hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

„Korán kellett felkelnie azoknak, akik ezt a magaslatot be akarták venni” - kirándulás a lenyűgöző Sümegi várban

A túra során csak egy kérdésre nem derült fény: ki volt Móri Mihály Sándor, „az Úr legkisebb szolgája Sümegen”?

Link másolása

hirdetés

Gyerekkoromban hallottam először a város nevét. Nagyanyám mesélte, hogy Zala megyei falujukban többször is megfordult egy furcsa szerzet, afféle zarándokféle, aki még a templomukban is prédikált, és azoknak, akik nem fogadták elég áhítattal, netán kinevették, azoknak azt mondta: „Tessék eltakarodni az élők sorából”. Volt egy névjegye, amelyre ez volt írva: „Móri Mihály Sándor, az Úr legkisebb szolgája Sümegen”. Sajnos a nevezett jámbor lélekről azóta sem tudtam meg többet, csupán annyit, hogy Sümeg csodatevő zarándokhelynek számít. No meg azt, hogy van egy ódon vára, amelyet egy család mentett meg a teljes enyészettől 30 évvel ezelőtt és azóta is folyik a restaurálása.

Mivel a közelben, alig 30 kilométerre nyaraltunk a Balaton mellett, egy kevésbé napfényesnek induló napon felkerekedtünk, hogy bevegyük a várat. A Veszprém és Zala megye határán kanyargó út a borongós ég alatt is a zöld ezerféle árnyalatában pompázott, balszerencsénkre éppen akkor kezdett el esni az eső, amikor megérkeztünk a vár alá.

Az első látásra is lenyűgöző falak lentről nagyon magasnak tűntek, szerencsére kiderült, hogy a körkörös enyhén lejtő úton két jó karban lévő fiatal nyugdíjas kényelmesen felhalad, és közben gyönyörködik a lankákban, és az egyre kisebbedő város látványában. Így aztán hamarosan meg is érkeztünk arra a szakaszra, ahol már a régi korok vitézei bevágtathattak a felvonóhídon a várba.

Gyerekkoromból volt hasonló szerkezetű papírmasé váram, és belegondoltam, hogy milyen jó lehetett idősebb Papp Imre várkapitánynak, aki a város szülöttje révén legifjabb éveitől közeli kapcsolatba kerülhetett e történelmi emlékkel, amelynek eredete a 13. századra, IV. Béla király korára megy vissza. Amikor 1989-ben családjával kibérelte a várat, kezdetben csupán saját erőből elkezdték azt felújítani, és idegenforgalmi központtá tenni, egy álma kezdett valóra válni, és kívánom neki, hogy megérje azt a pillanatot, amikor a vár teljes régi pompájában ragyog majd.

Már az is nagyon tiszteletreméltó, amit az elmúlt 32 évben újrateremtettek a falakkal, a bástyákkal, a mellvédekkel, a termekkel és a pincékkel, immár jelentős Európai Uniós támogatást is élveznek a további munkálatokhoz. A Nemzeti Várprogram egymilliárd forinttal járul hozzá a felújításhoz. Ottlétünkkor is folyamatosan zakatoltak a gépek a vár belső udvarán.

hirdetés

Mielőtt azonban ide beléptünk, ahol a hagyományoknak megfelelően állatokat is, baromfit, kecskét, szamarat is tartanak, kis fűszernövény-kertekre lettünk figyelmesek a fal tövében. Volt köztük zsálya, rozmaring, kakukkfű – amely, mint megtudtuk, jó másnaposság ellen, hasznos lehetett olyan korban, amikor víz helyett bort ittak a vitézek – sőt, kökörcsin is, amit legfeljebb Karinthy tanárának nevéből vagy a Hyppolitból ismerhetünk. De Schneider úr aligha ehette volna fiatal hagyma helyett ezzel a liba sültet, mivel mérgező e növény, csak gyógyszerként használható fekélyre, szemgyulladásra és síros gyermekek megnyugtatására… (!) Végigsétáltunk a mellvédeken és megállapítottuk, hogy korán kellett felkelnie azoknak, akik ezt a magaslatot be akarták venni, miközben próbáltuk beazonosítani a környező utakat, távoli hegyeket.

Egy lelkes, máltai lovagruhába öltözött fiatalember – név szerint „Sámuel darabont” – ajánlkozott, hogy körbevezet bennünket a várban. Bár erős konkurenciának bizonyult a börtön- és kínzókamra-túra, azért jó néhányan hallgattuk Sámuel előadását a 15. századból maradt kartácságyúról, a kápolnáról, amelyben a helyiek szerint kísért Bocskay István hajdúi által lefejezett Ujlaky Miklós veszprémi püspök szelleme, vagy a ciszternáról, amelynek első kútfúróját lányai szabadították ki, és amelynek mélyén egyszer nagyhajú, nagy szakállú, idegen nyelven beszélő embereket találtak – vélhetően „ott felejtett” hadifoglyokat. A vár több mint 700 éves történetét hallgatva ismét eszünkbe juthatott, hogy ezt a „lángoktól ölelt kis országot” mennyit pusztították idegen hadak, és legalább ennyire a belviszályok, lázadások Luxemburgi Zsigmond korától a Rákóczi-szabadságharcig.

Sámuel meséje nem nélkülözte az iróniát sem: megtudtuk például, hogy az egyik bástyát azért kellett háromszor felépíteni, mert kispórolták belőle az anyagot és összedőlt, vagy hogy a vár alatti 18. századi Urunk Mennybemenetele plébániatemplom azért épült fel, mert Padányi Bíró Márton püspök elirigyelte a ferencesektől a templomukba járó híveket. Nem akármilyen művészt nyerve meg a falfreskók elkészítéséhez: Anton Maubersch-t, a kor egyik legnevesebb festőjét, aki így Magyarországon alkotta meg „a rokokó Sixtus-kápolnáját”. Persze a Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom sem tükrözi éppen a rendalapító szegénységét, a templomot és a kolostort egy 100 évvel korábbi veszprémi püspök, Széchenyi György alapította. Amikor a Várból lemenet bementünk e csodatevő helyre, eszünkbe jutott egy mise, amit még tavaly, a karantén idején hallgattunk a tv-ben, és mindkettőnket megragadtak Barsi Balázs plébános nagyon emberi, szeretettel és békével teli szavai.

Hogy leöblítsük a történelem porát, megkóstoltuk az életelixírnek nevezett gyömbérlikőrt. A mákos-meggyest eddig csak rétesnek ismertük, de likőrnek sem utolsó…

Az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, a lefelé vezető úton azonban ránk zúdult az égi áldás, így – ráadásul már az ebédidő is lassan elmúlt – a Várcsárdába menekültünk. A múlt itt is ránk köszöntött: megismerkedhettünk Kisfaludy Mór, az író Kisfaludy Sándor unokaöccsének életével, aki az 1848-49-es szabadságharc idején a Sümeg környéki szabadcsapatokat szervezte. Megtudtuk továbbá, hogy a sertéshúsok a Várkapitány mintagazdaságából származnak. És hogy tisztelegjünk a dicső múlt előtt, az író feleségéről, Szegedy Rózáról elnevezett tálat választottuk, libacombbal, bőrös malachússal és rántott csirkemell-filével. Korabeli ruhába öltözött, karcsú pincérnők szolgáltak ki bennünket, és miközben falatoztunk, a hátunk mögött egy cimbalmos Beethoven Für Elisét, Joseph Cosmától a Hulló faleveleket és The Shadow of Your Smile című amerikai világslágert játszotta, amelyek remekül hangzottak az újszerű hangszerelésben. Mire megebédeltünk, az eső is alábbhagyott.

Csak azt nem tudtuk kideríteni, hogy ki volt Móri Mihály Sándor, „az Úr legkisebb szolgája Sümegen.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A vadregényes Csarna-völgy ma is őrzi egy régi kisvasút történetét
A Börzsönyben megbúvó, fokozottan védett, romantikus hely Magyarország egyik legnagyobb háborítatlan erdejében található. A természet itt is megmutatta, mire képes egy kis patak hatalmas ereje.

Link másolása

hirdetés

Létezik egy vadregényes patakvölgy Magyarország egyik romantikus erdejében, melyet szép időben érdemes felkeresni.

A fokozottan védett Csarna-völgy, Fekete-völgy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdejében található,

itt van hazánk egyetlen vulkáni eredetű középhegységi katlana, ahol a természetes állapotot igyekeznek megőrizni.

A Csarna-völgy számos különleges növénynek, tölgynek, bükknek, gyertyánnak, kőrisnek, és állatnak fekete gólyának, fehérhátú harkálynak, parlagi sasnak, uráli bagolynak, hiúznak, farkasnak, foltos szalamandrának nyújt otthont. A patakban előfordul többek között a fürge cselle, a sebes pisztráng és a petényi márna és a is.

A vidék azonban gyalogosan, turistautakon bejárható, és kiváló fotós téma is, hiszen

a régi kisvasút vonala, amelyet az árvizek több helyen elmostak, ma már úgy néz ki, mint egy romantikus film díszlete.

A régi kemencei kisvasút emlékeit a Börzsöny erdejében fedezheted fel. A Csarna-patak völgyében a 600 mm nyomtávú vasútat 1913-ban kezdték el kiépíteni, és a több mint kilenc kilométeres pálya végállomásain (Kemencén és Királyházán) lakást és műhelyt is építettek. A csarna-völgyi vonal végén volt a Dobó-istálló is. A vasút lóvontatással indult, majd 1947-ben közlekedett először motormozdony a kemencei vonalon.

hirdetés

A Csarnavölgyi Vasút a Kemence–Wirterház–Hamuház–Halyagos vonalon futott, a Salkasz–Klein cég tulajdonában volt. Az erdei vasútnak több elágazása is volt. A hálózatot úgy építették, hogy az útpályák a fafeldolgozók felé lejtsenek, így csak a felvontatásuk igényelt energiát. Voltak meredek szakaszok is benne. (A teljes hálózat 51,1 kilométer hosszú volt.)

A második világháború úton a kisvasút szerepe egyre csökkent, több vonalat megszűntettek, a pályákat felszedték, végül 1990-ben a fák szállítása - megrendelések hiányában - leállt, és a vonalon is a forgalom megszűnt.

A pálya állapota ezt követően egyre csak romlott. A drámai fordulatot egy 1995-ös hirtelen özönvíz hozta, a patak ugyanis annyira megáradt, hogy több híd és a vasúti pálya egy szakasza is áldozatává vált. Egy 1999-es újabb, még nagyobb áradás további károkat okozott, a pálya helyenként több méteres magasságban lógott a levegőben, másutt egy-két méter vastagon hordalékréteg borította be.

Ma a vadregényes tájon haladva, a fák sűrűjében, vagy a rohanó patak mentén, több helyen is előbukkannak még a régi sínek. A terepviszonyok miatt a hely felfedezését gyakorlott túrázóknak ajánlják a Börzsönyi Kéktúra útvonalon.

Ha pedig már idáig eljutsz, akkor nézd meg a Kemencei Erdei Múzeumvasút kiállítását, az Erdészeti emlékművet, vagy a Börzsönyi szintezési főalappontot is.

A kisvasút egy része napjainkban újra használható. A Kemencei Erdei Múzeumvasút tavasztól őszig, menetrend szerint közlekedik szabad- és munkaszüneti napokon. Az eredeti vonal azonban nem járható be teljesen, csak egy 4,1 kilométeres szakaszon.

Bővebb információk a kisvasútról ITT.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
A Balatontól Bőszénfáig: 12 hónap, 12 csodás fotó madártávlatból
Utazás hazánk felett: havonta egy-egy különleges helyszínt láthatsz most felülről.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A Balatontól Budapestig az ország egy másik oldalát ismerheted meg, ha fentről nézed meg a vidéket. A fotós Kószó András drónról száll föléjük, hogy megmutassa mindazt, amit csak a madarak élvezhetnek: a tájat, a várost, a természetet egy másik szemszögből. Tarts velünk egy esztendőt átölelő virtuális kirándulásra:

Január:

Február:

Március:

Április:

hirdetés

Május:

Június:

Július:

Augusztus:

Szeptember:

Október:

November:

December:

Még több fotót ITT találsz.

Helyszínek: Balaton, Budapest, Vál, Bőszénfa, Vál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Mesés hangulatú adventi vásárok a Dunakanyarban
Fényfestés, kisvonat, korcsolyapálya, forralt bor, mézeskalács, kézműves vásár és sokféle program - ezt kínálja Szentendre, Esztergom és Vác. Most videón, de madártávlatból is körülnézhetsz a hangulatos városokban.

Link másolása

hirdetés

Advent idején az országban sok helyen díszítik fel a településeket, szikráznak a fények esténként. Budapest egyik adventi vásárát pedig egyenesen Európa legjobbjának választották.

Ám érdemes délutánonként egy kis kirándulásra indulni, és felfedezni más helyeket is. Például a Dunakanyar - amúgy is sok szépséget rejtő - városait.

Szentendre hagyományosan a Fő téren, a történelmi belvárosban és a Korzón várja a karácsonyi hangulatra vágyókat.

Ilyenkor itt is csillogó fények, karácsonyi dalok, forralt bor és kürtőskalács illata tölti meg a tereket. A Fő tér hatalmas karácsonyfáján az óriás gömböket pedig már felfedezték az erre járók, hiszen kiváló szelfiket lehet készíteni a segítségükkel.

A történelmi belváros minden évben Adventtől Vízkeresztig vár az adventi vásárral, szabad- és beltéri rendezvényekkel, művészeti és kulturális programokkal, kiállításokkal. Az egyik legkedveltebb programja az adventenek a kézműves és gasztrónómiai vásár. A hangulatos macskaköves utcácskákon, kis faházakban árulják szebbnél szebb portékájukat az igényes szentendrei és környékbeli kézművesek.

hirdetés

Vasárnap a város lakói gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor és csodás, karácsonyi fényfestés kíséri.

Bővebb információk ITT

VIDEÓ: A szentendrei adventi vásárról

Esztergom látványos karácsonyi díszítéssel és jégpályával is kedveskedik az ünnepi időszakban.

A városban a történelmi és kultúrális nevezetességek mellett most az adventi forgatagba is érdemes ellátogatni. A szép dekoráció mellett finomságok, kézműves foglalkozások, koncertek, játékok is várnak, sőt lesznek koncertek, bábelőadás, betlehemes játék is.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: Az esztergomi belváros adventi hangulatban

Vácra is érdemes ellátogatni, mert ilyenkor a barokk belváros különös hangulattal vár.

A Dunakanyar kapujában a finomságok mellett muzsikával, koncerttel, színházi előadással, a gyerekeknek mesével, foglalkozásokkal, kisvonattal és tárlatokkal is készülnek.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: A váci adventről

És íme néhány fotó, így csak a madarak láthatják a hangulatos városokat:

Szentendre

Esztergom

Vác

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Csodás téli menedékek a hó birodalmában
A válogatásban olyan kabinokat és természetközeli szállásokat gyűjtött össze a Hype&Hyper szerzője, amiknek kifejezetten jól áll a hófödte táj.
Gollob Lilla cikke HYPEANDHYPER oldalon - szmo.hu
2021. december 30.


Link másolása

hirdetés

A HYPEANDHYPER egy kelet- és közép-európai dizájn- és életmódmagazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól.

Céljuk, hogy összegyűjtsék és bemutassák azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják.

Csatlakozz hozzájuk, legyél te is részese a közös jövő alakításának!

Ezeknek a menedékhelyeknek a közelében sí-és túraútvonalak várják a téli sportok kedvelőit. Szomszédainktól kezdve Skandináviát és Chilét is érinti a gyűjtésünk.

hirdetés
Vardehaugen | Norvégia

A fekete, asszimetrikus kunyhó az alpesi erdő mélyén, Lillehammer közelében található. Formáját a hófödte kabinok klasszikus motívuma ihlette, amelyeknek csak a teteje látszik ki a hóból. Amikor a hó betakarja a szerkezetet, az építészet és a természet közötti határvonal elmosódik, és a tető mesterséges sípályává válik síugráshoz, szánkópályákhoz és más havas tevékenységekhez. A kompakt alaprajz (55m2) ellenére a kabin belülről tágasnak hat a ferde tetőnek és a különböző emeléseknek köszönhetően. A fő hálószobából és a félemeletről pedig a csillagok és az északi fény is látszik.

Iragüen Viñuela Arquitectos | Chile

Egy korábbi, befejezetlen építési projekt alapjait használták fel újra ebben a chilei nyaralóban, ami akár tizenkét vendég befogadására is alkalmas. A kétszintes faház a Cautín folyó mellett található, ami nem messze fekszik hosszú hószezonjáról híres Corralco-tól. A ház platformját egy kis erdei tisztáson építették, fák kivágása nélkül, közvetlenül a félsziget csúcsán, hogy a folyó körülölelhesse. A látványos kilátás a négy égtáj felé nyílik, a folyón túl az erdőre és a hegyoldalra is rálátni. A szürke fagerendák az enteriőrben tónusaiban is visszaköszönnek, amit az olyan elemek melegítenek fel, mint a hálószoba rozsdaszín faliszőttese.

Ark-shelter | Szlovákia

A minimalista erdei kabincsoport a Bjornson hotel számára készült, és tökéletes lokáció lehet, ha nagy családdal vagy népesebb baráti társasággal indulnánk neki a telelésnek. A meghitt környezetben karnyújtásnyira van az erdő és a Jasná síközpont is, de a hotel infrastruktúrája is könnyen elérhető. Minden házikó két önálló modulból áll, amik a válaszfalak eltolásával összenyithatóak. Maguk az építmények pedig cölöpökön állnak, hogy a táj folyamatosan tudjon alatta áramolni és lélegezni.

Studio Puisto | Finnország

A finn Salamajärvi Nemzeti Park közelében épült kunyhó, az ősi Niliaitta újraértelmezése, ami egy magasra emelt faház, amit a szamí őslakosok használtak az élelmiszerek biztonságos tárolására. Az építészek a környék szamí kultúrájának történelme előtt szerettek volna tisztelegni, ugyanakkor olyan helyet létrehozni, ami a látogatók számára a külvilágtól való elszakadás érzését nyújtja.

Firm Architekten | Ausztria

A 2006-ban alaposan átépített és kibővített szálloda egyszerre kíván a helyieknek és a vendégeknek is kedvében járni. A Hotel Gasthof Adler békebeli külseje tökéletesen illeszkedik az osztrák falu látképébe, miközben a belsejében meglepően kortárs enteriőrök fogadnak. Az új szállodai szobákba kőrisfapadló és mészvakolatos falak és mennyzet készült, amikhez szilfa bútorokat és sötétzöld bársony kanapét választottak.

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPEANDHYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: