hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa őrzi a régvolt Csopak emlékét

Úgy tartják, hogy a Balaton déli részének az egyik legérdekesebb épületmaradványa a különleges, 800 éves rom.
Fotó: LINK - szmo.hu
2020. október 19.

hirdetés

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet

sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton-vidék, sőt hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa.

A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. A kis település Somogy megyében található, dombok, rétek ölelésében. A hely szépsége őseinket is megfoghatta, hiszen már az avar korban lakott volt.

A középkorban a mai falu mellett volt egy Csopak nevű falu, amely – írásos emlékek alapján - 1237-ben részben a szentmártoni apátság birtoka volt.

Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. Feltételezhetően

hirdetés

az Árpád-kori Csopak temploma lehetett,

körülötte házakkal, családokkal. A templom az imahelyen kívül fontos feladatot töltött be, hiszen ablakaiból szemmel tartották a vidéket, baj esetén pedig menedéket nyújtott a környék lakóinak.

A törökök idején ez a hely is elnéptelenedett. A közelében volt egy Vámos nevű település, ennek helyén áll ma a romtemplom. Vámos annak idején vámszedő hely volt. A 16. században már Vámosfalva néven említették.

A 19-20. század elejéig bérlők gazdálkodtak a földeken, a leírások szerint modern technológiát alkalmaztak és fejlett volt az állattenyésztés is, még halastavuk is volt. A múltszázadban a népesség egy része elvándorolt, leginkább az idősebbek maradtak.

Somogyvámos fő nevezetessége a Pusztatemplom, de itt van a Krisna-völgy és a halastavak környéke is szép kirándulóhely.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk