/utazz/egy-csalad-negy-generacio-munkajanak-hala-ritka-novenyeket-rejt-a-badacsony/
hirdetés

UTAZZ

Egy család, négy generáció munkájának hála: ritka növényeket rejt a Badacsony

A Folly Arborétumért már az ükunokák felelnek. A család több mint száz éve gyűjti a különleges ciprusokat, cédrusokat a Badacsony oldalában.

Link másolása

hirdetés

Bő száztíz év és több generáció kellett ahhoz, hogy a Badacsony oldalában egy különleges gyűjteményben gyönyörködhessünk. Badacsonyörsön a Kisörsi-hegy déli oldalában kezdte el az első fákat telepíteni dr. Folly Gyula. Ma az ükunokák folytatják a munkát.

A gyönyörű kilátással rendelkező, speciális klímájú helyen régen szőlőültetvények voltak. Ennek helyén létesült a különös gyűjtemény. A fenyőfák közül pedig ma remek a rálátás a híres badacsonyi borvidékre.folly_arboretum_kardos_ildiko (13)folly_arboretum_kardos_ildiko (14)

Az arborétum

Az arborétum különleges növényeket gyűjt. A több ütemben ültetett fenyők első csoportja már 90-100 éves, míg a legfiatalabbak pár évesek. A fák között szép számmal látni cédrusokat és ciprusféléket, melyeknek már a látványa is lenyűgöző. A nyugalmat árasztó fák ráadásul kalandosan kerültek ide.

A Földön élő mintegy ezer nyitvatermő faj közül hatszáz él meg a mérsékelt égövben, ennek ötöde pedig a Folly Arborétumban is megtalálható. 130 fenyőfajt ültettek, 20 lomblevelű fafaj van itt, 16 boróka faj él, de találni jegenyét, lucfenyőt, répafenyőt és ezek számos változatát. Összességében 400 fenyőféle és 200 lombos fa él az öt hektáros területen.
folly_arboretum_kardos_ildiko (15)folly_arboretum_kardos_ildiko (16)folly_arboretum_kardos_ildiko (17)
folly_arboretum_kardos_ildiko (18)folly_arboretum_kardos_ildiko (19)

A család

hirdetés

A „fenyőmúzeumot” az 1900-as évek elején kezdte kialakítani dr. Folly Gyula pécsi orvos. Elsősorban olyan fajokat keresett, amelyek az itteni klímát jól bírják. Ezért nyugat-európai faiskolákból hozatott növényeket, és kézzel ültették el azokat. A vizet a Balatonból faedényekben hordták fel. Kerttervezésről ekkor még nem sok szó esett, hiszen nem ismerte a fák méretét, az itteni viszonyok melletti fejlődését.

Az alapító halála után az első világháborúban a fejlesztés leállt, a család csak a fenntartást tudta megoldani. Végül az 1950-es években a családi tulajdon egy része a Badacsonyi Állami Gazdasághoz került, de a fiú, dr. Folly Gyula közgazdász újrakezdte a telepítést a ház körüli területükön.folly_arboretum_kardos_ildiko (6)folly_arboretum_kardos_ildiko (10)

Az állami gazdaság több kivágott szőlőterületet is adott a gyűjtemény bővítésére. Itt a munkát már az unoka, Folly Gyula agrármérnök vette át. 1977-ben díszfaiskolát hozott létre, hogy ennek bevételéből finanszírozza az arborétum költségeit.

1981-ben gyűjtőútra ment, és száz új fajtával tért haza Nyugat-Európából. A kertet ekkor már állami támogatással bekerítette. Később az állami területeket visszavásárolva újra a család kezébe került a birtok.folly_arboretum_kardos_ildiko (1)folly_arboretum_kardos_ildiko (3)folly_arboretum_kardos_ildiko (4)folly_arboretum_kardos_ildiko-5

A Folly Arborétum 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területéhez tartozik.

Öt éve pedig a negyedik generáció is bekapcsolódott a munkába. Folly Réka és Folly Judit viszi tovább az arborétum és a borászat vezetését.

Borászat, játszótér, kilátófolly_arboretum_kardos_ildiko (11)folly_arboretum_kardos_ildiko (12)

Az arborétumban a fákon kívül még számos látnivaló, program is található. A borászatot az üknagypapa indított el, ő építette meg a mai is használatos pincét. Főleg fehérborokat készítenek, borkóstolót is tartanak.folly_arboretum_kardos_ildiko (7)folly_arboretum_kardos_ildiko (8)folly_arboretum_kardos_ildiko (9)

A gyereket kalandparkkal, erdei iskolával várják. Az általános iskolai tanulmányokhoz igazodva elindították az Égig érő tanterem” programot is. Itt különféle állomásokon ismerkedhetnek a kert növény és állatvilágával, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Az iskolás csoportoknak a belépés ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

A kilátóból is ajánlott szétnézni, mert csodás panorámában lehet gyönyörködni.

Nyáron pedig, szombat esténként élő jazz-zene szól a kertben.

További információk ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk