hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Így kaphatsz királyi kényeztetést az élő középkor városában

Visegrádon van Magyarország első canopy-pályája, a régi-új városházára egy kiállításért is érdemes betérni, no és itt csobbanhatsz hazánk legszebb panorámájú medencéjébe is.

Link másolása

hirdetés

Az ország egyik legcsodásabb panorámájával rendelkező, falu méretű városka idilli helyen fekszik, ahol bár a történelemben járunk, mégis a ma luxusa és érdekességei vesznek körül. Visegrádon a lovagi tornától a canopy-ig minden megtalálható.

visegrad_201604 (5)_1600x1200

A Dunakanyar legszebb része már az ősöket is lenyűgözte. A kiváló stratégiai pont külön vonzereje lehetett az itteni természeti szépség, a gazdag erdők és vizek, a nyugalom és békesség. Talán nem véletlenül tartják ezt a vidéket különösen fontos helynek: sokak szerint errefelé dobog a Föld szíve és olyan energiák találhatók itt, melyek gyógyítólag hatnak a beteg lelkekre is.

visegrad_soptei (13)_1600x1200

hirdetés

Visegrád a hazai turizmus egyik kihagyhatatlan helye. Ide egyszer biztosan eljön mindenki és ma már annyiféle látnivaló van ebben a barátságos, vendégszerető városkában, hogy több napot is el lehet tölteni, mert minden korosztály talál magának izgalmas, kellemes látnivalót, elfoglaltságot.

Nem véletlenül mondják a helyiek, hogy Visegrád Budapest játszótere.

visegrad_201604 (71)_1600x1200

3 kötelező látnivaló

1. Fellegvár

Vitathatatlanul innen lehet a legjobb fotókat csinálni Visegrádról, a Dunakanyarról és a környező hegyekről. Bár elég sok és meredek lépcsőt kell megmászni, mégis érdemes a várat belül is megnézni. A tatárjárás után IV. Béla felesége, Mária királyné építtette fel az új visegrádi várat, melyet az őt követő uralkodók is többször átalakítottak. De kalandok is akadtak itt bőven. Feltehetően már az Anjouk idején a visegrádi fellegvárban őrizték a magyar koronázási jelvényeket. Ezek őrzőhelye hosszabb-rövidebb megszakításokkal 1529-ig ebben a várban volt. Luxemburgi Zsigmond uralkodása idején az ötszögletű öregtoronyban őrizték a koronát, melyet 1440-ben az özvegy Erzsébet királyné utasítására Kottaner Ilona udvarhölgy lopott el. 1490-től a fellegvár a koronaőrség kezében volt. Ezek emlékére látható itt a korona hű mása. A panoptikumban pedig egy kis ízelítőt adnak arról, hogy milyen volt a reneszánsz világ.

visegrad_201604 (72)_900x1200

visegrad_201604 (75)_1600x1200

visegrad_201604 (76)_1600x1200

Tipp: A kilátóteraszra bőven kell szánni időt, itt úgy érezheti magát az ember, mintha maga is egy madár lenne…

Részletek: ITT

2. Királyi Palota

Visegrád és a palota komoly szerepet kapott, mikor Károly Róbert a királyi udvart 1323-ban ide helyezte át. Később Mátyás és Beatrix fejlesztette tovább, ekkor kerültek ide a szobrok, szökőkutak is, melyek közül a leghíresebb a Herkules-kút. A palota és kertje olyan szép volt, hogy a pápai követ levelében földi paradicsomnak nevezte a helyet. Érdemes a palota termeit, udvarát úgy végigjárni, hogy közben odaképzeljük a nyüzsgő udvari életet. A palota kertje külön is megér egy lassú és alapos sétát, hiszen messze földön híres volt. A kertet most igyekeznek az eredeti mintájára újra betelepíteni, gyümölcsfák, gyógy- és fűszernövények illatoznak benne.

visegrad_201604 (50)_1600x1200

visegrad_201604 (55)_1600x1200

visegrad_201604 (58)_900x1200

Tipp: A kertimádók mindenképpen nézzék meg a Palotakertet, mert az isteni fűszernövények között sétálva elábrándozhatnak arról, milyen lehetett Beatrix konyhája

Részletek: ITT

3. Salamon-torony

Az alsóvár lakótornya a 13. században épült és akkoriban szinte egyedülálló volt Magyarországon. A főbejárata az első emeletről nyílt. A termeket kandallók fűtötték és ikerablakok adták a fényt. A hatodik szintjén tetőterasz volt. A torony nyugati oldalán egy árnyékszéktorony is épült. Ma kiállítás látható az épületben, udvarán pedig lovagi bemutatókat tartanak.

Tipp: Sokan nem is tudják, de itt is van egy jó kis kiállítás.

Részletek: ITT

visegrad_soptei (1)_1600x1200

3 kihagyhatatlan hely

1. Panorámaút

A városka két végéről iduló útról csodálatos a látvány a Dunára, a Dunakanyarra és a szemközti partra. Napközben, tiszta időben is lenyűgöző, de az esti fények egyszerűen varázslatosak.

Tipp: A nyári naplemente időszakában egészen egzotikus színekben pompázik a túlpart.

visegrad_soptei (3)_1600x1200

visegrad_soptei (21)_1600x1200

2. Duna-part

Jelenleg a gátépítés miatt még nem annyira látványos a partmenti sétány, de hamarosan újra érdemes lesz végigandalogni rajta. A sétányról a vízpart, a túlpart no és persze felfelé a vár látványa megkapó.

Tipp: A homokos vízparton az uszadékfák között mindig akad kagyló vagy egy szép formájú kavics.

visegrad_soptei (16)_1600x1200

visegrad_soptei (23)_900x1200

3. Mogyoró-hegy

Itt minden van, ami a természetimádóknak jó lehet. Nagy rét, erdei sétány, források, erdei játszótér, vadaspark, télen sípálya, nyáron tábor.

Tipp: A dombtetőn található rétre el kell menni, mert ennél szebb látványt a fűben hasalva tuti sehol nem lehet látni.

visegrad_soptei (14)_1600x1200

visegrad_soptei (15)_1600x1200

3 dolog, amire nem is gondolnál

1. Városháza

A városközpontot megújító projekt keretében ez az épület is újjászületett. A régi értékeit meghagyva úgy építették át, hogy a modern követelményeknek is megfelel. A városháza ráadásul látogatható azoknak is, akik nem ügyintézés miatt jönnek ide. Kiállítási helyszín is, az udvara kellemes hely, rendezvényeket is tartanak itt, a tetőteraszról pedig pazar kilátás nyílik a környékre. A városrehabilitáció megkapta idén az ICOMOS díjat, ami nagy tekintélyű szakmai kitüntetés a múzeumok nemzetközi világszövetségétől.

visegrad_201604 (27)_1600x1200

visegrad_201604 (29)_1600x1200

Tipp: A tetőtéri panorámát nem szabad kihagyni.

Részletek: ITT

2. Lovarda

A város szélétől nem messze, a fák közötti tisztáson található a Gizella Major Lovarda. Van itt lehetőség a tanulásra és tereplovaglásra is. A környezet pedig felér egy szanatóriummal, zöld rét, erdőszél, madárcsicsergés, lovak horkantása…

visegrad_201604 (40)_1600x1200

visegrad_201604 (48)_1600x1200

Tipp: Még annak is érdemes ide elsétálni, aki nem akar lovagolni, többek között van egy nagyon érdekes mintázatú póni is.

Részletek: ITT

3. Canopy, kalandpark

Az extrémebb szórakozást keresőknek a Nagyvillámon, a bobpálya szomszédságában, a sípálya mellett épült fel Magyarország első canopy pályája. Az adrenalint kedvelők fantasztikus panorámában gyönyörködhetnek a 900 méter hosszú pályán, 14 méteres magasságban, miközben a lombok között száguldanak.

visegrad_201604 (63)_1600x1200

visegrad_201604 (66)_1600x1200

Tipp: A kevésbé vállalkozószelleműeknek a pálya széléig érdemes kisétálni, mert a Kisoroszi szigetcsücsökre és persze a hegylábra remek a kilátás.

Részletek: ITT

3 hely, ahol különleges bánásmódban részesülsz

1. Panoráma étterem

A Dunakanyar legszebb kilátást nyújtó étterme a Silvánus Hotel Panoráma étterme. A hatalmas üvegfalakon át, vagy jó időben a teraszon ülve tényleg királynak érezhetjük magunkat. Az étlap is fantasztikus dolgokat kínál, ám a legkülönlegesebb ajánlatuk a lovagi vacsora, melyet hangulatos lovagi termükben lehet elfogyasztani.

visegrad_soptei (7)_1600x1200

Tipp: A terasz alatti kültéri medencét ki kell próbálni, mert valószínűleg Magyarország legszebb kilátású vízparti helye.

A főételek közül a lazac spárgás rizottóval, a desszertek közül pedig a klasszikus palacsinta isteni volt.

Részletek: ITT

_DSC0547_DxO

_DSC0551_DxO

2. Nagyvillám étterem

A Fellegvárra néző étterem egykor turistaház volt. Mai formáját többek között a Makovecz Iroda alakította ki. Termeibe más-más hangulatot varázsoltak, a keleties berendezéstől a high-tech-ig, a vadászházra emlékeztetőtől a vidéki kúriáig sokféle hely közül lehet választani. A lenyűgőző látvány mellett kiváló konyhával is várják a vendégeket.

_DSC0770_DxO

_DSC0777_DxO

Tipp: A Fellegvárra nyíló terasz zseniális hely.

Az ételek közül a tárkonyos vadraguleves és a lúdlábkrém remek volt.

Részletek: ITT

3. Renaissance Étterem

A Duna-parton álló étterem egyedülálló hangulatú, a berendezés, a felszolgálók ruházata, a tálalás és persze az ételek is több száz évvel korábbra, a reneszánsz időszakba röpítenek vissza. Az agyagedényekben felszolgált finomságok a régi korok étkeit idézik meg.

_DSC0632_DxO

_DSC0639_DxO

Ételfotók: Okolicsányi Zoltán

Tipp: Érdemes használni a kis pártedliket, amelyek minden csoportnál más-más színűek. Ötletesek és hangulatosak. Az ételek közül a bazsalikomos sült libacomb vörösboros káposztával, rozscipóval mennyei volt.

Részletek: ITT

Ha te is szereted Visegrádot, oszd meg az információkat másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A vadregényes Csarna-völgy ma is őrzi egy régi kisvasút történetét
A Börzsönyben megbúvó, fokozottan védett, romantikus hely Magyarország egyik legnagyobb háborítatlan erdejében található. A természet itt is megmutatta, mire képes egy kis patak hatalmas ereje.

Link másolása

hirdetés

Létezik egy vadregényes patakvölgy Magyarország egyik romantikus erdejében, melyet szép időben érdemes felkeresni.

A fokozottan védett Csarna-völgy, Fekete-völgy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdejében található,

itt van hazánk egyetlen vulkáni eredetű középhegységi katlana, ahol a természetes állapotot igyekeznek megőrizni.

A Csarna-völgy számos különleges növénynek, tölgynek, bükknek, gyertyánnak, kőrisnek, és állatnak fekete gólyának, fehérhátú harkálynak, parlagi sasnak, uráli bagolynak, hiúznak, farkasnak, foltos szalamandrának nyújt otthont. A patakban előfordul többek között a fürge cselle, a sebes pisztráng és a petényi márna és a is.

A vidék azonban gyalogosan, turistautakon bejárható, és kiváló fotós téma is, hiszen

a régi kisvasút vonala, amelyet az árvizek több helyen elmostak, ma már úgy néz ki, mint egy romantikus film díszlete.

A régi kemencei kisvasút emlékeit a Börzsöny erdejében fedezheted fel. A Csarna-patak völgyében a 600 mm nyomtávú vasútat 1913-ban kezdték el kiépíteni, és a több mint kilenc kilométeres pálya végállomásain (Kemencén és Királyházán) lakást és műhelyt is építettek. A csarna-völgyi vonal végén volt a Dobó-istálló is. A vasút lóvontatással indult, majd 1947-ben közlekedett először motormozdony a kemencei vonalon.

hirdetés

A Csarnavölgyi Vasút a Kemence–Wirterház–Hamuház–Halyagos vonalon futott, a Salkasz–Klein cég tulajdonában volt. Az erdei vasútnak több elágazása is volt. A hálózatot úgy építették, hogy az útpályák a fafeldolgozók felé lejtsenek, így csak a felvontatásuk igényelt energiát. Voltak meredek szakaszok is benne. (A teljes hálózat 51,1 kilométer hosszú volt.)

A második világháború úton a kisvasút szerepe egyre csökkent, több vonalat megszűntettek, a pályákat felszedték, végül 1990-ben a fák szállítása - megrendelések hiányában - leállt, és a vonalon is a forgalom megszűnt.

A pálya állapota ezt követően egyre csak romlott. A drámai fordulatot egy 1995-ös hirtelen özönvíz hozta, a patak ugyanis annyira megáradt, hogy több híd és a vasúti pálya egy szakasza is áldozatává vált. Egy 1999-es újabb, még nagyobb áradás további károkat okozott, a pálya helyenként több méteres magasságban lógott a levegőben, másutt egy-két méter vastagon hordalékréteg borította be.

Ma a vadregényes tájon haladva, a fák sűrűjében, vagy a rohanó patak mentén, több helyen is előbukkannak még a régi sínek. A terepviszonyok miatt a hely felfedezését gyakorlott túrázóknak ajánlják a Börzsönyi Kéktúra útvonalon.

Ha pedig már idáig eljutsz, akkor nézd meg a Kemencei Erdei Múzeumvasút kiállítását, az Erdészeti emlékművet, vagy a Börzsönyi szintezési főalappontot is.

A kisvasút egy része napjainkban újra használható. A Kemencei Erdei Múzeumvasút tavasztól őszig, menetrend szerint közlekedik szabad- és munkaszüneti napokon. Az eredeti vonal azonban nem járható be teljesen, csak egy 4,1 kilométeres szakaszon.

Bővebb információk a kisvasútról ITT.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
A Balatontól Bőszénfáig: 12 hónap, 12 csodás fotó madártávlatból
Utazás hazánk felett: havonta egy-egy különleges helyszínt láthatsz most felülről.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A Balatontól Budapestig az ország egy másik oldalát ismerheted meg, ha fentről nézed meg a vidéket. A fotós Kószó András drónról száll föléjük, hogy megmutassa mindazt, amit csak a madarak élvezhetnek: a tájat, a várost, a természetet egy másik szemszögből. Tarts velünk egy esztendőt átölelő virtuális kirándulásra:

Január:

Február:

Március:

Április:

hirdetés

Május:

Június:

Július:

Augusztus:

Szeptember:

Október:

November:

December:

Még több fotót ITT találsz.

Helyszínek: Balaton, Budapest, Vál, Bőszénfa, Vál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Mesés hangulatú adventi vásárok a Dunakanyarban
Fényfestés, kisvonat, korcsolyapálya, forralt bor, mézeskalács, kézműves vásár és sokféle program - ezt kínálja Szentendre, Esztergom és Vác. Most videón, de madártávlatból is körülnézhetsz a hangulatos városokban.

Link másolása

hirdetés

Advent idején az országban sok helyen díszítik fel a településeket, szikráznak a fények esténként. Budapest egyik adventi vásárát pedig egyenesen Európa legjobbjának választották.

Ám érdemes délutánonként egy kis kirándulásra indulni, és felfedezni más helyeket is. Például a Dunakanyar - amúgy is sok szépséget rejtő - városait.

Szentendre hagyományosan a Fő téren, a történelmi belvárosban és a Korzón várja a karácsonyi hangulatra vágyókat.

Ilyenkor itt is csillogó fények, karácsonyi dalok, forralt bor és kürtőskalács illata tölti meg a tereket. A Fő tér hatalmas karácsonyfáján az óriás gömböket pedig már felfedezték az erre járók, hiszen kiváló szelfiket lehet készíteni a segítségükkel.

A történelmi belváros minden évben Adventtől Vízkeresztig vár az adventi vásárral, szabad- és beltéri rendezvényekkel, művészeti és kulturális programokkal, kiállításokkal. Az egyik legkedveltebb programja az adventenek a kézműves és gasztrónómiai vásár. A hangulatos macskaköves utcácskákon, kis faházakban árulják szebbnél szebb portékájukat az igényes szentendrei és környékbeli kézművesek.

hirdetés

Vasárnap a város lakói gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor és csodás, karácsonyi fényfestés kíséri.

Bővebb információk ITT

VIDEÓ: A szentendrei adventi vásárról

Esztergom látványos karácsonyi díszítéssel és jégpályával is kedveskedik az ünnepi időszakban.

A városban a történelmi és kultúrális nevezetességek mellett most az adventi forgatagba is érdemes ellátogatni. A szép dekoráció mellett finomságok, kézműves foglalkozások, koncertek, játékok is várnak, sőt lesznek koncertek, bábelőadás, betlehemes játék is.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: Az esztergomi belváros adventi hangulatban

Vácra is érdemes ellátogatni, mert ilyenkor a barokk belváros különös hangulattal vár.

A Dunakanyar kapujában a finomságok mellett muzsikával, koncerttel, színházi előadással, a gyerekeknek mesével, foglalkozásokkal, kisvonattal és tárlatokkal is készülnek.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: A váci adventről

És íme néhány fotó, így csak a madarak láthatják a hangulatos városokat:

Szentendre

Esztergom

Vác

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Csodás téli menedékek a hó birodalmában
A válogatásban olyan kabinokat és természetközeli szállásokat gyűjtött össze a Hype&Hyper szerzője, amiknek kifejezetten jól áll a hófödte táj.
Gollob Lilla cikke HYPEANDHYPER oldalon - szmo.hu
2021. december 30.


Link másolása

hirdetés

A HYPEANDHYPER egy kelet- és közép-európai dizájn- és életmódmagazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól.

Céljuk, hogy összegyűjtsék és bemutassák azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják.

Csatlakozz hozzájuk, legyél te is részese a közös jövő alakításának!

Ezeknek a menedékhelyeknek a közelében sí-és túraútvonalak várják a téli sportok kedvelőit. Szomszédainktól kezdve Skandináviát és Chilét is érinti a gyűjtésünk.

hirdetés
Vardehaugen | Norvégia

A fekete, asszimetrikus kunyhó az alpesi erdő mélyén, Lillehammer közelében található. Formáját a hófödte kabinok klasszikus motívuma ihlette, amelyeknek csak a teteje látszik ki a hóból. Amikor a hó betakarja a szerkezetet, az építészet és a természet közötti határvonal elmosódik, és a tető mesterséges sípályává válik síugráshoz, szánkópályákhoz és más havas tevékenységekhez. A kompakt alaprajz (55m2) ellenére a kabin belülről tágasnak hat a ferde tetőnek és a különböző emeléseknek köszönhetően. A fő hálószobából és a félemeletről pedig a csillagok és az északi fény is látszik.

Iragüen Viñuela Arquitectos | Chile

Egy korábbi, befejezetlen építési projekt alapjait használták fel újra ebben a chilei nyaralóban, ami akár tizenkét vendég befogadására is alkalmas. A kétszintes faház a Cautín folyó mellett található, ami nem messze fekszik hosszú hószezonjáról híres Corralco-tól. A ház platformját egy kis erdei tisztáson építették, fák kivágása nélkül, közvetlenül a félsziget csúcsán, hogy a folyó körülölelhesse. A látványos kilátás a négy égtáj felé nyílik, a folyón túl az erdőre és a hegyoldalra is rálátni. A szürke fagerendák az enteriőrben tónusaiban is visszaköszönnek, amit az olyan elemek melegítenek fel, mint a hálószoba rozsdaszín faliszőttese.

Ark-shelter | Szlovákia

A minimalista erdei kabincsoport a Bjornson hotel számára készült, és tökéletes lokáció lehet, ha nagy családdal vagy népesebb baráti társasággal indulnánk neki a telelésnek. A meghitt környezetben karnyújtásnyira van az erdő és a Jasná síközpont is, de a hotel infrastruktúrája is könnyen elérhető. Minden házikó két önálló modulból áll, amik a válaszfalak eltolásával összenyithatóak. Maguk az építmények pedig cölöpökön állnak, hogy a táj folyamatosan tudjon alatta áramolni és lélegezni.

Studio Puisto | Finnország

A finn Salamajärvi Nemzeti Park közelében épült kunyhó, az ősi Niliaitta újraértelmezése, ami egy magasra emelt faház, amit a szamí őslakosok használtak az élelmiszerek biztonságos tárolására. Az építészek a környék szamí kultúrájának történelme előtt szerettek volna tisztelegni, ugyanakkor olyan helyet létrehozni, ami a látogatók számára a külvilágtól való elszakadás érzését nyújtja.

Firm Architekten | Ausztria

A 2006-ban alaposan átépített és kibővített szálloda egyszerre kíván a helyieknek és a vendégeknek is kedvében járni. A Hotel Gasthof Adler békebeli külseje tökéletesen illeszkedik az osztrák falu látképébe, miközben a belsejében meglepően kortárs enteriőrök fogadnak. Az új szállodai szobákba kőrisfapadló és mészvakolatos falak és mennyzet készült, amikhez szilfa bútorokat és sötétzöld bársony kanapét választottak.

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPEANDHYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: