hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Ozorai Pipó vára volt kényelmes családi lak, magtár és börtön is

Falai között átélheted a reneszánsz udvarok hangulatát, a lovagok világát. Láthatsz páncélos lovaskatonát, díszes tróntermet, korabeli konyhát, fegyvergyűjteményt és visszarepülhetsz akár több száz évet is az időben.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. október 01.

hirdetés

Romantikus tájon, a tolnai lankák között bújuk meg Ozora. A szőlőhegyek ölelte, patakok szelte vidéken két domb is látható, egyiken a templom, másikon a várkastély emelkedik ki. A kisváros a mai napig őrzi reneszánsz hangulatát.

A település múltja az őskorig vezet vissza, egy nagy jelentőségű avar leletegyüttes is előkerült a földjéből. A területen átfolyó Siót pedig már a rómaiak kezdték el szabályozni. A falu nevét a szlovákoktól eredeztetik, akkor Uzra néven említették.

A 14. századig a Ozorai nemesi család birtoka volt, majd a férfi ág kihalása után András lánya Borbála örökölte meg. Az ő férje egy firenzei kereskedő család sarja, Philippo Scolari volt. Neves harcos és kereskedő volt, aki engedélyt kapott egy erődítmény építésére.

A lovag - akit a magyarok Ozorai Pipóként emlegettek - hívott építészeket és mestereket a településre, hogy elkészítsenek neki egy főúri, pompás várkastélyt.

Halála után több tulajdonosa is volt, míg végül az Eszterházyak birtokába jutott.

hirdetés

Ozorához több történelmi érdekesség is fűződik, többek között az ozorai ütközet, ahol az 1848-as magyar honvédség itt aratta második győzelmét.

Ozorai Pipó vára

A dombtetőre álmodott épület munkálatai kemény földmozgatással kezdődtek. A dombtetőt előbb ki kellett „egyenesíteni”, hogy helyt adjon a négyzetes alaprajzú, kerek tornyos, udvarokkal és emeletes épületekkel rendelkező várkastélynak. Az építményről azt tartották, hogy inkább kényelmes, mint nagy ellenálló erejű épület lett.

Filippo Scolari, aki felvette végül az Ozorai Pipó nevet, nem tudott dinasztiát alapítani. Gyermekei fiatalon meghaltak, ő maga peig 1426-ban hunyt el. Özvegye tizenkét évvel élte túl. Később kifosztották az épületet, a törökök ostromolták, majd a Habsburgok is harccal próbálták meg bevenni a várat. A sérüléseket később Eszterházyak idején javították ki, mert magtárnak akarták használni. 1970-es években kezdődött meg a régészeti kutatása, majd restaurálták az épületet. A felújított középkori műemlék 2001 óta fogadja a látogatókat.

Reneszánsz élményház és Pipo-kert

A várkastély élményházként működik, bejárhatók a termei, az udvara, láthatod a feleség hálószobáját, a tróntermet, ebédlőt, konyhát és a kápolnát is. Látványos fegyvergyűjteménye van, és életnagyságú páncélozott lovas katonákat is bemutatnak.

A kiállításon megismerheted a vár történetét és az előkerültek leleteket. Kiderül, hogy ki volt Ozorai Pipó, milyen volt az élet a várban, és hogyan lett a valaha díszes várkastélyból magtár és börtön.

Kívül pedig a vár egyik tornyánál található a Pipo-kert, amely egy pihenőkert játszótérrel és itt van az információs pont is.

Az Esterházy-fogadóközpont Ozora főterén áll. A barokk kori épület régen vendéglő volt, ahol Petőfi Sándor is megfordult, itt lépett fel először színészként. Illyés Gyula is kötődött ehhez a helyhez, több művét is itt írta.

Bővebben ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk