/utazz/ilyen-volt-az-elso-ujevi-tisza-tavi-csobbanas/
hirdetés

UTAZZ

Ilyen volt az első újévi Tisza-tavi csobbanás

Ljasuk Dimitry, a vidék szerelmese most baráti körben szervezte meg a jeges kihívást, de abban bíznak, hogy hagyományt teremtettek. Videón láthatod, hogy sikerült az első akciójuk, és a szervező mesélt arról is, mire kell ilyenkor nagyon vigyázni.

Link másolása

hirdetés

Ljasuk Dimitry – ahogy barátai hívják, Dimi – a Tisza-tó megszállottja, a vidék szerelmese, ráadásul az egyik legismertebb egyik legismertebb filmese, aki már több filmes díjjal a háta mögött természet és kalandfilmeket készít. A természetvédő reklámszakember elkötelezettségéről már mi is többször beszámoltunk. Legutóbb arról mesélt, hogyan élte meg a koronavírus-járvány kitörése utáni „Robinson-életet”. Dimi ugyanis önkéntes karanténba vonult egy kis szigetre, a „világ végére” költözött, ahol csak magára számíthatott. Amíg a kis kunyhóban élt, addig egy teljesen új életformát alakított ki magának, hiszen sem villany, sem vezetékes víz nem volt, és a civilizáció helyett csak a természet vette körül.

Az izgalmas kalandról több videóban is beszámolt, sőt a készülő első nagyjátékfilmje is a szigeten töltött életről fog szólni.

A természetbarát reklámszakember az év végén sem pihent. Korábban – már négyszer – részt vett újévi jeges csobbanásban. Angliában ismerkedett meg a nem mindennapi kihívással. Szerencsére volt segítője, aki beavatta a tudnivalókba és segítette őt a nehézségek leküzdésében.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a 2021-es első tengeri úszásról le kellett mondania, úgy döntött, hogy megvalósítja egy korábbi álmát, és megszervezi a hideg vizes mártózást kedvenc helyén, a Tiszán.

A korlátozások betartása mellett, magánrendezvényként, baráti körben hirdette meg a közös fürdőzést. Meglepetésére nagy volt az érdeklődés, és hamar össze is állt a csapat. A lehetséges 10 főből 1 operatőr mellett 8 férfi és 1 hölgy vágott neki a felkészülésnek.

hirdetés

Dimi alaposan előkészítette az eseményt. Elsőként a részt vevőknek mesélte el, hogy mire számítsanak, mit fognak tapasztalni, mire kell figyelni. A hallottak senkit nem tántorítottak el, sőt fokozódott az izgalom. A tiszafüredi szabadstrandra hívta a bátor jelentkezőket, de előtte engedélyt kért a helyi önkormányzattól és még a mentőket is értesítette, akik egy autóval ki is mentek a helyszínre. Így még biztonságosabban vághattak neki a nagy kihívásnak.

Dimi elmondása szerint

a legnagyobb veszélyt a pánik és az ismeretlentől való félelem jelenti.

Ezért kell minden részletet előre megbeszélni, hogy ne érje váratlanul a merítkezőket. Ugyanakkor, aki belevág egy ilyen jeges csobbanásba, annak különleges élményben lehet része.

„Olyan ez, mintha egyesülnénk a természettel. Én szeretem és tisztelem a vizet, gyerekkorom óta csodálom és vigyázom. Úgy érzem ezzel a gesztussal is azt fejezhetjük ki, milyen alázatot érzünk iránta"

- mondta.

A mostani akciójával is azt szerette volna elérni, hogy aki megtapasztalja ezt az érzést, az legközelebb már várja a lehetőséget. Ezért most csak óvatosan besétáltak, kicsit belemerültek a habokba, de nem úsztak. Szándékosan a Tisza egyik holtágát választotta a helyszínnek, mert itt lassan mélyül a víz, nincs sodrás, és a víz is „csak” 5 fok körül volt.

A fürdőzés után mindannyian arról meséltek, hogy remekül érezték magukat, felfrissültek és boldogok voltak. A hideg víznek jó élettani hatásai is vannak – árulta el Dimitry.

Az újévi fürdésnek jelképes tartalma is van, hiszen „megtisztulást” jelent. A hagyomány szerint pedig, amit teszünk az év első napján, az lesz jellemző ránk az egész évben. Ha ez igaz, akkor a fürdőzők jó évre számíthatnak, egészségben, jókedvben, természet szeretetben, remek társaságban lesz részük. Végül is hinni kell ebben, és persze tenni érte, hogy így is legyen.

Az akciót nem csak a 10 ember élte meg sikerként, hanem sokan, akik látták a beszámolót, jelezték a szervezőnek, hogy legközelebb mennének. Azt szeretnék, ha a Tisza-tónál is hagyománnyá válna az újévi fürdőzés.

VIDEÓ: Az újévi csobbanásról

Arról, hogy milyen veszélyeket rejt a jeges csobbanás, Dimi egy korábbi videójában beszélt:

VIDEÓ: Mire kell vigyázni a jeges fürdőzésnél

Egy éve, Angliában, a 9 fokos La Manche csatornában kezdte az évet Dimitry. A tengeri fürdőzésről készített beszámolóhoz azt írta, hogy ezzel is szeretné óvatosságra inteni az újévi fürdőzésre vágyókat. A „produkció” ugyanis nem veszélytelen. A kihűlő test hamar okozhat súlyos problémákat.

„Hipotermia esetén a legfontosabb teendő, hogy megszárítsuk a testet, azonnal felöltözzünk, alaposan bebugyoláljuk magunkat és gyorsan meleg helyet keressünk. Kihűlés során a szervezet hatszor több energiát éget, mint normál esetben, így fontos, hogy szőlőcukorral, csokival pótoljuk az energiát, langyos folyadékot igyunk (ne forrót) illetve ne mozogjunk. Ha a test hőmérséklete 35 fok alá esik, pláne a gyerekeknél, azonnal orvosi segítségre van szükség!

Mérsékelt hipotermiánál már képtelen beszélni és lábon állni az ember, keringési zavarok lépnek fel, azonnal kórházba kell jutnia a személynek. Súlyos hipotermiánál az eszméletvesztés, légzészavar, szívritmuszavar, és a szív leállása után bekövetkezik a halál.

Az emberi élet törékeny. Egy fokos hőveszteségnek is már drasztikus hatásai lehetnek” – írta.

Dimitry az utóbbi években a Tisza-tó „nagykövete” lett. Számos fotót, videót készített már imádott vidékéről. Fontosnak tartja, hogy filmjeit maga készítse, reklámozók nélkül. Nem a pénzért csinálja, sőt a videós bevételeket sem magára, hanem a felhasznált zenékre költi. Az elmúlt időszakban is több akciót szervezett már a tó és környékének megtisztítására, sokat tesz a vidék megismertetéséért, és számos ötlete van arra, hogyan lehetne a Tisztát még vonzóbbá tenni a természetet szeretők körében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk