hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Két falu is épült: egy a lakóknak, egy a boroknak Györkönyben

A romantikus völgyben megbújó, kis kanyargós utcákban több mint 300 pince látható. A finom borok mellé finom falatokat, rendezvényeket és szállást is kínálnak a helyiek.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. október 31.


Link másolása

hirdetés

Tolna megye egyik vonzó turisztikai és gasztronómiai célpontja a Györkönyi Pincefalu. A község Paks közelében található, és "dupla" faluként is emlegetik, hiszen a lakosság a pincefalut a lakóhelytől, de a szőlőktől is kicsit távolabb építette meg.

A terület már őseink idején is kedvelt lakóhely volt a régészeti leletek alapján. Római települések nyomai kerültek elő, így Györköny régi lakóinak nyoma is felfedezhető. Első írásos említése 1333-ból való. A török idők ezt a falut sem kímélték, bár egy ideig még éltek itt, de végül elnéptelenedett. Az üres területre német ajkúakat telepítettek be, akik szőlőtermesztő vidékekről érkeztek és a szőlő- és borkultúrát hozták magukkal. A fellelt nyomok már korábbi szőlőművelésre utaltak, így ezt a hagyományt vitték tovább az új telepesek is. Györköny ennek köszönhetően újra a környék egyik legfontosabb bortermő helyévé vált.

A község ma is legvonzóbb látványossága a pincefaluja. A dombos vidék egyik völgyében megbúvó, remek mezőgazdasági területen, 11 hektáron több mint 300 présház áll a diófás, kis kanyargós utcácskákban.

A legrégebbi épületek már több mint kétszáz évesek. A présházak zöme a 19-20. században épült. A különleges "falu" 1985 óta helyi védelem alatt áll. Az építészeti örökség megőrzéséért a község 1990-ben Magyarországon elsőként kapott Európai Falumegújítási díjat. Értékét az is jelzi, hogy 2016-ban a Tolna Megyei Értéktár Bizottság a Györkönyi Pincefalut (Pincehegyet) kiemelt megyei értéknek, azaz Tolnaikumnak minősítette.

Kezdetben a mai Nagy-hegyen (régen Ó-hegy) és a Kopasz-hegyen ültettek szőlőt, majd a falu köré is telepítettek tőkéket.

A györkönyi borról még egy legenda is született, melyet Mészöly Miklós írt meg A kitelepítő-osztagnál című novellájában:

hirdetés

"...a györkönyi fehér elfeledett világmárka, a kevesek közé tartozik, melyek a legviharosabb tengeri szállítást is bírják, nem törik meg a fényük, az első pásztát Forster Benő ügyvéd telepítette ezernyolcszázhetvenkettőben, és a millennium idején verekedtek érte a New York-i éttermek..."

A pincéket és présházakat a szőlőktől és a falutól kicsit távolabb építették fel, amit később Pincehegy néven emlegettek. A hely kiváló volt, hiszen a löszös talajba könnyen lehetett pincét vájni, a kitermelt anyagot pedig az épületeknél hasznosították. A szilárd löszös talajnak köszönhetően a pincék boltozat nélkül épültek, és jó részük még ugyanúgy áll. De van már téglaboltozatú és néhány érdekes pincekialakítás is a föld alatt.

Az épületek közel vannak egymáshoz, ez is segített a jó kapcsolatok kialakításában, a közösségi életben és számos közös rendezvény létrehozásában, melyeknek ma is élő hagyománya van.

A pincefalu életében jelentős törést okozott a 2. világháború utáni kitelepítés, ekkor sok pince gazdátlan lett. Végül a 20. század vége felé újra fellendült az élet, sorra újították fel a pincéket, melyhez nemzetközi pénzügyi támogatást is kaptak. A pincehegy építészeti és kulturális örökségének védelme érdekében alakult meg a Györkönyi Pincehegyért Egyesület is. Ma már több programot is szerveznek, ahol meg lehet kóstolni a borokat, a helyi ételspecialitásokat, vannak zenés és borok rendezvények is.

Ma Magyarországon a Györkönyi Pincefalu az egyik olyan hely, ahol eredeti formájukban őrizték meg a pincéket. De a fejlesztéseknek köszönhetően kiváló az infrastruktúrája, van szabadtéri színpada, rendezvényterme és Pincemúzeuma is. Lehet étkezni és szállást is tudnak adni.

A vidéken jellemzően vörösbort készítenek, de a francia fajták is egyre népszerűbbek és remek fehérborokat is kínálnak. Jellemző fajta a Kékfrankos, a Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Olaszrizling, Cserszegi Fűszeres.

Ha pedig a borozgatás után jól esne egy kis séta is, akkor érdemes megnézni a falu 1796-ban épült evangélikus templomát és a Falumúzeumot is.

Programokról információt többek között ITT találsz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

Gyönyörű helyen épült, és nemsokára 760 éves lesz az egyik legszebb panorámájú várunk, a Szigligeti Vár

A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 03.


Link másolása

hirdetés

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a Szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket.

Múltja a 13. századig nyúlik vissza.

A legrégibb részét a pannonhalmi bencések építették fel 1260-62-ben. Ez a kettős torony közti palotaszárny tetszett meg IV. Béla királynak, aki egy cserével jutott hozzá végül az épülethez, amely többször is gazdát cserélt, majd 1521-től több évszázadra a Tóti Lengyel családé lett.

A törökkel szembeni ellenállás része lett, leghíresebb kapitánya Magyar Bálint volt. A végvárat a muszlim seregek sohasem tudták elfoglalni.

A 16. században elavulttá vált az erődítmény, de mivel nem volt fontos stratégiai szerepe, nem újították fel.

A végzetet azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár.

1702-ben I. Lipót leromboltatta, a köveket a környék lakossága elhordta az építkezésekhez.

hirdetés

A 20. században többször is megerősítették a falakat, majd eldőlt, hogy felújítják a nehéz sorsú várat. A műemléki helyreállítása mellett különböző turisztikai attrakciókkal is bővítik ennek keretében.

A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

A falakról élvezhető az egyik legszebb balatoni panoráma. Sokan ezért indulnak neki felfedezésének, hiszen a tanúhegyek, a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc és a kék vízfelszín csodás látványt nyújtanak.

A várban a felújításoknak és fejlesztéseknek köszönhetően több látnivaló is akad, a barokk konyha, a kovácsműhely, a várkápolna, a kézműves udvar, a fegyverkiállítás és várgaléria is remek kikapcsolódást és hasznos ismereteket is kínál.

A Barokk-konyhában a 15-17. században működő konyhák világába kalauzolnak el. A középkori konyhában megismerhető a korszak jellemző berendezése, és főzési szokásai. A fegyverkiállításon az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye látható. Az őskortól egészen napjainkig találhatók itt fegyverek, de megismerheted a hadászat fejlődését és a letűnt korok harcászati szokásait is. A felsővár földszinti boltozatos terméről, a Várkápolnáról azt feltételezik, hogy az eredeti építényt készítő bencés rend kápolnája lehetett. A Várgalériában vártörténeti kiállítást rendeztek be.

VIDEÓ: Szigligeti Vár

Bővebb információk ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

5 élmény az Őrségben, amit neked is át kell élned

Alpakafarm, szállás lombházikóban, vagy a híres dödölle megkóstolása. Kihagyhatatlan őrségi élményekre vadásztunk - összegyűjtöttük az 5 legjobb tippet Nektek.

Link másolása

hirdetés

Az ország nyugati csücskében elterülő tájegység tökéletes úti cél lehet egy hétvégi feltöltődéshez: már utazás közben gyönyörködhetünk a szép tájakban, hát még ha be is barangoljuk őket. De tökéletes a helyszín aktív pihenésre is, mert például kerékpárral is bejárhatók az egymáshoz közeli falvak, nem is beszélve a gasztronómiai specialitásokról, amiket vétek lenne nem megismerni.

Az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ebbe a régióba az ország nyugati kapujának védelmére. Az Őrség mai területe még Szent István korában alakult ki, és ez az ország egyetlen olyan tájegysége, ahol a lakosság a honfoglalás óta folyamatosan egy helyben él.

Ami még igazán különleges itt, hogy szereknek nevezik a dombtetőkre épített házcsoportokat – Szalafőn belül például találunk Papszert, Pityerszert és Csörgőszert is.

Őszi kirándulási célpontként az Őrséget választottuk, hogy feltérképezzük, milyen élményekkel töltődhetünk fel, ha itt töltünk el egy hétvégét. Mindjárt öt tippet is összegyűjtöttünk, íme az ajánlatunk:

1. Őrségi Patakparti Alpakafarm, Szaknyér

Aki gyerekekkel indul az Őrségbe, annak az Alpakafarm Szaknyéron kötelező megállóhely – a gyerekek egész biztosan a cuki állatokra kíváncsiak a leginkább. Mi ugyan épp gyerekek nélkül jártunk arra, de legalább akkora lelkesedéssel, mint ők tették volna, mert hát az alpakák cukik, és már a látványukban is van valami megnyugtató.

hirdetés

Mint azt Könye Katalintól, az Alpakafarm tulajdonosától megtudtuk, az alpakák igazából csordaállatok, olyanok, mint a szarvasmarhák:

nap közben fő elfoglaltságuk, hogy csoportosan legelésznek, nem igénylik különösebben az ember közelségét, a simogatást.

De ők is azért döntöttek úgy, hogy alpakákat tartanak saját kertjükben, mert nagyon megtetszettek nekik a jámbor állatok.

A farm már önmagában is látványos: átszeli a Szent-Jakabi patak, találunk itt tavirózsáktól pompázó halastavat, megpihenhetünk a sétány mellett kialakított padokon, gyönyörködhetünk a kertben – na és az alpakákban. Nem csoda, hogy sok látogató órákat is eltölt itt. Ha szerencsénk van, és jó hangulatban kapjuk el őket, akkor közelebb merészkednek az állatok, és jól szemügyre vehetjük őket.

Mivel az alpakafarm Katalinék magánháza részeként üzemel, a látogatása előzetes bejelentkezést igényel. A szomszédos faluban található Alpaka Panzióban szállást foglalva a legegyszerűbb jól időzíteni látogatásunkat.

Miért ajánljuk?

• Alpakákkal nem találkozhatunk akárhol – akkor már miért ne pont az Őrségben?

• Ha csak üldögélünk a kertben, elmerülünk a látványban, az már maga feltöltődést jelent.

• Gyerekekkel tökéletes program.

• A panzióban OTP SZÉP kártyát is elfogadnak, és alhatunk lombházakban.

2. Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

A Vadása völgyben, a Vadása patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdték kiépíteni a Vadása-tavat. Nevét onnan kapta, hogy a környéken sok róka élt, lyukakat ástak a patak mentén: így lett a patak neve vad-ásta, vad által ásva, vagyis Vadása.

A tó vizét 12 forrás táplálja, 200 méter széles, 350 méter hosszú.

Ha nyáron jövünk, itt még strandolni is lehet akár – a tó egyik partján fürdőhelyet alakítottak ki. De ősszel sem utolsó a látvány: színesbe öltöző erdő, sápadt napfénytől tükröződő víztükör – lám, a költői énünket is előhozza ez a csodás hely. Elég csak kicsit heverészni az egyik stégen és élvezni az őszi napfényt, hogy elérjük ezt a hatást.

Akik szeretnek erdőben sétálni, kirándulni, azok sem fognak itt csalódni. Innen indul például a Rókalyuk-tanösvény, ami egy másfél órás sétával bejárható, akár még gyerekes családoknak is. Azonban ha nem a nyári szezonban jövünk, számítsunk rá, hogy vendéglátóegységeket már nem találunk itt nyitva.

Miért ajánljuk?

• Minden évszakban különleges arcát mutatja a táj.

• A kisebb tavon horgászni is lehet.

• A környéken számos túraútvonal, kirándulóhely található.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT IS, HOGY TE IS ÁTÉLHESD AZ ŐRSÉGI ÉLMÉNYEKET!

3. Kerca Biofarm, Kercaszomor

Már a farm elhelyezkedése is csodás, a háziak azt mondják, az Őrségben itt a legszebb a naplemente – ezt pont nem sikerült ellenőriznünk, de készséggel elhisszük nekik. Főleg, mert aki a farm egyik lombházában foglal szállást, az saját teraszáról csodálhatja a lenyugvó napot.

Másnap reggel pedig ugyanitt fogyaszthatja el a helyi finomságokból összeállított reggelijét, amihez a biokertből szedhet magának friss zöldségeket – már ha épp a megfelelő évszakban érkezik.

A farm tulajdonosa, Kurilla László több helyen is megfordult már a világban, míg nem 2008-ban átvette az őrségi farm irányítását, és úgy érezte, innen nem kell továbbmennie. Igazi kis paradicsomot hozott létre Kercaszomoron: a biokertészet mellett találunk itt lovardát, különleges szálláshelyeket és zöld teraszt is. Utóbbin őrségi és nemzetközi falatokat kóstolhatunk meg, és a tálak olyan gusztusosak, hogy már a látványnak is nehéz ellenállni.

A lovaglást itt az is kipróbálhatja, aki még sosem ült lovon – ez ránk is jellemző volt például – és az is, aki már gyakorlott lovas. De ha nincs lovaglási szándékunk, akkor is élmény eltölteni pár napot valamelyik házikóban: találunk itt őrségi parasztházat és lombházat egyaránt.

Miért ajánljuk?

• Lovaglás szerelmeseinek ideális töltőpont.

• Bakancslistás tétel lehet kipróbálni egy lombházikót, pláne a hozzá tartozó szaunával.

• Itt mindent a természetesség leng körül.

• A szolgáltatásokért fizethetünk OTP SZÉP kártyával.

Tipp: így fizetheted az élményeidet legegyszerűbben - OTP SZÉP kártyával!

„Büszkén mondhatjuk, hogy az OTP SZÉP kártya idén már 10 éve áll a belföldi turizmus szolgálatában azzal, hogy a magyar munkavállalók hazai pihenését és élményszerzését támogatja. A zsebek átjárhatóságának köszönhetően a kártyabirtokosok 2022. szeptember 30-ig még sokoldalúbban használhatják fel juttatásaikat – hiszen bármelyik alszámláról költhetnek, elfogadóhely típusától függetlenül.

Arra buzdítjuk kártyabirtokosainkat, hogy használják ki ezt a lehetőséget a hazai látnivalók felfedezésére és új élmények kipróbálására. Nekünk az a célunk, hogy ehhez a legjobb ügyfélélményt biztosításuk számukra. A digitális felületeink – mint az OTP SZÉP kártya mobiltelefonos applikáció, és OTP Portálok felületének – megújulásával most még egyszerűbb az elfogadóhelyek megtalálása, és az előlegfizetés is. A leendő ügyfeleink pedig akár már online, ügyfélkapun keresztül is köthetnek SZÉP-kártya szerződést, hogy még könnyebb legyen az indulás” – nyilatkozta Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzletágvezetője.

4. Őrségi Népi Műemlékegyüttes, Szalafő

Említettük, hogy az Őrség jellegzetessége, hogy szerekből áll egy-egy település – nos Szalafőn belül Pityerszerre kell látogatnunk, ha az őrségiek néhány évtizeddel korábbi életével szeretnénk megismerkedni. Épp a többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre itt az Őrségi Népi Műemlékegyüttes.

200-300 éves lakóházakat találunk itt, amelyek hűen bemutatják a helyiek életét. A berendezési tárgyak között ott sorakoznak a falusi hétköznapi élet kellékei. Ahogy Lasits Anita, a skanzen munkatársa elmesélte nekünk, a legnépszerűbb bútordarab a kati. Így, kis kezdőbetűvel, merthogy egy tárgyról van szó: ebbe a speciális járókába állították a kisgyereket, amikor éppen nem akadt mellé felügyelet. Ha ismerős a mondás, „áll, mint katiban a gyerek”, akkor most már az is világos, honnan is az eredete.

Amit mindenképpen érdemes kipróbálni: be lehet jelentkezni kiscsoportokban különböző foglalkozásokra, mint amilyen a tökmagolaj-sajtolás, a mézeskalács készítés, az íjászat, vagy a fazekasság.

Utóbbiról kiderült például számunkra, hogy az Őrségben gerencsérnek hívják a fazekasokat, és csak itt az országban egész másként néz ki egy fazekaskorong.

Miért ajánljuk?

• Kész időutazás a skanzenlátogatás, minden korosztálynak tanulságos.

• Gyerekekkel is érdekes program, még kecskéket is simogathatnak.

• A kézműves foglalkozásokon mi is átérezhetünk valamit a helyiek életéből.

• A belépőt fizethetjük OTP SZÉP kártyával is.

5. Őrségi Ízek Portája, Szalafő

Nem lehet úgy befejezni egy őrségi kirándulást, hogy az ember ne kóstolná meg a helyi specialitásokat. És ha már, akkor mindenképpen egy autentikus helyet szerettünk volna választani. Az Őrségi Ízek Portája pont ilyen.

Horváthné Tamaskó Ildikó családi vállalkozásban üzemelteti a helyet. Férjével egész más szakterületen dolgoznak, nem a gasztronómiában, de hét évvel ezelőtt elhatározták, hogy szeretnék megmutatni a helyi ízeket az erre kirándulóknak. Szombatonként fogadják a vendégeket előzetes bejelentkezés alapján, akik akár egy komplett őrségi menüsort is végig kóstolhatnak.

Tejfölös-hajdinás vargányaleves, borsús káposzta, dödölle, tökös-mákos rétes – ez került a mi asztalunkra, és még az ételérzekenyek és vegetáriánusok is félretették egyébként szigorúan tartott szabályaikat, annyira meggyőzően hatottak Ildikó fogásai.

Bár a receptjei nem titkosak, kérésre szívesen elmeséli, hogy készül a dödölle, ahogy mondja, többen visszajelezték, hogy pont ilyen finomra sehol máshol nem sikerül reprodukálni a fogásokat.

Miért ajánljuk?

• Autentikus őrségi ízek, autentikus környezetben.

• Ildikó olyan szívélyes vendéglátó, hogy kár lenne kihagyni portáját.

• A dödöllét nem elég csak a gyerekdalból ismerni, meg is kell kóstolni.

Szerintünk ez az 5 érv is bőven elég, hogy az Őrséghez meghozzuk a kedvet – de kíváncsian várjuk kommentekben, hogy ki milyen látnivalóval, érdekességgel, élménnyel egészítené még ki a sort!

A cikk megjelenését az OTP Pénztárszolgáltató támogatta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

Januártól újranyitják a Leonardo DiCaprio filmjéből ismert csodaszép thai öblöt

Három és fél éve zárták le a Maya Bayt, mivel az öböl nem bírta a napi többezer turista által okozott környezeti terhelést.

Link másolása

hirdetés

Heteken belül újra megnyílik a turisták előtt az egyik legismertebb thaiföldi látnivaló, írja a CNN. A Maya Bay még 2000-ben lett világhírű, miután bemutatták a mozikban a Leonardo DiCaprio főszereplésével A part című filmet, amit Phi Phi Leh-sziget csodaszép öblében forgattak.

A partszakaszt 2018 júniusában zárta le a thai kormány, mivel naponta nagyjából ötezer ember látogatta az öblöt, ez pedig jócskán megviselte a környezetet: a korallok jelentős része kipusztult többek között a vízbe került napozókrémeknek köszönhetően. A bezárás hírére ráadásul tovább növekedett a turisták száma, akik közül sokan motorcsónakkal érkeztek az alig egy órára fekvő Phuketről, hogy még utoljára megcsodálják a világ egyik legszebb tengerpartját.

A thai környezetvédelmi miniszter vasárnap kiadott közleményéből kiderül, hogy a három és fél évvel ezelőtti lezárást követően jól sikerült az öböl helyreállítása.

A 2022. január 1-re tervezett újranyitást követően azonban hajókat már nem engednek be közvetlenül az öbölbe, ehelyett a turistákat egy távolabbi mólóról szállítják motorcsónakokkal a partra 10 és 16 óra között. Egy-egy túra maximum egyórás lehet és egyszerre legfeljebb 300 nézelődő tartózkodhat az öbölben.

hirdetés

Thaiföldnek égetően szüksége van a koronavírus-járvány miatt az elmúlt másfél évben elmaradó turisztikai bevételekre. Az ázsiai ország ezért november 1-jén enyhítette a beutazás feltételeit. A Világbank adatai szerint a járvány előtt a thai GDP 15 százaléka a turizmusból származott, országszerte több millióan élnek ebből az iparágból.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Olcsón, könnyen, kényelmesen – így néztük meg Prágát egy hosszú hétvége alatt

Kevés pénzzel is érdemes nekivágni, csak okosan kell megtervezni. Három nap Csehország fővárosában.

Link másolása

hirdetés

Amikor elhatároztuk, hogy az őszi szünetben elmegyünk Prágába, több szempontból a tutira játszottunk. Prágát nem lehet elrontani. Prága mindig nyújt valami újat. A hazai átlagot alulról szemlélő jövedelmi viszonyaink remek lehetőséget adnak arra is, hogy kipróbáljuk, mennyire lehet költséghatékonyan utazni és megszállni a világ egyik legszebb fővárosában úgy, hogy mindez kényelmes, rendezett, tiszta legyen.

Ahogy utaztunk

Essünk is túl ezeken a körökön: vonattal két lehetőségünk van: az egyik a megszokott, MÁV által kínált vonat, illetve vonatok, a másik pedig a nemrég (újra) indult RegioJet. Az utóbbi kicsit olcsóbb, ráadásul adott árért magasabb kényelmi kategóriát ad. Meg is tetszett a dolog, sőt van még egy nagy előny: a jegyek az indulás előtt akár tizenöt perccel is visszaválthatóak. Szemben a másik opcióval, ahol egyáltalán nincsen visszatérítés. De mindez számunkra nem volt valódi választás, ugyanis, bár feleségemet pedagógus lévén nyugati vakcinával oltották, én a Szputnyikot kaptam kétszer is, és hiába harmadik a Pfizer, ez sem elegendő a konzuli információ szerint, még tranzitálásra sem Ausztrián keresztül. Márpedig a RegioJet arra jár.

Marad tehát a másik, aminek viszont az az előnye, hogy a meglévő MÁV applikációval pillanatok alatt megvehettük a jegyet, semmi papír, ugyanúgy elég volt a telefont felmutatni, mint ahogy itthon megszoktuk. A szállást is telefonon keresztül intéztük, a Booking.com applikációval, és sikerült egy balatoni legolcsóbb vendégház árszínvonalán, annál lényegesebben többet nyújtó kicsi szállodát találni.

A napi és személyenkénti kb. ötezer forintért nemcsak a szobát kapjuk, de jár vele szauna, uszoda, sőt ha olyanra vágynánk, van konditerem is. És mindez nem a világ végén, hanem pár villamosmegállóra a központtól, tisztán, rendezetten, udvarias személyzettel.

Régi alapelvem, hogy akkor vagyunk igazi felfedezők, nemcsak turisták, ha minél inkább az “őslakók” között forgunk. Nem is volt kérdés, hogy tömegközlekedést használunk.

Egy a rengeteg prágai villamos közül. Ez történetesen a hatos. És Skoda.

hirdetés

Prágában a tömegközlekedés egyike a világon a legjobbaknak. Köszönhető ez annak, hogy ők sosem építették le a villamoshálózatukat. A belső kerületekben szinte csak villamos és metró jár (A, B, és C vonal). Nálunk évtizedes hanyagolás után a fonódó programokkal jöttek arra rá, amit a prágaiak nem felejtettek el, tudniillik, villamosvonalakat építeni és karbantartani egyszerű, látványuk a városkép szerves része, ráadásul környezetbarát és gyors közlekedési mód. Vettünk is háromnapos jegyet a híresen jó prágai közösségi járművekre, mindezt ugyancsak telefonon keresztül, még az otthoni ágyunkból. Csak össze ne törjön a telefon. Ráadásul az EU-s oltási igazolványunk is azon van.

Minden flottul ment, el is jutottunk Prágába, ahogy terveztük. Olcsón, és könnyen.

Ahogy terveztünk

Mit tehet az ember, ha csak három napnyi lehetősége van megismerni Prágát? A legfontosabb szerintem, engedje el nyugodtan, hogy sikerülni fog. Ahelyett, hogy másfél méteres bakancslistát körmölne és a teljesítménykényszertől frusztrálná magát, a sok részlet helyett érdemes ilyen esetben a nagy képre koncentrálni. Így tettünk mi is. Kiválasztottam azt a néhány sarkalatos pontot, ahova el szeretnénk jutni, s úgy voltunk vele, belefér, ami belefér, a kevesebb több.

Ahogy volt

Első este kiszabadultunk a városba, természetesen a Vencel-téren kötöttünk ki. Ami rögtön feltűnt, az a tágasság. Illetve üresség. Voltam Prágában többször is, s a város az idő előrehaladtával egyre inkább kommercializálódott, lassacskán velencei méretűre duzzadt az állandóan hullámzó tömeg, ami érthető, mert a város tényleg egyedi, de prágaiként nehéz lehetett elviselni.

Ez a tömeg most eltűnt. Nem volt persze csernobili kihaltság, jöttek-mentek a népek, turisták is, de módjával.

Szóval a Vencel-tér, ami kötelező attrakció, s valahogy eddig úgy alakult, hogy minden alkalommal itt kezdtem a várossal az ismerkedést. Igazán, amikor azt mondjuk, Prága, inkább gondolunk a középkori tornyokra, a Károly-hídra, kőcsipkékre, Viszont ez a tér, melyben az art deco és a modern stílus keretezi a tágasságot, Prága újabb kori történelmét idézi. Persze ennek is középkori eredete van: az ilyen hosszúkás terek általában vásárterek voltak, ahogy ez is. Azóta a házak mind kicserélődtek a tér körül, s funkciója is megváltozott. De ez a nagyvárosias Prága legalább olyan fontos, mint a sok száz éves, ódon város.

Vencel tér, lézengő turistákkal

Itt kiáltották ki az első Csehszlovák Köztársaságot, amelynek évfordulója éppen látogatásunkra esett. És ez a tér, ahol harmincegy éve Václav Havel beszélt a bársonyos forradalom idején az emberekhez, most a cseh kapitalizmus kirakata. És ugyanezen a téren, ahol 1969-ben Jan Palach fiatal diák gyújtotta fel magát, a szovjet megszállás ellen tiltakozva, most tűznyelő fáklyája lobban, gyér közönség előtt.

Méregdrága üzletek, szállodák (néhány sötéten, bezárva várja a pandémia végét), és köztük, legnagyobb csodálkozásunkra thai masszázs. Bömbölő thai slágerek, olyan hangerővel, hogy az szinte fáj. Bent forgalom alig. A masszőrnők egykedvűen nyomogatják telefonjaikat, meg nem szakadnak a munkában, annyi biztos. A thai masszázs nagyon népszerű Prágában, később még rengeteg helyen találkoztunk velük.

A másik, ami lépten-nyomon van: édességbánya. Mindenféle cukorkák, törökméz, gumicukor, nagy hordókban, maga a hely barlangszerűen van kialakítva. A szülők befizetik a gyerekeket, akik bányászhatnak kedvük, meg persze a szülők pénztárcája szerint. Minden bizonnyal fogorvosok szponzorálják, netán működtetik a helyet.

Édességbánya, fogorvosok szponzorálásával

Bár a városban elég nagy a tisztaság, érzékelhetően nagyobb a jólét, de az a kevés koldus, aki mégiscsak van, elég bizarr stílusban koldul. Leborul a földre, homloka az utcát érinti, és így arccal a kövezetnek, mozdulatlanul várja, hogy gyűrött sapkájába adomány kerüljön.

Prágában az ember elmereng azon, milyen szerencsések a csehek, akik megúszták azt, hogy menetrendszerűen lebontsák az országukat. Az óváros középkori épületei, vagy a Károly-híd mind olyan épületek, melyeknek megfelelőt itthon bajosan találni. Romokban, maximum. De itt megmaradt a középkor. Az előbb említett Károly-híd, például 1352 és 1402 között épült. Ha ez túl kevés lenne, a teljes igazság az, hogy ezen a helyen ez már a második kőhíd, elődjét valamikor 1158 és 1172 között építették. Szép teljesítmény, belegondolva, hogy a mi első állandó Duna-hidunk csak 1849-re készült el.

A Károly-híd Európa egyik első kőhídja, történelme, építészete izgalmas olvasmány. Szobrai, ellentétben magával a híddal leginkább barokk stílusúak. Hanem ami most szembetűnt nekem, megint csak a turisták hiánya. Eddig fél-háromnegyed óra volt a szintidő, ami kellett ahhoz, hogy az ember ne csak magát a hidat és a város panorámáját, de az egymás érő árusok és mutatványosok sorát is megnézze. Ezt most elfújták. Az átjutás így jócskán lerövidült, igaz, cserébe el tudtam látni a híd egyik korlátjától a másikig, ami nem sokszor sikerült a covid előtt.

Elkószáltunk a Kisoldalon (prágai "Buda"), és teljesen spontán botlottunk bele a híres Lennon-falba. Mai szemmel talán nem is értjük meg, mit jelenthetett a nyolcvanas évek elnyomott prágai fiatalságának ez a fal, ahol kódolva-kódolatlanul a kommunista rendszer ellen lázadhattak, A fal élő organizmus: folyamatosan festik át, az eredeti Lennon-kép valahol sokezer réteggel a jelenlegi alkotások, graffitik alatt van. Annak idején szokás volt az itt tiltakozó fiatalokat "lennonistának" nevezni, ezt egy mai tizenéves talán nem is érti. Viszont a fal teszi a dolgát, az újabb és újabb rétegek üzennek a mának is.

Lennon fal. Érti, aki érti.

A középkori Prága másik kihagyhatatlan kincse, az Óváros (Staré Mesto) és persze az Óváros tér. Érdekes, hogy pár lépésnyire van a Vencel tértől, mintha csak nyugdíjasbarát módon rendezték volna egymás mellé a fő látványosságokat. Amit mindenki megnéz, és én is mindig megnézek, az az Orloj, egy teljesen megfejthetetlen számlappal rendelkező csillagászati óra, ami 1410 óta működik. Ez önmagában is elképesztő, s ha eltekintünk attól, hogy számlapja a halandók számára leolvashatatlan, mondhatnánk azt is, mutatja az időt. De legalább jelzi. Minden egész órakor jön az attrakció: az óra számlapja mellett álló csontváz megfordít egy homokórát és ez egy kis haranggal harangozni kezd. Az óra felett kinyíló ajtók mögött felvonulnak az apostolok, majd kakaskukorékolás jelzi az idő múlását. Általában már jó negyedóra-tíz perccel az esemény előtt kezd összeverődni a tömeg, mely végül hirtelen feloszlik, amikor a kakas elkukorékolja magát. A megszokott faltól-falig csődület helyett most tíz-húsz ember lézengett, nagyon kellemes volt így, az óra tette a dolgát. A városháza reneszánsz épülete sajnos, bár évszázadokat kibírt, de a huszadik századot már csak részben. Nagyobbik részét tűzvész pusztította el 1945-ben, így le kellett bontani, így csak a megmaradt harmadából következtethetünk az egykori nagyságára.

Engem mindig az érdekelt, hogy a teret uraló Týn-templomot (huszita központ volt) hogy a csudába sikerült úgy körbeépíteni, hogy a bejáratát is csak valami kis sikátor felől lehet megtalálni, mert előtte, szorosan a falára épülve többemeletes házsor áll. Valahogy azt érzem, olyan gazdagok ezek a prágaiak, annyira jól ment a cseheknek, hogy csak szórták a szépséget, mondván, van ott még, ahonnan ez jön.

Týn templom. Elvileg a téren van, de azért csak elé került néhány ház. Balra előtérben az Orloj

És valóban. Ezek a mesebeli ezercsúcsú gótikus tornyok azok, amelyek ikonként megjelennek az ember képzeletében, ha azt mondja valaki: Prága.

Ilyen van még pár a városban, így van a Károly-híd két végében is. Némelyikbe fel is lehet menni, hogy onnan lessünk le a városra. Ezt a programot azonban tériszonyosoknak nem ajánlom. Nemcsak a magasság miatt, hanem az ódon, kopott lépcsők miatt sem, melyek a nem tériszonyos, de ízületi problémákkal küszködők számára is a kihagyandó programok közé sorolják át az ilyen toronymászást.

A régi városházának viszont a tornyát sem kell kihagyni, van már lift is. A megmaradt termeket is meg tudjuk nézni, sőt még az alagsorba is lemehetünk.

Ha körbecsatangoljuk a teret, Husz János emlékművét nem tudjuk kikerülni, ott terpeszkedik a tér közepén. Az én ízlésem szerint kicsit túl is tengi magát, de biztosan volt olyan fontos Husz János, megérdemli a négyzetmétereket.

Óváros tér, Prága

Husz János szobra a prágai Óváros téren

Innen indulnak fiákerek is, akinek kedve és pénze van, bejárhatja a várost vele, de ha én választhatnék, talán érdekesebb lenne oldtimer autókkal kocsikázni. Van olyan is. Azaz szerencsére nem igazi oldtimerekről van szó, csak hasonmásokról. Jól kinéző, műanyag karosszériás elektromos autók, melyek régi korokat idéző külsővel, de huszonegyedik századi környezetkímélő motorokkal furikáznak a kockaköveken.

Fiákerek a prágai Óváros téren

Villanyos ál-oldtimer. Nem füstöl, nem puffog.

A kockakövekről mindenképpen beszélni kell. A városban, nemcsak az óvárosban, de a külsőbb  kerületekben is, nagyon sok utca, járda kockakővel van kirakva. Szép, apró kövek, nem vagyok geológus, de a fehér kövekben apró csillogó kristályok is vannak, melyek elképesztően szikráznak a napfényben. Ez a fajta útburkolat persze sérülékeny is, néhol emiatt kráterek tátonganak.

Festői kráter a Hradzsin felé vezető úton

Holott nem mondhatom, hogy nincs karbantartás: találkoztam utcakövező-karbantartó munkással, aki éppen egy krátert javítgatott, s a bekopogtatott köveket le is fényképezte egy táblával együtt, amire az utcanév volt írva, nyilván dokumentálnia kellett a munkáját. A kockakövek szépek, veszélyesek, óvatosan hát, magasszárú cipő ajánlott. És a szerencse. Nemcsak a kockaköveket javítgatják, de például a csodaszép gázlámpákat is, a várban. Mikor arra sétáltunk, éppen tisztára suvickolták őket.

Kandeláber gondozás

Egy külön napot szántunk a várnak. A Hradzsin, ahogy cseh nyelven nevezik, egyszerre államigazgatási központ és turistalátványosság. Az egész várnegyedbe csak biztonsági beléptető kapun át juthatunk be, fémcucc, kulcsok kipakolása, detektoros kapu, a katonák udvariasak, kifogástalanul beszélnek angolul. Érthető sajnos manapság, hiszen ez a cseh elnök rezidenciája, államfői fogadások színhelye is, ugyanakkor itt van a középkori Prága is, a királyi palotával, főúri palotákkal és a Szent Vitus templommal, ami a cseh királyok koronázótemploma is volt egyben.

A Hradzsin a Szent Vitus templommal szokatlan látószögből

De ami ennél nekem sokkal izgalmasabb, az az építésének időtartama. 1344-ben kezdték építeni, s végül, teljesen csak 1929-ben lett kész. Nem siették el, az biztos.

A Szent Vitus óriási épület, és megint azt érzi az ember, hogy ezeknek a cseheknek tökmindegy, hiába építenek egy csodaszép székesegyházat, beteszik egy szűkös térre, nehogy például a főhomlokzata felől meg tudjuk csodálni. Mintha a nagymamától örökölt faragott komódot, a család becses darabját a fal felé befordítanánk. Persze ez a tékozló gazdagság sikkes, nekem tetszik is, ennél jobban nem is lehetne hivalkodni azzal, ami van.

Ennél távolabbról nem lehetett fotózni, a falig hátráltunk

Okosan oldották meg cseh barátaink a belépőjegyek kérdését: mindenhova és két napig érvényes jegyet lehet venni. Nekünk mondjuk pechünk volt, mert aznap a Szent Vitus délután kettőkor bezárt egy koncert miatt. Szerettük volna a végén megnézni, de így ki kellett hagynunk. Még jó, hogy beugrottunk jegy nélkül az előterébe, de a java lemaradt. Ilyenkor jön az, hogy engedjük el, s élvezzük azt, ami van. Márpedig volt is még sok minden. Például a Királyi Palota tágas termei, a királyi tanácskozóterem és nem utolsósorban az az ablak, ahol a híres második prágai defenesztráció történt, mikor az erősödő katolikus-protestáns (valójában német, illetve cseh párti) ellentétek kiéleződéseként a szervezkedő cseh főurak kihajítottak három császárpártit az ablakon. Ez akkorát szólt, hogy a harmincéves háborúhoz vezetett. Ami viszont a csehekre jellemző: mind a hárman, a tizennyolc méteres magasság ellenére kisebb karcolásokkal megúszták az esetet. Még egy jó kis gyilkolászást sem tudott rendesen megcsinálni Svejk derék népe.

Az óriási termek, hatalmas szobák, szédítő csillárok után jött az igazi csoda: az aranyművesek utcája.

Arany utcácska

A várfalhoz biggyesztett kis házacskákban egészen a huszadik század közepéig éltek családok. Megnézhetünk itt középkori otthont, de láthatunk múlt század eleji enteriőrt, sőt egy korabeli mozit is, ahol szobányi vetítő helyiségben nyikorgó thoneteken ülhetünk, miközben korabeli filmeket vetítenek.

Műhely és lakás egy szobában, tíz négyzetméteren

Jósnő otthona a huszadik század elejéről

1920-as, 30-as évek. Zsebkendőnyi szegénység.

A lakások egy, maximum kettő apró szobácskából állnak, jóformán kinyújtózni sem lehet bennük. S itt egész családok éltek a középkortól a huszadik századig.

Ez volt az utolsó napunk délutánja. A szállodánkba visszavillamosozva nagy kedvünk lett megnézni egy igazi cseh filmet, jobbat nem is választhattunk volna, mint a Sörgyári capricciót. Így volt kerek ez a három prágai nap.

Mindent mindenhol kártyával tudunk vásárolni, pénzt nem is terveztünk váltani. Azonban egy apró kivétel akadt: a nyilvános vécék. Kétezer forintot tehát beváltottunk, igaz így hazahoztunk egy kis koronát-emlékbe.

Költségek, két főre

Vonatjegy: 100 EUR

Szállás, három éjszaka: 90 EUR

72 órás Prága-bérlet: 26 EUR

Belépők:

- a Hradzsin nevezetességeibe (5 helyszín) 17 EUR

- az Óvárosi városháza megtekintése, toronnyal 32 EUR

Epilógus

Bemutatom Mimit. Ő egy óvárosi ajándékboltban él és lakik, közvetlenül az Óváros térre vezető sikátorban. Először olyan nyugodtan szonyókált egy polcon a sok mütyür között, hogy azt csodáltuk, milyen élethű. Másnap már mászkált, polcról le, polcra fel. Szóval Mimi négy éves lesz februárban, remélem, találkozunk még.

Mimi nem eladó


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: