UTAZZ

Hawaii-kisokos: Hogy tölthetsz el akár hosszabb időt is ezen a tökéletes paradicsomi helyen?

Hogyan lehet tanulni, dolgozni, vagy letelepedni? Mi szükséges a megélhetéshez? Mennyibe kerül az élet a hétköznapokban?

Link másolása

Ugye te is álmodtál már arról, hogy egyszer valami csodás, paradicsomi helyen élsz? Vannak, akik pár évet töltenének el, de akadnak olyanok is, akik akár az egész életüket el tudnák képzelni a kéklő óceánparton, a zöldellő hegyek lábánál, a pálmafák tövében…

Mert ilyen hely Hawaii. Aki egyszer is látta, visszavágyik erre az egzotikus vulkáni szigetre, ahol virágillat keveredik a sós levegővel, gekkók napoznak a fák törzsén, és a vízesések fürdésre csábítanak.

Ki ne szeretne itt élni, vagy itt megöregedni? Az álom pedig megvalósítható, csak jó pár dolgot teljesíteni kell hozzá.

Az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállamába eljutni nem nehéz, de ott maradni már bonyolultabb. Ezért Szombathy Zsuzsa és László Judit segítségével elkészült egy „Kisokos” mindarról, ami a hivatalos kijutásról és a kinti életről hasznos tudnivaló lehet.

Workaway

A Workaway kiváló lehetőség azoknak, akik igazi kalandorok, és szívesen élnének néhány hetet vagy hónapot a szigetek egyikén, vagy akár mindegyiken.

A dolog egyszerű: szállásért és/vagy ételért cserébe dolgozol. Ám magadnak kell gondoskodnod a repülőjegyről, a költőpénzről is. Munkát kaphatsz például kávéültetvényen, szüretelhetsz gyümölcsöt, vagy segíthetsz időseknek.

A programra egy weboldalon keresztül lehet jelentkezni, a regisztrációhoz két évre 23 eurót kell fizetni. Ezért csinálhatsz saját adatlapot, olvashatod mások véleményét a hostokról, vagy levelezhetsz velük, és képeket is láthatsz a jövendő munkahelyről.

További információk ITT

Nyelvtanfolyam

Egy másik, legális lehetőség, ha nyelvtanfolyamra jelentkezel, ami fizetős, de a tanulás mellett remek programokra is eljuthatsz és barátokra is szert tehetsz.

Az EF iskolája Hawaiin, Honoluluban található. Csak a pénztárcád szab határt annak, hogy mennyi időt tölthetsz O’ahu szigetén, ahol néhány hetet, de akár közel egy évet is maradhatsz.

További információk ITT

AuPair program

Több lehetőség is van rá, hogy AuPair legyél Amerikában. Ha szerencséd van, akkor Hawaiira is kerülhetsz. Ezt semmi nem garantálja, de a legtöbb helyen megadhatod az általad preferált területet, államot, települést, így van esély rá, hogy valóban eljuss oda.

Az AuPair vízumot (J1) csak egyszer állítja ki az amerikai kormány. A program vége után egy hónapot utazással tölthetsz. Ezt a lehetőséget annak ajánljuk, aki szívesen megy Amerikába, és nem keseríti el, ha mégsem Hawaiira kap lehetőséget.

További információk a J típusú vízumról ITT

Egyetem

Amerikában a felsőoktatás jelentős anyagi hátteret kíván. A félévente fizetendő több ezer dolláros tandíj könnyen elveheti a kedved, még akkor is, ha a tanulmányaid mellett lehetőséged van heti 20 órában dolgozni a kampuszon. Amennyiben sikerül ösztöndíjjal és munkával finanszíroznod a tandíjat, a diplomád megszerzése után egy évet legálisan dolgozhatsz Amerikában.

További információk ITT

Egy évet azonban így is eltölthetsz Amerikában, ha elég bátor vagy és megfelelsz a Fulbright feltételeinek. Itt lehetőséged van hallgatóként és oktatóként is jelentkezni (utóbbinál a PhD /DLA oklevél követelmény). Bizonyos esetekben szükség van az amerikai egyetem által kiállított meghívólevélre. A Fulbright program ösztöndíjjal segít az Amerikában töltött tanévben. A program minden esetben kiváló nyelvtudást, illetve speciális vizsgá(ka)t igényel (TOEFL IBT vagy ITP, GMAT, GRE).

További információk ITT

Munkavállalás

Ahhoz, hogy munkát vállalj Amerikában, két dolog szükséges: a megfelelő nyelvtudás és a munkavállalói engedély. Zöldkártya nélkül a legtöbb munkaadó nem fog alkalmazni, amennyiben viszont hiányszakmád van, és a munkáltató meg tudja indokolni az alkalmazásodat (például amerikai állampolgár nem jelentkezett a munkára), akkor a munkaadó igényelheti számodra a munkavállalói vízumot. Sokan először a Mainland-en keresnek állást, és csak később vándorolnak Hawaiira.

Először tehát egy szponzor céget kell keresned.

A H-1B vízum 3 évig érvényes, és további 3 évre hosszabbítható. A hiányszakma és/vagy a magas szintű képzettség előnyt jelent.

H-2A vízumot a mezőgazdasági idénymunkások kaphatnak, amennyiben igazoltan nincs amerikai jelentkező a munkára.

H-2B vízumot azok a szakképesítéssel rendelkező vagy nem rendelkező munkavállalók igényelhetnek, akik ideiglenes munkára utaznak Amerikába, és olyan területen dolgoznak, amelyre nincs amerikai jelentkező.

Mindegyik vízum esetében igaz, hogy a munkáltatónak (szponzor) kell azt kérvényeznie.

Hawaii állásokról bővebben ITT és ITT és ITT

Zöldkártya lottó (Diversity Visa)

Ez azoknak jó, akik hosszabb távra tervezik az amerikai kint tartózkodást. A zöldkártya lottó minden évben 50.000 embernek ad lehetőséget arra, hogy új életet kezdjen az Amerikai Egyesült Államokban. A jelentkezés minden évben októbertől novemberig tart.

A jelentkezésnek van néhány feltétele: csak azokból az országokból lehet jelentkezni, ahol a bevándorlók száma az USA-ba alacsony (Magyarország ilyen ország), illetve a jelentkezőnek középiskolai végzettséggel kell rendelkeznie (12 év tanulmányi idő sikeres befejezése), vagy két éves szakmai gyakorlattal (elmúlt öt éven belül) olyan szakmában, amely legalább két éves képzést vagy gyakorlatot igényel.

A zöldkártya lottóra a jelentkezés ingyenes, ezért ne bízz azokban a weboldalakban, ahol az ügyintézésért pénzt kérnek.

További információk ITT

Házasságkötés egy amerikai állampolgárral

A K-3-as vízum lehetőséget biztosít arra, hogy a nem amerikai állampolgár csatlakozzon amerikai állampolgár házastársához, amíg a bevándorlási kérelmének elbírálása folyik.

Sokan választják ezt a módját az amerikai letelepedésnek. De jó tudni, hogy az amerikai kormány szigorúan ellenőrzi a házasság valódiságát.

További információk ITT

A leggyakrabban felmerülő kérdések

Igényelhetek zöldkártyát, ha élnek kint rokonaim?

Bár kérvényezhető a családegyesítés, a sokadik unokatestvér nem számít megfelelő indoknak. Ebben az esetben ketté kell választani az állampolgárt és a zöldkártya tulajdonost.

Az amerikai állampolgár kérvényezheti a családegyesítést:

- Házastársának,

- Testvérének,

- Gyermekének,

- Szüleinek.

Zöldkártyával rendelkező személy kérvényezheti a családegyesítést:

- Házastársának,

- Nőtlen/hajadon gyermekének

További információk ITT

Megkönnyíti a zöldkártya igénylést, ha vásárolok kint egy házat vagy telket?

A saját tulajdonú ingatlan nem segíti a zöldkártya igénylés folyamatát. Egyedül annyiban könnyítheti meg a kint tartózkodást, hogy kiadva bevételt termelhet.

A kint élők tudnak segíteni abban, hogy illegálisan tartózkodjak Hawaiin?

Egyértelműen nem. Az illegális kint tartózkodás egyik félnek sem lenne veszélytelen. Csábítónak tűnhet kiutazni Hawaiira és „ottfelejteni” magunkat, de senkinek sem ajánljuk. Amennyiben az így kint tartózkodó lebukik, azonnal kiutasítják és hosszú időre kitiltják az országból.

Még sosem jártam Hawaiin, de szeretnék kiköltözni. Tudtok segíteni?

Első körben mindenkinek azt ajánljuk, hogy utazzon ki a szigetekre, ismerje meg az államot és mérlegeljen. Hawaii méregdrága, a fizetések alacsonyak, az árak magasak. Ráadásul helyi élet a híres tengerpartokon túl kezdődik. Hawaiin számos hajléktalan él, sok a közlekedési dugó és rengeteg a turista.

Érdemes először a kontinensen szerencsét próbálni, és csak később költözni Hawaiira.

Milyen munkát lehet vállalni? A végzettségemnek van ott megfelelő munka? Keresnek XY beosztásra embereket?

Munka van, a fizetések azonban alacsonyak. A munkaerőpiacon meghirdetett állások változnak, így nem tudjuk megmondani, hogy az adott beosztásban van-e épp meghirdetett állás. Hawaiin nagy hangsúlyt kap a turizmus, de számos más jellegű munkát is lehet találni. Mindenesetre a munkahelyek általában két dolgot követelnek meg: nyelvtudást és zöldkártyát.

Élet a zöldkártya megszerzése után

A zöldkártya megszerzése csak az első akadály volt, ezt követi az igazi kihívás: felépíteni egy új életet Hawaiin. A paradicsomi környezetben az élet nem egyszerű, de kitartással és akarattal bármi megvalósítható.

Lakhatás

Hawaiin az ingatlanárak az egekben vannak, a fő szigeten és azon belül Honoluluban a legdrágábbak. Ez a központ, a főváros, amely a drágaságot is jelenti. A többi szigeten a lakhatás olcsóbb, azonban munkából is kevesebb van.

Egy két hálószobás lakás Honoluluban $2.500/hónap áron bérelhető, hosszabb időre, ami hat hónapot vagy egy évet jelent. Mellé minimum egy hónap garanciát (kauciót) kell fizetned.

Bankszámla

A bankszámla nyitása nagyon egyszerű. A bankok nem kérnek különösebb információkat tőled, de egy kezdő összeget igen, $100-ral lehet megnyitni a számlát.

Autó

A tömegközlekedés nehézkes a szigeteken, így mindenképp érdemes autót vásárolni.

Egy használt autóhoz már $1.500-ért hozzá lehet jutni. A biztosítás az autóra $400-500 félévente, valamint $300 regisztrációs adót kell évente fizetni.

Munkavállalás

Amennyiben még nincs munkád, érdemes minél előbb elkezdeni a keresgélést, mivel a szigeteken az élet méregdrága, a fizetések viszont alacsonyak, átlagosan $10/óra, amelyből még lejönnek az adók.

Magasabb képzettséggel elérhető a $25/órás fizetés, amely gyakorlott szakmunkásként $35-50 is lehet.

Egészségügyi biztosítás

A munkaadók sok esetben négy órás munkaidőben alkalmazzák az embereket, mivel így kevesebb járulékot kell fizetniük. Ezért az egészségbiztosítást magadnak kell fizetned, erre érdemes rászánni legalább $300 havonta. Ha nem kötsz biztosítást, akkor számítanod kell arra, hogy a kórházba kerülve horribilis összeget számláznak majd ki. Egy sürgősségi ellátás $600-800 is lehet. Egészségügyi biztosítás nélkül mentőt hívni $1.500 dollárba kerül.

Élelmiszer

A boltok árai magasak, a zöldségek és gyümölcsök ára 45 dekára (1 font) van megadva. Például 45 deka hagyma közel 700 forintnak megfelelő dollár, és hasonlóan drága a burgonya is, 1 liter üdítő 600, egy fej káposzta több mint 900 forintnyi. Egy 12 darabos sör 4000 forint átszámítva. Érdemes nagyban vásárolni és a nagy kiszereléseket választani. Az 1 kg-os tejföl, vagy 5 kg-os hús jelentősen olcsóbb, mint a kisebb kiszerelésűek.

Gyógyszer

Ha gyógyszerekről van szó, szintén mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy doboz antibiotikumos kenőcs több mint 3000 forint. A fájdalomcsillapítók átszámítva nagyjából 1300 forinttól kezdődnek. Köhögésre való szirup kisgyerekeknek a kezdőár majdnem 3000 forint.

A hawaii magyarok szerint érdemes először a kontinensen próbálkozni, és összegyűjteni a hawaii élethez szükséges anyagiakat. A kiköltözéshez legalább $20.000 megtakarítás szükséges. A megélhetés kockázatos félretett pénz nélkül.

Igaz, hogy Hawaii idilli életet kínál, de a problémák ott sem szűnnek meg. A kint élőket azonban átjárja az „aloha spirit”. A barátságos légkör, a csodás természet és az amerikai álom lehetősége kárpótolja az embert az állam nehézségeiért.

Érdekelnek a hawaii magyarok? Róluk bővebben a Hawaii Magyarok Facebook-oldalon és a Hawaii magyarok blog írásaiban olvashatsz.

Korábbi írásunkból kiderül, hogy hogyan él, tanul egy fiatal kétgyerekes magyar pár Hawaii-on:

A család életéről és az egyetemről itt olvashatsz.

Hawaii

Gyönyörű természeti környezete, a kellemes trópusi éghajlat, a sokféle strandja és az aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont.

A Hawaii-szigetek egy vulkanikus hegységrendszer láncainak a tengerből kinyúló csúcsai, melyek 2400 km hosszan elterülve, szigetek százaiból állnak. A Hawaii sziget („nagy sziget”) és egyben a szigetcsoport legmagasabb pontja a Mauna Kea.

Két évszak van a szigeteken: a száraz évszak májustól októberig, és az esős évszak októbertől áprilisig. A téli átlaghőmérséklet 22-24 °C körüli, a nyári átlaghőmérséklet többnyire 28 °C feletti. A nyugati és déli oldalak szélárnyékoltak, itt az évi csapadékmennyiség 500–1000 mm, ez a szavannás rész. Az északi és keleti oldalakra könnyen jut el a csapadék, ezért az évi csapadékmennyiség 3000–4000 mm, és főleg trópusi esőerdők nőnek. A hó nem jellemző, de a 4205 méter felett néha esik a Mauna Keán és a Mauna Loán.

Sokféle trópusi növény, zöldség, gyümölcs és virág található a szigeteken, például a kókuszdió, a bambusz, számos trópusi égövi fa, van banán, ananász, mangó is. A számos virágfajta található meg természetes környezetben, például a hibiszkusz vagy az orchideafélék.

Hawaii „hivatalos hala”, a Humuhumunukunukuapua’a az egyik legismertebb hosszú nevű állat. Azt szokták viccesen mondani, hogy „A név hosszabb, mint a hal.

Honolulu híres szülötte többek között Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke, Nicole Kidman, Oscar-díjas ausztrál színésznő, modell, énekesnő és Israel Kamakawiwoʻole, zenész ,énekes, dalszerző.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Látott gyilkosságot, pálinkafőzést, megélt földrengést és tűzvészt is a nagyvázsonyi Kinizsi-vár
A magyar középkor egyik nevezetes erőssége kalandos múltra tekinthet vissza. Megújult falai között több száz évvel ezelőtti korokba látogathatunk el.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. augusztus 31.


Link másolása

A Nagyvázsonyban álló Kinizsi-vár a nevét a magyar történelem egyik legismertebb és legnevezetesebb 15-16. századi hősétől, Kinizsi Pálról kapta.

A Veszprém megyei

Nagyvázsonyban található Kinizsi-vár a magyar középkor egyik nevezetes erőssége volt.

Az Eger-patak partján álló vár építését akkor határozták el, amikor 1390-es évek közepén Anjou Mária királynő étekfogómestere Vezsenyi László úgy döntött, hogy felhagy Zádor-vár építésével és új székhelyéül Vázsonyt választotta.

A dombra épült vár építői jól használták ki a Séd vizét, amit felduzzasztottak, így ezzel meggátolták a torony megközelítését. A terület két fontos útvonal ellenőrzésére is alkalmas volt, de középnemesi rezidencia volt inkább, mint erős védőművekkel rendelkező épület.

A vár építtetője a környéket akkoriban uraló Vezsenyi nemesi família volt. Vezsenyi László a 15. század első felében emeltette a várat. Már 1384-ben volt várépítési engedélyük Mária királynétól, amelyet két évvel később már oklevelek is említenek. Ekkor készülhetett el a 25 méter magas lakótorony a hozzátartozó kisebb épületekkel és az udvart körülvevő fallal.

A család 1472-ben férfiágon kihalt, ezért Hunyadi Mátyás király a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsinek adományozta azt. Ekkori alakították ki a négy kisebb toronnyal a külső négyszögletes falat. Bent egy emeletes palotaszárnyat építettek várkápolnával, a bejárata elé pedig az ágyúk elhelyezésére alkalmas kapuvédőművet emeltek. Végül mély sáncárokkal vették körül a védelem miatt.

Miután 1490-ben Habsburg Miksa trónkövetelő zsoldosserege megszállta a várat, Kinizsi tudta csak visszafoglalni. Kinizsi Pál rendszerint az ország veszélyeztetett vidékeit védelmezte, ezért a vázsonyi rezidenciájában a felesége, Magyar Benigna úrnő lakott. Kinizsi 1494-es halála után az özvegy újra férjhez ment. Mivel második férje, Horváth Márk is meghalt, mikor a lóról leesve a nyakát törte. A nő harmadszor is férhez ment, ám Kereky Gergely erőszakos, durva ember volt, Benigna úrnő pedig sokat szenvedett tőle. 1519-ben elege lett férje viselkedéséből, így bizalmas híveivel megölette, a holttestét pedig a vázsonyi várárokba dobatta. A gyilkosság azonban kiderült és a királyi bíróság csak Kinizsi érdemeire való tekintettel nem ítélte el, de örökös száműzetéssel büntették, amit a távoli felvidéki Zsolnalitva várában kellett eltöltenie.

1526-ban János király a várat Bodó Ferencnek adományozta. A 16. század közepén a már elhunyt Magyar Benigna második férjének rokonsága, a Horváth nemesi família szerezte meg a várat és megerősítették a falakat. Katonai szerepe nem igen volt. 1594-ben az őrség elhagyta a várat, majd a törökök elfoglalták, de a magyarok hamarosan visszafoglalták.

A vázsonykői Zichy főnemesi család 1649-ben szerezte meg a váruradalmat. Az utolsó katonai jellegű összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején volt. Egy ideig Esterházy Antal főgenerális főhadiszállása is volt. Végül 1709-ben végleg a labancok birtokába került. Az uradalom börtönnek használta 1848-ig.

1756-ban uradalmi pálinkafőzőt alakítanak ki benne. 1762-ben a Zichyek felépíttették a patak túl partján új kastélyukat és csak a lakótoronyban laktak még kiöregedett cselédek.

A 18. században földrengés, majd 1857-ben tűzvész tett kárt a toronyban. A századfordulón palotájának emeleti magas falcsonkja is ledőlt.

A várat 2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében felújították. A megújult és épületrészek részleges visszaépítésével kiegészített várat 2022. április 15-én nyitották meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
UTAZZ
5 érv, amiért érdemes ellátogatni Sárospatakra
Rákóczi-vár, Vörös-torony, Megyer-hegyi Tengerszem. Csak néhány látványosság Sárospatakról és környékéről, ahol a történelem mellett a 21. századi kényelem is testet ölt. Megmutatjuk, hogyan!

Link másolása

Itt a szeptember, és vele együtt az őszi kirándulások ideje is. Az ország keleti régiójában fekvő Sárospatak méltán kedvelt úticél, hiszen számos híres látnivaló és gasztronómiai különlegesség is fellelhető itt. Ahhoz, hogy kellőképpen fel tudjuk fedezni a környéket érdemes több napra tervezni és egy olyan szálláshelyet foglalni, ahol kipihenhetjük a fáradalmakat. Ilyen például a Hotel Bodrog Wellness & Elix Spa **** Superior Sárospatak, ami minden érzékszervet kielégítő élményben részesíti azokat, akik ellátogatnak hozzájuk Magyarország egyik legjelentősebb középkori településére. Lássuk, mi az öt legvonzóbb érv a város mellett!

1. Modern szállodakörnyezet

A Hotel Bodrog egy nagy múltú szálloda Sárospatak történelmi városközpontjában. A 40 éve megépült épület egyik oldala a sárospataki történelmi városnegyedre néz, míg másik a Zempléni-hegységre. Minden vendég saját preferenciája szerint választhat, hogy ott tartózkodása alatt inkább a természetben vagy az épített környezetben kíván gyönyörködni. A hotel a korszakoknak megfelelően mindig megújult és követte az aktuális trendeket. 2022 tavaszára egy teljeskörű felújításnak és átépítésnek köszönhetően az összes szoba, a teljes wellness részleg, az étterem, valamint a közösségi terek is megújultak, így elnyerve a hotelnek **** Superior minősítést. A belsőépítészeti koncepció megálmodásakor a közös terekben, illetve a 48 superior és prémium szoba mindegyikében exkluzív környezetet kívántak teremteni. A falfelületek különleges kialakítása mellett mindenekelőtt a színben és formában a térhez leginkább igazodó bútorok elhelyezésére fektették a hangsúlyt.

2. Wellness

A kifinomult ízlés az ELIX wellness & spa részlegben is magas fokú funkcionalitással, a modern belső tér elegáns térfelhasználással párosult. Itt egy panorámás élmény-wellness teraszt is kialakítottak hidegvizes merülőmedencével, kültéri jacuzzival illetve panoráma finn szaunával, ahol rendszeresen tartanak úgynevezett szaunaszeánszokat. A beltéri wellness részlegben feszített víztükrű medence, gőzfürdő, jacuzzi, infra-, és aroma szauna is található, de számos masszázsszolgáltatás is igénybe vehető, ami igazán frissítően hat egy hosszú, felfedezős nap után.

3. Történelmi látnivalók

Nem hiába, van mit felfedezni a környéken! A Sárospataki Rákóczi-vár például Magyarország egyik legismertebb vára, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozik. A Bodrog partján álló eredeti épületet Perényi Péter főispán 1534 és 1542 között építette családi székhelyként. A Hotel Bodrog egyik különleges programja a várban szervezett reneszánsz lakoma, ahol egyedi környezetben, a korabeli receptúrák alapján elkészített ételeket szolgálnak fel.

4. Modern gasztronómia

Nem kell szállóvendégnek lennünk ahhoz, hogy egy jót együnk. Az utcáról nyíló, nemrég elkészült Héliosz bisztróterasz egyaránt látogatható a nyári időszakban és hideg időben is. Az infrafűtéssel felszerelt télikertben így a hóesést nézve is lehet élvezni a szomszédos díszpark látványát. A DK-i tájolású terasz elnevezése Héliosz, görög napisten előtt tiszteleg. Ha pedig görög mitológia, akkor érdemes megemlíteni, hogy a kínálat nagyszerű görög ételeket vonultat fel, természetesen egy **** Superior minősítéshez méltó, korszerű tálalásban és ízvilágban megalkotva. A fogások mellé házi limonádé, finom koktélok és görög italkülönlegességek dukálnak.

5. Bor

Tokaj-Hegyalján járva-kelve kihagyhatatlan a dűlőtúra, a pincelátogatás, valamint a borkóstoló. A világhírű tokaji bor önmagában is különleges ízélményt nyújt, de egy fokkal emelhetjük az élvezetet, ha egy ételkölteményhez társítjuk. A Hotel Bodrog éttermében minden ételhez tökéletesen társított bor is kóstólható. A szervezett gasztronómiai és borkóstoló csapatépítőket pedig akár céges rendezvények során is kipróbálhatjuk, hiszen a szállodában 60 fő befogadására alkalmas, természetes fénnyel megvilágított, légkondicionált és sötétíthető konferenciaterem is működik.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
Athén most a legolcsóbb európai turistacélpont egy hétvégi városlátogatásra
Egy hétvége a görög fővárosban akár 100 ezer forint alatt is megúszható.
Fotó: Unsplash/David Tip - szmo.hu
2022. szeptember 03.


Link másolása

Már a közkedvelt kelet-európai városoknál is olcsóbb turistacélpont Athén azoknak, akik hétvégi városlátogatásra indulnak - írja a Guardian a Post Office Travel Money felmérése alapján. Az utóbbi orgánum 20 népszerű európai város tucatnyi tipikus brit turistakiadását elemezve jutott arra, hogy

a görög fővárosban 2021-hez képest 15 százalékkal csökkentek az árak.

A költségek közé számolták többek között két fő két éjszakai szállását, az étkezést, a belépőket a turistalátványosságokhoz, valamint a tömegközlekedést. Ezek alapján egy athéni hétvége kihozható akár 207 fontból (96 200 forint). A második helyen Lisszabon végzett, ahol 218 font (101 300 ezer forint) is elég lehet pár napra. A portugál főváros annak ellenére végzett a második helyen, hogy tavaly óta 21 százalékkal emelkedtek a vizsgált árak.

Athénban kiemelkedően kedvezőnek számít a kétszemélyes vacsora borral, amit akár 38,96 fontból (18 100 forint) is ki lehet hozni. Két éjszaka két főre egy háromcsillagos szállodában akár már 89 fontért (41 300 forint) is elérhető, míg a kétnapos tömegközlekedési bérlet 7,79 fontba (3620 forint) kerül.

A két főváros némi meglepetésre végzett az összesítésben a hagyományosan olcsónak számító kelet-európai célpontok előtt. Igaz, nem sokkal: a lengyelországi Krakkóban 219 font (101 700 forint), míg a lettországi Rigában 220 font (102 200 forint) kell legalább egy hétvégére.

Budapest ennél egyetlen fonttal drágább: a magyar fővárosban legalább 221 fonttal (102 700 forint) kell számolni egy hétvégi kiruccanás alkalmával.

A vizsgált célpontok közül hat legalább kétszer olyan drága volt, mint Athén. Ezek sorrendben a svédországi Stockholm (421 font, 195 600 forint), a franciaországi Párizs (423 font, 196 600 forint), az írországi Dublin (436 font, 202 600 forint), a dániai Koppenhága (456 font, 211 900 forint) és az olaszországi Velence (457 font, 212 400 forint).

A legdrágább város a listán a hollandiai Amszterdam lett, ahova legkevesebb 593 fonttal (275 600 forint) érdemes elindulni.

A Post Office 15 éve készíti el az olcsó európai turistacélpontok listáját, de ez az első alkalom, hogy nyugat-európai város végzett az élen. A városrangsor összeállítói megjegyezték, hogy a szállásárak egész Európában jelentősen drágultak az utóbbi hónapokban. Mindez a koronavírus-járvány után megugró keresletnek köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
A Rovatból
Szavazz az alföldi régió legjobb hotelére

Link másolása

AZ ÉV HOTELE közönségszavazás, Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye mérföldkőhöz érkezett. A műsorban az elmúlt hónapban 6 szállodát próbáltak ki a sztár-hoteltesztelők. Ezekre a szálláshelyekre most vasárnap délig lehet szavazni a műsor hivatalos oldalán.

A voksolással a szavazók pedig nem csak a legjobbnak járó díj kiosztásába szólnak bele, hanem megnyerhetik az ajándék wellness hétvégék valamelyikét. Az a szálláshely, amelyik ebből a régiós versenyből győztesen kerül ki, a második helyezettel együtt ott lehet majd januárban a döntőben és elindulhat AZ ÉV HOTELE címért.

Hogyan dől el, hogy melyik lesz az alföldi régió legjobb hotele?

AZ ÉV HOTELE című műsor december végéig, Magyarország öt turisztikailag kiemelt régiójának 28 szállodáját mutatja be. Augusztusban a sztár-hoteltesztelők az alföldi régióban hat szállodát próbáltak ki. Ezeket a hoteleket láthattátok múlt héten, a hónap utolsó adásában. A hat szálloda megtarthatta a korábban – az egyes adások után – bezsebelt szavazatait, tehát az eredmények nem nullázódtak le. Most a nézők még egy utolsó vokssal segíthetik kedvencüket a havi döntőben, hogy a számukra legszimpatikusabb szálloda lehessen az alföldi régió legjobbja, azaz augusztus HÓNAP HOTELE. A szavazatokat vasárnap délig a műsor hivatalos oldalán lehet leadni. A nézőknek most még több nyeremény ütheti markát, hiszen a heti nyereményen kívül, az összes augusztusban voksló közül sorsolják ki a havi fődíjakat is. Ha nem láttad az összes alföldi indulót, vagy lemaradtál a múlt heti összefoglaló adásról, akkor nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi epizódját az RTL Most-on!

Rajtad is múlik, hogy a hat alföldi szálloda közül melyik lesz a régió legjobbja!

Liget Wellness és Konferencia Hotel****, Szarvas

Az egyéni stílusban berendezett szarvasi négycsillagos hotel a Dél-Alföld régióban alig néhány méterre a Holt-Körös partján helyezkedik el. A háborítatlan környezetben a szálloda egyik oldalán csodálatos kilátás nyílik a Körös folyó kanyarulataira, másik oldalán a mesés liget ősfái kápráztatják el a vendégeket. A szálloda wellness részlege nem csak testi, lelki pihenést is nyújt az idelátogatóknak. Külső-belső gyógyvizes medencéit ajánlják ízületi, bőrgyógyászati és nőgyógyászati panaszokra. A vizisportok szerelmeseinek pedig aktív programokat nyújt a Körös. A kirándulni vágyók a közeli Arborétumban egészen biztosan megtalálják a természet közelségét. A hotel svédasztalain visszaköszön, hogy nemcsak a kulináris élvezetekre, de az egészségre is nagy hangsúlyt fektetnek. A szállodában a hagyományos magyaros ételek mellett a nemzetközi konyha ízei is helyet kapnak és a helyi kézműves söröket is érdemes megkóstolni.

További részletek ezen a linken!

Solaris Apartman & Resort, Cserkeszőlő

A modern stílusban épült Solaris Apartman & Resort az Alföld északi részén, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Cserkeszőlőn helyezkedik el. Az Apartmanház bejárata a hangulatos kis sétálóutcára nyílik, közvetlenül szemben a Gyógy és Strandfürdő található. A sétálóutcán üzletek, éttermek és büfék sorakoznak. A modern stílusban berendezett apartman szobákhoz külön nappali, hálószoba és berendezett konyha tartozik. Az Apartmanház egyediségét mutatja, hogy minden fürdőszobában külön csaptelepen privát termálvíz folyik a kádakba, saját kútból. A Gyógy- és Strandfürdő külön wellness részleggel külső-belső gyógy-, és élmény-medencékkel várja az idelátogatókat. A festői szépségű Cserkeszőlő borvidék számos látnivalót kínál a kirándulni vágyóknak. A falu turisztikai látványosságai közé tartozik a Szinyei-Merse Kastély. Az Apartmanház jól felszerelt saját konyhái mellett bárki igénybe veheti a félpanziós vagy teljes ellátást is, de kedvére válogathat a közelben lévő számos helyi specialitásokat kínáló éttermek közül.

További részletek ezen a linken!

 

[caption id="attachment_1876217" align="alignnone" width="1024"] SONY DSC[/caption]

 

Hungarospa Thermal Hotel****, Hajdúszoboszló

A szálloda Hajdúszoboszlón található, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának közvetlen szomszédságában. Az ide látogatóknak egész évben korlátlan átjárási lehetőségét biztosítanak a Gyógy- és Strandfürdőbe, az Aqua-Palace élményfürdőbe és még az Árpád uszodába is! Az épületben helyet kapott egy teljes gyógyászati részleggel felszerelt fürdő egység. A szálloda gyógyrészlegén 3 különböző hőmérsékletű benti- és 1 kinti medence kapott helyet, melyekhez további kikapcsolódást nyújtanak az infra- és finnszaunák, illetve gőzkabinok is. Kiegészítő szolgáltatásként választhatóan a vendégek az Aquapark, vagy a Prémium zóna belépőjegyeire is jogosultak. A magyaros és regionális ízeket is felsorakoztató nemzetközi konyha mellett egy nyári terasszal bővített, 180 férőhelyes étterem biztosít kényelmes lehetőséget a félpanziós étkezést igénybe vevő vendégeinknek.

További információ ezen a linken!

Club Hotel Pegazus****, Tiszaug

A szálloda Tiszaug községeben, a Tisza bal partján található Csongrádtól északra, Bács-Kiskun megyében. Az itt létesült négycsillagos Club Hotel Pegasus a környék legnépszerűbb családias jellegű szállodája számos szolgáltatással, mely rendkívül alkalmas céges rendezvények, csapatépítő tréningek lebonyolítására, melyhez számos programot is nyújt: külső-, belső medence, 120 méteres vízi-csúszda, strandfoci, strandröplabda, vízisí, jet-ski, vagy éppen extrém buggy. A szállodában egyaránt jól érezhetik magukat mind a csendesebb, mind az aktívabb pihenésre vágyók is. A szálloda színvonalas éttermében a hagyományos magyar fogások mellett természetesen tiszai halételek megtalálhatók.

További információ ezen a linken!

Sziget Hotel****, Nyíregyháza

A varázslatos Sziget Hotel az Erdélyi Major ölelésében, az Alföld északi részén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A Major Nyíregyháza Oros városrészének szívében egy 10 hektáros területen helyezkedik el, a szálloda pedig egy horgász tó közepre, egy kis szigetre épült. A körpanorámás hotel összes szobájából kilátás nyílik a tóra. A természet közelsége, a romantika és a modern stílus ötvözetével találkozhatnak az ide látogatók. A kétszintes szálloda többfajta szobát és lakosztályt kínál vendégei számára. Az standard szobáktól egészen a delux családi apartmanokig. A tó számos sportolási lehetőséget kínál a vendégeknek. Vizibicikli, evező sportszerek és Velencei gondola is bérelhető. Gyerekeket a játszótéren drótkötélpálya, mászófal, majom létra, csúszda és több fajta hinta is várja. Wellness részlegén szauna, jakuzzi, és a merülő medencék igazi felüdülés a szállóvendégek számára. A svédasztalos éttermében a több nemzet ételeit és italait kóstolhatják meg a gasztronómia szerelmesei.

További részletek ezen a linken!

Waterfront Lodge****, Dunapataj

A közelmúltban, modern stílusban átalakított Waterfront Lodge**** a Szelidi-tó partján, az Alföld déli részén, Dunapatajon helyezkedik el. A tó kitűnő horgászhelynek számít, mindemellett híres jótékony gyógyvizéről is. Környezete természetvédelmi terület, gazdag növény és állatvilággal, amit tanösvénye is jelez. A szabadidős tevékenységekben is gazdag déli part számos lehetőséget kínál a sportolásra vágyóknak. Vizisport eszközök, kerékpár, roller bérelhető közvetlenül a tó partján. Az elegáns egyedi stílusban berendezett szobákból nyíló jól felszerelt fürdőszobák a vendégek kényelmét szolgálják. A természet közelségét a tóra néző panorámás wellness részleg is jelzi. A Lodge belső wellnesse pedig igazi kikapcsolódást nyújt. Az étterem svédasztalos menüvel várja a helyi specialitások és a magyaros ízek kedvelőit. A kínálatban az ételek mellett saját készítésű dzsemmel, különleges házi felvágottakkal, sajtokkal, bor bárral és számtalan ételkülönlegességgel várják a szállóvendégeket.

További részletek ezen a linken!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye vasárnap egy új régióban folytatódik

A szállodák tesztelése szeptemberben a Balatonon folytatódik. Ebben a régióban hat hotel küzd majd meg egymással, a szeptember HÓNAP HOTELE címért. Most vasárnap a balatonfüredi Hotel Margarétát, és kapolcsi Treehouses-t fogja kipróbálni Goztola Kristina színésznő és a rendező Halmi Péter. Ha kíváncsi vagy, hogy milyenek az új régió első szállodái, és tudni szeretnéd, hogyan érezték magukat a szár-tesztelők, akkor ne hagyd ki az adást most vasárnap szeptember 4-én az RTL Klub-on.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE

Az RTL Klub műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe, hogy kipróbálják, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk