UTAZZ

Főnök volt egy multinál, ma kádat sikál, és bejárja a világot

Kisgyörgy Éva - Travellina - jól fizető állását hagyta ott, hogy csak az utazásnak élhessen. Már 112 országban járt, kézikönyvet is írt azoknak, akik a nyomába lépnének.
Láng Dávid - szmo.hu
2016. december 04.


Link másolása

Övé a legelső utazós blog Magyarországon: húsz éve indította, és azóta is folyamatosan frissíti, puszta szenvedélyből. Kisgyörgy Éva – vagy ahogy mindenki ismeri, Travellina – mára igazi fanatikus rajongótábort gyűjtött maga köré, Facebook-oldalát közel 15 ezren követik. Néhány éve felmondott stabil munkahelyén, azóta lakáskiadásból él és még többet utazik. Nemrég jelent meg Világutazók kézikönyve című műve, amiben egy helyre összegyűjtve lát el praktikus tanácsokkal mindenkit, aki hozzá hasonlóan útnak indulna. Ennek apropóján beszélgettünk.

– Emlékszel a legelső utadra?

– Egy alig néhány napos társasutazás volt, az akkor még csehszlovákiai Csorba-tóhoz vittek a szüleim 12 éves koromban. Ők is akkor jártak először külföldön.

"
Apukámtól ebből az alkalomból kaptam egy olcsó szovjet fényképezőgépet, amibe annyira belefeledkeztem, hogy nem sokkal megérkezés után el is keveredtem tőlük.

Volt egy kis pánik, aztán szerencsésen előkerültem, de ennek köszönhetően már itt rájöttem az egyedül utazás örömeire. Később többször is előfordult, hogy valakivel közös utat terveztem, de az illető az utolsó pillanatban lemondta, én viszont csak azért is elmentem. És egyáltalán nem volt rossz. Senkihez nem kellett alkalmazkodni, sokkal könnyebb ismerkedni más kultúrákkal, és még sorolhatnám.travellina2

Death Valley, Egyesült Államok
travellina7
Maldív-szigetek

– Mikor kezdted el intenzívebben járni a világot?

– Amint rendesen dolgozni kezdtem, az összes szabadságomat és spórolt pénzemet erre költöttem. Valahogy természetes volt, hogy mondjuk nem ülök ki a kertbe egy könyvvel, hanem mindig megyek valahová. Azóta pedig, hogy felmondtam – ennek most már 5 éve – még sokkal többet vagyok úton.

– Mennyire volt nehéz döntés otthagyni a stabil állásodat a bizonytalanért?

– A körülmények is úgy alakultak, hogy ez volt a logikus döntés: egyrészt megszűnt az addigi munkaköröm és sokkal rosszabb feltételekkel foglalkoztattak volna tovább, másrészt apukám is elég beteg lett. Tehát tulajdonképpen az élet hozta úgy, hogy végül eljöttem. Az elején azt hittem, hogy maximum pár hónap után találok egy másik fix munkát, hiszen világ életemben alkalmazottként láttam magam, így is terveztem nyugdíjba menni. A pár hónap aztán egyre tovább húzódott, és szép lassan rájöttem, hogy így is fenn tudom tartani magam. Most pedig már el se tudnám képzelni magam újra egy irodában.

– Hogy jött az ötlet, hogy rövidtávú lakáskiadással foglalkozz?

– Amikor eljöttem, a magas pozícióm miatt elég nagy összegű végkielégítést adtak, ezt mindenképp szerettem volna befektetni. Akkoriban még nem volt így felfutva az Airbnb, alig pár százan foglalkoztak vele Budapesten, de én láttam benne a potenciált. Vettem egy kis lakást, és mivel akkorra már rengeteget utaztam, pontosan tudtam, hogy kell minden igényt kielégítően berendezni. Gyakorlatilag a magam igényeire szabtam, amiről tudom, hogy elég nagy fedésben vannak a tipikus utazókéval. Központi elhelyezkedés, sok konnektor, gyors wifi, stb. Az egészet én menedzselem, takarítónőt se fizetek, magam cserélem az ágyneműt és sikálom a kádat.

"
A keresztszüleim – akik a legközelebbi élő rokonaim – eléggé kivoltak emiatt, hogy három diplomával ilyesmiből élek, de én nem így állok hozzá. Inkább a saját vállalkozásomként tekintek rá, ami szerencsére jól is megy.travellina8
Norvégia
travellina5
Madagaszkár

– Mennyire vagy tipikus turista? Inkább a kötelező látványosságokat nézed meg, vagy kevésbé látogatott célpontokat keresel?

– Mindkettő igaz rám. Eleve falra mászok a turista/utazó szembeállítástól, szerintem teljesen értelmetlen dolog lenézni a másik felet és ilyen skatulyákat gyártani.

Mindegy, valaki milyen módon, mennyi pénzből utazik, csak induljon el és lásson világot. Akár luxushajón, akár hátizsákos stopposként.

Én azért általában megnézem a híresebb helyeket, de új dolgokat is szeretek felfedezni.

– Mi volt az eddigi legkellemesebb élményed, amire nem számítottál előzetesen?

– Mindig meglepődöm azon, Magyarországon is mennyire sok olyan látnivaló van, ahol alig fordul meg valaki. Például a szatmári festett kazettás mennyezetű templomok elképesztően gyönyörűek, mégis konganak az ürességtől. Ez kicsit bántja az embert, és még rengeteg hasonló példa van országszerte. A nagyvilágban mindig az a legemlékezetesebb, ha egy fesztiválba, esküvőbe vagy más ünnepbe csöppen bele az ember váratlanul. Ilyen még a hegymászás is, amit alapvetően annyira nem szeretek, de amikor már ott állok a csúcson, szuper élmény letekinteni. Akkor mindig úgy érzem, hiába volt nehéz feljutni, abszolút megérte.

– Egyedül utazó nőként kerültél már veszélybe?

– Alapvetően nagyon óvatos vagyok, nem szoktam se stoppolni, se felmenni ismeretlenek lakására. Persze voltam már bajban, de az nem kimondottan azért történt, mert egyedül utaztam nőként. Valószínűleg bármilyen utazóval megeshetett volna. Az első nyugati utamon, egyetemistaként kiraboltak a metrón, a harmincas éveimben pedig kiszáradás miatt kórházba kerültem Tanzániában, ekkor több napig infúzión tartottak. Egyszer Írországban pedig bejött egy rabló a szobámba, mert a földszinten laktam és nem volt rendesen bezárva az ablak.

"
Arra ébredtem, hogy valaki a sötétben matat a dolgaim között. Szerencsére nem lett belőle baj, elkezdtem kiabálni és ijedtében üres kézzel elmenekült.travellina6
Madeira
travellina9
Alaszka

– Nagyon lelkes, kitartó követőid vannak. Hogyan alakult ki ez a tábor?

– Nekem 1996 óta van blogom, az elsők között indítottam Magyarországon. Utazós témában pedig abszolút legelsőként. Tulajdonképpen azóta folyamatosan növekszik az olvasottság: nem volt semmi kiugró momentum, amit például egy-egy cikk Index-címlapra kerülése, vagy egy hirdetés hozhat. Ilyesmivel soha nem éltem. Annyi biztos, hogy remek társaság gyűlt körém, csupa lojális, művelt és érdeklődő ember. Az a tapasztalatom, hogy belerakok egy egység szeretetet a blogba és cserébe visszakapok ötöt. Pénzt szinte egyáltalán nem keresek vele, de emiatt sokszorosan megéri csinálni.

Most például az új honlapomat is egy régi olvasó fejleszti nekem teljesen önkéntesen, jófejségből. A szponzorációim és barter-megállapodásaim szintén úgy jöttek, hogy az adott cégtől valaki olvasta a blogot, meglátta, mire van szükségem és magától megkeresett. Jó példa erre az, amikor Norvégiába utaztam:

"
elpanaszoltam egy posztban, milyen drága az ország, a wifi is egy vagyonba kerül, így valószínűleg az ottlétem alatt nem nagyon tudok majd hírt adni magamról. Ezt elolvasták a Telenor PR osztályán – ők ugyebár norvég cég –, és rögtön írtak nekem, hogy erről szó sem lehet.

Mármint arról, hogy ne posztoljak semmit, ha egyszer ott vagyok. Úgyhogy kaptam tőlük egy ingyenes roaming-csomagot. Ezek irtó jól eső dolgok, és még jó néhány hasonlót tudnék említeni.

– Miért döntöttél úgy, hogy könyvet írsz?

– Ez hosszan alakuló folyamat volt. A blogra már évek óta töltöttem fel cikkeket olyan praktikus, sok embert érdeklő témákról, mint például a repjegy- és szálláskeresés, a hatékony csomagolás, autóbérlés és hasonlók. Ahogy nőtt az olvasottság, egyre több kérdést kaptam, végül pedig eljutottam oda, hogy ez könyvalakban is remekül működne. Annál inkább, mivel a bejegyzések gyakran elég rövidek voltak, így többet is össze kellett fűznöm, hogy értékelhető hosszuk legyen. Nyomtatásban viszont nem probléma, ha sok 1-2 oldalas fejezet követi egymást. Nagyjából tavaszra készültem el vele, bár persze ebben a témában ezt sosem lehet kijelenteni, hiszen folyamatosan tanul az ember új trükköket. Még akkor is tettem hozzá valami kiegészítést, amikor már a nyomdában volt a könyv. Szóval nehéz volt elengedni, de megérte: az első adag rekordidő alatt elfogyott, azóta már utánnyomásra is szükség volt.travellina_tartalom

A könyv tartalomjegyzéke. Nagyobb méretért KATT IDE!

– Mi lehet a sikerének a titka?

– Egyrészt megint csak a szuper lelkes olvasóim, akik már előrendelést is hatalmas mennyiségben adtak le rá. Valamint az, hogy szerintem hiánypótló: nemhogy Magyarországon nem készült eddig ilyen jellegű kiadvány, máshol se nagyon. A kiadóval tervezzük az angol fordítást is, mert szerintünk nemzetközi piacon is megállná a helyét.

Manapság csomó ember nem azért nem utazik, mert nincs rá pénze vagy ideje, sokkal inkább félelemből. Megijed attól, hogy kell jegyet foglalni, mit kell bepakolni, milyen oltásokra van szükség stb.

A blogon is azt imádom legjobban, amikor valakinek én adom meg az utolsó lökést az útnak induláshoz. Rengeteg ilyen köszönőlevelet kaptam már, ezért éri meg leginkább csinálni így, hogy pénzt nem keresek vele. Remélhetőleg a könyv még több embert fog inspirálni, hiszen minden benne van egyben, ami az elinduláshoz kell.

– Az utazás mellett a gasztronómiában is otthonosan mozogsz. Ez hogy jött?

– A kiindulópontja az, hogy egyáltalán nem tudok főzni. Fel is vállalom, hogy egyáltalán nem szakértőként állok a kérdéshez, de mivel a barátaim közül én járok el legtöbbet enni a városban, mindenki engem kérdezgetett, milyen helyeket ajánlanék. Úgyhogy ebben a témában is elkezdtem posztokat írni, hangsúlyozottan laikus nézőpontból. Tehát tényleg nem azt hangsúlyozom ki, hol milyen textúrája van mondjuk ennek vagy annak az ételnek. Hanem olyan dolgokat, amikre egy átlagember kíváncsi lehet: mekkora a tisztaság és a választék az adott helyen, milyen az összbenyomásom az ételről, jó-e a kiszolgálás, illetve megéri-e ár/érték arányban. Ez is nagyon népszerű az olvasóim körében – olyan is volt már, hogy elmentem az egyik kedvenc helyemre, amit már megírtam és a szomszéd asztaltól odaszóltak, hogy „szia Travellina, miattad jöttünk!”travellina3

A híres 66-os út vége, Egyesült Államok
travellina4
Feröer-szigetek

– Mik a bakancslistás úti céljaid, ahová még nem jutottál el?

– Elvileg az a célom, hogy minden országba eljussak, jelenleg 112-nél tartok a 190-valahányból. De ebből azért nem űzök sportot, amikor a következő utat tervezem.

"
Nem az a fő szempont, hogy mindenáron új helyre menjek, inkább az, hova vágyom éppen legjobban.

Kolumbia például ilyen most, illetve Alaszka által megihletve Kanada nyugati része is elkezdett vonzani. Szeretném a belföldi országjárást is folytatni: a Dunántúl nagy része már megvolt, nagyon alaposan bejártam és mindent részletesen dokumentáltam a blogon, a régi templomromoktól a kastélyokon és múzeumokon át a többi látnivalóig. Ennek is megvan a maga szépsége, és szintén nagyon sok visszajelzést kapok arról, mennyire hasznos mások számára.

A Világutazók kézikönyvéről bővebb infót ITT TALÁLSZ.

Ha tetszett az interjú, oszd meg ismerőseiddel!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Napokon belül útnak indul a világ legnagyobb tengerjáró hajója
A 18 fedélzetes, 362 méter hosszú Wonder of the Seas nevű hajón 2300 fős személyzet lesi a maximum 6988 vendég minden kívánságát.

Link másolása

Három évig építették a világ legnagyobb tengerjáró hajóját egy francia gyárban, mely napokon belül első útjára indulhat. A Wonder of the Seas (magyarul: Tengerek Csodája) már megérkezett abba a floridai kikötőbe, ahonnan március 4-én első útjára indul, írja a CNN.

A roppant méretű hajó több mint háromszor olyan hosszú, mint egy focipálya (362 méter), és 47 méteres magasságával másfélszer akkora, mint egy tízemeletes panelház. A 18 fedélzetes hajón 2300 fős személyzet lesi a maximum 6988 vendég minden kívánságát. Vagyis az úszó luxushotelben kényelmesen elférne akár Jászapáti teljes lakossága is.

A tengerjáró hajón 20 ezer élő növény található. A Wonder of the Seas tizedik fedélzetén van egy hatalmas tengeri csúszda, valamint az egyik medence mellett hatalmas mozivászon is helyet kapott. A vállalat ötödik Oasis-osztályú hajóját vasárnap este vontatták be a Fort Lauderdale-i kikötőbe. A lehengerlő méretű hajó érkezéséről videó is készült:

A hajót hat éve kezdte tervezni a Royal Caribbean International, akik a tervezés és a kivitelezés során az utasok javaslatait és partnereik visszajelzéseit is figyelembe vették. A társaság elképzelései szerint már tavaly vízre bocsátották volna a tengerjárót, de a koronavírus-járvány ezt végül megakadályozta.

Az amerikai járványügynél (CDC) a tengeri körutazások a fertőzések szempontjából legkockázatosabb besorolást kapták. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a hajó személyzetének és utasainak legalább 95 százalékban teljesen oltottnak kell lennie. A Royal Caribbean még ennél is szigorúbb: minden 12 év feletti utastól megkövetelik a teljeskörű oltottságot, a két évnél idősebbek pedig csak negatív PCR-teszttel szállhatnak fel hajóikra.

A Wonder of the Seas első útjain 5-7 éjszakás körutazásokat teljesít Florida és a Karib-térség szigetei között. A tervek szerint májusban Barcelonából és Rómából indul mediterrán körutakra a monstrum.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
5 élmény a Mátrában, amit neked is át kell élned
Sorozatunkban beföldi élményeket ajánlunk - ezúttal a téli Mátrából.

Link másolása

Amit már kisiskolásként megtanultunk a Mátráról, hogy itt van az ország legmagasabb pontja, az 1014 méteres Kékestető. A 900 négyzetkilométeren elterülő hegységben akad még néhány 800-900 méter feletti csúcs, már csak ezért is valószínű, hogy itt esetleg havat találunk olyankor is, amikor a lankásabb vidékeken már olvadásnak indult minden.

Márpedig ha téli élményeket keresünk, ahhoz hozzá tartozik a hó is. Havas erdő, téli sportok, forró italok, mátrai különlegességek - öt élményt ajánljunk cikkünkben, amelyek között akad kimondottan téli specialitás, és olyan is, amely bármelyik évszakban átélhető.

1. Sípark, Mátraszentistván

Mátraszentistván a legmagasabban fekvő magyar települések egyike - nem véletlen, hogy a Sípark is épp itt lelt otthonra. 10 sípályát is találunk itt több mint 10 hektárnyi területen.

A pályák közül kilenc hóágyúzható, ami azt jelenti, hogy akár áprilisig is eltarthat itt a síszezon.

Különféle felvonók tartoznak hozzájuk, amelyek január eleje óta mind üzemben is vannak.

A csúcsidőszak jellemzően a hétvége, ilyenkor 3-4000 ember is megfordul a sípályákon. Egy szezonban átlagosan 50-60.000 látogatója van a Síparknak. Családok is szívesen felkeresik a helyet, mivel a legkisebbek megkezdhetik itt az ismerkedést a síeléssel: van síoktatás, különböző szinteken és különböző korosztályoknak. A vendégek közel egyharmada tanuló síelő, így nem kell tartanunk attól, hogy egyedül leszünk kezdők.

Az sem akadály, ha nincs ehhez saját felszerelésünk: a helyszínen lehet sílécet, sífelszerelést, snowboardot kölcsönözni. Aki igazán különleges élményre vágyik, annak ki kell próbálnia a villanyfényes síelést az esti órákban. Vagy a pályák menti hütték valamelyikében megkóstolni egy helyi specialitást, netán az osztrák sípályákról jól ismert gőzgombócot.

Miért ajánljuk?

• Sport, kikapcsolódás, új élmények - egy helyen.

• Már önmagában a hó látványa, a sípálya hangulata magával ragadó annak is, aki esetleg nem síel.

• Gyerekekkel is tökéletes program, itt megismerkedhetnek a síelés alapjaival.

• OTP SZÉP kártyát is elfogadnak, még felszerelést is kölcsönözhetünk vele.

2. Mátra Ásvány, Mátraszentimre

A Mátra Ásvány egyszerre kiállítóhely, és mindenféle élménytúrák kiindulópontja. Alapítója, Urbán Zoltán 2015-ben hozta létre a tárlatot. Eleinte hobbi volt számára az ásványgyűjtés, ma már másokkal is megosztja az ásványok iránti lelkesedését. Kiállításán 2000 féle ásvány és több mint 600 féle fosszília látható, a világ különböző pontjairól.

Zoltán műhelyében meg is munkálja az ásványokat, így ha valaki egy csiszolt követ, vagy egy szép ásványékszert szeretne hazavinni, érdemes körülnéznie az Ásványház ajándékboltjában. A kertben találunk ásványsimogatót is, és tavasztól őszig az aranymosással is megpróbálkozhatunk itt.

De az igazi mátrai élmény az ásványgyűjtő túra. Zoltán már alaposan feltérképezte, a Mátrában hol milyen ásványokat találni, melyik helyszín mennyire könnyen megközelíthető, ennek megfelelően szervez csoportos túrákat.

Ilyenkor ötvözhető a természetjárás és a "kincskeresés", ami remek motiváció lehet a gyermekek számára, hogy kicsaljuk őket a szabad levegőre. Zoltán úgy alakítja a túrákat, hogy mindenki akár egy hátizsáknyi ásványt pakolhasson fel, és később már önállóan is visszataláljon a terepre.

Miért ajánljuk?

• Ismeretszerzés és élménygyűjtés egyben.

• Egy ásványgyűjtő túrán az erdőt járva közel kerülhetünk a természethez

• Gyerekekkel is kiváló program.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT IS, HOGY TE IS ÁTÉLHESD ÉLMÉNYEINKET A MÁTRÁBAN!

3. Üvegmanufaktúra, Parádsasvár

Már a XVIII. században is foglalkoztak a településen üveggyártással: 1767-től 2005-ig működött Parádsasváron egy üveggyár. A 2013-ban alapított Üvegmanufaktúra épp ezekre a többszázéves hagyományokra támaszkodik, épp ezért nemcsak egyedi megrendeléseket teljesítenek, hanem a Mátrába kirándulóknak is szeretnék megmutatni, hogyan is készülnek az üvegcsodák, mi minden kell egy különleges dísztárgy vagy üvegpohár megalkotásához.

Egyénileg vagy csoporttal is érkezhetünk, de mindenképpen fontos, hogy előzetesen bejelentkezzünk és időpontot kérjünk.

Egy látogatás során 5-6 különféle üvegtárgy elkészítését leshetjük meg - köztük például a színes rózsa, vagy a sötétben világító hattyú is a szemünk előtt ölthet formát.

Ha a járványhelyzet már nem jelent majd kockázatot, az üvegfújást is ki lehet majd újra próbálni, az pedig aligha lehetséges máshol.

Sok egyedi megrendelést is teljesít az Üvegmanufaktúra, mivel náluk megoldható az is, hogy csak egyetlen darabot gyártsanak le egy lámpabúrából, vagy pótolják egy csillár hiányzó darabját. De nemrég épp egy színházi produkcióhoz készítettek egyedi dekorációként üveggömböket. A legtipikusabb termékeiket az ajándékboltban meg is vásárolhatjuk, így akár egy különleges mátrai ajándékkal térhetünk haza.

Miért ajánljuk?

• Nincs ma már Magyarországon másik olyan üzem, ahol láthatnánk, hogy készül az üveg.

• Még tanulhatunk is valami újat, ha figyelmesen meghallgatjuk a workshop alatti kommentárt.

• Csoportos kirándulásokhoz, akár gyerekcsoportoknak is ideális program.

• A Mátra egyik jellegzetes, egyedi kézműves terméke készül itt - amit akár haza is vihetünk.

Tipp: Szerezz új élményeket - OTP SZÉP kártyával!„Büszkén mondhatjuk, hogy az OTP SZÉP kártya több mint 10 éve áll a belföldi turizmus szolgálatában azzal, hogy a magyar munkavállalók hazai pihenését és élményszerzését támogatja. Az elfogadóhelyek száma folyamatosan növekszik, mára át is lépte az 50 ezret, vagyis egyre több szálláshelyen, étteremben és szabadidős szolgáltatónál lehet SZÉP-kártyával fizetni. A zsebek átjárhatóságának köszönhetően pedig a kártyabirtokosok még sokoldalúbban használhatják fel juttatásaikat 2022. december 31-ig, hiszen bármelyik alszámláról költhetnek, az elfogadóhely típusától függetlenül.

Arra buzdítjuk kártyabirtokosainkat, használják ki ezt a lehetőséget a hazai látnivalók felfedezésére és új élmények kipróbálására. Célunk, hogy ehhez a legjobb ügyfélélményt biztosítsuk számukra. Digitális felületeink – mint az OTP SZÉP kártya mobiltelefonos applikáció és OTP Portálok – megújulásával most még egyszerűbb az elfogadóhelyek megtalálása, és az előlegfizetés is gördülékenyebb. Leendő ügyfeleink pedig akár már online is köthetnek SZÉP-kártya szerződést, hogy még könnyebb legyen az indulás az élményszerzés felé” – nyilatkozta Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzletágvezetője.

4. High-Tech Sportok Bázisa, Mátrafüred

Aki szereti az aktív élménygyűjtést, de azért nem akar túl megerőltető sporttevékenységet, annak tökéletes választás egy látogatás a High-Tech Sportok Bázisára. Magánszemélyeknek 50, cégeknek közel 300 féle programot kínálnak - ráadásul nemcsak télen, hanem bármelyik évszakban.

Találunk itt mindenféle elektromos hajtású eszközt, és alapos oktatást kapunk a használatba vétel előtt. A legnépszerűbb az idelátogatók körében a segway: két keréken lehet rajta suhanni, saját testünk mozgatásával irányítva a járművet, akár erdei terepen is.

Merthogy a segway - és bármelyik másik elektromos hajtású társa, mint az e-quad, e-ranger vagy az e-coster - nem bocsát ki káros anyagokat, így nem szennyezzük vele a környezetet.

Segway-jel még akár havas tájon is túrázhatunk.

Különböző hosszúságú és nehézségi fokú túrákra nevezhetünk be, egyénileg vagy csoportosan, Mátrafüred környékén vagy akár a Mátra más pontján. De ha valaki a hagyományosabb aktív élményeket keresi, annak is van miből választani: szánkózás, hófánkozás, lovasszánozás, erdei síelés télen; íjászat, buborékfoci, erdei wellness tavasszal.

Miért ajánljuk?

• Segway-en suhanni az erdei utakon - egészen különleges élmény.

• Aki szereti a kütyüket, a különleges járműveket, az itt kedvére válogathat.

• Egy családi hétvége ideális programja lehet egy látogatás a sportbázisra.

• Fizethetünk OTP SZÉP kártyával is.

5. Sástó Hotel, Sástó

Az ország legmagasabban fekvő mesterséges tavát Mátrafüred mellett, Sástón találhatjuk: az 507 méteres magasságban lévő Sás-tó ma már idegenforgalmi látványosság, többek között a partján álló kilátónak is köszönhetően.

A sárga szerkezet már alulról is különös látványt nyújt - eredetileg fúrótorony lett volna belőle Algyőn, így nem véletlen, ha olajtársaságok, vagy mindjárt a Dallas c. sorozat nyitóképei jutnak eszünkbe róla. 50 méter magas, de nem is muszáj a legmagasabb pontjáig felgyalogolnunk, hogy a Mátra legszebb panorámáját megcsodálhassuk innen. Extra tipp: naplementekor különösen varázslatosak itt a fények és színek.

A tó másik partján egy komplexumot találunk: A Sástó Hotel*** a Mátra Kemping**** több mint 2 hektárnyi területén helyezkedik el, saját wellness részleggel és az ország egyik legnagyobb sóbarlangjával. Szállásként is remek választás lehet a helyszín, már csak azért is, mert a hotel évek óta elnyeri a Zöld Szálloda minősítést. De ha csak a kirándulásunk zárásaként illesztenénk be egy kis felfrissülést, akkor is jó helyen vagyunk: a wellness részlegbe nem szállóvendégek is válthatnak belépőt.

Élmény- és gyermekmedence, finn-, bio- és infraszauna, gőzfürdő, jakuzzi segít az ellazulásban. Ha szerencsénk van, vízitornán vagy egy szaunaceremónián is részt vehetünk.

Ha pedig valaki a jó levegő miatt keresi fel a Mátrát, akkor a 74 négyzetméteres sóbarlangban megpihenve újabb lépést tehet az egészséges légutakért. 30 tonnányi parajdi sósziklát, himalájai sótéglát és granulátumot építettek be barlangba, amelynek tiszta klímáját a kristálysópára biztosítja.

De nemcsak annak érdemes egy órácskát eltölteni a sóbarlangban, akinek problémái vannak a légtutakkal: a himalája sótéglák erős színterápiás hatással bírnak, narancssárga fényük olyan biokémiai változást idézhet elő, amely elűzi a depressziót, pesszimizmust.

Miért ajánljuk?

• A környezet csodás, télen-nyáron szemet gyönyörködhtető.

• A wellnessben kicsik és nagyok egyaránt találnak maguknak kikapcsolódási lehetőséget.

• A sóbarlang egyedülálló, akár egészségmegőrzési céllal is ajánlott felkeresni.

• A szolgáltatásokért fizethetünk OTP SZÉP kártyával.

A cikk megjelenését az OTP Pénztárszolgáltató támogatta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Illatos kényeztetés és kristálytiszta levegő az „Egészség völgyében”
Ha többre vágyunk, mint egy szokványos wellness élményre, akkor érdemes ellátogatnunk Sikondára, az „Egészség völgyébe”, ahol Magyarország első illat- és wellness hotele, az Ambient Hotel & AromaSPA vár ránk.

Link másolása

A festői Mecsekben található szállodában ugyanis csodás aromákkal fűszerezett illatszobák, luxus színvonalú gyógyvizes spa és kristálytiszta erdei levegő teszik felejthetetlenné a kikapcsolódást.

Aromák bűvöletében

A sikondai Ambient Hotel & AromaSPA Magyarország első illat- és wellness hotele Pécstől 19 km-re, ahol egyedi illatszelekciókkal kényeztethetjük a testünket és a lelkünket egyaránt. Itt valóban azt érezhetjük, hogy minden egyes levegővétellel felfrissülünk, feltöltődünk. Ráadásul a Mecsek-völgyi Sikondán szinte harapni lehet a levegőt, ugyanis vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a légszennyező anyagok koncentrációja rendkívül alacsony, így a hely méltán viseli az "Egészség völgye" címet.

A négycsillagos hotelnek nemcsak a környezete vendégcsalogató, hanem különleges szolgáltatásai is, hiszen Magyarország első illat- és wellness szállodájaként az egyetlen magyar parfümőr, Zólyomi Zsolt által megálmodott aromaszelekciókkal „édesíti meg” az itt töltött napjainkat. „Erdőmélyi csend”, „Frissítő fehér virágok”, „Nyugtató levendula” és „Izgató csokoládé” illatok közül választhatunk a superior szobákban, éppen amilyen hangulatunk van.

Gyógyító termálvíz és felejthetetlen SPA élmény

Az Ambient Hotel & AromaSPA a Mecsek völgyében feltörő forrásokra épült, összesen 77 szoba, lakosztály és apartman várja a pihenni vágyó vendégeket. A termálvizet 1928-ban találták, majd hamarosan gyógyszállodát építettek ide, hogy kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket. A felszínre hozott gyógyító erejű hévízzel többek között gyomor- és bélpanaszokat kúráltak, de már akkor is javasolták anyagcserével kapcsolatos problémák, ízületi bántalmak, bőrbetegségek és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére is.

Most, az egykori gyógyszálló helyén a nemrégiben megújított beltéri (1 élménymedence, 1 masszázsmedence és 1 körmedence) és kültéri medencékkel; a teljesen átalakított, sószobával kibővített szaunaparkkal (2 infraszauna, 1 aromakabin, 1 gőzkabin, 1 finn szauna) és a tetőteraszon található, panorámás kültéri jacuzzival, illetve finn szaunával felszerelt Ambient Hotel & AromaSPA áll a felfrissülni vágyó vendégek rendelkezésére. A SPA élményt pedig a Germaine de Capuccini professzionális női és férfi kozmetikumai teszik teljessé.

Fejedelmi kényeztetés, számtalan programlehetőség

Különleges szobára vágyik? A harmadik emeleti, 6-8 fő számára is kényelmes Mecsek lakosztály éppen ilyen. Modern a design és a hatalmas, saját teraszon privát jacuzzi és infraszauna található. A szállodába nem csak Önt, de kis kedvencét is szeretettel várják. Kutyája, cicája vagy egyéb kis háziállata a gazdival egy szobában lesz elszállásolva, a négylábúaknak evő- és ivótálat is biztosítanak. A különleges gasztronómiai élményekről sem kell lemondania, a hotel Forrás Étterme remek reggelivel és vacsorával várja, a snack vagy lobby bárban például kedvére koktélozhat.

Ha pedig a szabadba vágyunk, irány a természet, a kristálytiszta levegő! Az aktív kikapcsolódás szerelmesei tehetnek egy dél-dunántúli vár- vagy gyalogtúrát, a kényelmesebbek autóval-motorral kirándulhatnak hegyen-völgyön át. Az alig 20 km-re található Pécset is kár lenne kihagyni, érdemes elmenni megnézni a helyi látnivalókat. Akik a szállodában maradnak, azok sem fognak unatkozni, hiszen a földszinti játékteremben dartsozhatnak, csocsózhatnak, ping-pongozhatnak vagy éppen X-boxozhatnak. A két pályás bowling terem szintén a játékos kedvűek nagy kedvence lehet.

Illatos konferenciatermek, izgalmas rendezvényhelyszín

Az Ambient Hotel & AromaSPA a munkához inspiráló környezetet biztosít: a konferenciatér szekcionálható, magas szintű szolgáltatásokkal, technikai felszereléssel ellátott termei várják a rendezvényeket. A konferenciatermek elnevezése az illatkoncepciót követi és a kávészünetek is kérhetőek az illatok jegyében: Levendula, Menta és Mandula. Ideális helyszín a hotel konferenciarésze állófogadások, kiállítások, céges rendezvények, csapatépítők, esküvők, családi események megrendezésére. A csapatépítő tréningek számára számtalan indoor és szinte korlátlan outdoor programlehetőség adott a Mecsekben. Mivel a zöld környezet adja a szálloda egyik eszenciáját, az új kültéri parkolót úgy alakították ki, hogy egyetlen fát sem vágtak ki.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Virágmező Alcsúton: nyílik a hóvirág és a téltemető Magyarország egyik legkülönlegesebb arborétumában
Még pár hétig megcsodálhatjátok ezt a különlegességet. Íme egy csokor fotó kedvcsinálónak.
Fotók: Major Frigyes - szmo.hu
2022. február 20.


Link másolása

Lassan búcsúzik a tél, mi sem mutatja jobban, minthogy megjelentek a tavasz első hírnökei: a hóvirág és a téltemető is virágzik.

Az ország talán leghíresebb hóvirágmezője Alcsúton, az arborétumban található, ahol nemrégiben kezdődött a Hóvirágünnep.

A csodálatos látványt nyújtó, két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező egyedülálló hazánkban. A mediterrán hóvirágoknak hét hóvirágfaja, huszonnégy fajtája látható itt. A virágzás még várhatóan 4-5 hétig tart, érdemes ez idő alatt felkerekedni és megcsodálni a csodálatos virágmezőt.

Jó, ha tudod: a hóvirág 2005 óta védett növény, melynek természeti értéke 10.000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Ilyen pompás a hóvirág:

És így virágzik a téltemető:

De érdemes szétnézni a lassan ébredező fák között is:

Bővebb információk ITT.


Link másolása
KÖVESS MINKET: