hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Füzéri vár: a Szent Koronát is rejtegették Magyarország egyik legjobb állapotú középkori várában

Története az Árpád-korig nyúlik vissza, híres nemzetségek, családok birtokolták, ám sorsa egy császári rendelet miatt megpecsételődött.
Fotók: Süli Andor - szmo.hu
2021. március 14.


Link másolása

hirdetés

Egy vulkanikus eredetű hegy csúcsán magasodik az egyik legismertebb középkori várunk, a megújuló Füzéri vár. A népszerű kirándulóhelyet az Országos Kéktúra útvonala is érinti.

Feltevések szerint még az Árpád-korban az Aba nemzetség építette, és egyike az első magyarországi magánbirtokú kőváraknak. A kővár építése igen költséges volt, így csak vagyonos családok engedhették meg maguknak. A hely kiválasztása is érdekes volt, a magaslatra emelt várnál fontos volt számukra az építmény védhetősége.

A várat később a tatárjárásig II. András tulajdonolta, majd ajándékozással került vissza az Abákhoz. A vár később több kézen is megfordult. Volt a Drugeth, Perényi, Báthori és Nádasy-család tulajdonában is. A Wesselényi-összeesküvés után a várat elkobozták, majd a császári katonaság felgyújtotta és sorsára hagyta.

1977-ben kezdődött meg a régészeti feltárása és 1992-től a renoválása. Az elmúlt évtizedben felépült az alsóvár, megújult a felsővár várkápolnája, palotaszárnya és alsó bástyája is. Ezeknek köszönhetően

mára Magyarország egyik legjobb állapotú középkori vára lett.

2016. március 27-én nyitotta meg a kapuit a felújított Füzéri vár. A munkálatokat azonban még tovább folytatják napjainkban is.

hirdetés
A vidéke is gyönyörű, a Füzér fölé magasodó 170 méter magas hegycsúcs a Zempléni Tájvédelmi Körzetben található.

A hegytető nagyjából 40×70 méteres területét a vár teljesen elfoglalja. A terület és a vár első írásos említése a 13. századból való. Ekkor már a várhoz tartozó birtok szinte az egész Hegyközt – benne 11 falut - magába foglalta.

A Perényiek komoly energiákat fektettek a vár védelmi célú megerősítésére, átalakítására a 16. században.

A mestermunkák nagy részét az olasz Alessandro Vedani tervei alapján készítették el. Mivel Imre kedvelte és támogatta az akkoriban egyre népszerűbb reneszánsz művészetet, így feltételezhető, hogy ebből az időből származik a füzéri vár néhány reneszánsz díszítőeleme.

Imre nádor két fia, Péter és Ferenc is részt vettek a mohácsi csatában, ahonnan azonban csak Péter tért haza. 1526-ban ő volt a király koronaőre. Szapolyai János koronázása után azonban a koronát nem a megszokott helyre, a visegrádi várba szállíttatta, hanem – legalább egy évig – a Füzéri vár palotájában vagy kápolnájában rejtette el. (Később a korona Ferdinánd koronázása után visszakerült Visegrádra.)

Mivel Perényi Gábor fiú utód nélkül hunyt el – korábbi megegyezés alapján – a birtok a királyra szállt 1567-ben. Ezzel véget ért a Perényiek kétszáz éves, hat generációt átívelő korszaka a vár történetében.

A 16–17. században a feljegyzések nem tesznek említést ostromról vagy harci eseményekről. Ekkoriban zsellérek, szakács, sörfőző, kertész, fegyverkovács és sok más mester dolgozott a várban. A Perényiek volt birtokát a 16. század végén

a Báthoryak szerezték meg, igen magas összegért.

A gazdasági tevékenység miatt épült meg a vár alatt egy udvarház és majorsági épületegyüttes. Mivel vélhetőleg fából épült, semmilyen tárgyi emlék nem maradt utánuk.

Báthori György fiú utód híján lányára, Nádasdi Ferencné Báthori Erzsébetre hagyta a birtokot, a nő halála után a vár egyik gyerekére, Nádasi Pálra szállt. Ám a család elsősorban az ország nyugati felén lévő birtokain élt, a füzéri várat nem lakták, több részét a birtoknak zálogba adták.

A Wesselényi-összeesküvésben való részvétele miatt Nádasdi Ferenc összes javait elkobozták, Nádasdit pedig 1671-ben Bécsújhelyen lefejezték.

A megtorlás után német őrséget helyeztek a várba, de később ők is elhagyták a helyet. Ekkor a környékbeliek kifosztották az épületeket.

A császári katonaság 1676-ban – több várral együtt – részben lerombolta, lakhatatlanná tette a füzéri várat.

A romokat pedig a lakosság hordta el építőanyagnak. A vár állapota innentől kezdve egyre inkább romlott.

A napjainkban is zajló rekonstrukció részeként az épületegyüttesben a belső berendezést is pótolták a fennmaradt leírások alapján. Egyes helységeiben a vár egykori védőinek, lakóinak, tulajdonosainak mindennapjait mutatják be az interaktív kiállításokon.

VIDEÓ: A várról és a felújításrólhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

7+1 látnivaló, ha Neszmély és környékén járnál

A Gerecse lábánál elterülő lankáiról híres Neszmélyről csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan programlehetőségből válogathatunk. Mutatunk párat!

Link másolása

hirdetés

Nem kell Budapesttől sokat utazni, hogy felfedezzük a varázslatos, 1300 fős Neszmélyt és környékét. A Komárom-Esztergom megyében található település autóval gyorsan megközelíthető, így ideális lehet egy hétvégi kiruccanáshoz. Mielőtt azonban bemutatnánk a környék látnivalóit, érdemes szót ejteni röviden érdekes történetéről is!

Már a magyar királyok is itták a régióból származó borokat

A Neszmélyi borvidék már az 1300-as években ismert volt, a magyar királyok már itták a régióból származó borokat. A török hódoltság idején a régió is hanyatlásnak indult, és csak az 1700-as évek végére vált újra termőterületté. A hírnevét az Eszterházyak Tata-Tóvárosi mintagazdaságának köszönheti a 19. századtól, ekkor már pezsgőgyártással is foglalkoztak. Az 1890-es években az egész országon végigsöpört az Amerikából behozott szőlőgyökértetű, vagyis filoxéra járvány, és csak a 20. század elején, a 30-as években indult újra az élet a borvidéken. Ekkor már kisebb terület tartozott hozzá, mint 1924. előtt, akkor még a Móri, a Pannonhalmai és a Somlói borvidék is a Neszmélyi régió része volt.

A szőlővel betelepített 1400 hektáros Neszmélyi borvidék a Vértes és a Gerecse Dunára néző lejtőin terül el. Az időjárás kicsit hűvösebb, de a Duna mikroklímája és a vízről visszaverődő reggeli napsütés az északi dűlőkön kedvez a karakteres boroknak. Bár ezen a vidéken inkább erőteljes savtartalmú, aromás fehérborokat készítenek, de már egyre több vörösbort adó szőlőt is telepítenek. A terület talaja lösz, dolomit, homokkő, mészkő és márga alapon barna erdőtalaj. A környék jellemző szőlőfajtái az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a chardonnay, a szürkebarát, az olaszrizling és az ezerjó.

Gyönyörű panoráma nyílik a Dunára

A tökéletes adottságokkal rendelkező környék egyszerre kínál hegyeket, völgyeket és hűsítő vízpartot. A Neszmélyi borvidéket a kanyargó Duna szeli ketté. Határon túli területe már Dél-Szlovákiához tartozik, míg a magyar oldalon a Gerecse-hegység dél-keleti lejtőin terül el. Ennek a földrajzi adottságnak is köszönhető, hogy a neszmélyi, eredetvédelmet is élvező borok finom gyümölcsösségükről és különleges illatosságukról híresek. Ideális választás ez a környék tartalmas programokkal, túrákkal és kellemes pihenéssel teli kiránduláshoz. És akkor még a helyi kulináris különlegességekről, a széles borválasztékról nem is beszéltünk.

A Gerecse lábánál elterülő lankákról páratlan panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan különleges programot felfedezhetünk a hordóban alvástól a tradicionális rétesen keresztül, a vidék borainak kortyolgatásáig.

hirdetés
A környék látnivalói

A Neszmélyi borvidéket a történelem is megajándékozta néhány emlékkel. Ilyen például a középkori eredetű, négyszögletes torony maradványa a Várhegyen, a XIII. század óta működő katolikus templom, a legendás Király-kút, és nem utolsó sorban a Hajóskanzen, ahol olyan tekintélyes veteránok állomásoznak és vezetnek be a hajózás rejtelmeibe, mint az 1869-től 100 éven keresztül szolgáló Zoltán gőzhajó, vagy az 1977-től Bécs-Budapest útvonalon közlekedő Vöcsök szárnyashajó.

Ha a túrázásban elfáradnánk a borvidék szívében, a Melegeshegy tetején, több száz hektár szőlő ölelésében találod a Hilltop Borbirtok és Éttermet, ahol finomabbnál finomabb falatokkal várják a megfáradt, éhes vendégeket, és itt akár egy hordóban is álomra hajthatjuk a fejünket. A környék legnagyobb borászata, egyben a rómaiak által alapított, később háttérbe szorult Neszmélyi borvidék újraálmodója és központja, üde, illatos tételekkel és izgalmas fogásokkal várja a felfrissülni vágyó turistákat, emellett különleges panorámával kedveskedik a romantikus naplementék rajongóinak.

Mivel a borászat és étterem egymás szomszédságában helyezkedik el, borkóstolóval egybekötött pincetúrán is részt vehetünk. Sőt, a Hilltop borainak megkóstolása előtt vagy után érdemes a környék más pincéinél is ismerkedni a neszmélyi borokkal, hiszen a helyi borok olyan aromásak és illatosak, amit nem sok helyen tapasztalni az országban.

Ha 2-3 napra érkezünk a környékre, akkor még arra is marad időnk, hogy kisebb túrát tegyünk a közeli Tatára, ahol felfedezhetjük a Tatai várat, a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyt, a baji szőlőhegyek lábánál található angolparkot és a Borgiák egyik forgatási helyszínéül szolgáló Pezsgőgyár műemléki védelem alatt álló épületét is. Utóbbit Fellner Jakab tervezte, akiről egy kilátót is elneveztek nem messze, a kopár szikláiról híres Kálvária-dombon. Ha Tatán járunk, nem szabad kihagyni az ország egyik legérdekesebb tanösvényét, a Tata melletti Fényes karsztforrásnál kialakított tanösvényt: a fából épült sétány tiszta vizű források felett, a láperdői égerfái között kalauzol végig. Végül, ha az időjárás engedi, csónakázhatunk egyet az Öreg-tavon, és betérhetünk egy pohár finom borra a parton található Hilltop FröccsTeraszra.

További remek program lehet a környékén járva betérni a kocsi őshazájába, Kocs községbe, ahol a helyi múzeumban nemcsak az évszázadokig használt szállítóeszköznek a történetével, de készítésének titkaival is megismerkedhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: