hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Néhány jótanács, hogy indulj télen túrázni!

Ne üljetek otthon télen se, ne ijedjetek meg a hidegtől, hiszen a téli túrák egy másik dimenzióját nyújtják a természetjárásnak.
Szatmári Zsolt írása és a fotói a Nomád a hegyek vándora blogon - szmo.hu
2016. január 20.

hirdetés

Szatmári Zsolték szinte kizárólag csakis tömegközlekedési eszközöket igénybe véve utaznak túráik helyszínére, ezzel is védik a környezetet és tartják magukat a klasszikus országjáró hagyományokhoz. Túráikról részletes beszámolókat olvashattok, fotókkal illusztrálva. Így talán többen kedvet kaptok a természetjáráshoz... Most a Mátrában kalandozhattok a Nomád a hegyek vándora bloggerével.

Ha friss hóban megyünk órákon át, és esetenként a hó belepi a fák törzsét, ezzel eltakarva a jelzéseket, a gyakorlatlan túrázó könnyen rossz irányba tévedhet. Mivel sem a kitaposott ösvényeket, utakat nem látjuk, sem a fákra festett jelzéseket, egy idő után kezd nagyon egyforma lenni a hóval borított táj.

Szóval érdemes ilyenkor a szokásosnál figyelmesebben haladni, sűrűbben ellenőrizni a pozíciónkat, még mielőtt jelentősebben eltérnénk a kijelölt útról. Legyen nálunk mobiltelefon, térkép, és ha hosszabb túrára indulunk, mivel hamar sötétedik, vigyünk magunkkal lámpát is, lehetőleg fejlámpát, hogy a kezünket szabadon tudjuk használni.

tura1

tura2

hirdetés

tura3

tura4

tura5

tura6

tura7

És persze ott van a hideg is. Igazából ha hazai túrákra készülünk, csak a téli utakhoz érdemes speciálisabb ruhadarabokkal kiegészíteni a felszerelésünket, különösen, ha a hőmérséklet már -10'C alá csökken. Nagyobb hóban a legfontosabb a bokán felül érő, néhány órán keresztül vízálló bakancs, megfelelő téli túrazoknival. És ezek mellé még nem árt egy lábszárvédő – kamásli is. Legyen nálunk sapka és kesztyű. Szélálló, vízlepergető de lélegző anyagú dzseki, nadrág, de nem síruhák!

Nagyon hasznos ilyenkor egy minőségi polár vagy softshell pulóver, dzseki és/vagy nadrág, amely lehet szintén szélálló és vízlepergető is. És akkor még megemlíthetjük az ún. "aláöltözeteket" is. Vigyünk magunkkal termoszban forró teát, mert a folyadékpótlás a hideg időben is fontos. És természetesen öltözködjünk rétegesen, mert testünk hőháztartását a leghatékonyabban így tudjuk szabályozni, ha kezdünk kimelegedni legyen miből levenni néhány réteget, de ha aztán fázunk a hideg szélben, tudjunk mit visszavenni, sőt, akkor jöhet fel a szélálló dzseki is.

Ne feledjétek, rossz idő nincs, csak rosszul öltözött turista! Kalandra fel!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk