/utazz/olcso-kozel-van-es-rengeteg-a-latnivalo-volt-ket-napunk-kiugrottunk-krakkoba/
hirdetés

UTAZZ

Olcsó, közel van és rengeteg a látnivaló – volt két napunk, kiugrottunk Krakkóba

Ha kevés a szabadságod, nem akarsz túl sokat költeni, de mégis külföldre mennél, Krakkó ideális úticél.

Link másolása

hirdetés

Bármennyire közhely, a nagy rohanásban az embernek sokszor nincs ideje és/vagy pénze hosszú luxusutazásokra. Néha azonban lehet lopni 1-2-3 napokat. Mi a 20. házassági évfordulónkat szerettük volna valamivel emlékezetesebbé tenni. Arra gondoltunk, jó lenne lelépni kicsit kettesben (húszévente egyszer talán nem bűn otthon hagyni a gyerkőcöket, persze megfelelő felügyelet mellett). Szerettünk volna külföldre menni, de nem akartuk őrült költségekbe verni magunkat, hogy azért a nyár végi összcsaládi nyaralás ne kerüljön veszélybe. Olyan helyet kerestünk, ami autóval is elérhető tolerálható időn belül (persze ez is relatív, finn barátom csak a hétvégi telkére utazik 5-600 kilométert).

Először délre, a tenger felé kacsintgattunk, de aztán megakadt a szemünk Krakkón, és hamarosan kiderült, hogy megtaláltuk az ideális megoldást.

Persze attól is függ, hogy hol laksz. Budapest környékéről (mi Leányfaluról indultunk) Krakkó körülbelül 400 kilométer, attól függően, melyik útvonalat választod, és időben körülbelül 6 óra. Szegedről vagy Szombathelyről lehet nyilván nem ez a legideálisabb úti cél egy rövid kiruccanásra. Az E77-es jelzésű útvonalat választottuk, vagyis az M2-re rácsatlakozva lényegében Krakkóig egyenes utunk volt. A hosszú menetidő oka, hogy hegyeken kell átkelni, és az útvonal zömén nincs autópálya. Persze lehetne repülővel is menni, de ha belevesszük a reptérre kiérés, reptérről beérés és a várakozás idejét, hasonlóan hosszú idő jön ki, ráadásul ebben az esetben – hacsak nincs pénzed autót bérelni –, macerásabb a közlekedés. Bár Krakkónak nagyon jó a tömegközlekedése, én jobb szeretem, ha ott az autó, és úgy jövök-megyek, ahogy tetszik.

A választott útvonal előnye volt még számomra, hogy csak a magyarországi szakaszon kellett útdíjat fizetni, Pest megyére pedig úgy is megvan az éves matrica, úgyhogy ez nem jelentett többletköltséget. Szlovákiában Zólyom és Besztercebánya között fizetős az E77, de Zólyom után Kovácsfalva és Szliács felé letérve kikerülhető ez a szakasz.

Úgy voltam vele, hogy egy kb. 20 kilométeres szakasz kedvéért nem vásárolok szlovák matricát. A menetidőt nem hosszabbította érezhető mértékben. Ami a forgalmat illeti, mi a magunk részéről, ha utazunk, hajnalban indulunk, és hajnalban érkezünk haza. Egyrészt így meghosszabbítjuk a nyaralás idejét, másrészt elkerüljük a nagy dugókat.

hirdetés

Még el sem indultunk, már is nyilvánvalóvá vált Krakkó néhány előnye.

Először is, a Horvátországhoz, Olaszországhoz szokott magyar turista számára meglepően olcsó.

Míg például Jesolóban, kempingben, sátorral két felnőttnek 15-16 ezer forintot kell fizetni, addig Krakkóban 12 ezer forintért tágas apartmant foglaltunk mindössze 10-15 perc sétára a belvárostól. (Ennél még Baján is többe került volna kétszemélyes szobát foglalni – merthogy a magyar város is felmerült az előzetes tervezgetések során.)

A szállásnak egyetlen hátránya volt: sajnos Krakkó belvárosában mindenütt fizetni kell a parkolásért reggel 10-től este 8-ig, de azért ez sem katasztrofális: húsz perceként 1 zloty, vagyis kb. 80 forint, tehát egy óra 240 forintra jön ki. Mi délután 3-kor foglaltuk el a szállást, és másnap 11 körül hagytuk el, tehát kb. 2000 forint ment el parkolásra. Ha ezt hozzácsapjuk a szálláshoz, még mindig baráti árat kapunk. Ehhez kapcsolódóan azért lenne két tanácsom. Ha a házibácsi azt mondja, „oda nyugodtan leparkolhatnak, ott nem kell fizetni”, ne higgyetek neki. A parkolási társaság irodáját, ahol a bírságot be lehet fizetni, a városi stadion aljában találjátok. (Amúgy a parkolóórán nincs nyelvválasztási funkció, szóval ha nem tudsz lengyelül, lehet, hogy a használathoz először nem árt valaki helyi ember segítségét kérni. Úgy általában nincs sehol többnyelvű tájékoztatás, a múzeumokban külön lehet kis füzetecskét kérni, amiben le van írva angolul/németül, hogy hol mi látható. A parkolási bírság tényét közlő cédula is lengyelül van, szerencsére a „Biuro” és a „Parkowina” szavakból azért összeraktuk, hogy az lehet a parkolási társaság irodája.)

Magyarországhoz képest meglepően olcsó az étel mind a boltokban mind az éttermekben.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk