/utazz/gardonyi-szulohazanak-udvaran-all-az-egri-var-kicsinyitett-masa-ahol-a-gyerekek-is-hosok-lehetnek/
hirdetés

UTAZZ

Gárdonyi szülőházának udvarán áll az egri vár kicsinyített mása, ahol a gyerekek is hősök lehetnek

Az író házában pedig egy hatalmas terepasztalon ólomkatonákkal lehet lejátszani az egri vár híres csatáját.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 05.

hirdetés

Gárdonyi Géza nevéről szinte mindenkinek azonnal Eger jut az eszébe. Pedig a Velencei-tó partján, Gárdony mellett, Agárdpusztán található a Gárdonyi Géza Emlékház, amely az ország egyik legjelentősebb Gárdonyi-emlékhelye.

Hiszen itt született meg a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, akit a közeli kis kápolnában keresztelték meg. Igaz akkor még Ziegler Géza volt, a nevét később változtatta meg – Gárdonyira.

A Nádasdy-uradalomhoz tartozó épületbe született a kis Géza 1863. augusztus 3-án. Apja itt volt uradalmi gépész, és a többi szakemberrel együtt ebben a házban kapott lakrészt.

A téglából épült hosszú, meszelt falú, régen nád, most cseréptetős házat eredetileg tanítóknak építették, ám végül az uradalomban dolgozó mesteremberek - kőműves, gépész, kovács - kaptak benne családjukkal együtt elszállásolást.

A Ziegler-szülőkkel együtt élt itt Géza nővére és az apai nagyanyja is. A család a kisfiú nyolc hónapos kora után költözött el innen. Ám a szülői ház megmaradt és híres lakójának emlékét a mai napig őrzik. Az épület múzeum lett, többször is felújították és 2007 óta irodalmi emlékház.

hirdetés

A kiállítási anyagát is többször felfrissítették, azóta a szobákban

az író életét, az akkori falusi életet is bemutatják. Fényképek, eredeti dokumentumok, személyes tárgyak, korabeli berendezések, edények, bútorok is láthatók. Emellett különleges titkosírását is megismerhetitek.

A házon egy emléktábla, míg a bejárat előtt egy egész alakos szobor fogadja a látogatót. A Kligl Sándor készítette alkotást Gárdonyi születésének 150. évfordulóján avatták fel 2013-ban.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk