/utazz/nyaralj-jurtaban-az-erdo-szelen/
hirdetés

UTAZZ

Nyaralj jurtában az erdő szélén!

A dobogókői Jurtaszálláson közel kerülhettek a természethez anélkül, hogy a pihentető kényelemről le kéne mondanotok.
Link másolása

hirdetés

Mongóliáról vagy Kazahsztánról szóló útifilmekben még ma is feltűnnek ezek a tágas, kupolás, szétszerelhető és szállítható lakóépületek. A jurta a honfoglalás előtti magyarságnak is hagyományos szálláshelye volt, méghozzá mai szemmel meglepően komfortos és kényelmes szállása. A legenda szerint Kun László királyunk például nem volt hajlandó beköltözni kacsalábon forgó palotába, helyette egy egyszerű jurtát kívánt magának lakhelyül. Az ok egyszerű: a nagyméretű, speciális sátor egészségesebb légkört biztosított, mint bármelyik pazar középkori épület.

De mit tehet, aki kedvet kapott hozzá, hogy kipróbálja, milyen lehet jurtában lakni? Ehhez nem kell sok százezer forintért jurtát vásárolni, elég, ha szállást foglaltok a dobogókő határában, részben az erdő szélén, részben az erdőben található Jurtaszálláson.

Négyévszakos, fűthető jurták

1_1200x799

hirdetés

2_1200x800

A Jurtaszálláson négyévszakos, fűthető jurták várják a pihenni vágyókat, különlegességüket az osztatlan, nagy légtér, a természettől el nem választó, könnyű épületszerkezete és az építéséhez felhasznált természetes alapanyagok adják. A jurták egyik legnagyobb előnye, hogy tágasak, és – a sátrakkal ellentétben - nem négykézláb kell bennük közlekedni. Valamint rendes, kényelmes matracokon tölthetitek itt az éjszakát vékony polifoam szivacsok helyett. A jurták rendelkeznek zárható ajtókkal, világítással, áramforrással, és épített, fával fűthető kályhákkal, így egy-egy hűvösebb tavaszi éjszakán sem fogtok fázni, miután elaludtatok a ropogó tűz hangjára. Egyetlen hátránya ennek a szállástípusnak a szállodákhoz és panziókhoz képest, hogy külön van – az amúgy tiszta és rendezett – vizesblokk. Ezt a kis kellemetlenséget feledteti a szálláshely különlegessége és kedvező díjszabása.

A jurták nemcsak kényelmesek, gyönyörűek is. A kör formájú alaprajz eleve harmóniát áraszt, de a szállásadók a részletekre is külön odafigyeltek. A puha és nem utolsósorban (nagyon!) tiszta padlószőnyeg már önmagában barátságossá teszi a belső teret, és a meleg, narancssárgás színvilág is tökéletes atmoszférát ad az ellazuláshoz. Ha sokáig nézegetitek a népi motívumokkal díszített tartógerendákat és léceket, egy szempillantás alatt távol kerülhettek a város és a hétköznapok nyüzsgésétől. És amit egyetlen sokcsillagos szállodai szoba se tud nyújtani: bent is hallhatjátok a fák susogását, érezhetitek a harmatos föld illatát és ágyból fekve nézhetitek a lombok árnyékát a ponyvatetőn átszűrődve.

3_797x1200

Ahol a vendégszeretet fontosabb, mint a profit

A jurtákban megszálló vendégek ellátásáról a Makovecz Zsindelyes épületben működő Zsindelyes Vendéglő gondoskodik. A jurtákat és a vendéglőt is is egy összeszokott lelkes csapat működteti, akiknek nem a profit a lényeg. Azt tűzték ki célul, hogy a természet szeretete és az erdőjárás ne kevesek hobbija, kiváltsága legyen, hanem az emberek életének részévé váljon. Ezért minden általuk nyújtott szolgáltatáson érződik az igyekezet: nem luxusra törekednek, hanem hogy a turisták és vendégek maximálisan elégedettek legyenek a hegyen átélt élményekkel.

Útbaigazítják a turistákat, tanácsokat adnak a kezdő természetjáróknak, sőt tematikus kirándulásokat is szerveznek. Akinek zarándokútlevele van, kedvezményesen kaphat szállást, a fogyasztó vendégek és az Alapítvány rendezvényeire érkezők pedig ingyen parkolhatnak, (mivel a környéken egyébként csak 1000 forintos napidíjért lehetne parkolni). Mindemellett karban tartják a helyi sípályát, rendben tartják a területet, és ha kell, szemetet szednek.

4

5

Házi kacsamájpástétom és hagymaleves cipóban

A legtöbb természetben bográcsozós, szalonnasütős terv azon hiúsul meg, hogy nincs meg hozzá a kellő felszerelés, vagy bonyolult eljuttatni a kijelölt tűzrakóhelyre. De a Zsindelyes Vendégházban olcsón bérelhettek minden szükséges eszközt, sőt még szalonnát, kenyeret, hagymát és kolbászt is biztosítanak. De igény szerint á la carte, fél-, illetve teljes panziós ellátás is kínálnak a szállóvendégeknek. A házi kacsamájpástétomos kenyerük messze földön híres, de a szintén helyben készített tepertő-, csicseriborsó-, és padlizsánkrém is messze felülmúlja a bolti változatot. A főételkínálatot is a házias ízek és a kiadós adagok jellemzik. Ár-érték arányban pedig az elmúlt évek legkorrektebb hagymalevesét cipóban itt sikerült elfogyasztanom.

De azoknak is érdemes ide betérni legalább egy forró gyömbérre, vagy hideg sörre, akik szendvicsekkel felszerelkezve indulnak a hegyre kirándulni. A Makovecz Imre tervezte épület tényleg nagyon szép, kívülről nézegetve is egyedülálló élményt nyújt. Egy derékszög nem sok, annyi sincs ebben az épületben! Tökéletesen beleillik az tájba. Belül pedig a hatalmas, plafonig érő ablakoknak és a ház-a-házban kialakításának köszönhetően úgy érezhetitek magatokat, mint egy erdei pihenőhelyen.

6_1200x900

7

Barangolás hegyen-völgyön

A legfontosabbat a végére hagyva: lenyűgözően szép túraútvonalak tömkelegéből válogathattok dobogókőn. Nem megbántva a Mátra, és a Bükk szerelmeseit, az itteni már-már mesebelien vadregényes tájak szépsége lenyűgöző. A völgyben kanyargó Duna látványa pedig nemcsak a kilátóknál és a híres-neves Prédikálószéknél nyűgözi le az arra járókat, hanem lépten-nyomon előbukkan a lombok között.

Ha igazi kalandra vágytok, érdemes a Rám-szakadékot meglátogatnotok. A Zsindelyestől indulva nagyjából 5 óra alatt lehet körtúraként bejárni ezt a majdnem 14 kilométeres útvonalat. Létrákon, sziklákon és patakokon keresztül, néhol kúszva-mászva a túrázás igazi élmény! Itt biztonságos körülmények között „összemérhetitek az erőtöket” a heggyel. De mielőtt nekivágtok, mindenféleképp tájékozódjatok az ajánlott útvonalról és megközelítési irányról!

8_1200x900

Rám-szakadék

Prédikálószék

10_768x1024

Vadálló-kövek

Ha hagyományosabb, de egyben változatos erdőjárást szeretnétek, akkor érdemes elmenni a már említett Prédikálószékhez, ami a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsa. Innen lélegzetelállító kilátásban lesz részetek a Dunakanyarra. Visszafelé pedig útba ejthetitek a Vadálló-köveket: fentről lefelé haladva Árpád-trónját, Felkiáltójelet, Függőkövet, Bunkót, Szélestornyot és Nagytuskót. Mivel ez egy viszonylag hosszabb (kb. 8 órás) körtúra, délelőttre tervezzétek az indulást, nehogy az erdőben érjen titeket utol az este!

Ha csak egy rövidebb délutáni túrázást terveztek, a Thirring (másnéven Turul) körút, vagy a Zsivány-sziklák felé vezető út a nektek való. A Thirring körút nagyjából másfél óra alatt bejárható, ám itt is részetek lehet sziklamászós kalandban, és lenyűgöző panorámában is. És az erdőben fel-fel bukkanó vulkanikus eredetű – erődítményekre hasonlító- sziklák látványa sem utolsó!

11_1200x900

A Thirring körút – vulkanikus „erődítmények”

A Zsivány-sziklák

A Zsivány-sziklák viszont tényleg a békés elcsendesülésre vágyó turistáknak ajánlottak (2 óra). A célállomás meredek sziklái egy nagyjából 100 méter hosszú, természetes sikátort fognak közre, amelyeket egy ferde hasadék köt össze. Ritka nagy csend fogad majd titeket, ha keresztülsétáltok ezen a „sikátoron”.

A túralehetőségekről részletes leírást, fotókat és térképet ITT TALÁLTOK.

Ha kedvet kaptál kipróbálni a Jurtaszállást, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk