hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Deseda-tó: vízi sportokkal, túrázással, pecázással, kilátóval, kalanderdővel is vár hazánk leghosszabb mesterséges tava

A partján nyáron strandolni, télen a jegén korcsolyázni lehet, de megismerheted a vidék élővilágát, sétálhatsz lombkorona sétányon, vagy megfigyelheted az erdő-mező állatait.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. október 05.

hirdetés

Magyarország egyik legszebb, de kevéssé ismert helye a Deseda. Kaposvártól nem messze található

hazánk leghosszabb mesterséges tava. A Deseda-patak útját zárták le egy völgyzáró gáttal 1974-ben, így jött létre a 8 kilométer hosszú tó, mely mára gyönyörű környezetével, gazdag lehetőségeivel remek program lehet családoknak, kirándulóknak, csendes elvonulást keresőknek egyaránt.

Ráadásul egész évben érdemes felkerekedni, mert télen is várja a látogatókat.

A hely a környék kedvelt pihenő-, üdülő- és horgászparadicsoma lett. Nyáron kiváló strandja van, vizén kirándulóhajó közlekedik, de számos vízisportnak is lehet hódolni, többek között két éve készült el egy wakeboard pálya a tavon. De van kirándulóhajózás, lehet csónakot bérelni és pecázni is. Télen, ha elég hideg van hozzá, akkor korcsolyázni lehet a tó jegén.

A vidéke aktív kikapcsolódásra csábít, hiszen az erdők, mezők kiváló lehetőséget biztosítanak erre is. Egyik oldala inkább nyüzsgő, míg a másik fele csendes, meditálós. A tavat egy túraútvonal veszi körbe, valamint egy 14,5 kilométeres kerékpáros utat is kiépítettek.

hirdetés

A nyugati oldalon található kilátót nem szabad kihagyni, mert tetejéről remek a rálátás a környékre - ráadásul ide kishajóval is el lehet jutni.

A Deseda a horgászoknak is különleges élményt nyújt akár a partról, akár csónakból. Magyarországi őshonos halfajok találhatók benne, a horgászok pedig akár napi jeggyel is kipróbálhatják szerencséjüket. A víz mélysége 1 métertől a 3,5 méterig változik. A vízben él többek között ponty és amúr, harcsa, kárász, csuka, balin, busa, angolna, keszeg, sügér, naphal és folyami géb is.

A természet kedvelőinek jó hír, hogy egy ingyenesen látogatható arborétumban is barangolhatnak. Ezt a tóba nyúló legnagyobb félszigeten találni, de egy hídon át is megközelíthető. Pár éve adták át a kalanderdőt, ahol tanösvény és játszóterek is várják a családokat, és sokak kedvence lett a lombkoronasétány is. Van itt állatmegfigyelő, rovarház, hangyavár, madárodúk, játékok és interaktív lehetőségek.

A toponári parton áll a Fekete István látogatóközpont.

Számos programot szerveznek, itt lehet bérelni kerékpárt és csónakot is. A földszintjén látható kiállításon bemutatják a környék jellegzetes állat-, növény- és gombafajtáit, az akváriumokban pedig a tóban élő halakat lehet megismerni.

A Deseda-tó és környéke helyi jelentőségű védett természeti terület.

Bővebb információk ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk