hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A tatai Derítő-tó a bányászatnak köszönheti létét, de mára a horgászok és a nyugalmat kedvelők paradicsoma lett

A mesterségesen kialakított tóban hatalmas halak élnek, de kifogásuk igazi kihívás, hiszen a mederben meghagyták a régi fákat. Ez az állatoknak remek menedék, de a horgászoknak feladja a leckét.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. március 24.


Link másolása

hirdetés

A horgászok egyik hazai paradicsoma a szénbányászatnak köszönheti létét. A tatai Derítő-tavat 1961-ben, az Öreg-tó védelmében hozták létre.

Azóta a bányászat megszűnt, a tó pedig a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően egyre népszerűbb lett a csendet, nyugalmat és méretes halakat kedvelők körében.

A család és állatbarát helyen a horgászokat sátorhellyel, faházakkal is várják, és számos kényelmi szolgáltatást is kialakítottak számukra, így mindenki remekül érezheti magát a gyönyörű környezetben.

Negyven éve egy biológiai szűrő volt a 32 hektáros tó, ahol az Által-ér lerakhatta a hordalékát. Ekkor épült meg a „magaspart”, a gát. Az így kialakított mesterséges tóban és a környékén is megmaradtak a fák, a vízben lévők koronája még jó ideig kilátszott. Az idők folyamán azonban elkorhadtak, kidőltek, de az akadályok a vízben megmaradtak.

A horgászok szaknyelve szerint „akadós” a tó. Ami a horgászást nehezítette, az a vízi élőlények számára remek helyet kínált. A sok búvóhely ugyanis segítette, hogy a halak hatalmas méretűre nőhessenek.

A kiváló körülményeknek köszönhetően már a 80-as években is fogtak itt 20 kg feletti pontyot és 40 kg feletti harcsát. Manapság – mióta a bányák bezártak – már megszűnt a derítő feladat és megmaradt a horgászás a hol fél méteres, hol akár 2-3 méteres mélységű vízben.

A méretes halak már védettséget élveznek öt éve,

de korábban bárki hazavihette a hatalmas zsákmányokat. Mostanában azonban a 7 kg-nál súlyosabb pontyokról fotó készül a büszke horgásszal, regisztrálják a teljesítményt, majd a halat visszaengedik a tóba. Ráadásul, aki ilyen sikeres fogással büszkélkedhet, egy ingyenes jegyet kap jutalmul.

hirdetés
A boilizás (egy speciális horgászat, amellyel a nagyméretű halakat lehet kifogni) már jó ideje lehetséges a Derítő-tavon. Ezt is elősegíti, hogy folyamatosan telepítenek halakat, köztük nagyobb példányokat is, így a tóban szinte mindenféle békés és ragadozó hal megtalálható, ponty, amur, keszeg, kárász, harcsa, süllő és csuka is.

A tó teljes területe természetvédelmi terület.

Emiatt autóval csak a parkolóig szabad behajtani és a csomagokat kis kézikocsikkal lehet behúzni. A part mentén lévő kis házak bérelhetők és a horgászok csónakot is kölcsönözhetnek.

A Derítő-tavon több állatfaj is él a vízparton, többet közülük a törvény is kiemelten véd. Ezért arra kérik a vendégeket, hogy vigyázzák a nyugalmukat és a magukkal hozott házi kedvenceikre is különösen figyeljenek, hogy ne zavarják a helyi állatokat.

A Derítő-tavon fogott 30 legnagyobb halról fotókat és adatokat ITT találod.

Az első helyezett egy 25,23 kg-os ponty volt.

Bővebb információk ITThirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

7+1 látnivaló, ha Neszmély és környékén járnál

A Gerecse lábánál elterülő lankáiról híres Neszmélyről csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan programlehetőségből válogathatunk. Mutatunk párat!

Link másolása

hirdetés

Nem kell Budapesttől sokat utazni, hogy felfedezzük a varázslatos, 1300 fős Neszmélyt és környékét. A Komárom-Esztergom megyében található település autóval gyorsan megközelíthető, így ideális lehet egy hétvégi kiruccanáshoz. Mielőtt azonban bemutatnánk a környék látnivalóit, érdemes szót ejteni röviden érdekes történetéről is!

Már a magyar királyok is itták a régióból származó borokat

A Neszmélyi borvidék már az 1300-as években ismert volt, a magyar királyok már itták a régióból származó borokat. A török hódoltság idején a régió is hanyatlásnak indult, és csak az 1700-as évek végére vált újra termőterületté. A hírnevét az Eszterházyak Tata-Tóvárosi mintagazdaságának köszönheti a 19. századtól, ekkor már pezsgőgyártással is foglalkoztak. Az 1890-es években az egész országon végigsöpört az Amerikából behozott szőlőgyökértetű, vagyis filoxéra járvány, és csak a 20. század elején, a 30-as években indult újra az élet a borvidéken. Ekkor már kisebb terület tartozott hozzá, mint 1924. előtt, akkor még a Móri, a Pannonhalmai és a Somlói borvidék is a Neszmélyi régió része volt.

A szőlővel betelepített 1400 hektáros Neszmélyi borvidék a Vértes és a Gerecse Dunára néző lejtőin terül el. Az időjárás kicsit hűvösebb, de a Duna mikroklímája és a vízről visszaverődő reggeli napsütés az északi dűlőkön kedvez a karakteres boroknak. Bár ezen a vidéken inkább erőteljes savtartalmú, aromás fehérborokat készítenek, de már egyre több vörösbort adó szőlőt is telepítenek. A terület talaja lösz, dolomit, homokkő, mészkő és márga alapon barna erdőtalaj. A környék jellemző szőlőfajtái az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a chardonnay, a szürkebarát, az olaszrizling és az ezerjó.

Gyönyörű panoráma nyílik a Dunára

A tökéletes adottságokkal rendelkező környék egyszerre kínál hegyeket, völgyeket és hűsítő vízpartot. A Neszmélyi borvidéket a kanyargó Duna szeli ketté. Határon túli területe már Dél-Szlovákiához tartozik, míg a magyar oldalon a Gerecse-hegység dél-keleti lejtőin terül el. Ennek a földrajzi adottságnak is köszönhető, hogy a neszmélyi, eredetvédelmet is élvező borok finom gyümölcsösségükről és különleges illatosságukról híresek. Ideális választás ez a környék tartalmas programokkal, túrákkal és kellemes pihenéssel teli kiránduláshoz. És akkor még a helyi kulináris különlegességekről, a széles borválasztékról nem is beszéltünk.

A Gerecse lábánál elterülő lankákról páratlan panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan különleges programot felfedezhetünk a hordóban alvástól a tradicionális rétesen keresztül, a vidék borainak kortyolgatásáig.

hirdetés
A környék látnivalói

A Neszmélyi borvidéket a történelem is megajándékozta néhány emlékkel. Ilyen például a középkori eredetű, négyszögletes torony maradványa a Várhegyen, a XIII. század óta működő katolikus templom, a legendás Király-kút, és nem utolsó sorban a Hajóskanzen, ahol olyan tekintélyes veteránok állomásoznak és vezetnek be a hajózás rejtelmeibe, mint az 1869-től 100 éven keresztül szolgáló Zoltán gőzhajó, vagy az 1977-től Bécs-Budapest útvonalon közlekedő Vöcsök szárnyashajó.

Ha a túrázásban elfáradnánk a borvidék szívében, a Melegeshegy tetején, több száz hektár szőlő ölelésében találod a Hilltop Borbirtok és Éttermet, ahol finomabbnál finomabb falatokkal várják a megfáradt, éhes vendégeket, és itt akár egy hordóban is álomra hajthatjuk a fejünket. A környék legnagyobb borászata, egyben a rómaiak által alapított, később háttérbe szorult Neszmélyi borvidék újraálmodója és központja, üde, illatos tételekkel és izgalmas fogásokkal várja a felfrissülni vágyó turistákat, emellett különleges panorámával kedveskedik a romantikus naplementék rajongóinak.

Mivel a borászat és étterem egymás szomszédságában helyezkedik el, borkóstolóval egybekötött pincetúrán is részt vehetünk. Sőt, a Hilltop borainak megkóstolása előtt vagy után érdemes a környék más pincéinél is ismerkedni a neszmélyi borokkal, hiszen a helyi borok olyan aromásak és illatosak, amit nem sok helyen tapasztalni az országban.

Ha 2-3 napra érkezünk a környékre, akkor még arra is marad időnk, hogy kisebb túrát tegyünk a közeli Tatára, ahol felfedezhetjük a Tatai várat, a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyt, a baji szőlőhegyek lábánál található angolparkot és a Borgiák egyik forgatási helyszínéül szolgáló Pezsgőgyár műemléki védelem alatt álló épületét is. Utóbbit Fellner Jakab tervezte, akiről egy kilátót is elneveztek nem messze, a kopár szikláiról híres Kálvária-dombon. Ha Tatán járunk, nem szabad kihagyni az ország egyik legérdekesebb tanösvényét, a Tata melletti Fényes karsztforrásnál kialakított tanösvényt: a fából épült sétány tiszta vizű források felett, a láperdői égerfái között kalauzol végig. Végül, ha az időjárás engedi, csónakázhatunk egyet az Öreg-tavon, és betérhetünk egy pohár finom borra a parton található Hilltop FröccsTeraszra.

További remek program lehet a környékén járva betérni a kocsi őshazájába, Kocs községbe, ahol a helyi múzeumban nemcsak az évszázadokig használt szállítóeszköznek a történetével, de készítésének titkaival is megismerkedhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: