/utazz/izrael-majus-23-tol-varja-a-turistakat-de-az-oltottaknak-is-kotelezo-lesz-a-teszteles/
hirdetés

UTAZZ

Izrael május 23-tól várja a turistákat, de az oltottaknak is kötelező lesz a tesztelés

A közelkeleti ország felnőtt lakosságának már több mint 60 százalékát beoltották. A napokban megkezdődhet a 12 éven felüli gyerekek oltása is.

Link másolása

hirdetés

A szervezett utazásokon részvevő beoltott külföldieket május 23-tól fogadja Izrael - jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az idegenforgalom újraindításáról az egészségügyi és a turisztikai minisztérium egyezsége alapján döntöttek.

"Csakis a nemzetközi turizmus, vagyis az égbolt megnyitása pezsdítiheti fel az idegenforgalmi ágazatot, ideértve az éttermeket, a szállodákat, a turisztikai helyeket, az idegenvezetőket, a turistabuszok működtetőit és mindazokat, akik az ágazatban munkára és családjuk eltartására törekednek" - nyilatkozta Orit Farkas-Kohen turisztikai miniszter asszony a lapnak.

Az Izraelbe utazó beoltott turistáknak friss PCR-tesztet kell bemutatniuk a felszálláskor, majd megérkezésüket követően a Ben Gurion repülőtéren is PCR és szerológiai tesztet kell csináltatniuk.
Ha így beigazolódik a védettségük, beléphetnek az országba, karanténkötelezettség nélkül.

Az új szabályozás azokra a látogatókra is vonatkozik, akik ugyan nincsenek beoltva, de felgyógyultak a betegségből és még rendelkeznek megfelelő mennyiségű antitesttel a vírus ellen.

A döntést bejelentő közlemény szerint Izrael folytatja a tárgyalásokat számos országgal az oltási bizonyítványok kölcsönös elismeréséről, amely lehetővé teszi majd a lemondást a reptéri antitest-vizsgálatokról.

hirdetés

A közelkeleti ország egyedülállóan sikeres oltási kampánya miatt az első olyan ország a világon, amely megnyitja a turisták előtt kapuit.

Korábban egy névtelenséget kérő magas rangú egészségügyi tisztviselő azt nyilatkozta a Kan csatornának, hogy

a más országokban beadott oltások elismerését bonyolítja a politikai érzékenység is. Főleg azokról az országokról van szó, amelyek olyan vakcinákat használnak, amelyeket Izrael nem engedélyezett
- adta hírül a The Times of Israel.

A tisztviselő az Egyesült Arab Emírségekben felhasznált kínai oltásra hivatkozott, valamint azokra az országokra, ahol például az orosz Szputnik V vakcinát használják. Magyarországot mindkét oltással kapcsolatos dilemmák érintik.

Izrael tavaly márciusban a járvány terjedésének megakadályozására - a humanitárius okokból engedélyezett kivételektől eltekintve - lezárta a határait a külföldről érkező nem izraeli állampolgárok előtt.

Ez a döntés 81 százalékos visszaesést okozott az idegenforgalomban az előző évhez képest.

Múlt héten már engedélyezték az izraeliek oltott vagy felgyógyult közvetlen rokonainak belépését, gyermekeik és házastársuk kíséretében. Az országban az elmúlt hetekben megnyitottak a kávézók, éttermek, színházak, múzeumok, stadionok és uszodák is.

Izraelben már szinte teljesen visszaszorult a koronavírus-járvány.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg nincs súlyosan fertőzött település az országban.

A december 20-án kezdődött kampányban eddig 5,24 millióan kapták már meg a védőoltás első dózisát, 4,79 millió ember, vagyis a felnőtt lakosság 61 százaléka pedig teljesen védett, azaz mindkét oltását megkapta. Izraelben kizárólag a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltanak.

Az elmúlt 24 órában elvégzett 60 766 teszt során 135 vírushordozót azonosítottak. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 3209 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a járvány kezdete óta 836 261 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6312-en haltak meg Izraelben.

A legfrissebb hírek szerint az Izraeli Gyermekorvosok Szövetsége javasolja a 12-15 év közöttiek beoltását is.

A szakmai szervezet szerint a gyerekeknek növekvő szerepük van a vírus terjesztésében, és sok, korábban a betegségen átesett gyermek szenved későbbi tünetektől: gyengeség, fejfájás, koncentrációs zavarok. A szövetség kitért arra is, hogy az oltástól védett gyerekek kiszabadulhatnak a bezártságból, amely jelentős pszichoszociális károkat okoz nekik.

Izraelben egyébként már korábban beoltottak több mint 600 krónikus beteg 12 évesnél idősebb gyereket.
Az eredmények biztatóak, a Pfizer/BioNTech vakcinája biztonságosnak tűnik a tinédzserek számára is.
Nem találkoztunk komoly mellékhatással, még az enyhe mellékhatások is igen ritkák voltak. Ez megnyugtató"
- mondta Boaz Lev izraeli egészségügyi miniszter a Guardian tudósítása szerint.

Jelenleg két vakcinagyártó van a világon, amely gyerekeken is klinikailag teszteli az oltásait.

A Pfizer a 11 év fölötti korosztályban, míg az AstraZeneca a 6 év fölötti gyerekek körében vizsgálódik.
A klinikai tesztek eredményére még hónapokat kell várni.

Ha tehát elfogadják a Gyerekorvosok Szövetségének javaslatát: Izrael világelső lehet a gyerekek oltásában is, hiszen a többi ország feltehetően megvárja majd a gyártók hivatalos vizsgálati eredményeit, mielőtt elkezdik oltani a gyerekeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk