hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A fertőrákosi Püspöki kastély

Bár már kopott, néhol romos, mégis csodálatos épület a fertőrákosi Püspöki kastély. Megmutatjuk nektek a csodás belső tereket is.
Pölcz Klaudia írása - szmo.hu
2013. augusztus 06.

hirdetés

Alapvetően fertőrákosi vagyok, a családom még mindig ott él. Hetente többször megyek hozzájuk és a falun mindig csak átmegyek. A falu elején a Kőfejtő mellett is csak elsuhanok, mondjuk jó ideje nem látogatható, így nem is tudnék másképp tenni. Vasárnap pedig a Kastély kéményén megláttam a gólyákat, így megálltam lefotózni. Aztán gondoltam, hogy megnézem, hogy látogatható-e a Kastély.

fertorakos (2)

fertorakos (3)

Szerencsém volt, este hatig körbe lehet járni vezetéssel és anélkül is. Megkértem az Öcsémet, hogy délutáni programként járjuk már végig. Azonnal szembesültünk a ténnyel, ami szerintem sokak észrevétele volt már, aki gyerekkorban néztek meg valamit, aztán sokkal később felnőttként is: szóval a Kastély összement :) Valahogy minden tér kisebbnek tűnt, mint régen.

hirdetés

Gondoltam jó lenne néhány sor ide a épület történetét illetően így a wikipediából kölcsön vettem: A fertőrákosi püspöki kastély (utolsó nagy építtetőjéről nevezik Zichy-kastélynak is) egyemeletes, rokokó homlokzatú, szabadon álló épület belső udvarral. Erkélyes homlokzata háromszög oromzatos.

fertorakos (4)

fertorakos (6)

fertorakos (7)

Dísztermét és kápolnáját barokk faliképek ékesítik, két szobáját pedig rokokóstukkók. A kastély alapvetően a győri püspökök nyári rezidenciája volt, de Győr török megszállásának idején állandó székhelyül is szolgált.

Az emeleti nagyterem tükörboltozatának freskóján a hét szabad művészet allegorikus nőalakjai hódolnak a Teremtőnek. A rokokó füzérekben négy grisaille: Pallasz Athene (tudomány), Hesztia (háziasság), Vulán (ipar) és Hermész (kereskedelem).

fertorakos (8)

fertorakos (10)

fertorakos (11)

fertorakos (12)

fertorakos (13)

fertorakos (14)

fertorakos (15)

fertorakos (16)

fertorakos (17)

fertorakos (18)

fertorakos (19)

fertorakos (20)

fertorakos (21)

fertorakos (24)

fertorakos (26)

fertorakos (27)

Még több érdekességet ITT láthatsz.

Ha te is szívesen körülnéznél itt, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk