/utazz/csemo-a-tobbszorosen-dijazott-viragos-faluban-hazias-etelekkel-gokartpalyaval-lovaskocsival-is-varnak/
hirdetés

UTAZZ

Csemő: a többszörösen díjazott virágos faluban házias ételekkel, gokartpályával, lovaskocsival is várnak

A vidéki kikapcsolódást, pihenést keresőknek ideális hely, a kalandokat szerető gyerekeknek pedig különleges táborokat is szerveznek.

Link másolása

hirdetés

Van egy kis település Cegléd mellett, amely a virágairól lett híres. A falu 1997-ben első helyezett lett a Virágos Magyarországért versenyben, majd következő évben az Európa legszebb települése versenyen harmadik díjat kapott.

A virágok szeretete máig él az itt lakókban. A falu az ezerfősnél nagyobb falvak kategóriájában 2018 fődíjasa lett és elnyerte a jogot, hogy képviselje hazánkat az Entente Florale Europe versenyen, az 5000 fősnél kisebb települések csoportjában.

Sok közös munkával tesznek a településükért: a főtéren növő egynyári virágok magjait ősszel begyűjtik, hogy következő évben arról neveljenek új palántákat. A parkokban, közintézményekben is virágos kertek díszlenek, ahogy a családi házakat is sok virág díszíti.

A lovas sportban is kiemelkedőek, hiszen 2017-ben Petrik Tamás, Csemő lovasa Vicces nevű lován nyerte meg a 10. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén.

A 4600 lakosú községnek nincs különleges vára, palotája, de hatalmas a szívük és nagyon vendégszeretőek – mondják magukról. Szívesen látják a pihenni, kirándulni, finomakat enni-inni vágyókat. Az itt élők szeretnék, ha minél több turista keresné fel őket, és ismerkedne meg a lehetőségeikkel.

hirdetés

Ide a falusi turizmusért jönnek az emberek.

A falu szélén áll a Tamás tanya, ahová messze földről is érkeznek vendégek. Egyre többen keresik a lovas-turizmus nyújtotta kikapcsolódást, és az erdei túrákat is.

Csemőnek már évek óta visszatérő programjai vannak, szüreti felvonulást, virágünnepet is tartanak, és a központi téren felépítették a falu kemencéjét, ahol az ünnepeken kemencés ételeket, lepényt sütnek, mellette bográcsban főzik a finomságokat.

Tájházukban a paraszti életet, a régen volt vasút emlékeit őrzik és mutatják be. A faluban lakó fafaragó népművész alkotásai pedig ránk köszönnek az úton.

A nyári időszakban a Csuda Csikó Tanyán a gyerekek jurtában vagy földkunyhóban táborozhatnak, és megismerkedhetnek a háztájival, az állatokkal, de a házigazda által készített íjakkal nyilazni is lehet, aki pedig a kézműves foglalkozásokat szereti, annak is többféle programot kínálnak.

A sportolni vágyok többféle sportpályán edzhetnek, ahol rendszeresen edzőtáborokat is szerveznek.

A falutól nem messze, Nyársapát-Cegléd-Csemő között található a Gokart Park, ahol az első pálya a barcelonai F1 pálya kicsinyített mása volt, ezt bővítették tovább mai formájára. A különleges pályán versenyeket is rendeznek, de bárki kipróbálhatja a száguldást és a biztonságos autózást is a pályán.

Ez a pálya a maga 820 méterével Magyarország leghosszabb, amatőrök által épített gokart pályája.

A pálya nyolc változatban használható, ezzel teljesen egyedi idehaza. Gokartozni tavasztól őszig lehet rajta, és vannak külön gyerek gokartjaik is.

A gasztronómia szerelmeseit is szívesen látják. Van lehetőség arra is, hogy a vidéki élet mellett

a vidék ízeit is kipróbáljad. A hagyományos népi ételekből télen a disznóvágást ajánlják.

Akár te is részt vehetsz a hurkatöltésben, miközben a már frissen kisült tepertőt is megkóstolhatod. Sőt, lovas kocsikázni is elvisznek, és a régi népszokásokat is bemutatják a Tamás tanyán.

Bővebb információk Csemőről ITT.

Fotók forrása: Csemőd, és a helyszínek Facebook-oldalai


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk