hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Mohács legszebb terén több impozáns épületet is megcsodálhatsz

Magyarország legdélebbi Duna-parti településén megnézheted a Fogadalmi templomot vagy a Városházát, de érdemes szétnézni a Szepessy parkban, A hősök parkjában és a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. február 24.


Link másolása

hirdetés

Baranya megye egyik legismertebb települése Mohács, hiszen az itt zajlott történelmi eseményekről mindenki tanult. A várostól délre zajlott ugyanis 1526. augusztus 29-én a történelmi jelentőségű csata, ahol a felkészületlen magyar sereg vereséget szenvedett a török túlerővel szemben. A város másik nevezetessége a télűző népszokásuk, ami idén a járvány miatt elmaradt. A sokakat vonzó busójárást 2009-ben felvették az UNESCO szellemiörökség-listájára. De a vidék számtalan más érdekessége miatt is, az év bármely időszakában, felfedezésre érdemes.

Tudtad, hogy

ez a város Magyarország legdélebbi Duna-parti települése?

Kiváló a termőföldje, ezért remek mezőgazdasági terület. Az időjárása mérsékelten meleg és nedves, az évi napsütéses órák száma 2060 körül van.

A kedvező körülményeknek köszönhetően már az őskorban is éltek itt. A rómaiak idején Pannónia provinciához tartozott, és a limes is erre húzódott. Az avarkorban itt lehetett a Kárpát-medence legnagyobb, eddig ismert, avar kori települése. Mohács nevét először egy 1093-as iratban említik, ekkor ajándékozta Szent László az akkori falut a pécsi püspöknek.

A török támadások idején a település határában zajlott a mohácsi csata. A vereség után a törökök elpusztították a várost. A törökök visszatérése után, majd a 18. században betelepülők érkeztek a városba. A reformkorban nőtt a kereskedelmi szerepe, és a Duna miatt sok hajó kötött ki a partján.

hirdetés

A 20. században erősödött az iparosodás, egyre többen költöztek a városba. Az 1956-os jeges ár azonban hatalmas pusztítást végzett, az épületek nagy része elpusztult. Az újjáépítés után újra fejlődésnek indult Mohács.

Számos szép, érdekes látnivalót tartogat a város az idelátogatóknak. Több temploma is van,

a leghíresebb közülük a Fogadalmi templom, amely a Széchenyi téren áll.

Ez a hely a város legszebb és legfontosabb tere, ha Mohácson jársz, ezt a helyet nem szabad kihagyni.

A római katolikus Fogadalmi templom (Magyarok Nagyasszonya templom) alapkövét 1926-ban helyezték el a mohácsi csata 400. évfordulójának emlékére. A bizánci stílusú épületet Árkay Bertalan tervezte és 1940-ben szentelték fel. A templom védőszentje a Magyarok Nagyasszonya. Különlegessége, hogy a templom alapjába 3000 magyar község, 52 város és 25 megyeháza udvarából hoztak egy-egy kilogramm emlékföldet. A 3600 embert befogadó templom kupolája 30 méter magas és 20 méter a szélessége. Ez az ország első betonhéjazatú építménye. A gótikus székesegyházakra emlékeztető íves oldalfalak üvegablakai szenteket ábrázolnak és a tervező feleségének, Árkayné Sztehlo Lilinek a munkái.

Szintén a Széchenyi téren látható

a Városháza impozáns épülete,

melyet szintén Árkay tervezett és 1926-ban készült el keleties elemekkel díszítve. Egyik híres dekorációja a díszteremben van kiállítva. Bán István gobelinje a busók dunai átkelését ábrázolja és a mű számos hazai és a Brüsszeli Világkiállításon is díjat nyert.

Szintén a tér egyik szép épülete a 19. század végén átadott Széchenyi István Általános Iskola. A teret díszíti a magyar, a sváb és a sokác népviseletbe öltözött három leány szoborcsoport, Martinelli Jenő alkotása, mely a város három meghatározó nemzetiségének barátságát szimbolizálja.

Mohácson érdemes még megnézni a 14. századból származó Szent Miklós vízimalmot, vagy a Szentháromság-szobrot, mely a város fennállásának 900. évfordulója alkalmából készült.

A Duna-part a természet látványán kívül mindig is fontos része volt a város életének. Mohács legnagyobb parkja a Szepessy park, ahol szintén jót lehet sétálni. Sokan keresik fel A hősök parkját és a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet is.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

7+1 látnivaló, ha Neszmély és környékén járnál

A Gerecse lábánál elterülő lankáiról híres Neszmélyről csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan programlehetőségből válogathatunk. Mutatunk párat!

Link másolása

hirdetés

Nem kell Budapesttől sokat utazni, hogy felfedezzük a varázslatos, 1300 fős Neszmélyt és környékét. A Komárom-Esztergom megyében található település autóval gyorsan megközelíthető, így ideális lehet egy hétvégi kiruccanáshoz. Mielőtt azonban bemutatnánk a környék látnivalóit, érdemes szót ejteni röviden érdekes történetéről is!

Már a magyar királyok is itták a régióból származó borokat

A Neszmélyi borvidék már az 1300-as években ismert volt, a magyar királyok már itták a régióból származó borokat. A török hódoltság idején a régió is hanyatlásnak indult, és csak az 1700-as évek végére vált újra termőterületté. A hírnevét az Eszterházyak Tata-Tóvárosi mintagazdaságának köszönheti a 19. századtól, ekkor már pezsgőgyártással is foglalkoztak. Az 1890-es években az egész országon végigsöpört az Amerikából behozott szőlőgyökértetű, vagyis filoxéra járvány, és csak a 20. század elején, a 30-as években indult újra az élet a borvidéken. Ekkor már kisebb terület tartozott hozzá, mint 1924. előtt, akkor még a Móri, a Pannonhalmai és a Somlói borvidék is a Neszmélyi régió része volt.

A szőlővel betelepített 1400 hektáros Neszmélyi borvidék a Vértes és a Gerecse Dunára néző lejtőin terül el. Az időjárás kicsit hűvösebb, de a Duna mikroklímája és a vízről visszaverődő reggeli napsütés az északi dűlőkön kedvez a karakteres boroknak. Bár ezen a vidéken inkább erőteljes savtartalmú, aromás fehérborokat készítenek, de már egyre több vörösbort adó szőlőt is telepítenek. A terület talaja lösz, dolomit, homokkő, mészkő és márga alapon barna erdőtalaj. A környék jellemző szőlőfajtái az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a chardonnay, a szürkebarát, az olaszrizling és az ezerjó.

Gyönyörű panoráma nyílik a Dunára

A tökéletes adottságokkal rendelkező környék egyszerre kínál hegyeket, völgyeket és hűsítő vízpartot. A Neszmélyi borvidéket a kanyargó Duna szeli ketté. Határon túli területe már Dél-Szlovákiához tartozik, míg a magyar oldalon a Gerecse-hegység dél-keleti lejtőin terül el. Ennek a földrajzi adottságnak is köszönhető, hogy a neszmélyi, eredetvédelmet is élvező borok finom gyümölcsösségükről és különleges illatosságukról híresek. Ideális választás ez a környék tartalmas programokkal, túrákkal és kellemes pihenéssel teli kiránduláshoz. És akkor még a helyi kulináris különlegességekről, a széles borválasztékról nem is beszéltünk.

A Gerecse lábánál elterülő lankákról páratlan panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan különleges programot felfedezhetünk a hordóban alvástól a tradicionális rétesen keresztül, a vidék borainak kortyolgatásáig.

hirdetés
A környék látnivalói

A Neszmélyi borvidéket a történelem is megajándékozta néhány emlékkel. Ilyen például a középkori eredetű, négyszögletes torony maradványa a Várhegyen, a XIII. század óta működő katolikus templom, a legendás Király-kút, és nem utolsó sorban a Hajóskanzen, ahol olyan tekintélyes veteránok állomásoznak és vezetnek be a hajózás rejtelmeibe, mint az 1869-től 100 éven keresztül szolgáló Zoltán gőzhajó, vagy az 1977-től Bécs-Budapest útvonalon közlekedő Vöcsök szárnyashajó.

Ha a túrázásban elfáradnánk a borvidék szívében, a Melegeshegy tetején, több száz hektár szőlő ölelésében találod a Hilltop Borbirtok és Éttermet, ahol finomabbnál finomabb falatokkal várják a megfáradt, éhes vendégeket, és itt akár egy hordóban is álomra hajthatjuk a fejünket. A környék legnagyobb borászata, egyben a rómaiak által alapított, később háttérbe szorult Neszmélyi borvidék újraálmodója és központja, üde, illatos tételekkel és izgalmas fogásokkal várja a felfrissülni vágyó turistákat, emellett különleges panorámával kedveskedik a romantikus naplementék rajongóinak.

Mivel a borászat és étterem egymás szomszédságában helyezkedik el, borkóstolóval egybekötött pincetúrán is részt vehetünk. Sőt, a Hilltop borainak megkóstolása előtt vagy után érdemes a környék más pincéinél is ismerkedni a neszmélyi borokkal, hiszen a helyi borok olyan aromásak és illatosak, amit nem sok helyen tapasztalni az országban.

Ha 2-3 napra érkezünk a környékre, akkor még arra is marad időnk, hogy kisebb túrát tegyünk a közeli Tatára, ahol felfedezhetjük a Tatai várat, a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyt, a baji szőlőhegyek lábánál található angolparkot és a Borgiák egyik forgatási helyszínéül szolgáló Pezsgőgyár műemléki védelem alatt álló épületét is. Utóbbit Fellner Jakab tervezte, akiről egy kilátót is elneveztek nem messze, a kopár szikláiról híres Kálvária-dombon. Ha Tatán járunk, nem szabad kihagyni az ország egyik legérdekesebb tanösvényét, a Tata melletti Fényes karsztforrásnál kialakított tanösvényt: a fából épült sétány tiszta vizű források felett, a láperdői égerfái között kalauzol végig. Végül, ha az időjárás engedi, csónakázhatunk egyet az Öreg-tavon, és betérhetünk egy pohár finom borra a parton található Hilltop FröccsTeraszra.

További remek program lehet a környékén járva betérni a kocsi őshazájába, Kocs községbe, ahol a helyi múzeumban nemcsak az évszázadokig használt szállítóeszköznek a történetével, de készítésének titkaival is megismerkedhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: