UTAZZ

Leginkább a Balatonnál nyaralunk idén, és tudjuk, hogy akár 1000 Ft felett lehet a lángos ára

Érződik, hogy idén sokan az utolsó pillanatra hagyták a nyaralás megtervezését, és ha eljutnak a szálláskeresésig, akkor az árfekvést nézik elsőként. Korábbi felmérésünk eredményeit összesítettük.

Link másolása

Belföldön nyaralunk leginkább idén, legszívesebben a Balatonnál, bár tudjuk, hogy ez is drágább, mint korábban – ez derült ki legutóbbi felmérésünkből, amelyet az OTP Pénztárszolgáltató megbízásából készítettünk. Több mint 1000-en válaszoltak nyaralási tervekkel kapcsolatos kérdéseinkre, amit ezúton is köszönünk a közreműködőknek.

A több mint 1000 válaszadó 58 százaléka tervezte belföldön kipihenni a munka fáradalmait, 17 százalékuk ezt kiegészíti egy külföldi nyaralással is. A belföldi feltöltődést tervezők közel 65 százaléka 4-5 napos, vagy egyhetes nyaralással kalkulál, a legnépszerűbb úti cél továbbra is a Balaton, amelyet a Dunakanyar és a Tisza-tó követ a dobogón a megkérdezettek körében.

Idén sokan késve kezdték a nyaralás megtervezését

Az összes megkérdezett 31 százaléka már hónapok óta tervezte a nyaralást, ám a többség (44 százalék) az utolsó pillanatra hagyta a feladatot. E tekintetben a belföldi üdülést tervezők köre, és a SZÉP-kártyával fizetők tudatosabbak voltak, hiszen az átlagnál nagyobb mértékben kezdték meg hónapokkal korábban tervezni a nyaralásukat.

A legtöbben (28%) egyhetes nyaralásra készülnek, csak 100-ból heten pihennek 2 hétnél hosszabb ideig.

A megkérdezettek 44%-a nem ütközött különösebb akadályba a nyaralás előkészítésekor, a vágyott szállás elérhető volt és nem volt szükség újratervezésre. Minden ötödik válaszolóval azonban legalább egyszer előfordult, hogy a megkeresett szállástól azt a választ kapta, hogy már nincs hely a foglalni kívánt időszakra.

Tudjuk, hogy többe kerül, de azért megoldjuk, hogy jusson rá

A felmérésben résztvevők közel fele drágulásra számított idén, 18%-uk úgy számolt előzetesen, hogy akár 10%-kal is többe kerülhet minden a nyaralásnál, mint tavaly.

Például a sajtos-tejfölös lángosért is többet kell fizetni – erre számítanak legalábbis nagyobb részt a válaszadók. 28%-uk 1000 – 1200 Ft közötti árral kalkulál, 20% viszont azon sem lepődne meg, ha 1200 Ft-nál is többet kérnének egy ilyen lángosért.

Ha tudjuk, hogy minden drágul, akkor nem is meglepő, hogy a legtöbben (42%) az árfekvést figyelik elsőként, ha szálláshelyet, nyaralási célpontot választanak. Második helyen a szálláshely jellege (40%), harmadik helyen pedig az elérhető szolgáltatások (39%) szerepelnek. Minden hatodik embernek az is fontos, hogy SZÉP kártyát is elfogadjanak a választott szálláshelyen.

Most még jobban kihasználható az OTP SZÉP kártya!

Idén 10 éves az OTP SZÉP kártya: a legnépszerűbb hazai elektronikus cafeteria juttatás egy évtizede a belföldi turizmus, vendéglátás és élményszerzés motorja. Közel 44 000 elfogadóhelyével áll a belföldön nyaralók rendelkezésére, akik most az évforduló alkalmából indított promóció keretében június 10. és szeptember 9. között összesen 10 db, egyenként 100 ezer forint értékű Szallas.hu kedvezményt nyerhetnek.

Részletek az otpmindennap.hu/szep10ev oldalon.

Idén még sokoldalúbban használható az OTP SZÉP kártya, hiszen év végégig mindhárom zsebből (vendéglátás, szabadidő, szálláshely) költhetnek a kártyabirtokosok, elfogadóhely típusától függetlenül. Az utolsó pillanatra hagyott nyaralási terveket is könnyen segítheti, az OTP SZÉP kártya mobiltelefonos alkalmazás, valamint a megújult otpportalok.hu felületei, melyeken az egyenlegek követése, az elfogadóhelyek megtalálása, és az előlegfizetés is kényelmesebb és gyorsabb lett.

Népszerű a SZÉP kártya

A megkérdezettek egyharmada azt mondta, hogy a nyaralás költségeit fedezi a költségvetéséből, ugyanakkor egyharmaduk előre félretett pénzt erre a célra, 16 százalékuk pedig részben, vagy egészben SZÉP-kártyáról finanszírozza a költségeit. A belföldi utat tervezők ennél nagyobb mértékben támaszkodnak a juttatásra (31 százalék).

Jellemző továbbá a SZÉP-kártyát használó válaszadókra, hogy a szállásfoglalásnál az átlagnál kevésbé érzékenyek az árfekvésre, viszont nagyobb mértékben döntenek a szálláshely jellege alapján, és a többségnek (73 százalék) egyértelmű döntési szempont, hogy SZÉP-kártya elfogadóhely legyen az adott hely.

Az OTP Pénztárszolgáltató közel 44 000 SZÉP-kártya elfogadóhelyével áll a belföldön nyaralók rendelkezésére, az OTP SZÉP kártya-birtokosokat pedig most jubileumi promócióval buzdítja arra, hogy felfedezzék a juttatás sokszínűségét.

A cikk az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
„Egy euróért vettünk házat Olaszországban” – ez történt utána
Három friss tulajdonos meséli el, hogy mi történt velük, miután szerencsét próbáltak és házat vásároltak Olaszország újjáéledő településein.

Link másolása

Mi is többször írtunk már azokról az olasz kisvárosokról és falvakról, melyek 1 euróért kínálnak festői környezetben álló házakat annak reményében, hogy az adott település és annak népessége az új lakóktól majd újult erőre kap.

Az ár azért ilyen alacsony, mert ezek az épületek általában jelentős felújításra szorulnak, ez pedig az új tulajdonos feladata.

Általában megszabják, hogy erre mennyi idő áll rendelkezésre, illetve azt is, hogy mennyi idő után lehet ismét eladni az ingatlant. Cserébe azonban sokszor nemcsak új ház, de "új élet" is jár, többnyire távol a nagyvárosok lelketlen mókuskerekétől.

Az első ilyen kezdeményezés 2008-ban, Salemiben volt, az akkor nem járt sikerrel, az önkormányzat csődje, a maffia felbukkanása és a házak igen rossz állapota miatt. Gangiban viszont működött a terv, száz ingatlanra ezren jelentkeztek és a felújítást követően a városka teljesen kivirágzott.

Az elmúlt évben Szicíliától kezdve az Alpokig számos település tett hasonló ajánlatokat annak érdekében, hogy új lakosokat vonzzon a haldokló közösségek újjáélesztésére és mindez felkeltette a média érdeklődését is, de sokakban megfogalmazódott az is, hogy "túl szép, hogy igaz legyen".

Vajon tényleg volt, aki nem csak álmodozott, hanem vásárolt is? És utána mi történt? Nem álltak útjába a bürokratikus akadályok, esetleg a nyelvi nehézségek, vagy épp a helyiek? Vajon nem bánták meg a vásárt?

A CNN ezért több olyan "1 eurós polgárt" is kikérdezett, akik éltek a lehetőséggel és vettek egy egy eurós ingatlant.

A 27 éves Morgane Guihot 31 éves férjével ugrott fejest a "dolce vitába".

Morgane, aki a franciaországi Nantes mellől érkezett, az első vásárlók között volt és Szicília szívében, Mussomeli ősi, kanyargós utcáiba szeretett bele.

A körülbelül egy kávé áráért vásárolt 50 négyzetméteres ház számukra második otthonná vált, melyet hamar fel is újítottak. Kifestették és a padlót is rendbe hozták, már csak a fürdőszoba befejezése van hátra.

"Mivel mindketten kézművesek vagyunk és értünk az ilyesmihez, a munka nagy részét magunk végeztük és nagyszerű volt látni, hogy a kétszobás házunk újra életre kel"

- mondja a büszke tulajdonos, a 15 négyzetméteres, panorámás teraszra pedig különösen büszke.

Ők két gyermekükkel nyaralóként fogják használni a házat a karácsonyi és nyári szünetekben.

Elmondásuk szerint a franciaországi árak után rögtön felkeltette az érdeklődésüket az itteni akció, de ami igazán megfogta őket, az a hely bája volt, illetve a helyiek kedvessége.

Annak is örülnek, hogy ez a város közel van sok csodás szicíliai látnivalóhoz és nincs úgy elszigetelve, mint sok kis település.

"Van itt minden, amire szükséged lehet, boltok, szupermarketek. Egy kellemes életmód vár rád, egyszerűen nagyszerű"

- mondják és szerintük nem is jött szembe semmiféle kellemetlen meglepetés.

Az ingatlaniroda dolgozói segítettek nekik a procedúrában és a fordításban is. A ház pedig alapvetően jobb állapotban volt, mint amire számítottak. Már azt is kitalálták, hogy a későbbiekben Mussomeli lehet a nyugdíjas mennyország számukra.

Míg sok vásárló szerelembe esett az egy eurós árakkal, néhányuk végül a drágább, jobb állapotban lévő házak felé mozdult el.

A Mussomeli 1 eurós épületeiben tett hosszú körút után Patrick Janssen belga üzletember magasabb áron választott egy „superior” házat, amelyet már majdnem teljesen felújított.

Akárcsak a legtöbb nézelődőt, úgy őt is a médiafelhajtás és az új élet ígérte csábított az olasz városkába.

"Őszinte leszek, nem vásároltunk 1 eurós házat. Megmutattak nekünk 25 olyan régi épületet, amelyek közül a legtöbb jelentős javításra szorul, így a végén egy 10 szobás épületet választottunk 10 000 euróért (~3 millió 350 ezer forint), és még több pénzt fektettem be a felújításba"

- meséli. Őt elsősorban nem az anyagiak, hanem az időfaktor tántorította el az 1 eurós vásártól.

Szerinte egy olyan épület felújítása éveket vett volna igénybe. Ráadásul így lett egy olyan háza, ami akár 20 év után is családi fészekként funkcionálhat majd 5 gyermekének. Egyelőre pedig nyaralóként használják, a hely szépsége pedig arra sarkallja Patrickot, hogy itt képzelje el idős éveit.

"A belga emberek nem pihennek. Az élet itt egyszerűbb, a város hangulatos és a környező természet vonzó. Ideális az 'akkumulátorok' feltöltésére és a méregtelenítésre.

Valójában nagyon meglepett, amikor azt tapasztaltam, hogy Szicíliában sokkal könnyebb házat vásárolni és felújítani, mint Belgiumban."

És van olyan is, akit valami erősebb dolog vonz Olaszországba az áraknál, például a DNS és az ősök.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk