hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Kétmázsás cukiság Nyíregyházán – már látható a ritka orrszarvúbébi

A kis bikaborjú napi 1-2 kilóval gyarapszik, köszönhetően a napi 20-30 liter anyatejnek, de már elkezdte a lédús gyümölcs és zöldségek fogyasztását is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 10.

hirdetés

Már látható a külső kifutóban is az ország egyetlen indiai orrszarvúbébije. A féléves „apróság” rekordgyorsasággal növekszik, míg 2018 szeptemberében 56 kg-os testsúllyal látta meg a napvilágot, most már több mint 2 mázsát nyom.

Jelenleg anyjával él, a látogatók jó idő esetén 11.00-14.00 között a külső kifutóban is megtekinthetik. A ritka orrszarvúborjú napi 1-2 kg-ot gyarapszik, köszönhetően a napi 20-30 liter anyatejnek, de már elkezdte a lédús gyümölcs és zöldségek fogyasztását is.

A kis bikaborjú 16 hónapnyi vemhesség után, problémamentesen jött a világra 2018 szeptemberében, születését több éves kutató munka előzte meg.

Az országban csak itt élő ritka indiai orrszarvú három egyede az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében él Nyíregyházán. A legfiatalabb, ivarérett nőstény, a 7 éves Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a 14 éves apaállat, Hans 2006-ban Nürnbergből, míg a 10 éves anya, Jasmin 2010-ben Planckendael-ből került az ország legnagyobb vastagbőrű gyűjteményével rendelkező Nyíregyházi Állatparkba.

A kis állat születésére - mely igazi zoológiai szenzáció - már több éve vártak a szakemberek, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó vastagbőrűeket.

hirdetés

Mivel a nőstény csak néhány napig fogamzóképes, és egyébként magányos életmódúak, nem volt egyszerű eltalálni a párzásra optimális időpontot. Ehhez nemcsak a gondozók tapasztalatára és megfigyeléseire volt szükséges, hanem a park állatorvos-csapata is folyamatosan vizsgálta az állatok hormonszintjét. A vemhesség előrehaladtával már kamerarendszert is szereltek fel egy speciálisan kialakított baba-mama bokszban, melynek segítségével a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.

A képekért lapozz:
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk