyanis vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a légszennyező anyagok koncentrációja rendkívül alacsony, így a hely méltán viseli az "Egészség völgye" címet.

A négycsillagos hotelnek nemcsak a környezete vendégcsalogató, hanem különleges szolgáltatásai is, hiszen Magyarország első illat- és wellness szállodájaként az egyetlen magyar parfümőr, Zólyomi Zsolt által megálmodott aromaszelekciókkal „édesíti meg” az itt töltött napjainkat. „Erdőmélyi csend”, „Frissítő fehér virágok”, „Nyugtató levendula” és „Izgató csokoládé” illatok közül választhatunk a superior szobákban, éppen amilyen hangulatunk van.

Gyógyító termálvíz és felejthetetlen SPA élmény

Az Ambient Hotel & AromaSPA a Mecsek völgyében feltörő forrásokra épült, összesen 77 szoba, lakosztály és apartman várja a pihenni vágyó vendégeket. A termálvizet 1928-ban találták, majd hamarosan gyógyszállodát építettek ide, hogy kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket. A felszínre hozott gyógyító erejű hévízzel többek között gyomor- és bélpanaszokat kúráltak, de már akkor is javasolták anyagcserével kapcsolatos problémák, ízületi bántalmak, bőrbetegségek és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére is.

Most, az egykori gyógyszálló helyén a nemrégiben megújított beltéri (1 élménymedence, 1 masszázsmedence és 1 körmedence) és kültéri medencékkel; a teljesen átalakított, sószobával kibővített szaunaparkkal (2 infraszauna, 1 aromakabin, 1 gőzkabin, 1 finn szauna) és a tetőteraszon található, panorámás kültéri jacuzzival, illetve finn szaunával felszerelt Ambient Hotel & AromaSPA áll a felfrissülni vágyó vendégek rendelkezésére. A SPA élményt pedig a Germaine de Capuccini professzionális női és férfi kozmetikumai teszik teljessé.

Fejedelmi kényeztetés, számtalan programlehetőség

Különleges szobára vágyik? A harmadik emeleti, 6-8 fő számára is kényelmes Mecsek lakosztály éppen ilyen. Modern a design és a hatalmas, saját teraszon privát jacuzzi és infraszauna található. A szállodába nem csak Önt, de kis kedvencét is szeretettel várják. Kutyája, cicája vagy egyéb kis háziállata a gazdival egy szobában lesz elszállásolva, a négylábúaknak evő- és ivótálat is biztosítanak. A különleges gasztronómiai élményekről sem kell lemondania, a hotel Forrás Étterme remek reggelivel és vacsorával várja, a snack vagy lobby bárban például kedvére koktélozhat.

Ha pedig a szabadba vágyunk, irány a természet, a kristálytiszta levegő! Az aktív kikapcsolódás szerelmesei tehetnek egy dél-dunántúli vár- vagy gyalogtúrát, a kényelmesebbek autóval-motorral kirándulhatnak hegyen-völgyön át. Az alig 20 km-re található Pécset is kár lenne kihagyni, érdemes elmenni megnézni a helyi látnivalókat. Akik a szállodában maradnak, azok sem fognak unatkozni, hiszen a földszinti játékteremben dartsozhatnak, csocsózhatnak, ping-pongozhatnak vagy éppen X-boxozhatnak. A két pályás bowling terem szintén a játékos kedvűek nagy kedvence lehet.

Illatos konferenciatermek, izgalmas rendezvényhelyszín

Az Ambient Hotel & AromaSPA a munkához inspiráló környezetet biztosít: a konferenciatér szekcionálható, magas szintű szolgáltatásokkal, technikai felszereléssel ellátott termei várják a rendezvényeket. A konferenciatermek elnevezése az illatkoncepciót követi és a kávészünetek is kérhetőek az illatok jegyében: Levendula, Menta és Mandula. Ideális helyszín a hotel konferenciarésze állófogadások, kiállítások, céges rendezvények, csapatépítők, esküvők, családi események megrendezésére. A csapatépítő tréningek számára számtalan indoor és szinte korlátlan outdoor programlehetőség adott a Mecsekben. Mivel a zöld környezet adja a szálloda egyik eszenciáját, az új kültéri parkolót úgy alakították ki, hogy egyetlen fát sem vágtak ki.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Virágmező Alcsúton: nyílik a hóvirág és a téltemető Magyarország egyik legkülönlegesebb arborétumában
Még pár hétig megcsodálhatjátok ezt a különlegességet. Íme egy csokor fotó kedvcsinálónak.
Fotók: Major Frigyes - szmo.hu
2022. február 20.


Link másolása

Lassan búcsúzik a tél, mi sem mutatja jobban, minthogy megjelentek a tavasz első hírnökei: a hóvirág és a téltemető is virágzik.

Az ország talán leghíresebb hóvirágmezője Alcsúton, az arborétumban található, ahol nemrégiben kezdődött a Hóvirágünnep.

A csodálatos látványt nyújtó, két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező egyedülálló hazánkban. A mediterrán hóvirágoknak hét hóvirágfaja, huszonnégy fajtája látható itt. A virágzás még várhatóan 4-5 hétig tart, érdemes ez idő alatt felkerekedni és megcsodálni a csodálatos virágmezőt.

Jó, ha tudod: a hóvirág 2005 óta védett növény, melynek természeti értéke 10.000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Ilyen pompás a hóvirág:

És így virágzik a téltemető:

De érdemes szétnézni a lassan ébredező fák között is:

Bővebb információk ITT.


Link másolása
KÖVESS MINKET: