hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Koronavírus: mikor, mivel és hogyan utazhatunk legközelebb?

A hajózás szenvedheti el a legnagyobb kárt, de csökkenhet az üzleti repülőutak száma is. Nagy kérdés, hogy mi lesz a vakcinaútlevéllel.

Link másolása

hirdetés

Miután idén januárban az azonosított koronavírus-fertőzések minden korábbinál magasabb szintet értek el, az esetszámok csökkenni kezdtek. Gőzerővel zajlanak az oltási programok világszerte, de még így is messze vagyunk attól, hogy magunk mögött tudjuk a világjárványt. Ezzel párhuzamosan az utazási szakértők bizakodnak abban, hogy ha lassan is, de még idén beindulhat a turizmus, írja a CNN.

Hosszú távú repülőutak

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint felesleges abban bízni, hogy a hosszú távú repülőutak kínálata idén elérné a járvány előtti szintet. A nagy hatótávolságú járatok üzemeltetésére specializálódott légitársaságok a készpénzáramlást szem előtt tartva igyekeznek a világjárvány előtti szint közelében tartani a kínálatot. Vagyis továbbra is lehetséges a foglalás, ellenben a járattörlés vagy átütemezés kockázata sokkal nagyobb, mint korábban. Ráadásul a beutazási szabályok országonként eltérnek: míg Dubaj napjainkban az egyik legnyitottabb célpontnak számít, Új-Zéland a legzártabbak közé tartozik.

Az egymástól távol eső országok összekapcsolása komoly kockázatot jelent a folyamatosan megjelenő mutációk terjedésére nézve. Éppen ezért a szakértők 2021 vége előtt nem számítanak jelentős változásra a hosszú távú repülőjáratok jelenlegi szabályozásában. Még a világszinten kiemelkedő átoltottsággal rendelkező Egyesült Királyság kormánya is legkorábban májusban oldja fel a nemzetközi utazásokra vonatkozó szigorítást. A meghatározó légitársaságok közül az ausztrál Quantas már bejelentette, hogy október végéig biztosan fenntartja jelenleg érvényes, csökkentett nemzetközi menetrendjét.

Rövid távú repülőutak

Ennél valamivel optimistábbak a szakemberek a kisebb repülőutak tekintetében. Ez elsősorban az Egyesült Államokban lesz érezhető, ahol már 2021 őszén a járvány előtti szintet megközelítő belföldi repülőjárat-mennyiséggel számolnak. Európában nehezíti a gyors visszapattanást a különböző országok eltérő járványügyi szabályozása. Legkorábban a nyáron lehet realitása valamilyen általános európai nyitásnak, amennyiben az új esetek száma megfelelően alacsony szinten tartható.

hirdetés
Belföldi utazások

Az országokon belüli utazások már tavaly elérték a világjárvány előtti szintet. Ha még sokáig elhúzódik a nemzetközi nyitás, az a belföldi turizmus malmára hajthatja a vizet világszerte. Az Egyesült Államokban már most is óriási a kereslet a kaliforniai, floridai és nevadai utak iránt, míg Kínában, Oroszországban és Indiában már tavaly elérte a lekötött belföldi utak mennyisége a járvány előtti szintet. Bár az Egyesült Királyságban tavaly nagyon népszerűek voltak a belföldi vakációk (staycation), ezzel szemben idén érezhetően mindenki inkább elmenekülne az országból egy valódi kikapcsolódás miatt.

Autós utazás

Egyelőre úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány alatt messze ez a legbiztonságosabb utazási forma. Rendkívül alacsony a megfertőződés kockázata, ha az egyébként is egy háztartásban élők indulnak útnak autóval, és egy olyan szállást választanak, ahol nem érintkeznek másokkal.

Hajóutak

Ezzel szemben a járvány terjedésének leginkább kitett utazási szegmense a hajózás. A tengerjárókon a nagy tömeg sokáig van összezárva, így akár már egy-két tünetmentes fertőzött is komoly gondot okozhat. Szakértők szerint megjósolhatatlan, hogy mikor tér vissza az iparág a járvány előtti időszak szintjére, ha egyáltalán visszatér. Ezt nehezíti a társaságokba vetett bizalom megingása is, miután tavaly túl korán próbálták újraindítani a hajóutakat, ezzel pedig több hatalmas tengerjáró hajón is koronavírus-gócpont alakult ki.

Mennyire lesz fontos a koronavírus elleni védőoltás?
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

7+1 látnivaló, ha Neszmély és környékén járnál

A Gerecse lábánál elterülő lankáiról híres Neszmélyről csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan programlehetőségből válogathatunk. Mutatunk párat!

Link másolása

hirdetés

Nem kell Budapesttől sokat utazni, hogy felfedezzük a varázslatos, 1300 fős Neszmélyt és környékét. A Komárom-Esztergom megyében található település autóval gyorsan megközelíthető, így ideális lehet egy hétvégi kiruccanáshoz. Mielőtt azonban bemutatnánk a környék látnivalóit, érdemes szót ejteni röviden érdekes történetéről is!

Már a magyar királyok is itták a régióból származó borokat

A Neszmélyi borvidék már az 1300-as években ismert volt, a magyar királyok már itták a régióból származó borokat. A török hódoltság idején a régió is hanyatlásnak indult, és csak az 1700-as évek végére vált újra termőterületté. A hírnevét az Eszterházyak Tata-Tóvárosi mintagazdaságának köszönheti a 19. századtól, ekkor már pezsgőgyártással is foglalkoztak. Az 1890-es években az egész országon végigsöpört az Amerikából behozott szőlőgyökértetű, vagyis filoxéra járvány, és csak a 20. század elején, a 30-as években indult újra az élet a borvidéken. Ekkor már kisebb terület tartozott hozzá, mint 1924. előtt, akkor még a Móri, a Pannonhalmai és a Somlói borvidék is a Neszmélyi régió része volt.

A szőlővel betelepített 1400 hektáros Neszmélyi borvidék a Vértes és a Gerecse Dunára néző lejtőin terül el. Az időjárás kicsit hűvösebb, de a Duna mikroklímája és a vízről visszaverődő reggeli napsütés az északi dűlőkön kedvez a karakteres boroknak. Bár ezen a vidéken inkább erőteljes savtartalmú, aromás fehérborokat készítenek, de már egyre több vörösbort adó szőlőt is telepítenek. A terület talaja lösz, dolomit, homokkő, mészkő és márga alapon barna erdőtalaj. A környék jellemző szőlőfajtái az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a chardonnay, a szürkebarát, az olaszrizling és az ezerjó.

Gyönyörű panoráma nyílik a Dunára

A tökéletes adottságokkal rendelkező környék egyszerre kínál hegyeket, völgyeket és hűsítő vízpartot. A Neszmélyi borvidéket a kanyargó Duna szeli ketté. Határon túli területe már Dél-Szlovákiához tartozik, míg a magyar oldalon a Gerecse-hegység dél-keleti lejtőin terül el. Ennek a földrajzi adottságnak is köszönhető, hogy a neszmélyi, eredetvédelmet is élvező borok finom gyümölcsösségükről és különleges illatosságukról híresek. Ideális választás ez a környék tartalmas programokkal, túrákkal és kellemes pihenéssel teli kiránduláshoz. És akkor még a helyi kulináris különlegességekről, a széles borválasztékról nem is beszéltünk.

A Gerecse lábánál elterülő lankákról páratlan panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan különleges programot felfedezhetünk a hordóban alvástól a tradicionális rétesen keresztül, a vidék borainak kortyolgatásáig.

hirdetés
A környék látnivalói

A Neszmélyi borvidéket a történelem is megajándékozta néhány emlékkel. Ilyen például a középkori eredetű, négyszögletes torony maradványa a Várhegyen, a XIII. század óta működő katolikus templom, a legendás Király-kút, és nem utolsó sorban a Hajóskanzen, ahol olyan tekintélyes veteránok állomásoznak és vezetnek be a hajózás rejtelmeibe, mint az 1869-től 100 éven keresztül szolgáló Zoltán gőzhajó, vagy az 1977-től Bécs-Budapest útvonalon közlekedő Vöcsök szárnyashajó.

Ha a túrázásban elfáradnánk a borvidék szívében, a Melegeshegy tetején, több száz hektár szőlő ölelésében találod a Hilltop Borbirtok és Éttermet, ahol finomabbnál finomabb falatokkal várják a megfáradt, éhes vendégeket, és itt akár egy hordóban is álomra hajthatjuk a fejünket. A környék legnagyobb borászata, egyben a rómaiak által alapított, később háttérbe szorult Neszmélyi borvidék újraálmodója és központja, üde, illatos tételekkel és izgalmas fogásokkal várja a felfrissülni vágyó turistákat, emellett különleges panorámával kedveskedik a romantikus naplementék rajongóinak.

Mivel a borászat és étterem egymás szomszédságában helyezkedik el, borkóstolóval egybekötött pincetúrán is részt vehetünk. Sőt, a Hilltop borainak megkóstolása előtt vagy után érdemes a környék más pincéinél is ismerkedni a neszmélyi borokkal, hiszen a helyi borok olyan aromásak és illatosak, amit nem sok helyen tapasztalni az országban.

Ha 2-3 napra érkezünk a környékre, akkor még arra is marad időnk, hogy kisebb túrát tegyünk a közeli Tatára, ahol felfedezhetjük a Tatai várat, a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyt, a baji szőlőhegyek lábánál található angolparkot és a Borgiák egyik forgatási helyszínéül szolgáló Pezsgőgyár műemléki védelem alatt álló épületét is. Utóbbit Fellner Jakab tervezte, akiről egy kilátót is elneveztek nem messze, a kopár szikláiról híres Kálvária-dombon. Ha Tatán járunk, nem szabad kihagyni az ország egyik legérdekesebb tanösvényét, a Tata melletti Fényes karsztforrásnál kialakított tanösvényt: a fából épült sétány tiszta vizű források felett, a láperdői égerfái között kalauzol végig. Végül, ha az időjárás engedi, csónakázhatunk egyet az Öreg-tavon, és betérhetünk egy pohár finom borra a parton található Hilltop FröccsTeraszra.

További remek program lehet a környékén járva betérni a kocsi őshazájába, Kocs községbe, ahol a helyi múzeumban nemcsak az évszázadokig használt szállítóeszköznek a történetével, de készítésének titkaival is megismerkedhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: