hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Bokodi-tó: mesebeli látványt nyújt a lebegő magyar falu

A színes házacskák, a hosszú fa stégek különleges látványa sokakat vonz. De a környék is tartogat számos szépséget, felfedezésre váró látnivalót.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. március 17.


Link másolása

hirdetés

Magyarország egyik legkülönlegesebb helye Oroszlány mellett található. Bokod nevét egy mesterséges tó tette híressé, a kirándulók és fotósok körében pedig az egyik kihagyhatatlan célponttá vált a valaha ipari célt szolgáló tó.

Bokod múltja igen régre nyúlik vissza. A településen már a római korban is éltek. Első írásos emléke a 12. századból származik. Károly Róbert - innen származó - jegyzőjének, Bokodi Györgynek a nevében került elő a község neve 1326-ban.

A hely kedvelt királyi vadászhely is volt. De a vidéken megfordult többek között Erzsébet királyné is, az akkor még csecsemő V. Lászlóval. A kíséretében volt Kottanner Ilona a Visegrádról ellopott koronával, innen indultak tovább a székesfehérvári koronázásra.

Bokod a 20. században - a környékbeli településekkel együtt - kapcsolódott be a szénbányászatba, amely hosszú ideig biztosította a helyiek megélhetését.

A település mai arculatát az 1961-től 2015-ig üzemelő Vértesi Erőmű alakította, melyhez egy hűtőtavat kellett létrehozni.

Ehhez 1960-ban épült meg a völgyzáró gát. Az Által-ér által táplált mesterséges tóba került az – azóta már bezárt - erőmű által termelt hulladékhő, így a víz télen sem fagyott be, és a gőzölgő vízfelület még különlegesebbé tette.

hirdetés

A 130 hektáros tó – melyet a helyiek Erőmű-tónak is hívnak - kedvelt horgászhely lett és sok kis üdülő is épült a partja közelében.

A vízre, cölöpökre épült házacskák mesebeli látványt nyújtanak, innen is kapta a nevét: "a lebegő falu".

Hosszú fa stégek vezetnek a színes épületekhez, melyek csendes időben fantasztikusan tükröződnek vissza a vízfelszínen. Érthető, hogy a nem mindennapi látvány sok turistát és fotóst is idevonz.

Ha a tóban kigyönyörködted magadat, akkor érdemes felfedezni a települést és a környéket is.

A községben található műemlékek például a későbarokk stílusban, 1701-ben épült evangélikus templom, mely valószínűleg Fellner Jakab tervei alapján készült, valamint az 1779-ben emelt római katolikus és az 1794-ben készült református templom.

A természetet kedvelők számára is jó terep lehet, hiszen madártani szempontból kiemelt vidék.

A közeli erdőkben találhatók a közel ezer éves vértesszentkereszti apátság romjai. Oroszlányban a Bányászati Múzeum mutatja be a vidék egyik fontos emlékét. Egy jó túra a tatabányai Turul-szobor, és a tőle nem messze található tatai Fényes-tanösvény is. A környék turistaútvonalai pedig természetjáróknak ajánlottak szép időben.

És egy érdekesség: Tudtad, hogy Magyarországon elsőként Bokodon termesztettek burgonyát?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

7+1 látnivaló, ha Neszmély és környékén járnál

A Gerecse lábánál elterülő lankáiról híres Neszmélyről csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan programlehetőségből válogathatunk. Mutatunk párat!

Link másolása

hirdetés

Nem kell Budapesttől sokat utazni, hogy felfedezzük a varázslatos, 1300 fős Neszmélyt és környékét. A Komárom-Esztergom megyében található település autóval gyorsan megközelíthető, így ideális lehet egy hétvégi kiruccanáshoz. Mielőtt azonban bemutatnánk a környék látnivalóit, érdemes szót ejteni röviden érdekes történetéről is!

Már a magyar királyok is itták a régióból származó borokat

A Neszmélyi borvidék már az 1300-as években ismert volt, a magyar királyok már itták a régióból származó borokat. A török hódoltság idején a régió is hanyatlásnak indult, és csak az 1700-as évek végére vált újra termőterületté. A hírnevét az Eszterházyak Tata-Tóvárosi mintagazdaságának köszönheti a 19. századtól, ekkor már pezsgőgyártással is foglalkoztak. Az 1890-es években az egész országon végigsöpört az Amerikából behozott szőlőgyökértetű, vagyis filoxéra járvány, és csak a 20. század elején, a 30-as években indult újra az élet a borvidéken. Ekkor már kisebb terület tartozott hozzá, mint 1924. előtt, akkor még a Móri, a Pannonhalmai és a Somlói borvidék is a Neszmélyi régió része volt.

A szőlővel betelepített 1400 hektáros Neszmélyi borvidék a Vértes és a Gerecse Dunára néző lejtőin terül el. Az időjárás kicsit hűvösebb, de a Duna mikroklímája és a vízről visszaverődő reggeli napsütés az északi dűlőkön kedvez a karakteres boroknak. Bár ezen a vidéken inkább erőteljes savtartalmú, aromás fehérborokat készítenek, de már egyre több vörösbort adó szőlőt is telepítenek. A terület talaja lösz, dolomit, homokkő, mészkő és márga alapon barna erdőtalaj. A környék jellemző szőlőfajtái az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a chardonnay, a szürkebarát, az olaszrizling és az ezerjó.

Gyönyörű panoráma nyílik a Dunára

A tökéletes adottságokkal rendelkező környék egyszerre kínál hegyeket, völgyeket és hűsítő vízpartot. A Neszmélyi borvidéket a kanyargó Duna szeli ketté. Határon túli területe már Dél-Szlovákiához tartozik, míg a magyar oldalon a Gerecse-hegység dél-keleti lejtőin terül el. Ennek a földrajzi adottságnak is köszönhető, hogy a neszmélyi, eredetvédelmet is élvező borok finom gyümölcsösségükről és különleges illatosságukról híresek. Ideális választás ez a környék tartalmas programokkal, túrákkal és kellemes pihenéssel teli kiránduláshoz. És akkor még a helyi kulináris különlegességekről, a széles borválasztékról nem is beszéltünk.

A Gerecse lábánál elterülő lankákról páratlan panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan különleges programot felfedezhetünk a hordóban alvástól a tradicionális rétesen keresztül, a vidék borainak kortyolgatásáig.

hirdetés
A környék látnivalói

A Neszmélyi borvidéket a történelem is megajándékozta néhány emlékkel. Ilyen például a középkori eredetű, négyszögletes torony maradványa a Várhegyen, a XIII. század óta működő katolikus templom, a legendás Király-kút, és nem utolsó sorban a Hajóskanzen, ahol olyan tekintélyes veteránok állomásoznak és vezetnek be a hajózás rejtelmeibe, mint az 1869-től 100 éven keresztül szolgáló Zoltán gőzhajó, vagy az 1977-től Bécs-Budapest útvonalon közlekedő Vöcsök szárnyashajó.

Ha a túrázásban elfáradnánk a borvidék szívében, a Melegeshegy tetején, több száz hektár szőlő ölelésében találod a Hilltop Borbirtok és Éttermet, ahol finomabbnál finomabb falatokkal várják a megfáradt, éhes vendégeket, és itt akár egy hordóban is álomra hajthatjuk a fejünket. A környék legnagyobb borászata, egyben a rómaiak által alapított, később háttérbe szorult Neszmélyi borvidék újraálmodója és központja, üde, illatos tételekkel és izgalmas fogásokkal várja a felfrissülni vágyó turistákat, emellett különleges panorámával kedveskedik a romantikus naplementék rajongóinak.

Mivel a borászat és étterem egymás szomszédságában helyezkedik el, borkóstolóval egybekötött pincetúrán is részt vehetünk. Sőt, a Hilltop borainak megkóstolása előtt vagy után érdemes a környék más pincéinél is ismerkedni a neszmélyi borokkal, hiszen a helyi borok olyan aromásak és illatosak, amit nem sok helyen tapasztalni az országban.

Ha 2-3 napra érkezünk a környékre, akkor még arra is marad időnk, hogy kisebb túrát tegyünk a közeli Tatára, ahol felfedezhetjük a Tatai várat, a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyt, a baji szőlőhegyek lábánál található angolparkot és a Borgiák egyik forgatási helyszínéül szolgáló Pezsgőgyár műemléki védelem alatt álló épületét is. Utóbbit Fellner Jakab tervezte, akiről egy kilátót is elneveztek nem messze, a kopár szikláiról híres Kálvária-dombon. Ha Tatán járunk, nem szabad kihagyni az ország egyik legérdekesebb tanösvényét, a Tata melletti Fényes karsztforrásnál kialakított tanösvényt: a fából épült sétány tiszta vizű források felett, a láperdői égerfái között kalauzol végig. Végül, ha az időjárás engedi, csónakázhatunk egyet az Öreg-tavon, és betérhetünk egy pohár finom borra a parton található Hilltop FröccsTeraszra.

További remek program lehet a környékén járva betérni a kocsi őshazájába, Kocs községbe, ahol a helyi múzeumban nemcsak az évszázadokig használt szállítóeszköznek a történetével, de készítésének titkaival is megismerkedhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: