hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Ilyen volt az első újévi Tisza-tavi csobbanás

Ljasuk Dimitry, a vidék szerelmese most baráti körben szervezte meg a jeges kihívást, de abban bíznak, hogy hagyományt teremtettek. Videón láthatod, hogy sikerült az első akciójuk, és a szervező mesélt arról is, mire kell ilyenkor nagyon vigyázni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Ljasuk Dimitry – ahogy barátai hívják, Dimi – a Tisza-tó megszállottja, a vidék szerelmese, ráadásul az egyik legismertebb egyik legismertebb filmese, aki már több filmes díjjal a háta mögött természet és kalandfilmeket készít. A természetvédő reklámszakember elkötelezettségéről már mi is többször beszámoltunk. Legutóbb arról mesélt, hogyan élte meg a koronavírus-járvány kitörése utáni „Robinson-életet”. Dimi ugyanis önkéntes karanténba vonult egy kis szigetre, a „világ végére” költözött, ahol csak magára számíthatott. Amíg a kis kunyhóban élt, addig egy teljesen új életformát alakított ki magának, hiszen sem villany, sem vezetékes víz nem volt, és a civilizáció helyett csak a természet vette körül.

Az izgalmas kalandról több videóban is beszámolt, sőt a készülő első nagyjátékfilmje is a szigeten töltött életről fog szólni.

A természetbarát reklámszakember az év végén sem pihent. Korábban – már négyszer – részt vett újévi jeges csobbanásban. Angliában ismerkedett meg a nem mindennapi kihívással. Szerencsére volt segítője, aki beavatta a tudnivalókba és segítette őt a nehézségek leküzdésében.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a 2021-es első tengeri úszásról le kellett mondania, úgy döntött, hogy megvalósítja egy korábbi álmát, és megszervezi a hideg vizes mártózást kedvenc helyén, a Tiszán.

A korlátozások betartása mellett, magánrendezvényként, baráti körben hirdette meg a közös fürdőzést. Meglepetésére nagy volt az érdeklődés, és hamar össze is állt a csapat. A lehetséges 10 főből 1 operatőr mellett 8 férfi és 1 hölgy vágott neki a felkészülésnek.

hirdetés

Dimi alaposan előkészítette az eseményt. Elsőként a részt vevőknek mesélte el, hogy mire számítsanak, mit fognak tapasztalni, mire kell figyelni. A hallottak senkit nem tántorítottak el, sőt fokozódott az izgalom. A tiszafüredi szabadstrandra hívta a bátor jelentkezőket, de előtte engedélyt kért a helyi önkormányzattól és még a mentőket is értesítette, akik egy autóval ki is mentek a helyszínre. Így még biztonságosabban vághattak neki a nagy kihívásnak.

Dimi elmondása szerint

a legnagyobb veszélyt a pánik és az ismeretlentől való félelem jelenti.

Ezért kell minden részletet előre megbeszélni, hogy ne érje váratlanul a merítkezőket. Ugyanakkor, aki belevág egy ilyen jeges csobbanásba, annak különleges élményben lehet része.

„Olyan ez, mintha egyesülnénk a természettel. Én szeretem és tisztelem a vizet, gyerekkorom óta csodálom és vigyázom. Úgy érzem ezzel a gesztussal is azt fejezhetjük ki, milyen alázatot érzünk iránta"

- mondta.

A mostani akciójával is azt szerette volna elérni, hogy aki megtapasztalja ezt az érzést, az legközelebb már várja a lehetőséget. Ezért most csak óvatosan besétáltak, kicsit belemerültek a habokba, de nem úsztak. Szándékosan a Tisza egyik holtágát választotta a helyszínnek, mert itt lassan mélyül a víz, nincs sodrás, és a víz is „csak” 5 fok körül volt.

A fürdőzés után mindannyian arról meséltek, hogy remekül érezték magukat, felfrissültek és boldogok voltak. A hideg víznek jó élettani hatásai is vannak – árulta el Dimitry.

Az újévi fürdésnek jelképes tartalma is van, hiszen „megtisztulást” jelent. A hagyomány szerint pedig, amit teszünk az év első napján, az lesz jellemző ránk az egész évben. Ha ez igaz, akkor a fürdőzők jó évre számíthatnak, egészségben, jókedvben, természet szeretetben, remek társaságban lesz részük. Végül is hinni kell ebben, és persze tenni érte, hogy így is legyen.

Az akciót nem csak a 10 ember élte meg sikerként, hanem sokan, akik látták a beszámolót, jelezték a szervezőnek, hogy legközelebb mennének. Azt szeretnék, ha a Tisza-tónál is hagyománnyá válna az újévi fürdőzés.

VIDEÓ: Az újévi csobbanásról

Arról, hogy milyen veszélyeket rejt a jeges csobbanás, Dimi egy korábbi videójában beszélt:

VIDEÓ: Mire kell vigyázni a jeges fürdőzésnél

Egy éve, Angliában, a 9 fokos La Manche csatornában kezdte az évet Dimitry. A tengeri fürdőzésről készített beszámolóhoz azt írta, hogy ezzel is szeretné óvatosságra inteni az újévi fürdőzésre vágyókat. A „produkció” ugyanis nem veszélytelen. A kihűlő test hamar okozhat súlyos problémákat.

„Hipotermia esetén a legfontosabb teendő, hogy megszárítsuk a testet, azonnal felöltözzünk, alaposan bebugyoláljuk magunkat és gyorsan meleg helyet keressünk. Kihűlés során a szervezet hatszor több energiát éget, mint normál esetben, így fontos, hogy szőlőcukorral, csokival pótoljuk az energiát, langyos folyadékot igyunk (ne forrót) illetve ne mozogjunk. Ha a test hőmérséklete 35 fok alá esik, pláne a gyerekeknél, azonnal orvosi segítségre van szükség!

Mérsékelt hipotermiánál már képtelen beszélni és lábon állni az ember, keringési zavarok lépnek fel, azonnal kórházba kell jutnia a személynek. Súlyos hipotermiánál az eszméletvesztés, légzészavar, szívritmuszavar, és a szív leállása után bekövetkezik a halál.

Az emberi élet törékeny. Egy fokos hőveszteségnek is már drasztikus hatásai lehetnek” – írta.

Dimitry az utóbbi években a Tisza-tó „nagykövete” lett. Számos fotót, videót készített már imádott vidékéről. Fontosnak tartja, hogy filmjeit maga készítse, reklámozók nélkül. Nem a pénzért csinálja, sőt a videós bevételeket sem magára, hanem a felhasznált zenékre költi. Az elmúlt időszakban is több akciót szervezett már a tó és környékének megtisztítására, sokat tesz a vidék megismertetéséért, és számos ötlete van arra, hogyan lehetne a Tisztát még vonzóbbá tenni a természetet szeretők körében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Ingyen utat fizetnek Hawaiira azoknak, akik legalább 30 napig maradnak

Hawaii ingyen utazással szeretné fellendíteni a koronavírus miatt tönkrement gazdaságát. A lehetőséget azoknak kínálják, akik a járvány ideje alatt kényelmesen és gyönyörű környezetben szeretnének távmunkát végezni.
fotó:pixaby - szmo.hu
2020. december 07.

hirdetés

Az állam új programjának neve Movers és Shakas, amely olyan embereknek szól, akik legalább 30 napig hajlandóak Hawaiion lakni.

A program célja Hawaii gazdaságának fellendítése, miután a világjárvány alatt a munkanélküliség soha nem látott szintre emelkedett.

A jelentkezőket gördülékenyen fogadják, az első 50 ember december 15-e után érkezik a szigetre, ők az oda-vissza jegyüket ingyen kapják.

"Most, hogy sok ember távmunkában dolgozik, lehetőség nyílik a korábbi helyi lakosok hazatérésére is. Így hosszabb ideig is tudnak Hawaiiról dolgozni"- mondta a sziget kormányzója, aki hozzátette:

hirdetés

"Úgy gondoljuk, hogy ez a program sok korábbi hawaii lakost és szakembert vonz majd, akik szeretnének biztonságban, csodálatos környezetet élni úgy, hogy közben a munkájukat is el tudják végezni és mindezzel még hozzá is járulnak a közösség életéhez."

A programnak van még egy feltétele, akik pályáznak azoknak időnként önkénteskedniük kell valamelyik helyi civil szervezetnél.

Richard Matsui, a Movers és a Shakas alapítója nemrég a program keretében tért vissza Hawaiiba, San Franciscóból, és azt mondta, hogy nem is lehetne boldogabb, hogy így döntött.

"A járvány váratlan lehetőséget biztosított számomra, hogy elhagyjam a San Francisco-öböl területét, és távolról dolgozhassak. A csodálatos Hawaiiról" - mondta Matsui. "Izgatott vagyok, mert szerintem a Movers & Shakas még több olyan embert hozhat ide, mint én, akik segíthetnek diverzifikálni a helyi gazdaságot.”

Hawaiion jelenleg az egyik legalacsonyabb a koronavírus fertőzések száma a világon.

Barbados korábban szintén lehetővé tette a külföldieknek, hogy a szigetről dolgozzanak távmunkában, azzal a feltétellel ha legalább egy évig ott maradnak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Simontornyán látható Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt reneszánsz várkastélya

Lakótoronynak épült a 13. században, a törökök katonai célra használták, majd reneszánsz kastéllyá alakították a sok mindent megélt épületet.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. december 16.

hirdetés

A Tolnai-Hegyhát északi része és a Mezőföld határán, a Sió partján található Simontornya. A vidék – kiváló adottságai miatt – igen gazdag történelmi leletekben. Már a kőkorszakból is találtak itt nyomokat, előkerült egy bronzkori település maradványa, kelták telepedtek meg, majd a rómaiaknak is volt itt települése. A honfoglaláskor az Árpád-család birtoka lett a mai Fejér és Tolna megye jelentős része.

Simontornya a nevét egy lakótoronytól kapta, amelyet a Döröcske nemzetségből származó Salamon fia, Simon épített 1272 körül.

A magánvár később végvárként működött. A tulajdonosai között volt Henczfia János budavári rektor és kapitány, a Laczkfiak, a Kanizsaiak, Ozorai Pipó és a Garaiak is. A leromlott épületet Gergelylaki Buzlay Mózes - Mátyás király itáliai követe - 1509-ben újra felépítette és szerzeteseket is telepített ide. Ekkor nyerte el mai formáját. Az utolsó magyar várúr Pöstyéni Gergely főudvarmester volt 1536 környékén.

A török uralom idején a stratégiai helyzete miatt fontos szerepe lett a várnak. Kezdetben erős őrséggel látták el, janicsárok, lovasok és a várőrző gyalogosok is nagy számban éltek itt. Az első török parancsnok Jusszuf dizdár volt. Ahogy a hely jelentősége csökkent, úgy lett egyre kisebb létszámú a katonai jelenlét is.

A várat 1686 szeptemberében vették vissza a törököktől. A Rákóczi-szabadságharc idején 1704-ben az osztrák Heister generális ostromolta meg és foglalta el a várat, melyet egy évvel később Bottyán János foglalt vissza.

hirdetés

Mivel katonai feladata megszűnt, az építmény pusztulásnak indult. Raktárként, lakóépületként még használták, de 1954-ben a nagy torony teteje beomlott. Végül 1964-ben az országos műemlékvédelem úgy döntött, hogy megmentik a várat. A helyreállítás nyomán

kiállításokat rendeznek benne, míg a környékén hagyományőrző játékokat tartanak nyarant,a Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt reneszánsz várkastélyában.

Simontornyán a – járvány elmúltával –

érdemes a vár környékét is bejárni.

A településen látható például a 19. századi Református templom, valamint a Szent Simon és Júdás Tádé-templom és ferences rendház, melyet 1766-ban Styrum-Lymburg Károly gróf megbízásából építettek. A Styrum-kápolna, amely Simontornya szőlőhegyén, a Mózsé-hegyen áll. Ezt Simontornya földesura állíttatta fiatalon elhunyt fia, Styrum Nepomuk János emlékére. A Szentháromság-szobor pedig 1812-ben készült késő barokk stílusban.

A környék történeti kutatása napjainkban is zajlik. Így került elő egy török és kuruc kori leletegyüttes a vár mellett, ahol megtalálták az épület köré épített, hajdani palánk maradványait is idén. Mintegy 200 darab, 8-15 centiméter átmérőjű cölöp maradványai kerültek elő a föld alól a várfalaktól kb. 30 méterre. A sövénnyel befont palánkot a 17. században építhették. Ezt korábbi források is említették, de elhelyezkedéséről eddig nem tudtak. Szakemberek úgy vélik, hogy a hódítók a kisebb váraknál megszokott módon itt is un. huszárvárat építettek földből és fából, ennek nyoma lehet a most meglelt palánkvár maradványa. Az eddigi feltárás szerint a palánk a Rákóczi-szabadságharc idején égett le. Az építményen kívül előkerült még török kori, turbános sírkő-fejrész, a hódítókkal érkezett, balkáni eredetű délszlávokhoz kötődő jellegzetes, archaikus kerámiák, üveg-karperec darabok és egy mázas, török talpas tál is. Külön érdekesség a 300 éves tök- és barackmag és dióhéj.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Földtanilag az Alföldhöz tartozik, de a Dunántúl részének tekintjük: irány a Benedek-tó vidéke

A Mezőföld egyik rejtett szépsége kiváló fotóstéma, horgászhely, és tökéletes helyszín egy kis stressz-oldásra is.
Fotó: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Szeretnél csendes, nyugodt helyen sétálni, távol a város zajától? Ha te is vágyódsz az aktív kikapcsolódásra, és szívesen barangolsz romantikus vidéken, akkor neked való Mezőföld egyik eldugott tava.

A romantikus tópart igazi stressz-oldó hely, és nincs másra szükséged hozzá, csak egy jó bakancsra, némi útravalóra és pár órára.

Alap, Alsószentiván és Cece határán bújuk meg a Benedek-tó. A homokvidék télen – és persze egész évben – kényelmesen bejárható, így akár gyerekekkel is felfedezheted a tájat.

A Dunántúlon elterülő Mezőföld számos kevéssé ismert helye közé tartozik a tó és vidéke.

A földtörténeti múltja is érdekes, hiszen földrajzilag az Alföldhöz tartozik, ugyanakkor a Dunántúl részének tekintjük. A talajt homok és lösz alkotja, melyet a Dunántúli-középhegység patakjai hordtak ide. Régen füves pusztaság volt, de az idők során jó minőségű mezőgazdasági területté vált. Nyáron inkább a szárazság jellemzi a vidéket. Sok volt errefelé a füves puszta (ez már egyre kevesebb helyen látható), a futóhomok és nedves területen a mocsárrét, láperdő.

Mezőföldön megél többek között az orchidea, a párlófű, a taréjos tarackbúza, a bunkós hagyma, a csűdfű, a sátoros aranyvirág, az olasz harangvirág is. A láposok sok rovarnak adnak otthont, és változatos a kétéltű-, hüllő- és madárfaunája is. Az állatok közül találkozni errefelé vörös rókával, mezei nyúllal, őzzel, vaddisznóval, aranysakállal is. A madarak kedvelői pedig megleshetik például a fácánt, a gyurgyalagot, a héját vagy a búsospacsirtát is. A vizek közelében élnek vöröshasú unkák, békák és gyíkok is szép számmal.

A Benedek-tó Alap, Alsószentiván és Cece felől is megközelíthető. A nádassal, fákkal körülvett tóparton a sétány mellett pihenőhelyek, kis házikók bújnak meg. A horgászok számára is ideális a sok kis rejtett zuggal csábító hely.

hirdetés

A vízparti kirándulást követően pedig érdemes szétnézni a vidéken is.

Alsószentiván egy kicsi település, ám messze földön híressé vált. Itt van ugyanis a Fatimai Szűz első kegyhelye. A katolikus temploma 1951 óta zarándokhely, ahol májustól októberig (minden hónap 13-án) itt kérik a Szűzanya közbenjárását. A kegyszobor története pedig igazán kalandos, érdemes megismerkedni vele:

Alap község története és a régmúltba nyúlik vissza. A falut az Árpád-korban alapították a besenyő vezérek. A 13. században írtak először róla, akkor Olup néven említették. Nemesség is lakott itt, de fő érdekessége a salétromháza volt, melyben puskaport állítottak elő. A puskapor pedig kapós volt, a király és Ali pasa katonái is jártak ide érte. A török idők után települt be újra a falu, ahol manapság elsősorban mezőgazdasággal foglalkoznak, jellemző a szőlőművelés, a szarvasmarha- és lótenyésztés.

Cece szintén komoly múlttal rendelkezik. Feltevések szerint alapítását és elnevezését a Szent István halála utáni évtizedekben letelepedett besenyőknek köszönheti. Nevét egy Czecze nevű birtokosáról kapta. Első említése egy III. Béla idejéből származó oklevélen olvasni. A lakosság ma is főleg földműveléssel és állattartással foglalkozik, leghíresebb terményük a cecei paprika és a görögdinnye. A község két nevezetessége a Csók István Emlékmúzeum és a Mezőgazdasági Tájmúzeum.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Romos állapotában is méltóságteljes a szép napokat és háborús időket is megélt Kégl-kastély

Építtetője, Kégl György mintagazdaságot üzemeltetett, volt országgyűlési képviselő, adománnyal segítette a kórházépítést és a helyi iskola működését is.
Fotó: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. december 27.

hirdetés

Székesfehérvár határában, Csalapusztán áll egy romjaiban is szép, méltóságteljes épület, a Kégl-kastély. Az épületet Kégl György földbirtokos, országgyűlési képviselő 1878-ban építtette Hauszmann Alajos tervei alapján neoreneszánsz stílusban.

A család vagyonát György alapozta meg, és befolyását jól érvényesítette Fejér vármegyei közéletben, még a megyei közkórház alapításához is jelentős összeggel járult hozzá, többek között ezért lett az intézmény neve Szent György Kórház.

Csalapusztát 1873-ben vette meg György Nádasdy Júlia grófnőtől 390 ezer forintért, majd felépítette a kastélyt.

A körülötte kialakított park szépen illeszkedett a Velencei-hegység környezetébe. Még halastavat és kápolnát is építettek bele, az épület előtt pedig márvány szökőkút állt. A bejárat előtti füves tisztáson túl honos fa- és cserjefajokból álló tájképi kert volt. Egyes fák 80-100 évesek, de van, amelyiknek a kora a 120 évet is meghaladja. A parkot juhar, gyertyán, kőris, eperfa, virginiai boróka fák mellett mindenféle cserjék díszítették. A kastélytól távolabb álltak a gazdasági épületek, a kertész- és virágház, valamint egy istálló.

A kastélyt Kégl György 1895-ben bekövetkezett halála után a fia, Kégl Dezső örökölte és 1945-ig volt a család tulajdona.

hirdetés

Az idők viharai megviselték a birtokot. A park jó része kipusztult.

A 2. világháború alatt szovjet katonai kórház volt, ahol a sérült katonákat ápolták, majd a felszabadulás után az épületet mezőgazdasági célokra használták. Az erősen leromlott kastély 1992-ben magántulajdonba került és belül nem látogatható.

A műemléki védelem alatt álló kastély

érdekessége a bal oldalán álló háromemeletes torony, melyen reneszánsz ablakok voltak. Az erkélyt, a homlokzatot oszlopok és kőfaragások díszítették. A kastélyban volt a „kisasszonyoknak” és a nevelőnőnek is szoba, táncterem, biliárdterem, szalonok, ebédlő, vendégszobák és úriszoba is. A pinceszinten kapott helyet a konyha és a személyzet szálláshelye. A kastélyt a kor minden vívmányával ellátták, volt benne központi fűtés és csatorna is.

Csalapuszta egykor a csókakői váruradalom része és a Csákok birtoka volt. Kisnemesi birtokosai a megyei közélet résztvevői voltak. 1453-ban V. László a csókakői birtokokat a Rozgonyiaknak adományozta, melyet Mátyás király is megerősített. A XVI. században Csala elszakadt a csókakői uradalomtól. Több tulajdonosváltás után 1873-ban a Kégl-családhoz került a birtok.

Kégl György a tanulmányai után gazdasági pályára lépett és többek között hatalmas birtokain és haszonbérletein mintagazdaságot rendezett be. 1872-ben lett a megyei törvényhatósági bizottság tagja, majd a Fejér vármegye csákvári kerületének képviselője. A Deák-párt, később a Szabadelvű Párt híve volt. Érdemei elismeréseként a Csalai előnévvel magyar nemességet nyert I. Ferenc Józseftől. Kégl szívesen adományozott is. Többek között a Székesfehérváron létesítendő megyei közkórház céljaira százezer forintot adott. De a birtok tartotta fenn a csalai községi elemi iskolát is. Halála után fia, Dezső vette át a csalai uradalom irányítását. Elismerésképpen Székesfehérváron utcát neveztek el róla.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: