UTAZZ

Gorsiumban egy régi tűznek köszönhetjük, hogy bepillanthatunk az ókori lakomaterem mindennapjaiba

Azt is megtudhatjuk, mi volt a kedvenc ételük, hogyan tartósítottak, mivel sóztak és miben látták a hosszú élet titkát.

Link másolása

Tácon járva a Gorsium kihagyhatatlan látnivaló. Már meséltünk múltjáról és fontosságáról, hiszen a régvolt település - Gorsium-Herculia - Pannónia egyik leggazdagabb városa volt.

A máig feltárt romok, a földből előkerült tárgyak, leletek egyre több érdekességet mutatnak meg a valaha itt élt emberek hétköznapi és ünnepi életéről.

A városban azonban nem csak munka folyt, adtak a kikapcsolódásnak, szórakozásnak is.

Az ókoriak is szerették a jó ételeket és finom italokat. Hogy milyen lehetett a konyhájuk, mit és hogyan készítettek, arról is sok mindent megtudhatunk a régi romok között sétálva.

Ennek felfedezésére érdemes betárni a régi lakomaterembe és pincéjébe, melyet ókori mintára rekonstruáltak. A leírás szerint az étkezés helyéül szolgáló eredeti épület Kr. u. II. század közepén pusztult el a markomann háborúk idején (Kr. u. 167-180 között). Ekkor leégett és nem építették fel újra. A tűz miatt a felső szint padlója leszakadt, de ennek köszönhető, hogy az alatta raktárként használt pince megőrizte a főzésre, tárolásra, tálalásra használt edényeket, eszközöket. Az eredeti helyükről - elszenesedett fapolcok maradványai közül - előkerült leletek között vannak lábasok, fedők, dörzstálak, kancsók,tányérok, korsók. Emellett a régi fal gránátalmával díszített festményeit is feltárták.

A dörzstálak és a mozsár fontos eszközük volt, ebben készültek a fűszerek, pástétomok, szószok. A pincében megtaláltak egy korabeli "melegentartó" lapot is, és egy vasrostélyt, amit a főzéshez használtak.

A szakemberektől pedig azt is megtudhatjuk, hogy az ókoriak mit ettek.

Szívesen használtak fűszereket, az ételeket párolták vagy grillezték, és akár a mai egészséges táplálkozás kívánalmainak is megfelelhettek volna.

Az itt készült ennivaló eltért a nyugaton jellemző étkektől. Sokféle gyümölcsöt, zöldséget, gabonát fogyasztottak nyersen vagy párolva. A húsokat - főleg szárnyasokat - is inkább párolták, grillezték, és mediterrán fűszerekkel ízesítették. Ismerték a rozmaringot, koriandert, a borsot, bazsalikomot, fokhagymát, fahéjat és oregánót is.

A rómaiak is foglalkoztak a tartósítással. Sós vízben vagy ecetben tárolták a romlandó élelmiszert - például az olajbogyót, hagymát -, de a szárítást és a füstölést is használták. A gabonát nagy edényekben, míg a mézet kisfülű edényekbe rakták. A bort fahordókban vagy agyaghordókban szállították, tárolták.

Mivel folyóvíz nem volt a lakomateremnél, ezért a vizet nagy, kétfülű korsókban vitték a város közkútjairól.

A kiállításon azt is megtudhatjuk, hogy

miket ettek a rómaiak az egyes étkezésekre.

Reggelire inkább könnyebb falatokat választottak: kenyér, sajt, gyümölcs, víz volt. Ebédre is lazább étkek jártak: egy tál melegétel, főzelék, vagy gomba, tojás, hal vagy hús, hozzá kenyér, olajbogyó, gyümölcs járt. A vacsora volt a fő étkezésük, ami akár három fogásból is állt: előételnek zöldség, saláta, kagyló, hal mártásokkal. A főétel különféle húsokból állt, majd desszert, sütemény, gyümölcs zárta a lakomát. Az étkezés végén pedig jöhetett a bor, amit míves kancsókból töltöttek díszes poharakba.

És hogy mivel sózták az ételt, miért kellett a sok mártás, vagy hogy hogyan főztek borral, ez is kiderül, ha ellátogatsz Gorsiumba. Sőt, ha figyelmesen olvasol, akkor megtudhatod, mi a hosszú élet titka (annyit elárulunk, hogy kellett hozzá mézes bor belülre és olaj kívülre).


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
„Egy euróért vettünk házat Olaszországban” – ez történt utána
Három friss tulajdonos meséli el, hogy mi történt velük, miután szerencsét próbáltak és házat vásároltak Olaszország újjáéledő településein.

Link másolása

Mi is többször írtunk már azokról az olasz kisvárosokról és falvakról, melyek 1 euróért kínálnak festői környezetben álló házakat annak reményében, hogy az adott település és annak népessége az új lakóktól majd újult erőre kap.

Az ár azért ilyen alacsony, mert ezek az épületek általában jelentős felújításra szorulnak, ez pedig az új tulajdonos feladata.

Általában megszabják, hogy erre mennyi idő áll rendelkezésre, illetve azt is, hogy mennyi idő után lehet ismét eladni az ingatlant. Cserébe azonban sokszor nemcsak új ház, de "új élet" is jár, többnyire távol a nagyvárosok lelketlen mókuskerekétől.

Az első ilyen kezdeményezés 2008-ban, Salemiben volt, az akkor nem járt sikerrel, az önkormányzat csődje, a maffia felbukkanása és a házak igen rossz állapota miatt. Gangiban viszont működött a terv, száz ingatlanra ezren jelentkeztek és a felújítást követően a városka teljesen kivirágzott.

Az elmúlt évben Szicíliától kezdve az Alpokig számos település tett hasonló ajánlatokat annak érdekében, hogy új lakosokat vonzzon a haldokló közösségek újjáélesztésére és mindez felkeltette a média érdeklődését is, de sokakban megfogalmazódott az is, hogy "túl szép, hogy igaz legyen".

Vajon tényleg volt, aki nem csak álmodozott, hanem vásárolt is? És utána mi történt? Nem álltak útjába a bürokratikus akadályok, esetleg a nyelvi nehézségek, vagy épp a helyiek? Vajon nem bánták meg a vásárt?

A CNN ezért több olyan "1 eurós polgárt" is kikérdezett, akik éltek a lehetőséggel és vettek egy egy eurós ingatlant.

A 27 éves Morgane Guihot 31 éves férjével ugrott fejest a "dolce vitába".

Morgane, aki a franciaországi Nantes mellől érkezett, az első vásárlók között volt és Szicília szívében, Mussomeli ősi, kanyargós utcáiba szeretett bele.

A körülbelül egy kávé áráért vásárolt 50 négyzetméteres ház számukra második otthonná vált, melyet hamar fel is újítottak. Kifestették és a padlót is rendbe hozták, már csak a fürdőszoba befejezése van hátra.

"Mivel mindketten kézművesek vagyunk és értünk az ilyesmihez, a munka nagy részét magunk végeztük és nagyszerű volt látni, hogy a kétszobás házunk újra életre kel"

- mondja a büszke tulajdonos, a 15 négyzetméteres, panorámás teraszra pedig különösen büszke.

Ők két gyermekükkel nyaralóként fogják használni a házat a karácsonyi és nyári szünetekben.

Elmondásuk szerint a franciaországi árak után rögtön felkeltette az érdeklődésüket az itteni akció, de ami igazán megfogta őket, az a hely bája volt, illetve a helyiek kedvessége.

Annak is örülnek, hogy ez a város közel van sok csodás szicíliai látnivalóhoz és nincs úgy elszigetelve, mint sok kis település.

"Van itt minden, amire szükséged lehet, boltok, szupermarketek. Egy kellemes életmód vár rád, egyszerűen nagyszerű"

- mondják és szerintük nem is jött szembe semmiféle kellemetlen meglepetés.

Az ingatlaniroda dolgozói segítettek nekik a procedúrában és a fordításban is. A ház pedig alapvetően jobb állapotban volt, mint amire számítottak. Már azt is kitalálták, hogy a későbbiekben Mussomeli lehet a nyugdíjas mennyország számukra.

Míg sok vásárló szerelembe esett az egy eurós árakkal, néhányuk végül a drágább, jobb állapotban lévő házak felé mozdult el.

A Mussomeli 1 eurós épületeiben tett hosszú körút után Patrick Janssen belga üzletember magasabb áron választott egy „superior” házat, amelyet már majdnem teljesen felújított.

Akárcsak a legtöbb nézelődőt, úgy őt is a médiafelhajtás és az új élet ígérte csábított az olasz városkába.

"Őszinte leszek, nem vásároltunk 1 eurós házat. Megmutattak nekünk 25 olyan régi épületet, amelyek közül a legtöbb jelentős javításra szorul, így a végén egy 10 szobás épületet választottunk 10 000 euróért (~3 millió 350 ezer forint), és még több pénzt fektettem be a felújításba"

- meséli. Őt elsősorban nem az anyagiak, hanem az időfaktor tántorította el az 1 eurós vásártól.

Szerinte egy olyan épület felújítása éveket vett volna igénybe. Ráadásul így lett egy olyan háza, ami akár 20 év után is családi fészekként funkcionálhat majd 5 gyermekének. Egyelőre pedig nyaralóként használják, a hely szépsége pedig arra sarkallja Patrickot, hogy itt képzelje el idős éveit.

"A belga emberek nem pihennek. Az élet itt egyszerűbb, a város hangulatos és a környező természet vonzó. Ideális az 'akkumulátorok' feltöltésére és a méregtelenítésre.

Valójában nagyon meglepett, amikor azt tapasztaltam, hogy Szicíliában sokkal könnyebb házat vásárolni és felújítani, mint Belgiumban."

És van olyan is, akit valami erősebb dolog vonz Olaszországba az áraknál, például a DNS és az ősök.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk