hirdetés

UTAZZ

Paloznak - A Balaton-felvidéki hagyományos falusi hangulat sokakat vonz

A régi épületek mellett a borok és a rendezvények is igen népszerűek.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2018. július 18.

hirdetés

Már 5000 éve is lakott település volt Paloznak vidéke. A Veszprém megyei községet először egy 970-es évekből származó adománylevélben említik. A Balaton-felvidék hangulatos településén pár százan élnek, de óvják, védik régi faluképüket. Ennek elismeréseként kapták meg 1998-ban a Hild-díjat is.

A borászattal és turizmussal foglalkozó falu a tó északi partján, a Bakony déli lábánál található, közel Balatonfüredhez. A környéken több patak is átfolyik, és a vidék lápos, mocsaras. Élővilága gazdag, sok madár, hüllő, hal, kétéltű él errefelé.

A hegynek köszönhetően klímája védett, enyhe az időjárása. A gyümölcsök közül a barackok, a füge és a szőlő mellett a mandula az egyik jellemző.

A kiváló éghajlat és a víz közelsége miatt igen korán letelepedtek itt az emberek. Több ezer éves leletek bizonyítják, hogy már az őskorban is lakták. A település határában például két római kori tanyagazdaság maradványait is megtalálták. A török hódoltság idején sem néptelenedett el. A 19. századi filoxéra-vész a szőlőket elpusztította, de később újra telepítették.

Az ide érkező látogatókat a Balaton-felvidékre jellemző hagyományos falusi hangulat vonzza leginkább.

hirdetés

A régi épületek közül az Árpád-kori katolikus templom gótikus részletei, a református harangláb, a népi építészet hagyományos stílusjegyeit őrző egykori Diószegi-ház, a Pongrácz-kastély is.

Paloznak nevezetességei között található például a Hampaszkút, a Hősök kútja, '48-as emléktábla, a Millenniumi park, a Népi parasztházak, a Makk-ház, a Olaszrizling-tanösvény, a Pongrácz-kastély, a Református Harangláb, a Sárkányos-kút, a Tájház is.

A helyiek különféle rendezvényekkel is készülnek:

Szüret-elő: minden év szeptember első hétvégéjén

Paloznaki Falunapok: minden év szeptember utolsó hétvégéjén

Libanap, Márton naphoz kapcsolódó libasütés és újbor mustra

Paloznaki Hímzőkör kiállításai a Faluház nagytermében

Boda Balázs és Oláh Kati művész-házaspár galériája és kiállítása

Disznóvágás, minden év január-február hónapban

Paloznaki Jazzpiknik, minden év augusztus elején

Bővebb információk ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk