UTAZZ

Magyar tájak, ahogy még nem láttad őket

Felismered-e ezeket a csodás helyeket a magasból? Néhány nagyon jól ismert és pár ritkán látott helyre viszünk most el.

Link másolása

rinyaszentmihaly

Rinyaszentkirály

A község Somogy megyében, a Nagyatádi járásban található. A település az itt található horgásztóról nevezetes.

Hortobagy

Hortobágyi Kilenclyukú híd

A híressé vált híd 1827 és 1833 között épült fel egy korábbi fahíd helyén. Tervezője Povolny Ferenc volt. Az eredeti, 1697-ben épült fahíd a sok használat miatt elkopott, elhasználódott, a gyakori javítás egyre többe került. Ezért Debrecen 1825-ben elhatározta, hogy lebontják és egy új kőhidat építenek ide. Ez lett a történelmi Magyarország leghosszabb közúti kőhídja, a teljes hossza 167,3 méter.

hortobagy2

Hortobágyi gémeskút

oroszlany

Oroszlány

A város a Vértes északnyugati lábánál, Komárom-Esztergom megyében található. Nevének eredetéről több monda is kering. Az egyik szerint az itt élő várúrnak volt két rossz lánya, akiket bezárva tartotta az erődítmény börtönében. („Ó rossz lány” – mondogatta...). Egy hihetőbbnek tűnő magyarázat szerint a városnevet a Csák család címerállata, az oroszlán adta.

szabadegyhaza

Szabadegyháza

A község a Velencei-tótól délre, Fejér megyében található. Már őseink is lakták a vidéket, errefelé haladt el az Intercisa (Dunaújváros) – Gorsium (Tác) útvonal. Két avar kori sírt is találtak itt, mikor 1956-ban a szeszgyár szennyvíztárolóját bővítették. A honfoglalók is bejárták a környéket, ennek bizonyítékaként 1965-ben egy honfoglaláskori harcos sírját találták meg.

megyerhegy

Megyer-hegyi tengerszem

A tó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, mélysége egyes helyeken a 6,5 métert is elérheti. Mesterséges módon keletkezett, hiszen régen malomkövekhez bányásztak ki köveket. A bánya gödrébe aztán összegyűlt az esővíz és így jött létre a tengerszem.

tiszato

Tiszató

A tó Magyarország legnagyobb mesterséges tava a Tiszán. Feladata, hogy a folyó áradása idején szabályozza a vizet és segítse az Alföld vízellátást. szabályozása és az Alföld jobb vízellátása végett. Feltöltése az 1990-es években fejeződött be. Területe 127 km², hossza 27 km, átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontja 17 méter. 43 km²-nyi sziget található benne.

Fotók: legifoto.com

Ha tetszenek a képek, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
„Egy euróért vettünk házat Olaszországban” – ez történt utána
Három friss tulajdonos meséli el, hogy mi történt velük, miután szerencsét próbáltak és házat vásároltak Olaszország újjáéledő településein.

Link másolása

Mi is többször írtunk már azokról az olasz kisvárosokról és falvakról, melyek 1 euróért kínálnak festői környezetben álló házakat annak reményében, hogy az adott település és annak népessége az új lakóktól majd újult erőre kap.

Az ár azért ilyen alacsony, mert ezek az épületek általában jelentős felújításra szorulnak, ez pedig az új tulajdonos feladata.

Általában megszabják, hogy erre mennyi idő áll rendelkezésre, illetve azt is, hogy mennyi idő után lehet ismét eladni az ingatlant. Cserébe azonban sokszor nemcsak új ház, de "új élet" is jár, többnyire távol a nagyvárosok lelketlen mókuskerekétől.

Az első ilyen kezdeményezés 2008-ban, Salemiben volt, az akkor nem járt sikerrel, az önkormányzat csődje, a maffia felbukkanása és a házak igen rossz állapota miatt. Gangiban viszont működött a terv, száz ingatlanra ezren jelentkeztek és a felújítást követően a városka teljesen kivirágzott.

Az elmúlt évben Szicíliától kezdve az Alpokig számos település tett hasonló ajánlatokat annak érdekében, hogy új lakosokat vonzzon a haldokló közösségek újjáélesztésére és mindez felkeltette a média érdeklődését is, de sokakban megfogalmazódott az is, hogy "túl szép, hogy igaz legyen".

Vajon tényleg volt, aki nem csak álmodozott, hanem vásárolt is? És utána mi történt? Nem álltak útjába a bürokratikus akadályok, esetleg a nyelvi nehézségek, vagy épp a helyiek? Vajon nem bánták meg a vásárt?

A CNN ezért több olyan "1 eurós polgárt" is kikérdezett, akik éltek a lehetőséggel és vettek egy egy eurós ingatlant.

A 27 éves Morgane Guihot 31 éves férjével ugrott fejest a "dolce vitába".

Morgane, aki a franciaországi Nantes mellől érkezett, az első vásárlók között volt és Szicília szívében, Mussomeli ősi, kanyargós utcáiba szeretett bele.

A körülbelül egy kávé áráért vásárolt 50 négyzetméteres ház számukra második otthonná vált, melyet hamar fel is újítottak. Kifestették és a padlót is rendbe hozták, már csak a fürdőszoba befejezése van hátra.

"Mivel mindketten kézművesek vagyunk és értünk az ilyesmihez, a munka nagy részét magunk végeztük és nagyszerű volt látni, hogy a kétszobás házunk újra életre kel"

- mondja a büszke tulajdonos, a 15 négyzetméteres, panorámás teraszra pedig különösen büszke.

Ők két gyermekükkel nyaralóként fogják használni a házat a karácsonyi és nyári szünetekben.

Elmondásuk szerint a franciaországi árak után rögtön felkeltette az érdeklődésüket az itteni akció, de ami igazán megfogta őket, az a hely bája volt, illetve a helyiek kedvessége.

Annak is örülnek, hogy ez a város közel van sok csodás szicíliai látnivalóhoz és nincs úgy elszigetelve, mint sok kis település.

"Van itt minden, amire szükséged lehet, boltok, szupermarketek. Egy kellemes életmód vár rád, egyszerűen nagyszerű"

- mondják és szerintük nem is jött szembe semmiféle kellemetlen meglepetés.

Az ingatlaniroda dolgozói segítettek nekik a procedúrában és a fordításban is. A ház pedig alapvetően jobb állapotban volt, mint amire számítottak. Már azt is kitalálták, hogy a későbbiekben Mussomeli lehet a nyugdíjas mennyország számukra.

Míg sok vásárló szerelembe esett az egy eurós árakkal, néhányuk végül a drágább, jobb állapotban lévő házak felé mozdult el.

A Mussomeli 1 eurós épületeiben tett hosszú körút után Patrick Janssen belga üzletember magasabb áron választott egy „superior” házat, amelyet már majdnem teljesen felújított.

Akárcsak a legtöbb nézelődőt, úgy őt is a médiafelhajtás és az új élet ígérte csábított az olasz városkába.

"Őszinte leszek, nem vásároltunk 1 eurós házat. Megmutattak nekünk 25 olyan régi épületet, amelyek közül a legtöbb jelentős javításra szorul, így a végén egy 10 szobás épületet választottunk 10 000 euróért (~3 millió 350 ezer forint), és még több pénzt fektettem be a felújításba"

- meséli. Őt elsősorban nem az anyagiak, hanem az időfaktor tántorította el az 1 eurós vásártól.

Szerinte egy olyan épület felújítása éveket vett volna igénybe. Ráadásul így lett egy olyan háza, ami akár 20 év után is családi fészekként funkcionálhat majd 5 gyermekének. Egyelőre pedig nyaralóként használják, a hely szépsége pedig arra sarkallja Patrickot, hogy itt képzelje el idős éveit.

"A belga emberek nem pihennek. Az élet itt egyszerűbb, a város hangulatos és a környező természet vonzó. Ideális az 'akkumulátorok' feltöltésére és a méregtelenítésre.

Valójában nagyon meglepett, amikor azt tapasztaltam, hogy Szicíliában sokkal könnyebb házat vásárolni és felújítani, mint Belgiumban."

És van olyan is, akit valami erősebb dolog vonz Olaszországba az áraknál, például a DNS és az ősök.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk