UTAZZ

Két falu is épült: egy a lakóknak, egy a boroknak Györkönyben

A romantikus völgyben megbújó, kis kanyargós utcákban több mint 300 pince látható. A finom borok mellé finom falatokat, rendezvényeket és szállást is kínálnak a helyiek.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. október 31.


Link másolása

Tolna megye egyik vonzó turisztikai és gasztronómiai célpontja a Györkönyi Pincefalu. A község Paks közelében található, és "dupla" faluként is emlegetik, hiszen a lakosság a pincefalut a lakóhelytől, de a szőlőktől is kicsit távolabb építette meg.

A terület már őseink idején is kedvelt lakóhely volt a régészeti leletek alapján. Római települések nyomai kerültek elő, így Györköny régi lakóinak nyoma is felfedezhető. Első írásos említése 1333-ból való. A török idők ezt a falut sem kímélték, bár egy ideig még éltek itt, de végül elnéptelenedett. Az üres területre német ajkúakat telepítettek be, akik szőlőtermesztő vidékekről érkeztek és a szőlő- és borkultúrát hozták magukkal. A fellelt nyomok már korábbi szőlőművelésre utaltak, így ezt a hagyományt vitték tovább az új telepesek is. Györköny ennek köszönhetően újra a környék egyik legfontosabb bortermő helyévé vált.

A község ma is legvonzóbb látványossága a pincefaluja. A dombos vidék egyik völgyében megbúvó, remek mezőgazdasági területen, 11 hektáron több mint 300 présház áll a diófás, kis kanyargós utcácskákban.

A legrégebbi épületek már több mint kétszáz évesek. A présházak zöme a 19-20. században épült. A különleges "falu" 1985 óta helyi védelem alatt áll. Az építészeti örökség megőrzéséért a község 1990-ben Magyarországon elsőként kapott Európai Falumegújítási díjat. Értékét az is jelzi, hogy 2016-ban a Tolna Megyei Értéktár Bizottság a Györkönyi Pincefalut (Pincehegyet) kiemelt megyei értéknek, azaz Tolnaikumnak minősítette.

Kezdetben a mai Nagy-hegyen (régen Ó-hegy) és a Kopasz-hegyen ültettek szőlőt, majd a falu köré is telepítettek tőkéket.

A györkönyi borról még egy legenda is született, melyet Mészöly Miklós írt meg A kitelepítő-osztagnál című novellájában:

"...a györkönyi fehér elfeledett világmárka, a kevesek közé tartozik, melyek a legviharosabb tengeri szállítást is bírják, nem törik meg a fényük, az első pásztát Forster Benő ügyvéd telepítette ezernyolcszázhetvenkettőben, és a millennium idején verekedtek érte a New York-i éttermek..."

A pincéket és présházakat a szőlőktől és a falutól kicsit távolabb építették fel, amit később Pincehegy néven emlegettek. A hely kiváló volt, hiszen a löszös talajba könnyen lehetett pincét vájni, a kitermelt anyagot pedig az épületeknél hasznosították. A szilárd löszös talajnak köszönhetően a pincék boltozat nélkül épültek, és jó részük még ugyanúgy áll. De van már téglaboltozatú és néhány érdekes pincekialakítás is a föld alatt.

Az épületek közel vannak egymáshoz, ez is segített a jó kapcsolatok kialakításában, a közösségi életben és számos közös rendezvény létrehozásában, melyeknek ma is élő hagyománya van.

A pincefalu életében jelentős törést okozott a 2. világháború utáni kitelepítés, ekkor sok pince gazdátlan lett. Végül a 20. század vége felé újra fellendült az élet, sorra újították fel a pincéket, melyhez nemzetközi pénzügyi támogatást is kaptak. A pincehegy építészeti és kulturális örökségének védelme érdekében alakult meg a Györkönyi Pincehegyért Egyesület is. Ma már több programot is szerveznek, ahol meg lehet kóstolni a borokat, a helyi ételspecialitásokat, vannak zenés és borok rendezvények is.

Ma Magyarországon a Györkönyi Pincefalu az egyik olyan hely, ahol eredeti formájukban őrizték meg a pincéket. De a fejlesztéseknek köszönhetően kiváló az infrastruktúrája, van szabadtéri színpada, rendezvényterme és Pincemúzeuma is. Lehet étkezni és szállást is tudnak adni.

A vidéken jellemzően vörösbort készítenek, de a francia fajták is egyre népszerűbbek és remek fehérborokat is kínálnak. Jellemző fajta a Kékfrankos, a Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Olaszrizling, Cserszegi Fűszeres.

Ha pedig a borozgatás után jól esne egy kis séta is, akkor érdemes megnézni a falu 1796-ban épült evangélikus templomát és a Falumúzeumot is.

Programokról információt többek között ITT találsz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
„Egy euróért vettünk házat Olaszországban” – ez történt utána
Három friss tulajdonos meséli el, hogy mi történt velük, miután szerencsét próbáltak és házat vásároltak Olaszország újjáéledő településein.

Link másolása

Mi is többször írtunk már azokról az olasz kisvárosokról és falvakról, melyek 1 euróért kínálnak festői környezetben álló házakat annak reményében, hogy az adott település és annak népessége az új lakóktól majd újult erőre kap.

Az ár azért ilyen alacsony, mert ezek az épületek általában jelentős felújításra szorulnak, ez pedig az új tulajdonos feladata.

Általában megszabják, hogy erre mennyi idő áll rendelkezésre, illetve azt is, hogy mennyi idő után lehet ismét eladni az ingatlant. Cserébe azonban sokszor nemcsak új ház, de "új élet" is jár, többnyire távol a nagyvárosok lelketlen mókuskerekétől.

Az első ilyen kezdeményezés 2008-ban, Salemiben volt, az akkor nem járt sikerrel, az önkormányzat csődje, a maffia felbukkanása és a házak igen rossz állapota miatt. Gangiban viszont működött a terv, száz ingatlanra ezren jelentkeztek és a felújítást követően a városka teljesen kivirágzott.

Az elmúlt évben Szicíliától kezdve az Alpokig számos település tett hasonló ajánlatokat annak érdekében, hogy új lakosokat vonzzon a haldokló közösségek újjáélesztésére és mindez felkeltette a média érdeklődését is, de sokakban megfogalmazódott az is, hogy "túl szép, hogy igaz legyen".

Vajon tényleg volt, aki nem csak álmodozott, hanem vásárolt is? És utána mi történt? Nem álltak útjába a bürokratikus akadályok, esetleg a nyelvi nehézségek, vagy épp a helyiek? Vajon nem bánták meg a vásárt?

A CNN ezért több olyan "1 eurós polgárt" is kikérdezett, akik éltek a lehetőséggel és vettek egy egy eurós ingatlant.

A 27 éves Morgane Guihot 31 éves férjével ugrott fejest a "dolce vitába".

Morgane, aki a franciaországi Nantes mellől érkezett, az első vásárlók között volt és Szicília szívében, Mussomeli ősi, kanyargós utcáiba szeretett bele.

A körülbelül egy kávé áráért vásárolt 50 négyzetméteres ház számukra második otthonná vált, melyet hamar fel is újítottak. Kifestették és a padlót is rendbe hozták, már csak a fürdőszoba befejezése van hátra.

"Mivel mindketten kézművesek vagyunk és értünk az ilyesmihez, a munka nagy részét magunk végeztük és nagyszerű volt látni, hogy a kétszobás házunk újra életre kel"

- mondja a büszke tulajdonos, a 15 négyzetméteres, panorámás teraszra pedig különösen büszke.

Ők két gyermekükkel nyaralóként fogják használni a házat a karácsonyi és nyári szünetekben.

Elmondásuk szerint a franciaországi árak után rögtön felkeltette az érdeklődésüket az itteni akció, de ami igazán megfogta őket, az a hely bája volt, illetve a helyiek kedvessége.

Annak is örülnek, hogy ez a város közel van sok csodás szicíliai látnivalóhoz és nincs úgy elszigetelve, mint sok kis település.

"Van itt minden, amire szükséged lehet, boltok, szupermarketek. Egy kellemes életmód vár rád, egyszerűen nagyszerű"

- mondják és szerintük nem is jött szembe semmiféle kellemetlen meglepetés.

Az ingatlaniroda dolgozói segítettek nekik a procedúrában és a fordításban is. A ház pedig alapvetően jobb állapotban volt, mint amire számítottak. Már azt is kitalálták, hogy a későbbiekben Mussomeli lehet a nyugdíjas mennyország számukra.

Míg sok vásárló szerelembe esett az egy eurós árakkal, néhányuk végül a drágább, jobb állapotban lévő házak felé mozdult el.

A Mussomeli 1 eurós épületeiben tett hosszú körút után Patrick Janssen belga üzletember magasabb áron választott egy „superior” házat, amelyet már majdnem teljesen felújított.

Akárcsak a legtöbb nézelődőt, úgy őt is a médiafelhajtás és az új élet ígérte csábított az olasz városkába.

"Őszinte leszek, nem vásároltunk 1 eurós házat. Megmutattak nekünk 25 olyan régi épületet, amelyek közül a legtöbb jelentős javításra szorul, így a végén egy 10 szobás épületet választottunk 10 000 euróért (~3 millió 350 ezer forint), és még több pénzt fektettem be a felújításba"

- meséli. Őt elsősorban nem az anyagiak, hanem az időfaktor tántorította el az 1 eurós vásártól.

Szerinte egy olyan épület felújítása éveket vett volna igénybe. Ráadásul így lett egy olyan háza, ami akár 20 év után is családi fészekként funkcionálhat majd 5 gyermekének. Egyelőre pedig nyaralóként használják, a hely szépsége pedig arra sarkallja Patrickot, hogy itt képzelje el idős éveit.

"A belga emberek nem pihennek. Az élet itt egyszerűbb, a város hangulatos és a környező természet vonzó. Ideális az 'akkumulátorok' feltöltésére és a méregtelenítésre.

Valójában nagyon meglepett, amikor azt tapasztaltam, hogy Szicíliában sokkal könnyebb házat vásárolni és felújítani, mint Belgiumban."

És van olyan is, akit valami erősebb dolog vonz Olaszországba az áraknál, például a DNS és az ősök.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk