hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Becsapós formájával, csodás panorámájával csábít túrázásra a Gizella királyné kilátó

A Veszprém határában álló kilátó nemcsak különleges szerkezete, hanem a környékén található remek túrázási, szórakozási, sportolási lehetőségei miatt is kiváló családi program lehet.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. február 07.

hirdetés

Egy fura formájú kilátó áll Veszprém határában, ahonnan csodás körpanorámában gyönyörködhetsz.

Remek a rálátás a Várra, a Benedek-hegyre, a Szent István völgyhídra, a Papod-hegyre és a Csatár-hegyi kilátóra is.

A 2016-ban átadott, különleges kialakítású kilátót a Gulya-dombi parkerdőben találod.

A város melletti erdőben tanösvény, sportpályák és játszóterek is várnak, de lehet futni, lovagolni, bringázni, tornázni és a kutyásokra is gondoltak.

Így ez a hely ideális, ha családdal túráznál, pihennél, sportolnál. Az ingyenesen látogatható kilátót autóval, kerékpárral és gyalogosan is meg lehet közelíteni. A megfáradt turistákat pedig pihenő- és tűzrakóhely is várja.

A kilátó a nevét Gizelláról, I. István király hitveséről kapta. Ő volt az első magyar királyné. Veszprémben volt a székhelye, így a magyar király feleségének megkoronázási joga a veszprémi püspök joga lett. Ezért is hívják a települést a királynék városának.

Már korábban is állt itt egy kilátó, de a fából készült szerkezet tönkrement.

A Gizella kilátó négy hónap alatt készült el. 22 méter magas, 7 szintes és 51 tonna súlyú horganyzott acélból szerelték. Összesen 1615 darabból áll, melyeket 7500 darab csavar rögzít. A legmagasabb kilátószintje 17,5 méternél van.

A látványa is lenyűgöző, a parabolikus hiperboloid forma ugyanis úgy tűnik, mintha íves lenne, pedig a valóságban egyenes rudakból áll. Sokak szerint egy sakkfigurára emlékeztet.

hirdetés

Ha a túrázás után még maradt energiád, akkor levezetésként nézz be – ha már lesz rá lehetőség - a Veszprémi Állatkertbe. A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Magyarország harmadikként alapított állatkertje. De jó program, ha elsétálsz a Szent István Völgyhídhoz (viadukthoz), amely Magyarország első és egyik legnagyobb és legszebb ívszerkezetű völgyhídja. Nem véletlenül a város egyik jelképe. De jó célpont lehet még a Tűztorony is, amely szintén egyike Veszprém jelképeinek és legrégibb épületeinek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk