hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Egy különös nap a modern robotok és a barokk házak városában

Varázslatos élmény, amikor egy helyen sétálhatunk a múltban és a megvalósult jövőben. Győr lenyűgöz és elkápráztat.

Link másolása

hirdetés

Győr az egyik legszebb dunántúli nagyvárosunk, hangulatos és szépen felújított belvárosa, kulturális élete, nyugodt vízparti és nyüzsgő belvárosi sétányai mindig is sok turistát vonzottak. De mi van, ha csak egy napunk van a felfedezésére és valami egészen újszerű dolgot szeretnénk csinálni?

Söptei Zsuzsanna írása

audi9

Gondoltunk egy nagyot, és a hagyományos programok helyett a napot Győr külső részében kezdtük. Mert létezik a városban egy másik város: az Audi gyár, amelyben látogatóként tehetünk felfedező túrát egy egészen más világba.

hirdetés

audi3

A program a Látogatóközpontban kezdődik. A túra vezetői rengeteg érdekességet elmesélnek az Audi Hungáriáról, miközben busszal elvisznek minket a gyár másik végébe, ahol megkezdjük utunkat a robotok világába. Egy laikus, pláne női laikus számára olyan ez a hely, mintha egy futurisztikus filmbe csöppentünk volna bele.

audi1

audi5

A hatalmas présüzemben számtalan robot végzi precízen a napi munkáját. A karok felnyúlnak, tekerednek, csavarodnak, van ahol szikráznak, van ahol ultraibolya színben világítanak, miközben a programnak megfelelő munkafázist elvégzik. Döbbenetes látvány, ahogy a méretre vágott lemezből pár másodperc alatt kialakítanak egy motorháztetőt, vagy összeraknak két elemet tökéletesen precízen.

Itt a méretek is lenyűgözőek. Minden hatalmas. A csarnoknak nem látni a végét, a súlyok akkorák, amit ember el sem képzel. Volt olyan pontja a préselésnek, ahol 1 pillanatban több mint 1600 elefánt együttes erejével végeztek egy műveletet... Felfoghatatlan.

Audi.neue TT Produktion in Ungarn

Audi.neue Produktion in Ungarn

A következő csarnokban, a karosszériaüzemben a gépkocsik karosszériáját és az alvázát, motorját rakják össze, és szerelik készre az autókat. A járműszereldében a munka több szinten zajlik, a fejünk fölött egy másik síkban siklanak a félkész autók. Igencsak furcsa érzés, mikor egy-egy autó "elúszik" felettünk.

A lakkozóba természetesen nem lehet bemenni, de szemléltető ábrákon és mintákon látható, hogy hányféle színt használnak. Mint megtudtuk még a nyakkendője színét is kérheti a megrendelő, mert bármit ki tudnak keverni.

A végső fázisban a kész autókat ellenőrzik és a célállomástól függően csomagolják is. A tengerentúlra igyekvő autók teljes védőfelszerelést kapnak, csak az ablakuk és a lámpák látszanak ki a fehér burkolatból. A késznek és hibátlannak minősített járműveket a telep másik oldalán lévő tesztpályán próbálják ki, ahol minden útviszonynak megfelelő felület van kialakítva.

audi4

Az indulásra váró Audik hatalmas parkolókban, precízen beosztott helyeken várják a szállítóeszközöket, hogy a célállomásra vigyék őket.

A munkát szinte teljesen automatizálták, így a gyár méreteihez képest a gyártórészen viszonylag kevés embert látni. Pedig a számok döbbenetesek.

Néhány érdekesség számokban:

- A gyár alapjául szolgáló 100.000 nm-nyi félkész üzemcsarnokot 1993-ban vették át a Győri Rába gyártól. Győrt az Audi cég 180 pályázó hely közül választotta ki.

- A termelés 1994-ben indult, 37.000 nm-en, 89 fővel.

- 2015-ben 5.200.000 nm-es területet foglalnak el és 11.411 fő dolgozik a gyárban, de a külső beszállítókkal, takarítókkal, biztonságiakkal és egyéb alvállalkozókkal együtt kb. 30.000 embernek adnak munkát.

- Naponta 660 új autó készül el, 1-1 autó kb. 24 óra alatt jut el az első alkatrész bekészítésétől a szalag végéig, ahonnan már saját kerekein gurul ki.

- A kész autókat 63 országba szállítják, a legnagyobb piaca Európa és az Egyesült Államok.

- A múlt évben 2.022.520 motort és 160.206 autót gyártottak.

- A gyárban 4 modell készül: Audi A3 Limousine, A3 Cabriolet, TT Coupé, TT Roadster.

- Naponta 4000 ember dolgozik az autókon, 3 műszakban.

- A megrendeléstől számított 12 hét múlva adják át az autót tulajdonosának.

- Van olyan üzemcsarnokuk, amelybe 8,5 futballpálya férne el.

- A gyár területe akkora, hogy Magyarország összes lakosát vendégül tudnák látni egy állófogadáson.

Audi.neue TT Produktion in Ungarn

A túra alatt sok-sok izgalmas kérdésre is választ kaphatunk. Többek között, hogy hová járnak az itt dolgozók gyerekei, hány km-es vasúti pálya van a gyárban, mit kutatnak itt, hány perc alatt kell egy-egy munkafázist elvégezni, miért nem lehet egymás után 2 cabrio a szalagon? De most ezeket nem áruljuk el, legyen meglepetés azoknak, akik ide látogatnak :)

A győri Audi sok dologban kiemelkedő:

- A világ legnagyobb motorgyára

- Alapítása óta több mint 8 milliárd eurót fektetettek itt be, ezzel az egyik legnagyobb külföldi beruházó hazánkban

- 2015-ben Magyarországon ők voltak a legvonzóbb munkáltató

- Az itteni munkaerő kimagaslóan kvalifikált

- A gyár a duális képzésben részt vesz a városban lévő közép- és felsőfokú oktatásban is

A látogatás időtartama kb. 1,5-2 óra. Gyerekek is mehetnek, 12 éves kortól. Regisztrálni ITT lehet.

gyor_201604 (30)

A gyárlátogatás után irány Győr belvárosa, ahol visszarepülhetünk az időben. A csúcstechnológia után egy merész váltással a barokk világban sétálhatunk. Magyarország hatodik legnépesebb városa az egyik legdinamikusabban fejlődő településünk. Ugyanakkor műemlékekben a harmadik leggazdagabb. A belvárost csodálatosan helyreállították, amiért elnyerték a műemlékvédelem Európa-díját.

gyor_201604 (18)

gyor_201604 (48)

A barokk belvárosról nyugodtan elmondható, hogy ahány ház, annyiféle szépség. Több órát el lehet tölteni a kis utcákban, vagy a Széchenyi téren sétálva. Érdemes külön is megnézni a Püspökvárat és a Bazilikát, a Bécsi kapu teret és környékét. Szép időben a Duna parton kötelező egy kis andalgás, majd irány a Városház tér, és a Győri Nemzeti Színház felfedezése. A belvárosban tett séta kiváló kikapcsolódás, és egész biztosan arra ösztönöz, hogy legközelebb több napra térjünk vissza ide.

gyor_201604 (1)

gyor_201604 (6)

gyor_201604 (23)

gyor_201604 (26)

gyor_201604 (33)

gyor_201604 (37)

gyor_201604 (40)

gyor_201604 (60)

gyor_201604 (63)

gyor_201604 (66)

gyor_201604 (74)

gyor_201604 (78)

gyor_201604 (82)

gyor_201604 (85)

Fotók: Audi Hungaria és a szerző felvételei

Ha érdekes volt az írás, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A vadregényes Csarna-völgy ma is őrzi egy régi kisvasút történetét
A Börzsönyben megbúvó, fokozottan védett, romantikus hely Magyarország egyik legnagyobb háborítatlan erdejében található. A természet itt is megmutatta, mire képes egy kis patak hatalmas ereje.

Link másolása

hirdetés

Létezik egy vadregényes patakvölgy Magyarország egyik romantikus erdejében, melyet szép időben érdemes felkeresni.

A fokozottan védett Csarna-völgy, Fekete-völgy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdejében található,

itt van hazánk egyetlen vulkáni eredetű középhegységi katlana, ahol a természetes állapotot igyekeznek megőrizni.

A Csarna-völgy számos különleges növénynek, tölgynek, bükknek, gyertyánnak, kőrisnek, és állatnak fekete gólyának, fehérhátú harkálynak, parlagi sasnak, uráli bagolynak, hiúznak, farkasnak, foltos szalamandrának nyújt otthont. A patakban előfordul többek között a fürge cselle, a sebes pisztráng és a petényi márna és a is.

A vidék azonban gyalogosan, turistautakon bejárható, és kiváló fotós téma is, hiszen

a régi kisvasút vonala, amelyet az árvizek több helyen elmostak, ma már úgy néz ki, mint egy romantikus film díszlete.

A régi kemencei kisvasút emlékeit a Börzsöny erdejében fedezheted fel. A Csarna-patak völgyében a 600 mm nyomtávú vasútat 1913-ban kezdték el kiépíteni, és a több mint kilenc kilométeres pálya végállomásain (Kemencén és Királyházán) lakást és műhelyt is építettek. A csarna-völgyi vonal végén volt a Dobó-istálló is. A vasút lóvontatással indult, majd 1947-ben közlekedett először motormozdony a kemencei vonalon.

hirdetés

A Csarnavölgyi Vasút a Kemence–Wirterház–Hamuház–Halyagos vonalon futott, a Salkasz–Klein cég tulajdonában volt. Az erdei vasútnak több elágazása is volt. A hálózatot úgy építették, hogy az útpályák a fafeldolgozók felé lejtsenek, így csak a felvontatásuk igényelt energiát. Voltak meredek szakaszok is benne. (A teljes hálózat 51,1 kilométer hosszú volt.)

A második világháború úton a kisvasút szerepe egyre csökkent, több vonalat megszűntettek, a pályákat felszedték, végül 1990-ben a fák szállítása - megrendelések hiányában - leállt, és a vonalon is a forgalom megszűnt.

A pálya állapota ezt követően egyre csak romlott. A drámai fordulatot egy 1995-ös hirtelen özönvíz hozta, a patak ugyanis annyira megáradt, hogy több híd és a vasúti pálya egy szakasza is áldozatává vált. Egy 1999-es újabb, még nagyobb áradás további károkat okozott, a pálya helyenként több méteres magasságban lógott a levegőben, másutt egy-két méter vastagon hordalékréteg borította be.

Ma a vadregényes tájon haladva, a fák sűrűjében, vagy a rohanó patak mentén, több helyen is előbukkannak még a régi sínek. A terepviszonyok miatt a hely felfedezését gyakorlott túrázóknak ajánlják a Börzsönyi Kéktúra útvonalon.

Ha pedig már idáig eljutsz, akkor nézd meg a Kemencei Erdei Múzeumvasút kiállítását, az Erdészeti emlékművet, vagy a Börzsönyi szintezési főalappontot is.

A kisvasút egy része napjainkban újra használható. A Kemencei Erdei Múzeumvasút tavasztól őszig, menetrend szerint közlekedik szabad- és munkaszüneti napokon. Az eredeti vonal azonban nem járható be teljesen, csak egy 4,1 kilométeres szakaszon.

Bővebb információk a kisvasútról ITT.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
A Balatontól Bőszénfáig: 12 hónap, 12 csodás fotó madártávlatból
Utazás hazánk felett: havonta egy-egy különleges helyszínt láthatsz most felülről.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A Balatontól Budapestig az ország egy másik oldalát ismerheted meg, ha fentről nézed meg a vidéket. A fotós Kószó András drónról száll föléjük, hogy megmutassa mindazt, amit csak a madarak élvezhetnek: a tájat, a várost, a természetet egy másik szemszögből. Tarts velünk egy esztendőt átölelő virtuális kirándulásra:

Január:

Február:

Március:

Április:

hirdetés

Május:

Június:

Július:

Augusztus:

Szeptember:

Október:

November:

December:

Még több fotót ITT találsz.

Helyszínek: Balaton, Budapest, Vál, Bőszénfa, Vál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Mesés hangulatú adventi vásárok a Dunakanyarban
Fényfestés, kisvonat, korcsolyapálya, forralt bor, mézeskalács, kézműves vásár és sokféle program - ezt kínálja Szentendre, Esztergom és Vác. Most videón, de madártávlatból is körülnézhetsz a hangulatos városokban.

Link másolása

hirdetés

Advent idején az országban sok helyen díszítik fel a településeket, szikráznak a fények esténként. Budapest egyik adventi vásárát pedig egyenesen Európa legjobbjának választották.

Ám érdemes délutánonként egy kis kirándulásra indulni, és felfedezni más helyeket is. Például a Dunakanyar - amúgy is sok szépséget rejtő - városait.

Szentendre hagyományosan a Fő téren, a történelmi belvárosban és a Korzón várja a karácsonyi hangulatra vágyókat.

Ilyenkor itt is csillogó fények, karácsonyi dalok, forralt bor és kürtőskalács illata tölti meg a tereket. A Fő tér hatalmas karácsonyfáján az óriás gömböket pedig már felfedezték az erre járók, hiszen kiváló szelfiket lehet készíteni a segítségükkel.

A történelmi belváros minden évben Adventtől Vízkeresztig vár az adventi vásárral, szabad- és beltéri rendezvényekkel, művészeti és kulturális programokkal, kiállításokkal. Az egyik legkedveltebb programja az adventenek a kézműves és gasztrónómiai vásár. A hangulatos macskaköves utcácskákon, kis faházakban árulják szebbnél szebb portékájukat az igényes szentendrei és környékbeli kézművesek.

hirdetés

Vasárnap a város lakói gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor és csodás, karácsonyi fényfestés kíséri.

Bővebb információk ITT

VIDEÓ: A szentendrei adventi vásárról

Esztergom látványos karácsonyi díszítéssel és jégpályával is kedveskedik az ünnepi időszakban.

A városban a történelmi és kultúrális nevezetességek mellett most az adventi forgatagba is érdemes ellátogatni. A szép dekoráció mellett finomságok, kézműves foglalkozások, koncertek, játékok is várnak, sőt lesznek koncertek, bábelőadás, betlehemes játék is.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: Az esztergomi belváros adventi hangulatban

Vácra is érdemes ellátogatni, mert ilyenkor a barokk belváros különös hangulattal vár.

A Dunakanyar kapujában a finomságok mellett muzsikával, koncerttel, színházi előadással, a gyerekeknek mesével, foglalkozásokkal, kisvonattal és tárlatokkal is készülnek.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: A váci adventről

És íme néhány fotó, így csak a madarak láthatják a hangulatos városokat:

Szentendre

Esztergom

Vác

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Csodás téli menedékek a hó birodalmában
A válogatásban olyan kabinokat és természetközeli szállásokat gyűjtött össze a Hype&Hyper szerzője, amiknek kifejezetten jól áll a hófödte táj.
Gollob Lilla cikke HYPEANDHYPER oldalon - szmo.hu
2021. december 30.


Link másolása

hirdetés

A HYPEANDHYPER egy kelet- és közép-európai dizájn- és életmódmagazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól.

Céljuk, hogy összegyűjtsék és bemutassák azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják.

Csatlakozz hozzájuk, legyél te is részese a közös jövő alakításának!

Ezeknek a menedékhelyeknek a közelében sí-és túraútvonalak várják a téli sportok kedvelőit. Szomszédainktól kezdve Skandináviát és Chilét is érinti a gyűjtésünk.

hirdetés
Vardehaugen | Norvégia

A fekete, asszimetrikus kunyhó az alpesi erdő mélyén, Lillehammer közelében található. Formáját a hófödte kabinok klasszikus motívuma ihlette, amelyeknek csak a teteje látszik ki a hóból. Amikor a hó betakarja a szerkezetet, az építészet és a természet közötti határvonal elmosódik, és a tető mesterséges sípályává válik síugráshoz, szánkópályákhoz és más havas tevékenységekhez. A kompakt alaprajz (55m2) ellenére a kabin belülről tágasnak hat a ferde tetőnek és a különböző emeléseknek köszönhetően. A fő hálószobából és a félemeletről pedig a csillagok és az északi fény is látszik.

Iragüen Viñuela Arquitectos | Chile

Egy korábbi, befejezetlen építési projekt alapjait használták fel újra ebben a chilei nyaralóban, ami akár tizenkét vendég befogadására is alkalmas. A kétszintes faház a Cautín folyó mellett található, ami nem messze fekszik hosszú hószezonjáról híres Corralco-tól. A ház platformját egy kis erdei tisztáson építették, fák kivágása nélkül, közvetlenül a félsziget csúcsán, hogy a folyó körülölelhesse. A látványos kilátás a négy égtáj felé nyílik, a folyón túl az erdőre és a hegyoldalra is rálátni. A szürke fagerendák az enteriőrben tónusaiban is visszaköszönnek, amit az olyan elemek melegítenek fel, mint a hálószoba rozsdaszín faliszőttese.

Ark-shelter | Szlovákia

A minimalista erdei kabincsoport a Bjornson hotel számára készült, és tökéletes lokáció lehet, ha nagy családdal vagy népesebb baráti társasággal indulnánk neki a telelésnek. A meghitt környezetben karnyújtásnyira van az erdő és a Jasná síközpont is, de a hotel infrastruktúrája is könnyen elérhető. Minden házikó két önálló modulból áll, amik a válaszfalak eltolásával összenyithatóak. Maguk az építmények pedig cölöpökön állnak, hogy a táj folyamatosan tudjon alatta áramolni és lélegezni.

Studio Puisto | Finnország

A finn Salamajärvi Nemzeti Park közelében épült kunyhó, az ősi Niliaitta újraértelmezése, ami egy magasra emelt faház, amit a szamí őslakosok használtak az élelmiszerek biztonságos tárolására. Az építészek a környék szamí kultúrájának történelme előtt szerettek volna tisztelegni, ugyanakkor olyan helyet létrehozni, ami a látogatók számára a külvilágtól való elszakadás érzését nyújtja.

Firm Architekten | Ausztria

A 2006-ban alaposan átépített és kibővített szálloda egyszerre kíván a helyieknek és a vendégeknek is kedvében járni. A Hotel Gasthof Adler békebeli külseje tökéletesen illeszkedik az osztrák falu látképébe, miközben a belsejében meglepően kortárs enteriőrök fogadnak. Az új szállodai szobákba kőrisfapadló és mészvakolatos falak és mennyzet készült, amikhez szilfa bútorokat és sötétzöld bársony kanapét választottak.

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPEANDHYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: