/utazz/ilyen-piac-nalunk-nincs/
hirdetés

UTAZZ

Szabadka: ilyen piac nálunk nincs

Sokan már törzsvendégek a szabadkai piacon, de aki még csak gondolkozik a túrán, segítünk a döntésben.

Link másolása

hirdetés

A hétvégén egy rövid túrát tettünk Szerbiában. A szabadkai piac volt a cél. Időben, reggel 6 után indultunk. Tőlünk egy 50 km-es út, tehát igazán nem sok.

Röszkénél léptük át az országhatárt. Elegendő a személyi igazolvány, nem kell útlevél csak a gyerekeknek.

Az utak rendben vannak viszont a magyar vámügyintézők nem lopták a szívünkbe magunkat. A szerbek teljesen normálisak voltak, és gyorsan átengedték az embert. A sebességhatárok eltérnek a mieinktől. Szigorúan figyeljetek erre és a biztonsági övre is!

szabadka1

hirdetés

Horgos felé vettük az irányt. A település határában valaha jobb napokat megélt régi csárda állt. De ez a romos hely valahogy még így is tetszett nekem. Az út mentén temérdek almafa található, és sok mindent magyar nyelven is kiírnak. Egyszerű eligazodni.

A piacot kicsit kalandosan lehet megtalálni. A Horgos felől érkezőknek át kell menni a város másik oldalára. Mindenki a pékséget említette, ott kell lefordulni balra. Onnan már csak egy jobb kanyar és ott is vagyunk. Ez a gyakorlatban jóval egyszerűbb.

Szabadkai piac pontos címe és elérhetősége:

Cím: Zombori út 77-79, Szabadka

Honlap (3 nyelvű weboldal, tanulhatnának itthon tőlük a piacok)

Nyitva: minden nap 6 órától 15 óráig.

Reggeltől délután 15 óráig tart nyitva a parkoló közvetlen a piac szomszédságában és 300 Ft-ot kell mindezért fizetni. Érdemes korán érkezni és beállni!

Ha odaértünk már vehetjük is fel a legkényelmesebb cipőnket, és indulás a nagy felfedezésre. Előre leszögezem, hogy itt senki se keressen csillogást és flancot. Egyszerű piac roppant nagy területen, és még annál is nagyobb kínálattal. Leginkább ruháért és cipőért keresik fel ezt a piacot, mert rengeteg jó anyagú márkás vagy annak mondott áru várja gazdáját rettentően jó áron.

Van a piacnak általános élelmiszer vásárlós része rögtön a bejáratnál, majd beljebb haladva játékok, lakberendezési tárgyak, szerszámok és alkatrészek, konyhai kiegészítők, ócskapiac stb. várják a vásárlókat. Nagyon sok minden a hazai ár töredékéért. Pénzt sem kell váltani, mert a forintot is elfogadják a piac területén szinte bárhol. Ha szerb dinár (RSD) akarunk mégis váltani akkor a piac területén található bármelyik váltónál megtehetjük. Az átlag árfolyam 2,5 Ft körül mozog. De szó szerint felesleges erre időt pazarolni.

szabadka2

szabadka3

Az emberek roppant segítőkészek, a legtöbben tökéletesen tudnak magyarul. Vannak olyan dolgok, melyek nélkül nem is érdemes hazatérni. Ilyen a rizses csoki, az ajvár, a csevap fűszerkeverék... Az alkohollal csak óvatosan. 1 liter égetett szeszt lehet behozni fejenként Magyarországra.

A kínálat igen széleskörű. A déligyümölcsöktől kezdve (pl. aszalt füge 1 kg 1500 Ft), a különlegességeken át (pl. pagoda karfiol vagy lila karfiol 300 Ft/kg-ért) az általános élelmiszerekig minden beszerezhető. Most fűszerpaprika-szezon van. Gyönyörű szín, tiszta íz jellemzi ezeket! Érdemes vásárolni belőle.

szabadka4

szabadka5

szabadka8

Ami igazán megragadta figyelmemet, hogy a hentesüzletek picik, de igen jó minőségű árut kínálnak. A szabadtéren lévő baromfiárusoknál gyönyörű tyúkok, kakasok sorakoztak a pultban. Öröm volt rájuk nézni.

A pékség egy külön kategória. Ha nem reggeliztek, akkor szinte kötelező valamelyiket felkeresni. Ha helyi finomságot szeretnétek, akkor egyértelmű, hogy bureket kell választanotok. Többféle ízben kapható. Kerek edényekben sülnek ki, és azokat osztják 4 vagy 6 részre. Kimondhatatlanul laktató a lapok közé rétegezett túró vagy esetünkben sajtos-sonkás töltelék.

Először rétes tészta jellegűnek mondanám a rétegeket, de utána kicsit tartalmasabb és kevésbé töredező lapok sorakoznak egymáson. Egy nagy darab ebből 350 Ft-ba kerül. Ki fogom próbálni itthon. 5-6 tésztakorongból álló tornyokban pihent a friss tészta a pékség pultján. Itt nincs semmi átvágás, semmi bolti. Helyben készült az alap, és ott is sült ki az ízletes étel.

szabadka6

szabadka7

szabadka9

Ha már étkezés, akkor tilos kihagyni a csevapcsicsát vagy a pleskavicát (fűszeres húspogácsa marha-, sertés- és bárányhúsból) egy kis ajvárral (paprikakrémmel). Ha nem zavar, hogy mindenki magának tölti be a szendvicseit friss zöldséggel, és felméred, hogy egy piacon eszel és a gyomrod sem érzékeny, akkor igazi gasztrokalandban lesz részed. 500 Ft-ért kérhetsz zsemlében vagy pitában húst. Frissen, helyben sülnek ezek a húsok, a zöldségeket szintén frissen szeletelték.

Első feltérképező körutunkon számtalan hasznos dologra bukkantam. Az egyik a lenti képen látható szerkentyűt biztosan meg fogom venni. A hosszú nyárs lábakkal és motorral+2 villával kb. 21.000 Ft-ot kóstál. Ezen már egy malacot vagy birkát is meg lehet egészben sütni. A kisebb változat pedig egy malackának vagy egészben sütött csirkéknek is elegendő 12.000 Ft-ért. Következő alkalommal biztosan eljön velünk egy ilyen is. De grillekből sima vaslapos vagy rácsos változatok is megtalálhatók igen masszív anyagból. A kosár pedig beszéljen magáért. Mogyorókrémet is vegyetek! 450 Ft/80 dkg-os áron igen jó vásár. Nem egy Nutella, de igazán finom!

szabadka10

szabadka11

Egy komplett hétvégi túrát is be lehet iktatni. Szabadka előtt található Palics. Szinte összenőtt a két település. Itt a hatalmas tó, az állatkert, és kellemes sétát lehet tenni a parkban is. Gyönyörű környék!

A minőségi szállás is baráti áron van (kb. 4500 Ft-tól). Mindent összegezve nagyon jó piac, számtalan lehetőséggel és pénztárcabarát árakkal. Tegyetek egy próbát, és fedezzétek fel a szabadkai piacot és környékét!

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a beszámoló!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk