/utazz/egy-kulonos-sziget-ahova-gyalog-is-eljuthatsz/
hirdetés

UTAZZ

Egy különös sziget, ahová gyalog is eljuthatsz

A Kincses sziget írójának kedvenc helye volt a fura Cramond-sziget, ha nem vigyáztok, könnyen ott ragadhattok!

Link másolása

hirdetés

Skócia egyik nevezetessége a rengeteg sziget. Az országnak ugyanis 790 szigete is van, melyek közül csak 99 lakott. A lakatlan szigetek között azonban vannak egészen furcsák és vadregényesek is. Az egyik ilyen kicsi szigete különösen érdekes, hiszen csónak nélkül is, akár gyalog meg lehet közelíteni.

nyito

cramondsziget1 (10)_1333x1000

Edinburgh-ba repülve már leszállás közben is megcsodálhatjátok a Cramond-szigetet, mely a skót főváros közelében található és autóval vagy busszal, meg némi sétával könnyen elérhető.

hirdetés

cramondsziget1 (3)_1333x1000

cramondsziget1 (5)_1333x1000

A Cramond-szigetre különleges módon, előre meghatározott “menetrend” szerint sétálhattok át. A megadott ár-apály “időablak” szerint indulhattok neki az útnak. Kb. 4 órátok van a megközelítésére, a körbejárására és a szárazföldre való visszatérésre. A sziget ugyan valóban sziget, de az ár-apály miatt szabályos időközönként a víz visszahúzódik és ilyenkor gyalogosan is elérhetővé válik.

cramondsziget1 (6)_1333x1000

Külön honlapon tudjátok ellenőrizni az ár-apály időpontokat, de azért némi ráhagyással kezeljétek az adatokat. Indulás előtt a várható időjárást is érdemes megnézni, mert egy eső, vagy viharos szél nem éppen alkalmas ehhez a túrához. Ha nem tartjátok be a kiírt visszatérési időpontot, könnyen Robinsonok lehettek.

Infókat ITT találtok az ár-apályról.

cramondsziget1 (2)_1333x1000

cramondsziget1 (4)_1333x1000

A szárazföldről egy kiépített út vezet a szigetre, amely mentén beton cölöpök vannak. Dagálykor csak ezek látszanak ki a vízből. A szigeten tartózkodásra kb. 1 órát érdemes betervezni, ebben már benne van a fotózás, mélázás is. Út nincs rajta, de az arra járók ösvényeket, csapások jártak ki, amiket követve körbe lehet sétálni. A területen csak néhány elhagyott, romos régi katonai építmény található, ezek emlékeztetnek arra, hogy a háború idején stratégiai szerepe lehetett a csöppnyi szigetnek, melyen réges-rég juhokat tartottak és a partján osztrigát halásztak.

cramondsziget1 (1)_1000x1333

A sziget 0,54 km hosszú, területe 7,7 hektár és kb. 1,6 km-re van a parttól. A szigetre vezető út előtt a szárazföldön több információs tábla is található. Itt mindig olvasható, hogy abban a hónapban mely időpontokban lehet átkelni a szigetre. Arra is figyelmeztetnek, hogy igyekezzetek vissza, mert a dagálykor már nem biztos, hogy kiértek a partra.

cramondsziget1 (7)_1333x1000

Robert Louis Stevensonnak, a Kincses sziget írójának is kedvenc helye volt a sziget és a parton lévő falucska, ahol a helyi vendéglő büszkén hirdeti magáról, hogy az író kedvenc törzshelye volt. Talán épp ez a hely ihlette meg a skót írót is híres regénye megírásához.

Ilyen a látvány a szigeten:

Fotók: Hajdó Valéria

cramond1_1333x1000

cramond2_1333x1000

cramond3_1333x1000

cramond4_1333x1000

cramond5_1333x1000

cramond6_1333x1000

cramond7_1333x1000

Tippek:

A helyi időjárás miatt érdemes rétegesen öltözni, plusz esőkabátot, sapkát vinni. A cipőtök legyen kényelmes, de vízálló. Enni-innivalót vigyetek magatokkal az útra.

Indulás előtt nézzétek meg a dagály várható időpontját. A kivezető út időigényét ellenőrizzétek és legalább annyit hagyjatok a visszaútra is. Mobil legyen nálatok arra az esetre, ha mégis kint rekednétek.

A szárazföldi környék is nagyon hangulatos, a part menti sétány, a kis kikötő, a falucska, a golf-pálya, a felnőtt játszótér vagy a kis büfé bőven nyújt látnivalót, szórakozást vagy pihenést. Érdemes akár egy napot is rászánni a vidék gyalogos, vagy biciklis felfedezésére.

cramond8_1333x749

Ha te is szívesen kisétálnál a szigetre, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk