UTAZZ

Ozorai Pipó vára volt kényelmes családi lak, magtár és börtön is

Falai között átélheted a reneszánsz udvarok hangulatát, a lovagok világát. Láthatsz páncélos lovaskatonát, díszes tróntermet, korabeli konyhát, fegyvergyűjteményt és visszarepülhetsz akár több száz évet is az időben.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. október 01.


Link másolása

Romantikus tájon, a tolnai lankák között bújuk meg Ozora. A szőlőhegyek ölelte, patakok szelte vidéken két domb is látható, egyiken a templom, másikon a várkastély emelkedik ki. A kisváros a mai napig őrzi reneszánsz hangulatát.

A település múltja az őskorig vezet vissza, egy nagy jelentőségű avar leletegyüttes is előkerült a földjéből. A területen átfolyó Siót pedig már a rómaiak kezdték el szabályozni. A falu nevét a szlovákoktól eredeztetik, akkor Uzra néven említették.

A 14. századig a Ozorai nemesi család birtoka volt, majd a férfi ág kihalása után András lánya Borbála örökölte meg. Az ő férje egy firenzei kereskedő család sarja, Philippo Scolari volt. Neves harcos és kereskedő volt, aki engedélyt kapott egy erődítmény építésére.

A lovag - akit a magyarok Ozorai Pipóként emlegettek - hívott építészeket és mestereket a településre, hogy elkészítsenek neki egy főúri, pompás várkastélyt.

Halála után több tulajdonosa is volt, míg végül az Eszterházyak birtokába jutott.

Ozorához több történelmi érdekesség is fűződik, többek között az ozorai ütközet, ahol az 1848-as magyar honvédség itt aratta második győzelmét.

Ozorai Pipó vára

A dombtetőre álmodott épület munkálatai kemény földmozgatással kezdődtek. A dombtetőt előbb ki kellett „egyenesíteni”, hogy helyt adjon a négyzetes alaprajzú, kerek tornyos, udvarokkal és emeletes épületekkel rendelkező várkastélynak. Az építményről azt tartották, hogy inkább kényelmes, mint nagy ellenálló erejű épület lett.

Filippo Scolari, aki felvette végül az Ozorai Pipó nevet, nem tudott dinasztiát alapítani. Gyermekei fiatalon meghaltak, ő maga peig 1426-ban hunyt el. Özvegye tizenkét évvel élte túl. Később kifosztották az épületet, a törökök ostromolták, majd a Habsburgok is harccal próbálták meg bevenni a várat. A sérüléseket később Eszterházyak idején javították ki, mert magtárnak akarták használni. 1970-es években kezdődött meg a régészeti kutatása, majd restaurálták az épületet. A felújított középkori műemlék 2001 óta fogadja a látogatókat.

Reneszánsz élményház és Pipo-kert

A várkastély élményházként működik, bejárhatók a termei, az udvara, láthatod a feleség hálószobáját, a tróntermet, ebédlőt, konyhát és a kápolnát is. Látványos fegyvergyűjteménye van, és életnagyságú páncélozott lovas katonákat is bemutatnak.

A kiállításon megismerheted a vár történetét és az előkerültek leleteket. Kiderül, hogy ki volt Ozorai Pipó, milyen volt az élet a várban, és hogyan lett a valaha díszes várkastélyból magtár és börtön.

Kívül pedig a vár egyik tornyánál található a Pipo-kert, amely egy pihenőkert játszótérrel és itt van az információs pont is.

Az Esterházy-fogadóközpont Ozora főterén áll. A barokk kori épület régen vendéglő volt, ahol Petőfi Sándor is megfordult, itt lépett fel először színészként. Illyés Gyula is kötődött ehhez a helyhez, több művét is itt írta.

Bővebben ITT

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
„Egy euróért vettünk házat Olaszországban” – ez történt utána
Három friss tulajdonos meséli el, hogy mi történt velük, miután szerencsét próbáltak és házat vásároltak Olaszország újjáéledő településein.

Link másolása

Mi is többször írtunk már azokról az olasz kisvárosokról és falvakról, melyek 1 euróért kínálnak festői környezetben álló házakat annak reményében, hogy az adott település és annak népessége az új lakóktól majd újult erőre kap.

Az ár azért ilyen alacsony, mert ezek az épületek általában jelentős felújításra szorulnak, ez pedig az új tulajdonos feladata.

Általában megszabják, hogy erre mennyi idő áll rendelkezésre, illetve azt is, hogy mennyi idő után lehet ismét eladni az ingatlant. Cserébe azonban sokszor nemcsak új ház, de "új élet" is jár, többnyire távol a nagyvárosok lelketlen mókuskerekétől.

Az első ilyen kezdeményezés 2008-ban, Salemiben volt, az akkor nem járt sikerrel, az önkormányzat csődje, a maffia felbukkanása és a házak igen rossz állapota miatt. Gangiban viszont működött a terv, száz ingatlanra ezren jelentkeztek és a felújítást követően a városka teljesen kivirágzott.

Az elmúlt évben Szicíliától kezdve az Alpokig számos település tett hasonló ajánlatokat annak érdekében, hogy új lakosokat vonzzon a haldokló közösségek újjáélesztésére és mindez felkeltette a média érdeklődését is, de sokakban megfogalmazódott az is, hogy "túl szép, hogy igaz legyen".

Vajon tényleg volt, aki nem csak álmodozott, hanem vásárolt is? És utána mi történt? Nem álltak útjába a bürokratikus akadályok, esetleg a nyelvi nehézségek, vagy épp a helyiek? Vajon nem bánták meg a vásárt?

A CNN ezért több olyan "1 eurós polgárt" is kikérdezett, akik éltek a lehetőséggel és vettek egy egy eurós ingatlant.

A 27 éves Morgane Guihot 31 éves férjével ugrott fejest a "dolce vitába".

Morgane, aki a franciaországi Nantes mellől érkezett, az első vásárlók között volt és Szicília szívében, Mussomeli ősi, kanyargós utcáiba szeretett bele.

A körülbelül egy kávé áráért vásárolt 50 négyzetméteres ház számukra második otthonná vált, melyet hamar fel is újítottak. Kifestették és a padlót is rendbe hozták, már csak a fürdőszoba befejezése van hátra.

"Mivel mindketten kézművesek vagyunk és értünk az ilyesmihez, a munka nagy részét magunk végeztük és nagyszerű volt látni, hogy a kétszobás házunk újra életre kel"

- mondja a büszke tulajdonos, a 15 négyzetméteres, panorámás teraszra pedig különösen büszke.

Ők két gyermekükkel nyaralóként fogják használni a házat a karácsonyi és nyári szünetekben.

Elmondásuk szerint a franciaországi árak után rögtön felkeltette az érdeklődésüket az itteni akció, de ami igazán megfogta őket, az a hely bája volt, illetve a helyiek kedvessége.

Annak is örülnek, hogy ez a város közel van sok csodás szicíliai látnivalóhoz és nincs úgy elszigetelve, mint sok kis település.

"Van itt minden, amire szükséged lehet, boltok, szupermarketek. Egy kellemes életmód vár rád, egyszerűen nagyszerű"

- mondják és szerintük nem is jött szembe semmiféle kellemetlen meglepetés.

Az ingatlaniroda dolgozói segítettek nekik a procedúrában és a fordításban is. A ház pedig alapvetően jobb állapotban volt, mint amire számítottak. Már azt is kitalálták, hogy a későbbiekben Mussomeli lehet a nyugdíjas mennyország számukra.

Míg sok vásárló szerelembe esett az egy eurós árakkal, néhányuk végül a drágább, jobb állapotban lévő házak felé mozdult el.

A Mussomeli 1 eurós épületeiben tett hosszú körút után Patrick Janssen belga üzletember magasabb áron választott egy „superior” házat, amelyet már majdnem teljesen felújított.

Akárcsak a legtöbb nézelődőt, úgy őt is a médiafelhajtás és az új élet ígérte csábított az olasz városkába.

"Őszinte leszek, nem vásároltunk 1 eurós házat. Megmutattak nekünk 25 olyan régi épületet, amelyek közül a legtöbb jelentős javításra szorul, így a végén egy 10 szobás épületet választottunk 10 000 euróért (~3 millió 350 ezer forint), és még több pénzt fektettem be a felújításba"

- meséli. Őt elsősorban nem az anyagiak, hanem az időfaktor tántorította el az 1 eurós vásártól.

Szerinte egy olyan épület felújítása éveket vett volna igénybe. Ráadásul így lett egy olyan háza, ami akár 20 év után is családi fészekként funkcionálhat majd 5 gyermekének. Egyelőre pedig nyaralóként használják, a hely szépsége pedig arra sarkallja Patrickot, hogy itt képzelje el idős éveit.

"A belga emberek nem pihennek. Az élet itt egyszerűbb, a város hangulatos és a környező természet vonzó. Ideális az 'akkumulátorok' feltöltésére és a méregtelenítésre.

Valójában nagyon meglepett, amikor azt tapasztaltam, hogy Szicíliában sokkal könnyebb házat vásárolni és felújítani, mint Belgiumban."

És van olyan is, akit valami erősebb dolog vonz Olaszországba az áraknál, például a DNS és az ősök.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk