UTAZZ

Csodavilág vár ránk 2000 méter magasan, ahol már mobilt se lehet használni

A csoda nem más, mint a Bukura-tó, ami a romániai Retyezát-hegységben található, ahol az ember teljesen egyedül lehet a természettel.

Link másolása

Szatmári Zsolték szinte mindig tömegközlekedési eszközöket igénybe véve utaznak túráik helyszínére, ezzel is védik a környezetet és tartják magukat a klasszikus országjáró hagyományokhoz. Túráikról részletes beszámolókat olvashattok, fotókkal illusztrálva. Így talán többen kedvet kaptok a természetjáráshoz... Most a Retyezát-hegységben kalandozhattok a Nomád a hegyek vándora bloggerével.

Van abban eleve valami nosztalgikus, ha az ember közel egy év elmúltával lépésre pontosan ugyanonnan kezdhet - folytathat egy túrát, vagy egy megkezdett utat. Így voltunk mi is most ezzel a Retyezáti úttal. Tavaly szeptemberben (Retyezáti próbakör) a kedvezőtlennek mondható időjárás miatt a Pelaga-réten (Poiana Pelegii) félbeszakadt túránkat fejeztük be, melynek akkor is, és most is a Retyezát-hegység /Zerge-havasok/ kicsivel 2000 méter feletti átlagmagasságban fekvő Bukura-tó régiója volt.

Az időjárás most jobbnak ígérkezett mint tavaly, bár esőket és és viharokat is jósoltak, ami leginkább a túra egyetlen sarkalatos pontja szempontjából volt érdekes. Van ugyanis az út 300 km-es /Kétegyháza - Pelága-rét előtti parkoló/ autós részének éppen a végén egy bő 18 kilométeres erdei útszakasz, 600 méter emelkedéssel, melyet rendszeresen évről évre tönkretesznek a viharok, áradások. És amúgy sem mondható éppen jónak az út állapota, bár egy normál, nem túlságosan terhelt személyautóval -max. 15-20 km-es sebességgel- "kis" rutinnal és nagy szerencsével -vagy fordítva- komolyabb gond nélkül járható.

Mivel ez elsősorban mégiscsak egy személyes blog, és csak másodsorban tájékoztató jellegű "szakmai" írás, így most egy kis személyes hangvételű bejegyzés jön.

Sajnos a túra előtt két héttel elért egy kis "baleset", külsővénás trombózis formájában, a bal lábamra specializálódva. Lényegében 10 nap kényszerpihenő, jegelés, injekciózás, néhány maréknyi gyógyszer és két tubus kenőcs felhasználása után kezdtem járóképes lenni. És mindez néhány nappal a tervezett indulás előtt. Bár vérrög képződése kizárható volt, de ettől még orvosilag egyáltalán nem javallott így elindulni, ezért saját felelősségre gyógyultnak mondtam magam, és távoztam a táppénzből.

Amit tehettem, mivel az utat semmiképp sem akartam elhalasztani vagy lemondani, hogy leegyszerűsítettem az eredeti tervet. Úgy volt, hogy fent táborozunk a Bukura-tónál, de ez így kilőve. 20 kg-os zsákokkal oda felcuccolni.... és ha ott bármi bajom lesz, onnan mire lehoznak.... Így arra jutottam, hogy a legbiztonságosabb megoldásnak marad a Pelága-réti sátorozóhely és onnan fel a Bukurához másnap, minimális cuccal, kényelmesen. Azt még megemlíteném, hogy már Gura Apei víztározó előtt már elvesztettük a mobilkapcsolatot az összes szolgáltatóval, és utunk során később sem volt sehol a hegyek között térerő. Tehát ha bajod van, egyedül vagy!

bukura2

Gura Apei víztározó

bukura3

A Nagy-Lepusnyik völgye

bukura4

A Sztenuletyei védkunyhó

bukura5 Az út rizikós része. A fentről lezúduló víz hatalmas köveket hordhat az útra.
bukura6

Megérkeztünk a parkolóhoz. Fenséges a kilátás máris. Alattunk jobbra a Bukura és a Pelága-patak összefolyása.

Pihenőkkel együtt kényelmesen bő 4 óra alatt ideértünk. Eddig semmi gond az utakkal. A gát végén kis bódé, jelképes sorompóval. Itt fejenként 10 lej a belépő a nemzeti parkba, mely 7 napig érvényes. Az autóért most külön nem kellett fizetni. A víztározó és a Pelága-rét között nagyjából félúton a Nagy-Lepusnyik völgyében található ez a romantikus környezetben fekvő védkunyhó, a Sztenuletye-havas északi lábánál.

Pihenőkkel, nézelődéssel, nekünk több mint 2 órás volt az út a víztározótól a parkolóig. Onnan még vár a táborhely felé egy kis ereszkedés egészen a patakig, persze csak azért, hogy utána vissza kelljen mászni egy rövid, de erős kaptatón. Kipakoltuk a cuccot, felállítottuk a sátrakat, készülődtünk a vacsorához stb. ilyenkor szokásos munkafolyamatok.

Apropó sátrak. Tapasztalatok a sátorral kapcsolatban:

Most teszteltem új sátramat, amely egy szép piros, extreme minősítésű, Husky Flame 2. Néhány perc alatt egyszerűen felállítható, de én most eltököltem vele vagy 2 órát, próbálgattam az összes variációt, elhelyezés, húzás, stb. szempontjából.

A külső héj erős, strapabíró, masszív darab, súlya is van rendesen. 6 órás intenzív eső meg sem kottyant neki, erős széllökésekkel tarkítva. Maga a sátor úgy egészében is jól bírta a második este érkező komolyabb széllökéseket. A 3 db ötletes szellőzőnyílás ellenére elég rendesen, bár nem túl zavaróan párásodott a belsőtér.

A belső, felerészben szúnyoghálós rész alja viszont nem tűnik elég erősnek, igen vékony anyagú, alátét erősen ajánlott, hogy megelőzzük az átszúrást, szakadást. A sarkoknál, ahol ráfogatjuk a tartócövekekhez, semmi erősítés sincs, hiába dupla az anyag. Túlzott terhelés esetén, vagy a sátoraljzat elcsúszása miatt könnyen kiszakadhat. Viszonylag kevés a hely belül, és a sátor bejárata előtti csomagtároló sem túl tágas.

Mindent egybevetve nem rossz sátor, bár a hazai ára rendkívül nagy szórást mutat, hiszen 42000 és 72000 forint között ingadozik folyamatosan. Ár/érték arányban én kizárólag a 40000-hez közelítő variációkat gondolom reálisnak, ezért a sátorért 70000 forintot nem szabad kiadni.

bukura7

Gáborék lakósátra a zöld, és a "raktársátor". Háttérben a sörpad.... ernyővel....

Egyébként jól telt az éjszakánk, csendben és nyugalomban. A sátrakban +8 fokot mértünk hajnalban, ami teljesen normális volt ebben az évszakban és magasságban. A mi csapatunkon kívül csak egyetlen másik sátor volt a réten, ilyenkor már nem jellemző a nyáron tapasztalható nyüzsgés.

Viszont a hegyimentők még itt vannak a rét felső végében található házban. Vízvételezési lehetőséget is a ház mögött találhatunk. Mivel remek idő ígérkezett, egy gyors reggeli után máris indultunk, irány a Bukura-tó!

bukura8

Reggeli gyülekező a Pelága-réten

bukura9

Reggeli nyugalom

bukura10

Retyezát... Zerge-havasok (ez a neve jobban tetszik)... igazi élménytúra lesz, ezt már most látjuk

bukura11

Gábor baktat felfelé

Csendes és hatalmas fenyveserdőben kaptatunk némán felfelé. Kár is szólni, nézni kell és feltöltődni a csenddel és jó levegővel. 3.5 km és 400 méter szintemelkedés vár ránk, ami barátságosnak mondható. A terep néhol sziklás, gyökeres, néhány kisebb patakátkeléssel, nem túl vészes. Végig a réttől a tóig a jól követhető együtt futó kék sáv - piros kereszt jelzést követjük. Én sem szövegelek sokat majd, beszéljenek inkább a képek, feltéve, ha jól sikerültek.

Lassan elhagyjuk az erdőhatárt, ez már törpe növények és a sziklák világa. Itt már érezni azt, hogy a levegő is más. Tisztább, hűvösebb, egyszerűen másabb. És persze egyre élénkebb a szél is. Egyébként útközben összesen két túrázóval találkoztunk eddig, pedig pompás az idő, túrára csábító!

bukura12

Kettőnk cucca egy zsákban, nem is én viszem, így próbáljuk kímélni a lábam

bukura13

Már nincs messze a cél!

bukura14

Csak tovább, még egy kicsit, oda fel a felhők közé!

bukura15

Lassan egy csodavilágba érkezünk. Alattunk 1900 méteren a Lia-tó zöld vize csillog

bukura16

Retyezáti piramisok...

bukura17

A csipet csapat 2000 méteren. Persze én most sem vagyok a képen...

bukura18

És igen, felértünk, itt a Bukura-tó. 2040 méteres magasságban járunk, körülöttünk 300-500 méterrel magasabb csúcsok, hágók, nyergek...

A tóról, melyet természetesen gleccserek hagytak ránk örökül, röviden néhány adat:

2040 méteres magasságban fekszik, a vízfelületének nagysága 8.91 ha. legmélyebb pontja pedig 17.5 méteren van.

Szezonban itt találhatjuk a hegyimentőket is, nekik egy védkunyhó szolgáltat menedéket, melyet szezonon kívül is nyitva hagynak, így az arra járóknak szolgálhat egyszerű, de biztos menedékként, amire szükség is lehet a hirtelen rosszra forduló idő miatt, hiszen ne felejtsük el, itt már magashegységi környezetben járunk. A kunyhó és a tó közötti sziklás-füves részen forrás is található.

Ahogy felértünk, láttuk, hogy sehol-senki... Erre számítottunk. Ránézésre 3-4 főnyi személyzet a hegyimentőknél, és ennyi. Csak a süvítő szél hangja töri meg a csendet. Ja, ha már a szél... a Bukura-tó katlanja híres a nagy viharairól, amikor is nem ritkák a 100 km/h feletti széllökések, erre készüljenek az itt sátrazni vágyók! Azon is elgondolkoztunk, milyen lehet az, amikor augusztusban egy jó hétvégén itt van vagy 40-50 sátor, és legalább 100-200 ember. Az kicsit sok ide. Pedig előfordul.

bukura19

Jobbról a tó felett a védkunyhó. Balról a 2509 méteres Pelága-csúcs

bukura20

Bukura-tó

bukura21

Pihenő a szél ellen épített kőfalak mögött

Közben Emese és Gábor elhatározta, hogy ha már itt vagyunk, nem elégednek meg a nyugdíjas programmal, és bizony ők felmennek a 2509 méteres Pelaga-csúcsra! Hát hajrá! Én annak is örültem, hogy itt lehetek, nem is vágytam most sehova tovább... menjenek, mi meg pihenünk. Így lényegében szinte cuccok nélkül tudtak felmenni, hiszen csak a legszükségesebbet vitték magukkal, a többit itt hagyták megőrzésre nálunk. 3-4 óra az út oda-vissza. Belefér. És sikerült is nekik! Büszkék vagyunk rájuk!

Ahogy visszaértek társaink, mi ketten elindultunk lefelé megnézni az Anna /Ana/ és Lia tavakat, ahová már Mesi és Gábor nem követett minket, hiszen pont elég volt nekik felmászni a csúcsra. Találkozunk a sátraknál.

bukura22

A két csúcstámadó

bukura23

A Bukura-katlan teljes pompájában

bukura24

Alattunk a csodás smaragdzöld Anna-tó /Ana/ 1976 méteres magasságban található, mélysége 11 méter, vízfelület 3.62 ha

bukura25

Szemben a Bukura-katlan északi részének vad sziklás terepe és balról a Bukura-csúcs

bukura26

Alattunk éppen látszik a Lia-tó és a távolban a Kis-Retyezát sziklái is feltűnnek

bukura27

A Lia-tó 1910 méteres magasságban, 4.2 méteres mélységgel, 1.38 ha vízfelülettel

bukura28

Pelága-rét. Hazainduláshoz készülődve az egész éjszakás eső után

Összességében ismét egy nagyon szép napot zártunk, kellemesen elfáradva értünk le a táborunkhoz a Pelága-rétre. Ekkor már esni kezdett az eső, felélénkült a szél, ami lényegében másnap reggelig -hazaindulásunkig- kitartott, de ez minket nem zavart már. Késő délután többekkel találkoztunk, aki nagyobb zsákokkal mentek fel a Bukura-tó irányába, ők biztosan eláztak rendesen, mire felértek. Megvacsoráztunk és gyorsan be is bújtunk a sátrainkba. Sötétedés után jöttek hárman, és nem messze tőlünk egy sátorban töltötték az éjszakát.

Az éjszaka most is csendesen telt, bár a tegnap délután hozzánk szegődött két kutya végig a sátrak mellett töltötte az éjszakát a szakadó esőben. Közülük az egyik virgonckodott néha kissé, de elviselhető volt. Reggel összecuccoltuk a nem kevés felszerelést, és időben elindultunk ahhoz, hogy már 15.30 körül itthon legyünk.

VIDEÓ: a látvány gyönyörű, a szél kicsit félelmetes

Összegezzük hát a tapasztalatokat:

A Pelága-rét remek táborhely, különösen szezonon kívüli időszakban. Innen viszonylag könnyen megközelíthető a Bukura-tó és környéke akár nagy zsákokkal is.

A Bukura-tóhoz is fel fogunk menni sátorozni, nagyon érdemes, bár ott már mostohábbak a körülmények, de az a hangulat, ami ott 2000 méter feletti vad, kietlen, de mégis gyönyörű táj ad, feltétlen megéri a fáradtságot!

Számunkra a túra egyetlen sarkalatos pontja a rossz minőségű erdei út volt, ahogy azt sejtettük is előre. Jövőre természetesen újra jövünk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Látott gyilkosságot, pálinkafőzést, megélt földrengést és tűzvészt is a nagyvázsonyi Kinizsi-vár
A magyar középkor egyik nevezetes erőssége kalandos múltra tekinthet vissza. Megújult falai között több száz évvel ezelőtti korokba látogathatunk el.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. augusztus 31.


Link másolása

A Nagyvázsonyban álló Kinizsi-vár a nevét a magyar történelem egyik legismertebb és legnevezetesebb 15-16. századi hősétől, Kinizsi Pálról kapta.

A Veszprém megyei

Nagyvázsonyban található Kinizsi-vár a magyar középkor egyik nevezetes erőssége volt.

Az Eger-patak partján álló vár építését akkor határozták el, amikor 1390-es évek közepén Anjou Mária királynő étekfogómestere Vezsenyi László úgy döntött, hogy felhagy Zádor-vár építésével és új székhelyéül Vázsonyt választotta.

A dombra épült vár építői jól használták ki a Séd vizét, amit felduzzasztottak, így ezzel meggátolták a torony megközelítését. A terület két fontos útvonal ellenőrzésére is alkalmas volt, de középnemesi rezidencia volt inkább, mint erős védőművekkel rendelkező épület.

A vár építtetője a környéket akkoriban uraló Vezsenyi nemesi família volt. Vezsenyi László a 15. század első felében emeltette a várat. Már 1384-ben volt várépítési engedélyük Mária királynétól, amelyet két évvel később már oklevelek is említenek. Ekkor készülhetett el a 25 méter magas lakótorony a hozzátartozó kisebb épületekkel és az udvart körülvevő fallal.

A család 1472-ben férfiágon kihalt, ezért Hunyadi Mátyás király a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsinek adományozta azt. Ekkori alakították ki a négy kisebb toronnyal a külső négyszögletes falat. Bent egy emeletes palotaszárnyat építettek várkápolnával, a bejárata elé pedig az ágyúk elhelyezésére alkalmas kapuvédőművet emeltek. Végül mély sáncárokkal vették körül a védelem miatt.

Miután 1490-ben Habsburg Miksa trónkövetelő zsoldosserege megszállta a várat, Kinizsi tudta csak visszafoglalni. Kinizsi Pál rendszerint az ország veszélyeztetett vidékeit védelmezte, ezért a vázsonyi rezidenciájában a felesége, Magyar Benigna úrnő lakott. Kinizsi 1494-es halála után az özvegy újra férjhez ment. Mivel második férje, Horváth Márk is meghalt, mikor a lóról leesve a nyakát törte. A nő harmadszor is férhez ment, ám Kereky Gergely erőszakos, durva ember volt, Benigna úrnő pedig sokat szenvedett tőle. 1519-ben elege lett férje viselkedéséből, így bizalmas híveivel megölette, a holttestét pedig a vázsonyi várárokba dobatta. A gyilkosság azonban kiderült és a királyi bíróság csak Kinizsi érdemeire való tekintettel nem ítélte el, de örökös száműzetéssel büntették, amit a távoli felvidéki Zsolnalitva várában kellett eltöltenie.

1526-ban János király a várat Bodó Ferencnek adományozta. A 16. század közepén a már elhunyt Magyar Benigna második férjének rokonsága, a Horváth nemesi família szerezte meg a várat és megerősítették a falakat. Katonai szerepe nem igen volt. 1594-ben az őrség elhagyta a várat, majd a törökök elfoglalták, de a magyarok hamarosan visszafoglalták.

A vázsonykői Zichy főnemesi család 1649-ben szerezte meg a váruradalmat. Az utolsó katonai jellegű összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején volt. Egy ideig Esterházy Antal főgenerális főhadiszállása is volt. Végül 1709-ben végleg a labancok birtokába került. Az uradalom börtönnek használta 1848-ig.

1756-ban uradalmi pálinkafőzőt alakítanak ki benne. 1762-ben a Zichyek felépíttették a patak túl partján új kastélyukat és csak a lakótoronyban laktak még kiöregedett cselédek.

A 18. században földrengés, majd 1857-ben tűzvész tett kárt a toronyban. A századfordulón palotájának emeleti magas falcsonkja is ledőlt.

A várat 2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében felújították. A megújult és épületrészek részleges visszaépítésével kiegészített várat 2022. április 15-én nyitották meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
UTAZZ
5 érv, amiért érdemes ellátogatni Sárospatakra
Rákóczi-vár, Vörös-torony, Megyer-hegyi Tengerszem. Csak néhány látványosság Sárospatakról és környékéről, ahol a történelem mellett a 21. századi kényelem is testet ölt. Megmutatjuk, hogyan!

Link másolása

Itt a szeptember, és vele együtt az őszi kirándulások ideje is. Az ország keleti régiójában fekvő Sárospatak méltán kedvelt úticél, hiszen számos híres látnivaló és gasztronómiai különlegesség is fellelhető itt. Ahhoz, hogy kellőképpen fel tudjuk fedezni a környéket érdemes több napra tervezni és egy olyan szálláshelyet foglalni, ahol kipihenhetjük a fáradalmakat. Ilyen például a Hotel Bodrog Wellness & Elix Spa **** Superior Sárospatak, ami minden érzékszervet kielégítő élményben részesíti azokat, akik ellátogatnak hozzájuk Magyarország egyik legjelentősebb középkori településére. Lássuk, mi az öt legvonzóbb érv a város mellett!

1. Modern szállodakörnyezet

A Hotel Bodrog egy nagy múltú szálloda Sárospatak történelmi városközpontjában. A 40 éve megépült épület egyik oldala a sárospataki történelmi városnegyedre néz, míg másik a Zempléni-hegységre. Minden vendég saját preferenciája szerint választhat, hogy ott tartózkodása alatt inkább a természetben vagy az épített környezetben kíván gyönyörködni. A hotel a korszakoknak megfelelően mindig megújult és követte az aktuális trendeket. 2022 tavaszára egy teljeskörű felújításnak és átépítésnek köszönhetően az összes szoba, a teljes wellness részleg, az étterem, valamint a közösségi terek is megújultak, így elnyerve a hotelnek **** Superior minősítést. A belsőépítészeti koncepció megálmodásakor a közös terekben, illetve a 48 superior és prémium szoba mindegyikében exkluzív környezetet kívántak teremteni. A falfelületek különleges kialakítása mellett mindenekelőtt a színben és formában a térhez leginkább igazodó bútorok elhelyezésére fektették a hangsúlyt.

2. Wellness

A kifinomult ízlés az ELIX wellness & spa részlegben is magas fokú funkcionalitással, a modern belső tér elegáns térfelhasználással párosult. Itt egy panorámás élmény-wellness teraszt is kialakítottak hidegvizes merülőmedencével, kültéri jacuzzival illetve panoráma finn szaunával, ahol rendszeresen tartanak úgynevezett szaunaszeánszokat. A beltéri wellness részlegben feszített víztükrű medence, gőzfürdő, jacuzzi, infra-, és aroma szauna is található, de számos masszázsszolgáltatás is igénybe vehető, ami igazán frissítően hat egy hosszú, felfedezős nap után.

3. Történelmi látnivalók

Nem hiába, van mit felfedezni a környéken! A Sárospataki Rákóczi-vár például Magyarország egyik legismertebb vára, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozik. A Bodrog partján álló eredeti épületet Perényi Péter főispán 1534 és 1542 között építette családi székhelyként. A Hotel Bodrog egyik különleges programja a várban szervezett reneszánsz lakoma, ahol egyedi környezetben, a korabeli receptúrák alapján elkészített ételeket szolgálnak fel.

4. Modern gasztronómia

Nem kell szállóvendégnek lennünk ahhoz, hogy egy jót együnk. Az utcáról nyíló, nemrég elkészült Héliosz bisztróterasz egyaránt látogatható a nyári időszakban és hideg időben is. Az infrafűtéssel felszerelt télikertben így a hóesést nézve is lehet élvezni a szomszédos díszpark látványát. A DK-i tájolású terasz elnevezése Héliosz, görög napisten előtt tiszteleg. Ha pedig görög mitológia, akkor érdemes megemlíteni, hogy a kínálat nagyszerű görög ételeket vonultat fel, természetesen egy **** Superior minősítéshez méltó, korszerű tálalásban és ízvilágban megalkotva. A fogások mellé házi limonádé, finom koktélok és görög italkülönlegességek dukálnak.

5. Bor

Tokaj-Hegyalján járva-kelve kihagyhatatlan a dűlőtúra, a pincelátogatás, valamint a borkóstoló. A világhírű tokaji bor önmagában is különleges ízélményt nyújt, de egy fokkal emelhetjük az élvezetet, ha egy ételkölteményhez társítjuk. A Hotel Bodrog éttermében minden ételhez tökéletesen társított bor is kóstólható. A szervezett gasztronómiai és borkóstoló csapatépítőket pedig akár céges rendezvények során is kipróbálhatjuk, hiszen a szállodában 60 fő befogadására alkalmas, természetes fénnyel megvilágított, légkondicionált és sötétíthető konferenciaterem is működik.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
Athén most a legolcsóbb európai turistacélpont egy hétvégi városlátogatásra
Egy hétvége a görög fővárosban akár 100 ezer forint alatt is megúszható.
Fotó: Unsplash/David Tip - szmo.hu
2022. szeptember 03.


Link másolása

Már a közkedvelt kelet-európai városoknál is olcsóbb turistacélpont Athén azoknak, akik hétvégi városlátogatásra indulnak - írja a Guardian a Post Office Travel Money felmérése alapján. Az utóbbi orgánum 20 népszerű európai város tucatnyi tipikus brit turistakiadását elemezve jutott arra, hogy

a görög fővárosban 2021-hez képest 15 százalékkal csökkentek az árak.

A költségek közé számolták többek között két fő két éjszakai szállását, az étkezést, a belépőket a turistalátványosságokhoz, valamint a tömegközlekedést. Ezek alapján egy athéni hétvége kihozható akár 207 fontból (96 200 forint). A második helyen Lisszabon végzett, ahol 218 font (101 300 ezer forint) is elég lehet pár napra. A portugál főváros annak ellenére végzett a második helyen, hogy tavaly óta 21 százalékkal emelkedtek a vizsgált árak.

Athénban kiemelkedően kedvezőnek számít a kétszemélyes vacsora borral, amit akár 38,96 fontból (18 100 forint) is ki lehet hozni. Két éjszaka két főre egy háromcsillagos szállodában akár már 89 fontért (41 300 forint) is elérhető, míg a kétnapos tömegközlekedési bérlet 7,79 fontba (3620 forint) kerül.

A két főváros némi meglepetésre végzett az összesítésben a hagyományosan olcsónak számító kelet-európai célpontok előtt. Igaz, nem sokkal: a lengyelországi Krakkóban 219 font (101 700 forint), míg a lettországi Rigában 220 font (102 200 forint) kell legalább egy hétvégére.

Budapest ennél egyetlen fonttal drágább: a magyar fővárosban legalább 221 fonttal (102 700 forint) kell számolni egy hétvégi kiruccanás alkalmával.

A vizsgált célpontok közül hat legalább kétszer olyan drága volt, mint Athén. Ezek sorrendben a svédországi Stockholm (421 font, 195 600 forint), a franciaországi Párizs (423 font, 196 600 forint), az írországi Dublin (436 font, 202 600 forint), a dániai Koppenhága (456 font, 211 900 forint) és az olaszországi Velence (457 font, 212 400 forint).

A legdrágább város a listán a hollandiai Amszterdam lett, ahova legkevesebb 593 fonttal (275 600 forint) érdemes elindulni.

A Post Office 15 éve készíti el az olcsó európai turistacélpontok listáját, de ez az első alkalom, hogy nyugat-európai város végzett az élen. A városrangsor összeállítói megjegyezték, hogy a szállásárak egész Európában jelentősen drágultak az utóbbi hónapokban. Mindez a koronavírus-járvány után megugró keresletnek köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
A Rovatból
Szavazz az alföldi régió legjobb hotelére

Link másolása

AZ ÉV HOTELE közönségszavazás, Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye mérföldkőhöz érkezett. A műsorban az elmúlt hónapban 6 szállodát próbáltak ki a sztár-hoteltesztelők. Ezekre a szálláshelyekre most vasárnap délig lehet szavazni a műsor hivatalos oldalán.

A voksolással a szavazók pedig nem csak a legjobbnak járó díj kiosztásába szólnak bele, hanem megnyerhetik az ajándék wellness hétvégék valamelyikét. Az a szálláshely, amelyik ebből a régiós versenyből győztesen kerül ki, a második helyezettel együtt ott lehet majd januárban a döntőben és elindulhat AZ ÉV HOTELE címért.

Hogyan dől el, hogy melyik lesz az alföldi régió legjobb hotele?

AZ ÉV HOTELE című műsor december végéig, Magyarország öt turisztikailag kiemelt régiójának 28 szállodáját mutatja be. Augusztusban a sztár-hoteltesztelők az alföldi régióban hat szállodát próbáltak ki. Ezeket a hoteleket láthattátok múlt héten, a hónap utolsó adásában. A hat szálloda megtarthatta a korábban – az egyes adások után – bezsebelt szavazatait, tehát az eredmények nem nullázódtak le. Most a nézők még egy utolsó vokssal segíthetik kedvencüket a havi döntőben, hogy a számukra legszimpatikusabb szálloda lehessen az alföldi régió legjobbja, azaz augusztus HÓNAP HOTELE. A szavazatokat vasárnap délig a műsor hivatalos oldalán lehet leadni. A nézőknek most még több nyeremény ütheti markát, hiszen a heti nyereményen kívül, az összes augusztusban voksló közül sorsolják ki a havi fődíjakat is. Ha nem láttad az összes alföldi indulót, vagy lemaradtál a múlt heti összefoglaló adásról, akkor nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi epizódját az RTL Most-on!

Rajtad is múlik, hogy a hat alföldi szálloda közül melyik lesz a régió legjobbja!

Liget Wellness és Konferencia Hotel****, Szarvas

Az egyéni stílusban berendezett szarvasi négycsillagos hotel a Dél-Alföld régióban alig néhány méterre a Holt-Körös partján helyezkedik el. A háborítatlan környezetben a szálloda egyik oldalán csodálatos kilátás nyílik a Körös folyó kanyarulataira, másik oldalán a mesés liget ősfái kápráztatják el a vendégeket. A szálloda wellness részlege nem csak testi, lelki pihenést is nyújt az idelátogatóknak. Külső-belső gyógyvizes medencéit ajánlják ízületi, bőrgyógyászati és nőgyógyászati panaszokra. A vizisportok szerelmeseinek pedig aktív programokat nyújt a Körös. A kirándulni vágyók a közeli Arborétumban egészen biztosan megtalálják a természet közelségét. A hotel svédasztalain visszaköszön, hogy nemcsak a kulináris élvezetekre, de az egészségre is nagy hangsúlyt fektetnek. A szállodában a hagyományos magyaros ételek mellett a nemzetközi konyha ízei is helyet kapnak és a helyi kézműves söröket is érdemes megkóstolni.

További részletek ezen a linken!

Solaris Apartman & Resort, Cserkeszőlő

A modern stílusban épült Solaris Apartman & Resort az Alföld északi részén, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Cserkeszőlőn helyezkedik el. Az Apartmanház bejárata a hangulatos kis sétálóutcára nyílik, közvetlenül szemben a Gyógy és Strandfürdő található. A sétálóutcán üzletek, éttermek és büfék sorakoznak. A modern stílusban berendezett apartman szobákhoz külön nappali, hálószoba és berendezett konyha tartozik. Az Apartmanház egyediségét mutatja, hogy minden fürdőszobában külön csaptelepen privát termálvíz folyik a kádakba, saját kútból. A Gyógy- és Strandfürdő külön wellness részleggel külső-belső gyógy-, és élmény-medencékkel várja az idelátogatókat. A festői szépségű Cserkeszőlő borvidék számos látnivalót kínál a kirándulni vágyóknak. A falu turisztikai látványosságai közé tartozik a Szinyei-Merse Kastély. Az Apartmanház jól felszerelt saját konyhái mellett bárki igénybe veheti a félpanziós vagy teljes ellátást is, de kedvére válogathat a közelben lévő számos helyi specialitásokat kínáló éttermek közül.

További részletek ezen a linken!

 

[caption id="attachment_1876217" align="alignnone" width="1024"] SONY DSC[/caption]

 

Hungarospa Thermal Hotel****, Hajdúszoboszló

A szálloda Hajdúszoboszlón található, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának közvetlen szomszédságában. Az ide látogatóknak egész évben korlátlan átjárási lehetőségét biztosítanak a Gyógy- és Strandfürdőbe, az Aqua-Palace élményfürdőbe és még az Árpád uszodába is! Az épületben helyet kapott egy teljes gyógyászati részleggel felszerelt fürdő egység. A szálloda gyógyrészlegén 3 különböző hőmérsékletű benti- és 1 kinti medence kapott helyet, melyekhez további kikapcsolódást nyújtanak az infra- és finnszaunák, illetve gőzkabinok is. Kiegészítő szolgáltatásként választhatóan a vendégek az Aquapark, vagy a Prémium zóna belépőjegyeire is jogosultak. A magyaros és regionális ízeket is felsorakoztató nemzetközi konyha mellett egy nyári terasszal bővített, 180 férőhelyes étterem biztosít kényelmes lehetőséget a félpanziós étkezést igénybe vevő vendégeinknek.

További információ ezen a linken!

Club Hotel Pegazus****, Tiszaug

A szálloda Tiszaug községeben, a Tisza bal partján található Csongrádtól északra, Bács-Kiskun megyében. Az itt létesült négycsillagos Club Hotel Pegasus a környék legnépszerűbb családias jellegű szállodája számos szolgáltatással, mely rendkívül alkalmas céges rendezvények, csapatépítő tréningek lebonyolítására, melyhez számos programot is nyújt: külső-, belső medence, 120 méteres vízi-csúszda, strandfoci, strandröplabda, vízisí, jet-ski, vagy éppen extrém buggy. A szállodában egyaránt jól érezhetik magukat mind a csendesebb, mind az aktívabb pihenésre vágyók is. A szálloda színvonalas éttermében a hagyományos magyar fogások mellett természetesen tiszai halételek megtalálhatók.

További információ ezen a linken!

Sziget Hotel****, Nyíregyháza

A varázslatos Sziget Hotel az Erdélyi Major ölelésében, az Alföld északi részén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A Major Nyíregyháza Oros városrészének szívében egy 10 hektáros területen helyezkedik el, a szálloda pedig egy horgász tó közepre, egy kis szigetre épült. A körpanorámás hotel összes szobájából kilátás nyílik a tóra. A természet közelsége, a romantika és a modern stílus ötvözetével találkozhatnak az ide látogatók. A kétszintes szálloda többfajta szobát és lakosztályt kínál vendégei számára. Az standard szobáktól egészen a delux családi apartmanokig. A tó számos sportolási lehetőséget kínál a vendégeknek. Vizibicikli, evező sportszerek és Velencei gondola is bérelhető. Gyerekeket a játszótéren drótkötélpálya, mászófal, majom létra, csúszda és több fajta hinta is várja. Wellness részlegén szauna, jakuzzi, és a merülő medencék igazi felüdülés a szállóvendégek számára. A svédasztalos éttermében a több nemzet ételeit és italait kóstolhatják meg a gasztronómia szerelmesei.

További részletek ezen a linken!

Waterfront Lodge****, Dunapataj

A közelmúltban, modern stílusban átalakított Waterfront Lodge**** a Szelidi-tó partján, az Alföld déli részén, Dunapatajon helyezkedik el. A tó kitűnő horgászhelynek számít, mindemellett híres jótékony gyógyvizéről is. Környezete természetvédelmi terület, gazdag növény és állatvilággal, amit tanösvénye is jelez. A szabadidős tevékenységekben is gazdag déli part számos lehetőséget kínál a sportolásra vágyóknak. Vizisport eszközök, kerékpár, roller bérelhető közvetlenül a tó partján. Az elegáns egyedi stílusban berendezett szobákból nyíló jól felszerelt fürdőszobák a vendégek kényelmét szolgálják. A természet közelségét a tóra néző panorámás wellness részleg is jelzi. A Lodge belső wellnesse pedig igazi kikapcsolódást nyújt. Az étterem svédasztalos menüvel várja a helyi specialitások és a magyaros ízek kedvelőit. A kínálatban az ételek mellett saját készítésű dzsemmel, különleges házi felvágottakkal, sajtokkal, bor bárral és számtalan ételkülönlegességgel várják a szállóvendégeket.

További részletek ezen a linken!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye vasárnap egy új régióban folytatódik

A szállodák tesztelése szeptemberben a Balatonon folytatódik. Ebben a régióban hat hotel küzd majd meg egymással, a szeptember HÓNAP HOTELE címért. Most vasárnap a balatonfüredi Hotel Margarétát, és kapolcsi Treehouses-t fogja kipróbálni Goztola Kristina színésznő és a rendező Halmi Péter. Ha kíváncsi vagy, hogy milyenek az új régió első szállodái, és tudni szeretnéd, hogyan érezték magukat a szár-tesztelők, akkor ne hagyd ki az adást most vasárnap szeptember 4-én az RTL Klub-on.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE

Az RTL Klub műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe, hogy kipróbálják, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk