hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Idilli helyen, a Duna árterében épült fel a lórévi Zichy-kápolna

A Habsburgok építtették gróf Zichy Ödön emlékére, akit hazaárulással vádoltak meg, majd kivégeztek.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. december 31.

hirdetés

Pest megye egyik kicsi, de annál érdekesebb kápolnája Lóréven, a Duna mentén, az ártéri részben, füves területen, fák között található. A település az ország egyetlen szerb többségű lakhelye, és a területnek szerepe volt az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban is, bár a története kevéssé ismert.

A Zichy-kápolnát a Habsburgok építtették gróf Zichy Ödön emlékére ezen az idilli helyen.

Fejér megye alispánja volt a szabadságharc egyetlen főrangú áldozata. Azzal vádolták, hogy összejátszott Magyarország ellenségeivel. A döntést Görgey Artúr vezette katonai rögtönítélő bíróság hozta meg és még aznap - 1848. szeptember 30-án - ki is végezték a kor egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb Habsburg-hű főnemesét. A gróf 39 éves volt. A források szerint az ítélet alapja az volt, hogy ellenséges iratokat találtak nála, valamint azzal vádolták meg, hogy nem értesítette a magyar honvédséget a horvát sereg közeledtéről.

Tíz évvel később, 1858-59-ben készült el a romantikus, neogótikus stílusú épület. Hogy az ártól óvják, egy mesterséges dombot emeltek, így a bejárathoz pár lépcső vezet. A rózsaablakos, huszártornyos, egyhajós kápolna kőből és nyerstéglából épült. Az ezredfordulóra leromlott az állapota, ezért akkor felújították. A kápolna jelenleg műemlékvédelem alatt áll.

A környezete sétára csábító, értékét jelzi, hogy helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

Az ártéri erdő egyik botanikai ritkasága a fekete galagonya, de van itt nyári tőzike és ligeti csillagvirág is. Több madárfaj is megél itt, többek között nagy kócsag, kárókatona és szürke gém is előfordul az ártéren.

A Budapesttől 50 kilométerre található Lórév és környéke mindenkinek ajánlott, aki szereti a csendes, nyugodt helyeket, ahol közel a természet.

hirdetés

A település még őrzi a múltat, a régi, tornácos házakat, a virágos kerteket, ráadásul dunai átkelőhely is. A szerb lakosság tartja a hagyományait is, a falunak ortodox temploma is van, amelynek elődje – egy fatemplom – a 17. században épült fel. A mai építménybe a 20. század elején készült el a berendezés és az ikonosztáz.

Zichy Ödön (1809–1848)

Zicsi és vázsonykői gróf Zichy Ödön (Eugén) 1809. szeptember 25-én született Bécsben. 1848. szeptember 30-án végezték ki Lóréven. Az udvarhű politikus, nagybirtokos emlékét ma ez a kápolna is őrzi.

Görgey Artúr: Életem és működésem Magyarországon 1848-ban és 1849-ben című művében így írt róla:

"…semmi okom sem volt, hogy a hadbíró előterjesztésétől eltérő ítéletet hozzak, másfelől pedig az a nagy veszedelem, melyben az ország forgott, valamint az e veszedelem elhárítása szempontjából fontos katonai küldetésem sikeres megoldása – melynek fontossága miatt ruháztak fel rendkívüli felhatalmazásokkal – parancsolólag megkövetelte az ilyen gonosztettekre vonatkozó hadi törvények teljes szigorának alkalmazását. Én tehát ítéletképp kimondtam, hogy Zichy Ödön gróf a vádban szereplő bűntetteket valóban elkövette, s ezért büntetésül kötél általi halállal kell lakolnia. A rögtönítélő haditörvényszék az ítéletet egyhangúlag magáévá tette, s ez az elítélten a szokásos lelki vigasz nyújtása után legott végre is hajtatott."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk