hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Nézd meg, hogy élt Sissi kedvenc kastélyában

Erzsébet királyné imádta Gödöllőt, mert itt mindene megvolt, amire csak vágyott: az oly nagyra értékelt nyugalom, a kertben kedvenc virágai, időként társasági összejövetelek és családias ünnepek.

Link másolása

hirdetés

Gödöllőről szinte mindenkinek elsőként Sissi jut eszébe. A városnak ma is egyik fő vonzereje a csodálatos kastély, melyet annyira szeretett Erzsébet királyné. Érdemes rászánni egy fél napot és megismerni ezt a gyönyörű kastélyt, benne a magyarok kedvenc királynéjának történetét. A történelmi emlékek után pedig irány a belváros egy kis levezető sétára, nassolásra.godollo_2016_07 (26)

Sissi Gödöllőn

Erzsébet királyné 1866-ban járt először Gödöllőn, amikor a kastély lovardájából kialakított hadikórházat látogatta meg. Mindig is egy vidéki kastélyra vágyott, de a császár nem akart erre költeni.

"
Ha akarod, elmehetsz Gödöllőre a sebesültekhez. De ne nézd olyan szemmel, mintha meg akarnánk vásárolni, mert most nincs pénzem, és ezekben a nehéz időkben rettenetesen kell takarékoskodnunk.

„A poroszok szörnyű pusztítást vittek végbe a családi birtokainkon is, évekbe telik, amíg valahogy helyrejönnek. (...) A lovaknak majdnem a felét el kell adni, és kénytelenek leszünk nagyon szerényen élni" - írta 1866 augusztusában.

Ám I. Ferenc Józsefet magyarországi tartózkodásra kötelezte királlyá koronázása. A kormány pedig a budai vár mellett egy vidéki rezidenciát szeretett volna adni a királyi családnak, így Gödöllőt adták át ajándékul.

hirdetés
erzsebet es csaladja

Ferenc József, Erzsébet királyné és gyerekeik Gödöllőn

A kastélyban 136 helyiség volt, 103 lakószoba, melyből 67 a személyzeté volt. Az épületben nem a pompa volt a fő, hanem a kényelem.godollo_2016_07 (33)godollo_2016_07 (34)

A király lakosztályát kukorica sárga faburkolat és szürke selyemtapéta borította és dohányzó-, dolgozó-, háló- és öltözőszobából állt.kastely2

Erzsébet lakosztályának falai az ő kedvenc színében, ibolya lilában pompáztak. A szalon, író-, öltöző-, háló- és felolvasószobán kívül egy csigalépcső vezetett a földszinti három szobájába. Mellette volt a felolvasónő lakosztálya, majd a királyi gyermekek szobái.

Erzsébet királyné szeretett itt lenni, távol a bécsi kötelezettségektől és szabályoktól. Leginkább tavasszal és ősszel pihent itt. Ferenc József is gyakran vele tartott.kastely3

"
Itt nyugta van az embernek, nincsenek rokonok, nem piszkálódik senki, ott meg Bécsben az az egész császári pereputty! Engem sem feszélyez itt semmi, úgy élek, mint falun, sétálhatok, kikocsizhatok egyedül!

- írta Sissi édesanyjának.kastely4

Valóban, a kastély a királyné minden igényét kielégítette. Megengedhette magának, hogy egyedül legyen, ilyenkor olvasott, nyelvet tanult, írt vagy sétált.

„Gödöllő földnépe, mely imádta Erzsébet királynét, ha meglátta délceg, feketeruhás alakját, tiszteletteljesen tért ki útjából, mert tudta, hogy a Felséges Asszony nem szereti a kíváncsi tolakodást" - írta Ripka Ferenc.kastely5kastely6

De társasági életet is élt, rendszeresen lovasversenyeket, vadászatokat, agárversenyt, galamblövészetet rendeztek.

A királynak nem nagyon volt ideje a szórakozásra, híres volt nagy munkabírása. Kora reggeltől dolgozott, és rövid szünetet tartott napközben. A vadászatokon elsősorban nagyvadakra lőtt, ezeket a trófeákat lakosztályában és a lépcsőházban helyezték el.godollo_2016_07 (30)

A királynét szerette a különleges dolgokat, például a cigányzenét, így többször meghívott egész cigány zenekarokat.

Gödöllőn az élet, így az ünnepek is fesztelenebbek volt. Ősszel a királyné névnapját a helyiek szerenáddal, fáklyás felvonulással ünnepelték meg.

A karácsonyok is családiasak voltak. Mária Valéria nevelője, Rónay Jácint így írt róla:

"
Esténként aztán Valéria főhercegnő óhajtására a szembekötősdi járta, majd újra munkához fogtak, s ábrákat színeztek és metszettek ki ahhoz a képeskönyvhöz, melyet a jólelkű királykisasszony a gyermekkórház üdülő betegeinek szánt.

A család sokszor az újévei ünnepeket is Gödöllőn töltötte. „Szilveszter estéjén megint felöltötte ünnepi pompáját a karácsonyfa. A gödöllői felsőkert egyik hajlásában öntözéssel mesterséges korcsolyapályát csináltak, melyen a királykisasszony és benső barátnője, Auersperg Aglája hercegnő napestig vidáman csúszkáltak".godollo_2016_05 (1)godollo_2016_05 (2)

Sissi összesen 2663 napot (7,3 évet) töltött Magyarországon, ebből 2000 napot Budán és Gödöllőn.

Utoljára 1897. október 2. és 24. között tartózkodott a kastélyban. Halála után a király már csak ritkán jött Gödöllőre.godollo_2016_05 (29)godollo_2016_05 (30)

A kastély sorsa

A Grassalkovich-kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya.

A kastélyt Grassalkovich Antal, Mária Terézia bizalmasa építtette az 1730-as években, Mayerhoffer András tervei alapján. Később az épületet bővítették, többek között egy korszerű színházat is kialakítottak benne. Ez Magyarország egyetlen rekonstruált barokk színháza. Unokája, Grassalkovich Antal csináltatta az új narancsházat és átalakíttatta a kertet.

Miután a család 1841-ben kihalt, a Viczay család örökölte a birtokokat. Utánuk a Sina család lett a földesúr, végül egy belga bank tulajdonába került.

Az 1848-as szabadságharc idején a Windisch-Grätz itt szállt meg, az isaszegi csata után pedig Kossuth Lajos főhadiszállása lett. Itt írta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot.

A kiegyezés után a magyar állam megvásárolta és I. Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak adta koronázási ajándékként.

Az első világháború végén IV. Károly király itt értesült az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlásáról. 1919-ben Stromfeld Aurélnak, a Tanácsköztársaság Vörös Hadseregének vezérkari főnökének lett főhadiszállása.

A két világháború között Horthy Miklós rezidenciája volt. A második világháborúban hadikórházként, majd 1945 januárjától szovjet fogolytáborként működött.

A világháború után a kastély egy része szovjet laktanya volt, a másik részébe szociális otthont alakítottak ki. 1950-ben ide telepítik az Agrártudományi Egyetemet és a Ganz Árammérőgyárat.

Az első műemlékvédelmi munkálatok 1986-ban kezdődtek meg. Az épületben ma múzeum működik, ahol a kastély történetéről is látható egy kiállítás.

godollo_2016_05 (21)

A pavilon

A kastélyt körülölelő park korábban franciakert volt, melyet később angolparkká változtatták. A kastélyparkban van egy királydombi pavilon, amely az 1760-as években készült képgalériának. Magyarország királyai mellett a honfoglaló vezérek képei voltak láthatók itt. A császár katonái az isaszegi csata után csalódottságukban megrongálták a képeket. 2004-ben a hatszög alakú pavilont is felújították és a képeket rekonstruálták.godollo_2016_05 (28)

A kiállítások

A Királyi Kastélymúzeumban a díszterem és a királyi lakosztályok láthatók. Sajnos az eredeti gödöllői berendezésből alig maradt meg valami, így az enteriőrökben egyházi és közgyűjteményekből származó tárgyak, és a királyi család máshonnan idehozott személyes tárgyai láthatók.

Erzsébet halálának 100. évfordulóján nyílt meg az Erzsébet királyné emlékkiállítás. 2001-ben Mária Terézia gödöllői látogatásának 250. évfordulóján pedig a Grassalkovichokat és a kastély barokk időszakát bemutató kiállítást adtak át.

A programokról bővebben: ITTgodollo_2016_07 (17)

A kastélyt bejárva érdemes egy nagy sétát tenni a mögötte található kertben. Gyönyörű sétányok, hangulatos zugok, szépen beültetett virágágyások között jól esik leülni egy padra és elmerengeni, milyen lehetett itt az élet régebben.godollo_2016_07 (3)

A belváros

A kastélykertet elhagyva egy rövid sétával bejuthatunk a város Fő terére, ahol egészen más hangulatba csöppennünk.

A téren látható a volt Községháza, ma Erzsébet Királyné Szálloda, a Református templom, a Városháza, Világbéke Gong, a Hamvay kúria, a Gödöllői Városi Múzeum, a Városi piac és a Pelikános kút.

Az itteni cukrászdákat vétek lenne kihagyni, mert a helyi sütemények és fagylaltok messze földön híresek. Mire kifújjuk magunkat, azt vesszük észre, hogy lassan alkonyodik. Az időutazás közben az idő valóban elröppent.godollo_2016_07 (4)godollo201308 (4)

A kastély belső fotóinak forrása: kiralyikastely.hu

Ha te is szereted Gödöllőt, oszd meg a cikket másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A vadregényes Csarna-völgy ma is őrzi egy régi kisvasút történetét
A Börzsönyben megbúvó, fokozottan védett, romantikus hely Magyarország egyik legnagyobb háborítatlan erdejében található. A természet itt is megmutatta, mire képes egy kis patak hatalmas ereje.

Link másolása

hirdetés

Létezik egy vadregényes patakvölgy Magyarország egyik romantikus erdejében, melyet szép időben érdemes felkeresni.

A fokozottan védett Csarna-völgy, Fekete-völgy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdejében található,

itt van hazánk egyetlen vulkáni eredetű középhegységi katlana, ahol a természetes állapotot igyekeznek megőrizni.

A Csarna-völgy számos különleges növénynek, tölgynek, bükknek, gyertyánnak, kőrisnek, és állatnak fekete gólyának, fehérhátú harkálynak, parlagi sasnak, uráli bagolynak, hiúznak, farkasnak, foltos szalamandrának nyújt otthont. A patakban előfordul többek között a fürge cselle, a sebes pisztráng és a petényi márna és a is.

A vidék azonban gyalogosan, turistautakon bejárható, és kiváló fotós téma is, hiszen

a régi kisvasút vonala, amelyet az árvizek több helyen elmostak, ma már úgy néz ki, mint egy romantikus film díszlete.

A régi kemencei kisvasút emlékeit a Börzsöny erdejében fedezheted fel. A Csarna-patak völgyében a 600 mm nyomtávú vasútat 1913-ban kezdték el kiépíteni, és a több mint kilenc kilométeres pálya végállomásain (Kemencén és Királyházán) lakást és műhelyt is építettek. A csarna-völgyi vonal végén volt a Dobó-istálló is. A vasút lóvontatással indult, majd 1947-ben közlekedett először motormozdony a kemencei vonalon.

hirdetés

A Csarnavölgyi Vasút a Kemence–Wirterház–Hamuház–Halyagos vonalon futott, a Salkasz–Klein cég tulajdonában volt. Az erdei vasútnak több elágazása is volt. A hálózatot úgy építették, hogy az útpályák a fafeldolgozók felé lejtsenek, így csak a felvontatásuk igényelt energiát. Voltak meredek szakaszok is benne. (A teljes hálózat 51,1 kilométer hosszú volt.)

A második világháború úton a kisvasút szerepe egyre csökkent, több vonalat megszűntettek, a pályákat felszedték, végül 1990-ben a fák szállítása - megrendelések hiányában - leállt, és a vonalon is a forgalom megszűnt.

A pálya állapota ezt követően egyre csak romlott. A drámai fordulatot egy 1995-ös hirtelen özönvíz hozta, a patak ugyanis annyira megáradt, hogy több híd és a vasúti pálya egy szakasza is áldozatává vált. Egy 1999-es újabb, még nagyobb áradás további károkat okozott, a pálya helyenként több méteres magasságban lógott a levegőben, másutt egy-két méter vastagon hordalékréteg borította be.

Ma a vadregényes tájon haladva, a fák sűrűjében, vagy a rohanó patak mentén, több helyen is előbukkannak még a régi sínek. A terepviszonyok miatt a hely felfedezését gyakorlott túrázóknak ajánlják a Börzsönyi Kéktúra útvonalon.

Ha pedig már idáig eljutsz, akkor nézd meg a Kemencei Erdei Múzeumvasút kiállítását, az Erdészeti emlékművet, vagy a Börzsönyi szintezési főalappontot is.

A kisvasút egy része napjainkban újra használható. A Kemencei Erdei Múzeumvasút tavasztól őszig, menetrend szerint közlekedik szabad- és munkaszüneti napokon. Az eredeti vonal azonban nem járható be teljesen, csak egy 4,1 kilométeres szakaszon.

Bővebb információk a kisvasútról ITT.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
A Balatontól Bőszénfáig: 12 hónap, 12 csodás fotó madártávlatból
Utazás hazánk felett: havonta egy-egy különleges helyszínt láthatsz most felülről.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A Balatontól Budapestig az ország egy másik oldalát ismerheted meg, ha fentről nézed meg a vidéket. A fotós Kószó András drónról száll föléjük, hogy megmutassa mindazt, amit csak a madarak élvezhetnek: a tájat, a várost, a természetet egy másik szemszögből. Tarts velünk egy esztendőt átölelő virtuális kirándulásra:

Január:

Február:

Március:

Április:

hirdetés

Május:

Június:

Július:

Augusztus:

Szeptember:

Október:

November:

December:

Még több fotót ITT találsz.

Helyszínek: Balaton, Budapest, Vál, Bőszénfa, Vál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Mesés hangulatú adventi vásárok a Dunakanyarban
Fényfestés, kisvonat, korcsolyapálya, forralt bor, mézeskalács, kézműves vásár és sokféle program - ezt kínálja Szentendre, Esztergom és Vác. Most videón, de madártávlatból is körülnézhetsz a hangulatos városokban.

Link másolása

hirdetés

Advent idején az országban sok helyen díszítik fel a településeket, szikráznak a fények esténként. Budapest egyik adventi vásárát pedig egyenesen Európa legjobbjának választották.

Ám érdemes délutánonként egy kis kirándulásra indulni, és felfedezni más helyeket is. Például a Dunakanyar - amúgy is sok szépséget rejtő - városait.

Szentendre hagyományosan a Fő téren, a történelmi belvárosban és a Korzón várja a karácsonyi hangulatra vágyókat.

Ilyenkor itt is csillogó fények, karácsonyi dalok, forralt bor és kürtőskalács illata tölti meg a tereket. A Fő tér hatalmas karácsonyfáján az óriás gömböket pedig már felfedezték az erre járók, hiszen kiváló szelfiket lehet készíteni a segítségükkel.

A történelmi belváros minden évben Adventtől Vízkeresztig vár az adventi vásárral, szabad- és beltéri rendezvényekkel, művészeti és kulturális programokkal, kiállításokkal. Az egyik legkedveltebb programja az adventenek a kézműves és gasztrónómiai vásár. A hangulatos macskaköves utcácskákon, kis faházakban árulják szebbnél szebb portékájukat az igényes szentendrei és környékbeli kézművesek.

hirdetés

Vasárnap a város lakói gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor és csodás, karácsonyi fényfestés kíséri.

Bővebb információk ITT

VIDEÓ: A szentendrei adventi vásárról

Esztergom látványos karácsonyi díszítéssel és jégpályával is kedveskedik az ünnepi időszakban.

A városban a történelmi és kultúrális nevezetességek mellett most az adventi forgatagba is érdemes ellátogatni. A szép dekoráció mellett finomságok, kézműves foglalkozások, koncertek, játékok is várnak, sőt lesznek koncertek, bábelőadás, betlehemes játék is.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: Az esztergomi belváros adventi hangulatban

Vácra is érdemes ellátogatni, mert ilyenkor a barokk belváros különös hangulattal vár.

A Dunakanyar kapujában a finomságok mellett muzsikával, koncerttel, színházi előadással, a gyerekeknek mesével, foglalkozásokkal, kisvonattal és tárlatokkal is készülnek.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: A váci adventről

És íme néhány fotó, így csak a madarak láthatják a hangulatos városokat:

Szentendre

Esztergom

Vác

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Csodás téli menedékek a hó birodalmában
A válogatásban olyan kabinokat és természetközeli szállásokat gyűjtött össze a Hype&Hyper szerzője, amiknek kifejezetten jól áll a hófödte táj.
Gollob Lilla cikke HYPEANDHYPER oldalon - szmo.hu
2021. december 30.


Link másolása

hirdetés

A HYPEANDHYPER egy kelet- és közép-európai dizájn- és életmódmagazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól.

Céljuk, hogy összegyűjtsék és bemutassák azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják.

Csatlakozz hozzájuk, legyél te is részese a közös jövő alakításának!

Ezeknek a menedékhelyeknek a közelében sí-és túraútvonalak várják a téli sportok kedvelőit. Szomszédainktól kezdve Skandináviát és Chilét is érinti a gyűjtésünk.

hirdetés
Vardehaugen | Norvégia

A fekete, asszimetrikus kunyhó az alpesi erdő mélyén, Lillehammer közelében található. Formáját a hófödte kabinok klasszikus motívuma ihlette, amelyeknek csak a teteje látszik ki a hóból. Amikor a hó betakarja a szerkezetet, az építészet és a természet közötti határvonal elmosódik, és a tető mesterséges sípályává válik síugráshoz, szánkópályákhoz és más havas tevékenységekhez. A kompakt alaprajz (55m2) ellenére a kabin belülről tágasnak hat a ferde tetőnek és a különböző emeléseknek köszönhetően. A fő hálószobából és a félemeletről pedig a csillagok és az északi fény is látszik.

Iragüen Viñuela Arquitectos | Chile

Egy korábbi, befejezetlen építési projekt alapjait használták fel újra ebben a chilei nyaralóban, ami akár tizenkét vendég befogadására is alkalmas. A kétszintes faház a Cautín folyó mellett található, ami nem messze fekszik hosszú hószezonjáról híres Corralco-tól. A ház platformját egy kis erdei tisztáson építették, fák kivágása nélkül, közvetlenül a félsziget csúcsán, hogy a folyó körülölelhesse. A látványos kilátás a négy égtáj felé nyílik, a folyón túl az erdőre és a hegyoldalra is rálátni. A szürke fagerendák az enteriőrben tónusaiban is visszaköszönnek, amit az olyan elemek melegítenek fel, mint a hálószoba rozsdaszín faliszőttese.

Ark-shelter | Szlovákia

A minimalista erdei kabincsoport a Bjornson hotel számára készült, és tökéletes lokáció lehet, ha nagy családdal vagy népesebb baráti társasággal indulnánk neki a telelésnek. A meghitt környezetben karnyújtásnyira van az erdő és a Jasná síközpont is, de a hotel infrastruktúrája is könnyen elérhető. Minden házikó két önálló modulból áll, amik a válaszfalak eltolásával összenyithatóak. Maguk az építmények pedig cölöpökön állnak, hogy a táj folyamatosan tudjon alatta áramolni és lélegezni.

Studio Puisto | Finnország

A finn Salamajärvi Nemzeti Park közelében épült kunyhó, az ősi Niliaitta újraértelmezése, ami egy magasra emelt faház, amit a szamí őslakosok használtak az élelmiszerek biztonságos tárolására. Az építészek a környék szamí kultúrájának történelme előtt szerettek volna tisztelegni, ugyanakkor olyan helyet létrehozni, ami a látogatók számára a külvilágtól való elszakadás érzését nyújtja.

Firm Architekten | Ausztria

A 2006-ban alaposan átépített és kibővített szálloda egyszerre kíván a helyieknek és a vendégeknek is kedvében járni. A Hotel Gasthof Adler békebeli külseje tökéletesen illeszkedik az osztrák falu látképébe, miközben a belsejében meglepően kortárs enteriőrök fogadnak. Az új szállodai szobákba kőrisfapadló és mészvakolatos falak és mennyzet készült, amikhez szilfa bútorokat és sötétzöld bársony kanapét választottak.

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPEANDHYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: