/utazz/meg-ma-is-mukodokepes-a-tesi-szelmalmok-egyike/
hirdetés

UTAZZ

Még ma is működőképes a tési szélmalmok egyike

Két népi, ipartörténeti műemlék is áll a Veszprém megyei község határában. Az 1840-ben épült Helt-féle, és az 1924-ben épült Ozi-féle malmok a Keleti-Bakony egyik csodás vidékén találhatók.
Fotók: Szabó Bálint - szmo.hu
2020. szeptember 01.

hirdetés

A Dunántúlon ritkaságnak számító látványosság áll Tés határában. Itt ugyanis megmaradt két szélmalom is: az 1840-ben épült Helt-féle, és az 1924-ben épült Ozi-féle. A Helt-malom ráadásul még most is működőképes.

Ezek holland típusú szélmalmok, jellemzőjük, hogy a tetőzetük forog. A malomtörzs kőből készült, és egy hatvitorlás szárny hajtja.

Régen többféle gabonát is őröltek bennük. Ha jól volt a széljárás, akkor akár napi 4 mázsát is feldolgoztak.

A népi, ipartörténeti műemlékeknek számító szélmalmok

a Táncsics utcában találhatók.

hirdetés

Helt József bognármester szélmalmát 1840-ben építette Pircher János malomács. A kör alaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőfalazatú épület, kúp alakú zsindelytetőzete körsínen forgatható, így a hat vitorlát mindig szélirányba lehet állítani. Két pár kő van benne.

Ozi János asztalos 1924-ben építtette meg szélmalmát Helt József szélmalmától 200 méterre. Azonos szerkezetű, mint a Helt-malom, csak kisebb és egy pár kő őröl benne.

Az udvar is tartogat néznivalókat. A kézi mezőgazdasági eszközök mellett megnézheted Cseszneki Ferenc, uradalmi kovácsmester eredeti állapotában megőrzött kovácsműhelyét.

Ha szeretnél idegenvezetést, az is megoldható, de a malom ajtaján lévő QR kóddal mobilon is kaphatsz tájékoztatást.

Tés község Veszprém megyében található, a Bakonyban. A Keleti-Bakony legmagasabban fekvő települése (465 méteren). Itt állandóan fúj a szél, a levegő tiszta. Mivel zsáktelepülés, átmenő forgalom sem zavarja. Az erdőktől körbeölelt fennsíkot már az ókorban is ismerték, szerették. Később a rómaiak is megtelepedtek a vidéken.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk