hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Porig égetett középkori falu áll a Káli-medencében

A falu a mai Révfülöp és Kővágóörs közötti területen állt. A török 1548-ban lerombolta, csak a kőből épült templom és a hozzá tartozó épületek falai állnak.
Nagy Gábor cikke a Megnézlek Magyarország blogon - szmo.hu
2017. február 17.

hirdetés
Nagy Gábor és felesége, a Megnézlek Magyarország bloggerei, azon kívül, hogy saját túrákat szerveznek, tapasztalataikkal, írásaikkal és fotóikkal szeretnék rávenni az olvasókat, hogy kerekedjenek fel és nézzenek szét Magyarországon. Nagyon megéri!

Az ecséri, vagy ecsérpusztai templom a 12. században épült, román stílusban. A falut elsőként egy 1082-ben írt oklevélben említik. A falu papjáról egy 1333-ban keltezett pápai tizedjegyzékben olvashatunk.

A templomot csak később, 1353-ban említik. Építéséhez feltehetőleg felhasználták egy római kori épület köveit. 1430-ban Ecséri László altárnokmester bővíttette a templomot.eltuntfalu2eltuntfalu3eltuntfalu4

Az altárnokmester lőcsarnokot, sekrestyét emeltetett, és gótikus stílusban átépítette az épületet. Ritka a környéken, hogy egy falu temploma háromhajós legyen, és íves záródású szentéllyel rendelkezzen. A feltáráskor a szentély lépcsői előtt az Ecséri család sírjait fedezték fel. Az épület egyes részein a vakolat és a freskók is láthatóak, ezek egyikén Szent Kristóf ábrázolást találtak.

A nyugati oldalon álló toronynak csupán az alapjait találták meg. Áll még a karzatra vezető lépcső egy része és a gótikus, háromíves fal. Megtalálták a keresztelőmedencét is. A templomot körbevevő kőfal, a temetkezési helyet jelölte ki. Mellette a paplak alapozása került felszínre. A föld alatt pedig az a magyar középkori falut tárták fel, amit a törökök a földig égettek, lakóit elhurcolták. A falu eztán elnéptelenedett, a templom megmaradt falai pusztulni kezdtek.eltuntfalu5

A templom és a falu feltárását 1962-ben kezdték el. A régészeti kutatásokat Sz. Ceglédi Ilona vezette. 1963-ban a templomromot konzerváltatták. A millennium évében a romokat felújították.

hirdetés

Ha tetszett a cikk, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk