hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Négy kihagyhatatlan hely a lovagok földjén: a kék lagúna csendjétől a pezsgő éjszakai életig

A mini földi paradicsom azoknak való, akik szeretik a nyugalmat, vagy épp a nyüzsgést, akik imádnak kirándulni, vagy inkább a tengerparton heverésznének.

Link másolása

hirdetés

A Földközi-tenger közepén lévő máltai szigeteket egyszer látni kell. A mini földi paradicsom nem csak csodálatos természeti adottságai, vagy történelmi nevezetességei miatt vonzó. Ajánlható mindenkinek, aki szeret túrázni, tengerparton heverészni, jókat enni, vidám bulikba járni, aki imádja a tűzijátékot, a színes forgatagot vagy éppen az eldugott csendes kis öblöket.

Málta Szicíliától 93 km-re, Afrikától 288 km-re fekszik. Három fő szigetből áll, Málta (a legnagyobb), Gozo és Comino (szinte lakatlan) összlakossága kb 400 000 fő, mégis a világ egyik legsűrűbben lakott országa, négyzetkilométerenként körülbelül 1309 lakossal. Az ország teljes terület a sok pici szigettel együtt 316 km2, partvonalának hossza 196,8 km. A napfény országának is nevezhetnénk, hiszen átlag 300 napot süt a nap egy évben. Eső alig esik, az is főként télen.

Valletta

Málta fővárosa, az erődváros, vagy ahogy ők tartják "az úriemberek által úriemberek számára épített város" a történelmi falak között pezsgő életet rejt. Nevét egy megbecsült alapítójáról, a Szent János Rend nagymesteréről, Jean Parisot de la Valette-ről kapta.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

1566-ban kezdték el építeni, és impozáns látványt nyújt a sziklákon magasodó bástyákkal, erődítménnyel, a pompázatos katedrálisaival, a szűk belvárosi utcákkal és a sziklák alatt kiépített hatalmas kikötőkkel.

hirdetés
www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

Szinte hihetetlen, hogy a város kb. 55 hektáros területére mennyi minden elfér. A lovagok által épített barokk házak, a piciny utcák, az impozáns paloták és a számtalan templom nem véletlenül kaptak világörökségi védettséget. Az épen megmaradt történelmi emlékek egy négyzetkilométerre eső aránya itt az egyik legmagasabb.

Itt érezni igazán, hogy mennyire jól megfér egymás mellett a több ezer éves szinte érintetlenül megmaradt történelem megannyi emléke, a szobrok, a műemlékek és a délutáni-esti sétáló tömegek, a belvárosi világvárosias forgatag modern zenéi, üzletei, hangulatos kávézói, sütizői.

A városba autóval nem lehet behajtani. És nem is lenne értelme, gyalog minden jól megközelíthető. Ráadásul a város szerkezetét előre megtervezték, így négyzethálós szerkezete (9 hosszanti és 12 keresztirányú utca) könnyen áttekinthető. A városkapunál lévő buszpályaudvarról indulnak a járatok szerte az országba.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

Vallettában több napot is el lehet tölteni. Legalább egy múzeumba és a katedrálisba mindenképpen érdemes benézni. Szerencsés esetben egy körmenetet és az elmaradhatatlan tűzijátékot is kifoghatjuk. Aki megfáradt és nézelődve pihenne, annak a kikötő feletti teraszt ajánljuk. Az esti korzózásra a belvárosi utcák tökéletesek, be is lehet ülni, de fagyizva is kellemes végigsétálni akár az ékszerárusok utcájában, vagy a parlament környékén.

Mdina

Ez a ma kb. 250 lakosú városka volt sokáig Málta fővárosa. A 4000 éves városban élt állítólag három hónapig Szent Pál i.sz. 60-ban, aki a szigeteknél szenvedett hajótörést.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

A korábban fontos közigazgatási központként működő városban több vallási és lovagrend is letelepedett, ezek emlékei ma is láthatók.

A "csendes város" (Silent city) kanyargós kis utcáin megállt az idő. A Nemes Városnak is hívott településen nemesek éltek már a 12. századtól és azóta is elsősorban az ő leszármazottaik lakják. A lenyűgöző paloták, az ókori városfalak, a középkori és barokk épületek egyedülállóak.

A városban csak gyalog lehet közlekedni. Azt tartják, hogy azért nincs szinte egy egyenes utca sem a városfalon belül, hogy nyílvesszővel ne lehessen megtámadni az itt élőket. Mdina legmagasabb pontján, a Bástya téren remek a panoráma, szinte az egész ország belátható innen.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

A valóban csendes Mdinában a múzeumok, a lovagi bemutatók és a zegzugos kis utcák egy fél napos túrán bejárhatók. A dombtetői kilátást nem szabad kihagyni.

Marsaxlokk

Az egyik legjobb kirándulási célpont ez a halászfalu és a mellette lévő Marsascala nyaralóváros. Érdemes felfedezni a halászatáról híres kis települést.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

Az itt kifogott kardhal, tonhal, aranymakréla a fővárosi piacokra kerül. Málta lakóinak halellátást leginkább ők biztosítják. Vasárnap a kikötőben remek program a helyi halpiac. Aki pedig megkóstolná a friss halakat, azoknak érdemes betérni a part menti éttermek egyikébe.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

A kikötő és a régi hajók szinte érintetlenül megmaradtak és mára az egyik legvonzóbb látványosságai a környéknek. Számtalan színes, piros-sárga-kék színre festett csónak ring a vízen, melyek elején Ozirisz-szem látható, ez védi meg a halászokat a gonosz szellemektől.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

A strandolásra, sétálgatásra és gasztronómiai élvezetekre vágyóknak egy napos kirándulásra ideális a hely.

Kék Laguna (Blue Lagoon)

A máltai szigetek középső tagja, a 3,5 km² területű Comino nevét a régen itt tömegesen megtermő fűszerköményről kapta.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

Csak pár ember él a kopár szigeten, amelynek nagy része madár- és természetvédelmi terület, amit akár kerékpárral is be lehet járni.

Legfőbb látványossága a Kék Lagúna. A mészkősziklák tövében lévő öbölben a barlangokban régen kalózok bujkáltak.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

A kristálytiszta vizű öböl tömegeket vonz. Hajóval közelíthető meg és érdemes bevállalni az ideutazást a pár órás fantasztikus napozásért, fürdőzésért, nézelődésért, búvárkodásért.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

Mit nem szabad kihagyni Máltán:

- a helyi halételeket - mert isteniek

- a máltai édességeket - mert finomak

- a sólepárlókat - mert érdekes látvány

- a katonai vagy lovagi bemutatókat - mert ilyet máshol nem látni

- a buszozást - mert a pici szigeten felér egy körutazással

- az esti tengerparti korzózást - mert hangulatos

- az aranyárusokat - mert...

- egy koncertet vagy fesztivált - mert sokszínűek

- a búvárkodást - mert sok szépség van a vízben

- a cicákat - mert imádják őketwww.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

Málta az utóbbi időben egyre jobban fejleszti az angol nyelvtanfolyamokat, melyek igen népszerűek. Valóban jó dolog lehet ilyen környezetben gyakorolni a nyelvet.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

A másik új területük az esküvőszervezés. A romantikus helyek, a barátságos és udvarias kiszolgálás ideális környezetet biztosítanak az ifjú pároknak.www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

Ha te is szívesen elmennél ide, oszd meg a cikket másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A vadregényes Csarna-völgy ma is őrzi egy régi kisvasút történetét
A Börzsönyben megbúvó, fokozottan védett, romantikus hely Magyarország egyik legnagyobb háborítatlan erdejében található. A természet itt is megmutatta, mire képes egy kis patak hatalmas ereje.

Link másolása

hirdetés

Létezik egy vadregényes patakvölgy Magyarország egyik romantikus erdejében, melyet szép időben érdemes felkeresni.

A fokozottan védett Csarna-völgy, Fekete-völgy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdejében található,

itt van hazánk egyetlen vulkáni eredetű középhegységi katlana, ahol a természetes állapotot igyekeznek megőrizni.

A Csarna-völgy számos különleges növénynek, tölgynek, bükknek, gyertyánnak, kőrisnek, és állatnak fekete gólyának, fehérhátú harkálynak, parlagi sasnak, uráli bagolynak, hiúznak, farkasnak, foltos szalamandrának nyújt otthont. A patakban előfordul többek között a fürge cselle, a sebes pisztráng és a petényi márna és a is.

A vidék azonban gyalogosan, turistautakon bejárható, és kiváló fotós téma is, hiszen

a régi kisvasút vonala, amelyet az árvizek több helyen elmostak, ma már úgy néz ki, mint egy romantikus film díszlete.

A régi kemencei kisvasút emlékeit a Börzsöny erdejében fedezheted fel. A Csarna-patak völgyében a 600 mm nyomtávú vasútat 1913-ban kezdték el kiépíteni, és a több mint kilenc kilométeres pálya végállomásain (Kemencén és Királyházán) lakást és műhelyt is építettek. A csarna-völgyi vonal végén volt a Dobó-istálló is. A vasút lóvontatással indult, majd 1947-ben közlekedett először motormozdony a kemencei vonalon.

hirdetés

A Csarnavölgyi Vasút a Kemence–Wirterház–Hamuház–Halyagos vonalon futott, a Salkasz–Klein cég tulajdonában volt. Az erdei vasútnak több elágazása is volt. A hálózatot úgy építették, hogy az útpályák a fafeldolgozók felé lejtsenek, így csak a felvontatásuk igényelt energiát. Voltak meredek szakaszok is benne. (A teljes hálózat 51,1 kilométer hosszú volt.)

A második világháború úton a kisvasút szerepe egyre csökkent, több vonalat megszűntettek, a pályákat felszedték, végül 1990-ben a fák szállítása - megrendelések hiányában - leállt, és a vonalon is a forgalom megszűnt.

A pálya állapota ezt követően egyre csak romlott. A drámai fordulatot egy 1995-ös hirtelen özönvíz hozta, a patak ugyanis annyira megáradt, hogy több híd és a vasúti pálya egy szakasza is áldozatává vált. Egy 1999-es újabb, még nagyobb áradás további károkat okozott, a pálya helyenként több méteres magasságban lógott a levegőben, másutt egy-két méter vastagon hordalékréteg borította be.

Ma a vadregényes tájon haladva, a fák sűrűjében, vagy a rohanó patak mentén, több helyen is előbukkannak még a régi sínek. A terepviszonyok miatt a hely felfedezését gyakorlott túrázóknak ajánlják a Börzsönyi Kéktúra útvonalon.

Ha pedig már idáig eljutsz, akkor nézd meg a Kemencei Erdei Múzeumvasút kiállítását, az Erdészeti emlékművet, vagy a Börzsönyi szintezési főalappontot is.

A kisvasút egy része napjainkban újra használható. A Kemencei Erdei Múzeumvasút tavasztól őszig, menetrend szerint közlekedik szabad- és munkaszüneti napokon. Az eredeti vonal azonban nem járható be teljesen, csak egy 4,1 kilométeres szakaszon.

Bővebb információk a kisvasútról ITT.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
A Balatontól Bőszénfáig: 12 hónap, 12 csodás fotó madártávlatból
Utazás hazánk felett: havonta egy-egy különleges helyszínt láthatsz most felülről.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A Balatontól Budapestig az ország egy másik oldalát ismerheted meg, ha fentről nézed meg a vidéket. A fotós Kószó András drónról száll föléjük, hogy megmutassa mindazt, amit csak a madarak élvezhetnek: a tájat, a várost, a természetet egy másik szemszögből. Tarts velünk egy esztendőt átölelő virtuális kirándulásra:

Január:

Február:

Március:

Április:

hirdetés

Május:

Június:

Július:

Augusztus:

Szeptember:

Október:

November:

December:

Még több fotót ITT találsz.

Helyszínek: Balaton, Budapest, Vál, Bőszénfa, Vál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Mesés hangulatú adventi vásárok a Dunakanyarban
Fényfestés, kisvonat, korcsolyapálya, forralt bor, mézeskalács, kézműves vásár és sokféle program - ezt kínálja Szentendre, Esztergom és Vác. Most videón, de madártávlatból is körülnézhetsz a hangulatos városokban.

Link másolása

hirdetés

Advent idején az országban sok helyen díszítik fel a településeket, szikráznak a fények esténként. Budapest egyik adventi vásárát pedig egyenesen Európa legjobbjának választották.

Ám érdemes délutánonként egy kis kirándulásra indulni, és felfedezni más helyeket is. Például a Dunakanyar - amúgy is sok szépséget rejtő - városait.

Szentendre hagyományosan a Fő téren, a történelmi belvárosban és a Korzón várja a karácsonyi hangulatra vágyókat.

Ilyenkor itt is csillogó fények, karácsonyi dalok, forralt bor és kürtőskalács illata tölti meg a tereket. A Fő tér hatalmas karácsonyfáján az óriás gömböket pedig már felfedezték az erre járók, hiszen kiváló szelfiket lehet készíteni a segítségükkel.

A történelmi belváros minden évben Adventtől Vízkeresztig vár az adventi vásárral, szabad- és beltéri rendezvényekkel, művészeti és kulturális programokkal, kiállításokkal. Az egyik legkedveltebb programja az adventenek a kézműves és gasztrónómiai vásár. A hangulatos macskaköves utcácskákon, kis faházakban árulják szebbnél szebb portékájukat az igényes szentendrei és környékbeli kézművesek.

hirdetés

Vasárnap a város lakói gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor és csodás, karácsonyi fényfestés kíséri.

Bővebb információk ITT

VIDEÓ: A szentendrei adventi vásárról

Esztergom látványos karácsonyi díszítéssel és jégpályával is kedveskedik az ünnepi időszakban.

A városban a történelmi és kultúrális nevezetességek mellett most az adventi forgatagba is érdemes ellátogatni. A szép dekoráció mellett finomságok, kézműves foglalkozások, koncertek, játékok is várnak, sőt lesznek koncertek, bábelőadás, betlehemes játék is.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: Az esztergomi belváros adventi hangulatban

Vácra is érdemes ellátogatni, mert ilyenkor a barokk belváros különös hangulattal vár.

A Dunakanyar kapujában a finomságok mellett muzsikával, koncerttel, színházi előadással, a gyerekeknek mesével, foglalkozásokkal, kisvonattal és tárlatokkal is készülnek.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: A váci adventről

És íme néhány fotó, így csak a madarak láthatják a hangulatos városokat:

Szentendre

Esztergom

Vác

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Csodás téli menedékek a hó birodalmában
A válogatásban olyan kabinokat és természetközeli szállásokat gyűjtött össze a Hype&Hyper szerzője, amiknek kifejezetten jól áll a hófödte táj.
Gollob Lilla cikke HYPEANDHYPER oldalon - szmo.hu
2021. december 30.


Link másolása

hirdetés

A HYPEANDHYPER egy kelet- és közép-európai dizájn- és életmódmagazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól.

Céljuk, hogy összegyűjtsék és bemutassák azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják.

Csatlakozz hozzájuk, legyél te is részese a közös jövő alakításának!

Ezeknek a menedékhelyeknek a közelében sí-és túraútvonalak várják a téli sportok kedvelőit. Szomszédainktól kezdve Skandináviát és Chilét is érinti a gyűjtésünk.

hirdetés
Vardehaugen | Norvégia

A fekete, asszimetrikus kunyhó az alpesi erdő mélyén, Lillehammer közelében található. Formáját a hófödte kabinok klasszikus motívuma ihlette, amelyeknek csak a teteje látszik ki a hóból. Amikor a hó betakarja a szerkezetet, az építészet és a természet közötti határvonal elmosódik, és a tető mesterséges sípályává válik síugráshoz, szánkópályákhoz és más havas tevékenységekhez. A kompakt alaprajz (55m2) ellenére a kabin belülről tágasnak hat a ferde tetőnek és a különböző emeléseknek köszönhetően. A fő hálószobából és a félemeletről pedig a csillagok és az északi fény is látszik.

Iragüen Viñuela Arquitectos | Chile

Egy korábbi, befejezetlen építési projekt alapjait használták fel újra ebben a chilei nyaralóban, ami akár tizenkét vendég befogadására is alkalmas. A kétszintes faház a Cautín folyó mellett található, ami nem messze fekszik hosszú hószezonjáról híres Corralco-tól. A ház platformját egy kis erdei tisztáson építették, fák kivágása nélkül, közvetlenül a félsziget csúcsán, hogy a folyó körülölelhesse. A látványos kilátás a négy égtáj felé nyílik, a folyón túl az erdőre és a hegyoldalra is rálátni. A szürke fagerendák az enteriőrben tónusaiban is visszaköszönnek, amit az olyan elemek melegítenek fel, mint a hálószoba rozsdaszín faliszőttese.

Ark-shelter | Szlovákia

A minimalista erdei kabincsoport a Bjornson hotel számára készült, és tökéletes lokáció lehet, ha nagy családdal vagy népesebb baráti társasággal indulnánk neki a telelésnek. A meghitt környezetben karnyújtásnyira van az erdő és a Jasná síközpont is, de a hotel infrastruktúrája is könnyen elérhető. Minden házikó két önálló modulból áll, amik a válaszfalak eltolásával összenyithatóak. Maguk az építmények pedig cölöpökön állnak, hogy a táj folyamatosan tudjon alatta áramolni és lélegezni.

Studio Puisto | Finnország

A finn Salamajärvi Nemzeti Park közelében épült kunyhó, az ősi Niliaitta újraértelmezése, ami egy magasra emelt faház, amit a szamí őslakosok használtak az élelmiszerek biztonságos tárolására. Az építészek a környék szamí kultúrájának történelme előtt szerettek volna tisztelegni, ugyanakkor olyan helyet létrehozni, ami a látogatók számára a külvilágtól való elszakadás érzését nyújtja.

Firm Architekten | Ausztria

A 2006-ban alaposan átépített és kibővített szálloda egyszerre kíván a helyieknek és a vendégeknek is kedvében járni. A Hotel Gasthof Adler békebeli külseje tökéletesen illeszkedik az osztrák falu látképébe, miközben a belsejében meglepően kortárs enteriőrök fogadnak. Az új szállodai szobákba kőrisfapadló és mészvakolatos falak és mennyzet készült, amikhez szilfa bútorokat és sötétzöld bársony kanapét választottak.

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPEANDHYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: